Valikko Sulje

Ilmiömäinen Neymar da Silva Santos Junior

Italialainen urheilutoimittaja Luca Caioli on taas väsännyt henkilökuvan loistavasta jalkapalloilijasta. Tuoreessa muistissa on Lionel Messin ja Ronaldon kirja. Tämänkin kirjan on suomeksi kääntänyt ja kustantanut Minerva.

Brasilialaisesta Neymarista povataan uutta Peleä. Aina kun Pele sai pallon, alkoi taikoja syntymään pallokentällä. Onko Neymarista näin suuriin kenkiin astumista?

Caiolin kirja on perusteellinen, paikoin tavattoman tylsä, katsaus Neymarin uraan. Lähes 300 sivua yksityiskohtaista tietoa pintaa syvemmältä. Puolet vähemmän sivuja olisi riittänyt.

Parasta kirjassa on Neymarin nuoruusvuosien kuvaukset. On hienoa nähdä miten huippulahjakkuus on syntynyt valtavan työmäärän myötä. Tästä kirjasta saa sen käsityksen, että lahjakkaat urheilijat nimenomaan treenaavat paljon, hullun lailla erittäin paljon. Ehkä lahjakkuus on nimenomaan sitä, että tajuaa tarvitsevansa kymmeniä tuhansia toistoja. Tässä opettajat muistelevat Neymarin nuoruusvuosia:

Tajusimme, että hän oli hulluna jalkapalloon. Sen näki saman tien. Hän oli aina valmis pelaamaan luokkakaveriensa kanssa. Välitunneilla oppilaat eivät saaneet pelata jalkapalloa, mutta hän keksi aina keinot. Hän kävi rehtorin luona anelemassa jalkapalloa lainaan, jotta hän voisi laukoa muutaman kerran tai treenata pallon pomputtelua. Urheilusalissa hän kiskoi kaveriensa kanssa lentopalloverkon alas, jotta he voisivat käyttää salia kenttänä. Tytöt halusivat pelata lentopalloa, mutta pojat teeskentelivät, etteivät kuulleet heidän pyyntöjään.

Valmentajat Zito ja Lima kertovat tällaista:

Minun on myönnettävä, että Neymarin näkeminen oli riemastuttavaa. Hän oli vasta 11-vuotias, mutta teki samanlaisia asioita kuin nykyäänkin. Pallon kanssa hän oli uskomaton, sensaatiomainen. Hän oli valovuosia muita edellä. Todellinen supertähti…

Hän pelasi keskushyökkääjänä. Pohdin asiaa ja sanoin, että hänen fysiikallaan oli vaikea liikkua hyvin rangaistusalueella suurempia ja vahvempia puolustajia vastaan. Kolmen vuoden aikana minun ei tarvinnut sanoa hänelle mitään muuta. Ehdotin, että muuttaisimme asioita hieman, ja hän siirtyisi keskikentälle, jotta voisi ottaa palloja vastaan, liikkua puolustuslinjan etupuolella ja käyttää hyökkäyksissä nopeuttaan hyväksi. Siten kukaan ei pystyisi pysäyttämään häntä. Kerroin hänelle: ‘Voit kiemurrella kentän läpi ja viedä homman loppuun asti tai syöttää hyvään paikkaan joukkuetoverillesi.’  Neymar ei suostunut. Aluksi hän sanoi kyynelehtien: ‘Ei ope. Haluat siis minut pois rangaistusalueelta, et halua, että teen maaleja.’ Mutta selitin hänelle, että tavoitteeni oli päinvastainen. Halusin hänen pelaavan paikassa, jossa hän pystyisi dominoimaan pallon kanssa. Siten hänen ei tarvitsisi pelata selkä hyökkäyssuuntaan, kääntyä ympäri eikä taistella pidempien ja rotevampien pelaajien kanssa.

Ja maaleja toden totta alkoi syntyä! Kirjan mukaan hänellä on koossa nuoruusvuosilta 138 maalia ja FC Barcelonassa hän teki ensimmäisen maalinsa 7.8.2013, viikko ensiesiintymisensä jälkeen. Tarkistin internetistä tuoreet tilastot ja havaitsin, että hän on tässä huippujoukkueessa tehnyt peräti 90 maalia! Koko urallaan hän on tehnyt seurajoukkueissa 226 maalia ja Brasilian maajoukkueessa 49 maalia.

Matkallaan kohti terävintä kärkeä, Neymar on tietenkin joutunut koville. On ollut epäselvyyksiä sopimusneuvotteluissa ja ikäviä oikeudenkäyntejä. Seurajoukkue FC Barcelona on kivenkova joukkue ja säilyminen avauskokoonpanossa on jo melkoinen operaatio. Muiden huippuluokan futaajien joukossa ja maailman ehkä kovimmassa liigassa on armoton taistelu pelitilasta.

Kultainen pallo jaetaan vuosittain maailman parhaalle jalkapalloilijalle. Toistaiseksi palkinto on viime vuosina mennyt vuoron perään joko Messille tai Ronaldolle, mutta vuonna 2015 hän pääsi jo ensimmäistä kertaa ehdokaslistalle. Neymar sai äänistä 7 prosenttia, Ronaldo 27 ja Messi 41 prosenttia. Neymar sanoo:

En ole koskaan yrittänyt maailman parhaaksi tai pyrkinyt voittamaan Kultaista palloa. Olen aina yrittänyt tulla niin hyväksi kuin pystyn ja pyrkinyt eteenpäin. Maailman parhaaksi tuleminen on tuon kovan työn tulos. Voin puhua tästä täällä tänään, koska työni alkaa kantaa hedelmää.

Jalkapallofanille tämä kirja on lähes pakollinen.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

2 Comments

  1. Paluuviite:Zinedine Zidane - loistava jalkapalloilija - Turpaduunari

  2. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja | Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *