Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus joulukuussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 257. ja tämän vuoden 46. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 257
Jakelupäivä maanantaina 11.11.2019

YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

En käytä kevyttuotteita. En juuri koskaan. Syömäni juustot ovat täysrasvaisia, paras jogurtti on 10 prosenttia rasvaa sisältävä, virvoitusjuomat eivät koskaan ole kevyitä.

En tee niin kiusatakseni itseäni tai muita. Jätän kevyttuotteet pois elämästäni sen takia kun ne eivät toimi siihen mitä varten ne on suunniteltu. Samalla kun kevyttuotteiden kulutus on kasvanut, paino-ongelmat ovat lisääntyneet kaikkialla maailmassa. Miksi?

Olen sen tiedon varassa, että ihminen syö kevyttuotteita enemmän kuin tavallisia ruoka-aineita, jotta tulisi kylläiseksi. Usein kevyttuotteet opettavat vääränlaisen tavan syödä. Lupaus siitä, että ”voit syödä tätä vaikka kuinka paljon, se ei lihota”, ei puhuttele minua lainkaan.

Kevyttuotteista on poistettu rasvaa, mutta se ei tee niistä terveellisiä, sillä rasvan sijaan niissä voi olla jossain epämääräisessä muodossa esimerkiksi lisäaineita ja sokeria. Paljonkin. Ja sitä pidän huonompana ratkaisuna kuin sitä aitoa rasvaa.

Yksi syy kevyttuotteiden välttelyyn on se, että pyrin välttämään jalostettua (prosessoitua) ruokaa, ja kevyttuotteissa on aina jotain keinotekoista, poistettua, lisättyä tai korvattua.

Lopuksi vielä yksi olennainen syy kevyttuotteiden välttelyyni. Ne maistuvat huonommalta.

Saanko sinustakin kevyttuotteiden välttelijän?

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Hankalaa elämää

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Luin elämäntapataiteilija Timo Kettusen kirjoittaman kirjan. Ensimmäinen oli kauhean huono. Tämä on parempi. Kettunen selvittää (ja sekoittaa) miten ihminen kautta aikojen on tehnyt omasta ja muiden elämästä niin tavattoman hankalaa.

Kevyt kirja

Elämänohjeita olemme kaikki saaneet ammentaa monista kirjoista. Onneksi. Sillä jos se jäisi tämän Kettusen tekeleen varaan, niin kovin olisi elämäsi heppoisissa käsissä.

Kettunen kertoo, että tämä kirja on tarkoituksella kevyt, koska lukukokemuksen pitää olla miellyttävä. Kettunen valehtelee. Kevyt tämä kirja toki on, mutta lukukokemus ei ole miellyttävä.

Oudot sanakäänteet ja kiusantekoon verrattavissa oleva asioiden sekoittaminen harmittaa lukijaa. Elämästä on kirjoitettu niin paljon paremmin, että harmittaa se miksi nyt pitää kirjoittaa näin monimutkaisesti. Ehkä sen takia, ettei Kettunen jäisi kiinni muitten tekstien plagioinnista? Koska Kettunen luulee olevansa hauska?

Minä en ole mikään järjen jättiläinen, rakastan sen takia monien ihmisten tapaan selkeyttä ja pidän epäsopivana sellaista tapaa, että sotketaan sanakikkailulla selviä asioita. Kuten esimerkiksi se asia miksi paljon rahaa on suurimmalle osalle hyvä asia, mutta paljon kuumetta huono asia, ja miten tämä liittyy ihmisarvoon. Kettusen mielestä liittyy. Tätä rataa mennään kirjan alkulehdillä. Humanisti Kettunen ei pysty takaamaan ihmiskunnalle parempaa ihmisarvon mittaria kuin lompakko tai kuumemittari. Ilmeisesti provosoi tahallaan, niin kuin hän myöntää muissa kohdin kirjaa. Tarpeetonta kikkailua.

Löysin toki kirjasta lisää arvokeskustelua. Jopa selkeämpää ja varsinkin konkreettisempaa. Tässä parempaa tekstiä Kettuselta kirjan loppuosasta, johon harva päätyy varsinkin jos aikoo lukea Kettusen kirjan kannesta kanteen (en suosittele):

”MOTIVAATIOHARJOITUS #1 – HYVÄ ELÄMÄ
Tämän harjoituksen avulla kartoitat sen, mikä sinulle on elämässä tärkeää. Tätä kautta pääset käsiksi tärkeimpiin arvoihisi ja unelmiisi. Sen jälkeen voit tarkastella, kuinka toteutat näitä joka päivä tekojesi kautta.
1. Kirjoita paperin keskelle ”Hyvä elämä”.
2. Ala piirtää miellekarttaa siitä, mitä kaikkea hyvä elämä sisältää. Juuri sinulle. Unohda muiden ihanteet ja odotukset sekä yhteiskunnan standardit. Tämä on sinun ainoa kallisarvoinen elämäsi, jonka onnellisuuden rakennusaineet lähtevät itsestäsi.
3. Vedä keskiön Hyvä elämä -otsikosta viivoja unelmiin ja arvoihin, jotka tuovat sinulle onnellisuutta. Näiden ei tarvitse olla vielä toteutuneita asioita. Voit listata niin nykyisiä asioita ja olosuhteita, joita tahdot vaalia sekä tulevaisuuden juttuja.
4. Kun miellekarttasi on valmis, voit alkaa pohtia osa-alue kerrallaan mitä olet kuluneen viikon aikana tehnyt näiden osa-alueiden edistämiseksi. Ovatko arvosi ja tekosi yhteneväiset vai ristiriidassa?
5. Mieti mitä voit tehdä jo tänään jonkin tärkeän asian edistämiseksi. Laita tämä teko kotitehtäväksi ja tee saman päivän aikana. Esimerkiksi jos tärkeä arvosi on kehittää itseäsi vanhempana, voit sopia lapsesi kanssa jotain kivaa yhteistä tekemistä ja varata vaikka liput leffaan.”

Hankalaa

Tarpeettoman hankalalla tavalla saamme lukea sivukaupalla miten hankalaa elämä voi olla. Kirjan keskivaiheilla on jotain mielenkiintoista tarjolla:

”Mielipiteen esittäminen ja vastaanottaminen on ollut kautta historian hankalaa, koska keskustelutaitojen puutteen takia eriävä mielipide saatetaan katsoa jopa suoraksi hyökkäykseksi. Yleensähän tilanne menee niin, että toinen kertoo mielipiteensä ja toinen suuttuu siitä, alkaa puolustaa omaa näkemystään jopa aggressiivisesti ja lopulta estää mielipiteen esittäjän kaikissa medioissa. Sen tulisi mennä niin, että toinen kertoo mielipiteensä ja toinen kertoo sen epäkohdat perustellen miksi se ei ole mahdollisesti totta. Tämän jälkeen tulee se tärkein osuus minkä suurin osa ohittaa ylivertaisuuspäissään; alkuperäisen väitteen esittäjä tutustuu esitettyihin todisteisiin. Jos hän huomaa että ne tukevat aukottomasti vastakkaista mielipidettä, hän myöntää olleensa väärä (painovirhe tai ajatuskatko?).

Niin, väärässä. Kukaan ei halua olla väärässä, koska se käsitetään usein heikkoudeksi. Kukaan ei voi olla kuitenkaan aina oikeassa, joten on turha kokea häpeän tai nolouden tunteita (muistatko näiden eron?) koska sille ei ole tarvetta. Päinvastoin, voisit olla iloinen että olet oppinut jotain uutta. Hyvän itsetunnon omaava ihminen pystyy myöntämään olevansa väärässä ja muuttamaan mielipidettään. Se ei ole periaatteiden myymistä tai soutuhuopaamista, vaan ajatteluun liittyvää sosiaalista resilienssiä, joka on vain ja ainoastaan voimavara.”

Hyvää tekstiä painovirheestä tai ajatuskatkosta huolimatta. Näinhän se menee. Myönnän auliisti olleeni väärässä, jos enemmistö suomalaisista löytää tästä Kettusen kirjasta tolkkua elämäänsä.

Kettunen hankaloittaa asioita minun mielestäni. Tässä kohta, joka osui ikävästi silmään. Ei Kettunen suoranaisesti Jumalaa pilkkaa, mutta kyllä hän uskonnosta tekee tarpeettoman vähäpätöistä. Täytyykin liittää Kettunen rukouslistalleni, sillä tämä kuulostaa jo kauhealta, jopa röyhkeältä:

”Tässä kirjassa ei käsitellä uskoa tai uskontoja mitenkään ylettömästi tai oteta kantaa uskontojen todelliseen tarpeeseen. Allekirjoittanut on pohjimmiltaan tiedemies, eikä ole koskaan löytänyt minkäänlaisia todisteita ihmeistä, yliluonnollisista ilmiöistä tai vaikkapa jumalista. Koska kaikki ihmiset etsivät syille selityksiä, niin on ollut täysin luonnollista, että uskoa on tarvittu selittämään asioita loogisille aivoille. Uskonto on kuitenkin sellainen ilmiö, joka on todellakin tehnyt historian saatossa elämisestä hankalaa.

Uskominen on helppo pakotie, jolla voidaan ulkoistaa omat ongelmat muualle. Jos uskoo korkeampaan voimaan, niin on helppo kääntyä ympäri ja antaa jumalten ratkaista ongelmat. Ongelmat kun ovat kuormittavia ja niiden käsittely aiheuttaa tunteita, voidaan sysäämällä ne ikään kuin syrjään saada omasta elämästä hieman helpompaa. Jos sanotaan että joku jumala on olemassa, niin silloin sen pitää olla logiikan mukaisesti olla olemassa kaikille. Tai sitten sitä ei saman logiikan mukaisesti ole olemassa kenellekään. Toisaalta jos maailma on spektri, niin sitten asia on täysin päinvastoin, jumalia voi olla miljardi ja ne voivat ilmestyä missä vain, kenelle vain ja millaisena tahansa. Jos uskoo aidosti johonkin, silloin esimerkiksi jumala käsitetään oikeasti olemassa olevana asiana.

Se on yhtä todellinen kuin pihakeinu, mutta koska uskonto ei voi ylittää logiikkaa, se on myös yhtä arvokas kuin pihakeinu. Jos minä uskon että on olemassa taianomainen tähtisumupihakeinu, se ei ole jumalanpilkkaa, vaan loogisesti riittää, että minä uskon sen olemassaoloon ja tähtisumupihakeinusta tulee samanarvoinen jumala kuin muiden uskontojen jumalat. Mutta oikeastaan paskat siitä, koska biologisen selviämisen kannalta analyyttinen ajattelu ei ole ollut tärkein taito. Se on liian hidas tapa kelata mitä seuraavaksi tapahtuu, kun vuoriston puuma juoksee kohti suu auki, valmiina repimään asioita irti sinusta.”

Parempaa elämää

Annetaan lopuksi Kettuselle mahdollisuus ohjata meitä parempaa elämää kohti. Kettunen on kerännyt kirjaansa erilaisia elämää käsitteleviä myyttejä. Joitakin näistä hän käsittelee taitavasti. Kettunen osaa kyllä. Ehkä kolmas kirja toden sanoo?

”HANKALUUSMYYTTI #10: KAIKISSA MEISSÄ ON VIKOJA.
Kieltäydyn uskomasta näin. On toki hyvin yleistä, että korostetaan omia vikoja siksi, että korostetaan samalla sitä kuinka normaaleja ihmisiä kaikki lopulta ovat. Maksaläiskät, vatsamakkarat, vinot silmät, suuri nenä ja mitä ikinä nyt ihminen pitääkään omien priimanormiensa vastaisena nähdään vikoina, joista kuitenkin kannustetaan olemaan välittämättä, koska jokainen on yksilö ja sitä rataa.

Kyllä, mutta vika tarkoittaa käsitteenä sitä, että jokin asia ei toimi kunnolla tai ei ole kunnossa. Vikaa voidaan pitää myös virheenä, mikä taas tarkoittaa että jotain on mennyt pieleen. Tästä syystä puhun itse aina mieluummin ominaisuudesta, koska se on terminä neutraali. Kyse on käsite-eroista, joilla on merkittävä vaikutus jo lapsen itsetunnon kehittymiselle. Miksi haluaisimme iskostaa kehittyviin aivoihin viestin, että niitä kantavassa elimistössä on vikoja, kun kyseessä ovat geenien määrittelemät ominaisuudet, joita luonto ilmentää haluamallaan tavalla.

Sairaus ei ole vika, vaan se on poikkeavuus, joka voi aiheuttaa haittaa tai toiminnanvajavuutta. Vamma ei ole vika, vaan terveyden rajoite. Viallista  ihmistä ei voi olla olemassa, koska vika mielletään esimerkiksi teollisuudessa ja liike-elämässä aina kakkoslaadun tuotteeksi. Sekundaksi. Vika pitää sisällään arvomuutoksen aleneman, mutta ihmisen arvo ei voi koskaan muuttua.”

Ihmisen arvo ei voi koskaan muuttua! Tulihan se sieltä! Tolkun viesti.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

2 thoughts on “Hankalaa elämää”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.