Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

OPI PUHUMAAN PAREMMIN

HUOMIO! HUOMIO!

OPI PUHUMAAN PAREMMIN -kurssi 2/2017

Ammattipuhuja Christer Sundqvistin suosittu ”Opi puhumaan paremmin” -kurssi pienryhmälle pyörii nonstop-periaatteella. Uusi kurssi alkaa 15.11.2017.

Järjestän nyt toisen samanlaisen kurssin heti perään niille, jotka ovat jonotuslistalla (eivät mahtuneet mukaan kurssille numero 1/2017) ja uusille kurssilaisille.

Ilmoittaudu nyt siis kurssille nro 2/2017 (paikkoja on rajallisesti!).  Voi tulla ilman ilmoittautumista, mutta etusijalla ovat ilmoittautuneet.

Kurssin hinta on 10 euroa/kerta (yhteensä 5 opetusiltaa). Hintaan kuuluu pienimuotoinen tarjoilu, opetusmateriaali ja diplomi.

Aikataulu: keskiviikkoisin klo 18-20 (22.11., 29.11., 13.12., ja 20.12.2017)

Opetuspaikka: Töölön kirjasto, Helsinki, ryhmätyötila

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

TERVETULOA

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Avoin kirje ministereille aiheesta Käypä hoito -suositukset ja VRN
    marraskuu 19, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist LEHDISTÖTIEDOTE (Vireillä! Ei vielä valmis. Ottakaa kantaa! Jakakaa muille omissa sosiaalisen median kanavissanne! Allekirjoittakaa! Tulkaa mukaan! Tämä...
  • Sotkamo ja VRN rasvasodassa
    marraskuu 17, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kun Sotkamon kunnan ympäristö- ja tekninen lautakunta päätti kokouksessaan 27.9.2017 sallia päiväkotilapsille paljon puhuttua valinnanvapautta maitovalikoimiinsa ja...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Voi on aina voita, osa 1
    marraskuu 18, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Voi #*%kele! Aivan niin. Oikeastaan täsmälleen tuo ilmaisu välähti mieleeni ja purkautui hiljaisena mutinana huuliltani lukiessani tätä...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Paljon terveysblogeja – löydä suosikkisi!
    marraskuu 20, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Julkaistu 18.1.2016 ja pävitetty 19.1., 20.1., 22.1., 28.1., 1.2., 5.2., 2.3., 9.3., 6.4., 27.4., 1.5., 4.5., 14.5.,...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • HPV-rokote – enemmän haittaa kuin hyötyä?
    syyskuu 28, 2015
    Kirjoittaja: Pike Hilakari Suomessa on parhaillaan käynnissä kuudesluokkalaisten tyttöjen HPV-rokotukset. Minulta on nyt monet ystävät ja tuttavat kyselleet, että annanko rokotuttaa...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • Palomuuri mobiilifirmojen ja hallituksen välille
    marraskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Erja Tamminen Mobiiliteknologia on asia, jota ei ole Suomessa lupa kyseenalaistaa. Hallitus pitää siitä huolen alleviivaamalla toistuvasti teknologian mahdollisuuksia...
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    marraskuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Liikunta ei sovi kaikille
    toukokuu 24, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Olenko mennyt ihan sekaisin? Koko pienen olemassaoloni ajan, joka kosmoksen mittakaavassa on kuin pienenpientä hyttysen ininää, olen puhunut...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Mikä ihmeen nyhtökaura?
    toukokuu 5, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Taitavalla ennakkomainonnalla nyhtökaurasta on tehty hittituote. Lihan korvike, mahtava proteiinilähde, uuden yrityksen huippuinnovaatio, saantia on taitavasti rajoitettu,...
  • Maitokapina!
    syyskuu 11, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola YLE heitti ämpärillisen kylmää kurria suomalaisten - erityisesti pienten lasten vanhempien - niskaan 22.8.2017 tällä uutisellaan: Monessa...
  • Julkinen kysymys Mikael Fogelholmille ja Ursula Schwabille
    maaliskuu 31, 2016
    Kirjoittajat: Sami Uusitalo ja Christer Sundqvist Tämä kirjoitus julkaistiin 20.3.2016 ja pienen hoputtelun jälkeen professori Mikael Fogelholm on vastannut kysymykseen...
  • Maailman diabetespäivä 14.11.2017
    marraskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Maailman diabetespäivää on vietetty vuodesta 1991 lähtien marraskuun 14. päivänä. Päivä valittiin insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin mukaan,...

Näitä kommentoidaan vilkkaasti:

Viimeisimmät artikkelit

Syöminen ei ole hankalaa

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Maisteri ja farmaseutti sekä savolaisolento Timo Kettunen on julkaissut kirjan ”Miksi syömisestä tuli niin hankalaa?” (Fitra, 2017). Timo on omia ja muitten blogikirjoituksia, satunnaisia tiedejulkaisuja ja kirjoja tulkiten muodostanut mielikuvan siitä, että syöminen on niin tavattoman hankalaa. Ei sentään. Syöminen on helppoa. Piste. Turha kirja. Stop.

Positiivisuus ruokkii hyvää, negatiivisuus pahaa

Olen viime aikoina saanut lukea ja arvostella niin tavattoman hyviä kirjoja, että tällainen Timon eka tekele ei oikein nappaa. Syöminen on hankalaa kun siitä tehdään sellaista. Tämä on kirja, jossa huomautellaan, ettei luomu ole luomu, superfoodit ovat turhia, kokemusperäinen tieto on hämäystä, gurut ovat vaarallisia, maalaisjärki ei toimi, länsimainen tiede on ainoa autuaaksi tekevä, ruoka ei ole lääke, prosessoitu ruoka on ok jne.

Se negatiivisuuden määrä mikä kirjan sivuilta silmiesi eteen tuodaan vie pahaan suuntaan ajatteluasi ravitsemuksesta. Ainakin se vahvistaa terveystietoisten käsitystä siitä, että ravitsemustiede ei ole tiedettä. Ei ainakaan siinä muodossa kuin se on kirjassa esillä. Vahinko. Ravitsemustiede olisi näinä vaikeina aikoina kun mielipideilmasto on vahvassa murroksessa kaivannut vähän piristävämpää kerrontaa.

Fitra-kustannus on saanut palautetta joltakin lukijalta (savolaisolento ylpeänä esitteli tämän itse):

Fitra-kustannus esittelee tunteita herättävän kirjauutuuden tällä tavalla:

”Ovatko ravitsemusgurut oikeassa? Onko pakko syödä aamupalaa, jos ei halua? Onko kiellettyjä ruokia olemassa? Mitä eroa on tieteellä ja kokemuksella? Mikä on terveyden kannalta paras ruokavalio? Onko luomu parempaa kuin tavallinen ruoka?

Timo Kettusen kirjoittama Miksi syömisestä tuli niin hankalaa? on tieteeseen perustuva, humoristinen ravitsemuskirja, jossa käydään läpi kaikki oleellinen ravintofysiologista aina ruokamedianlukutaitoon saakka.

”Kirja pohjaa uusimpaan tieteeseen, mutta ei nosta mitään erityistä ruokavaliota jalustalle, vaan pyrkii tarkastelemaan ruokavalioita ja ruokailmiöitä useasta eri näkökulmasta. Mikään ruokavalio ei ole täydellinen, vaan suurin osa totuuksista sopii saman pöydän ääreen rinnakkain”, Timo Kettunen toteaa.

Miksi syömisestä tuli niin hankalaa? sisältää painavaa faktaa, mutta on helppolukuinen. Kirjan humoristinen kirjoitustyyli on räväkkä vastapaino kuiville tietokirjoille. Kirjan tarkoitus onkin saada lukija ennen kaikkea nauramaan, mutta myös pohtimaan syömisten syviä merkityksiä ja aivojen ulkoavaruutta.

”Kirja on tarkoitettu kaikille ravitsemuksesta ja omasta hyvinvoinnista kiinnostuneille, mutta se sopii kaikille aloittelijasta ammattilaisiin. Kirja on sekä absoluuttinen totuus ravinnosta, että ei lähellekään sitä. Kirja ei julista ravintoaineiden pelastavaa vaikutusta, mutta kertoo muun muassa mikä on mahan lärpäke, miksi kakkasi on mustaa ja pullauttavatko geenit sinut lihavaksi”, Kettunen sanoo.”

Kirsikanpoimintaa

Kirjailijanalku syyllistyy siihen mistä hän tomerasti varoittaa: kirsikanpoimintaan. Annetaan Timon määritellä poimittavaksi aiotut kirsikat:

”Tiedejournalismissa on olemassa myös termi cherry-picking, mikä tarkoittaa kirsikan poimintaa. Tällä viitataan siihen, että otetaan omien väitteiden tueksi vain ne tutkimukset, jotka sopivat omiin tarkoitusperiin eli poimitaan vain kirsikat kakusta, mutta jätetään vastakkaiset tutkimustulokset raportoimatta. Kunnolliseen tieteelliseen esitystapaan kuuluu, että raportoidaan myös negatiiviset tulokset. Tieteen ei kuulu olla millään puolella, vaan esittää asiat niin kuin ne ovat.”

Kirsikanpoiminnan vakavin aste lienee Timon noudattama tapa tarkastella asioita, se kun kirsikoita ihannoidaan niin paljon, ettei nähdä aiheelliseksi tutustua edes pikkuisen luumuihin, mutta tiedetään kuitenkin luumuista vaikka kuinka paljon muka.

Tästä yksi vakava esimerkki. Timo on niin länsimaisen lääketieteen kirsikoiden lumoissa, että hän kutsuu kiinalaista ja intialaista luumu-lääketiedettä perinnehärväämiseksi. Piti oikein tarkistaa sanakirjasta mitä savolaisolento mahtaa tarkoittaa härväämisellä.

Härvätä = Tehdä jotain ylimääräistä kun ei pitäisi. Jotain, joka ei asiaan kuulu. (Urbaani sanakirja)

Farmaseutti on nyt aika julma ja kiinalaisen sekä intialaisen lääketieteen harrastajat ihmettelevät miten Fitra on voinut päästää tähän kirjaan tällaisen julman asenteellisuuden ruumiillistuman. Minä en löydä tästä mitään hauskaa saatikka hyödyllistä:

”Kiinalainen ja intialainen perinnehärvääminen ei ole lääketiedettä, vaan kuten sanottu, on sielläkin sairaaloissa käytössä hyvin pitkälle modernin lääketieteen keinot. Kritisoijat eivät yksinkertaisesti ymmärrä kuinka pitkällä moderni lääketiede on ja mitä kaikkea sillä voi oikeasti tehdä ihmisen hyväksi. Onkin suurta lääketieteen väheksymistä ilmoittaa, että uskoo niin sanottuun kiinalaiseen lääketieteeseen ymmärtämättä mistä kaikessa on kyse. Samanlaisia antibiootteja sinulle laitetaan Kiinassakin suoneen, jos sairastut vaikkapa akuuttiin keuhkokuumeeseen. Toki jokaisella on oikeus valita hoitonsa ja käydä vaikka Haitilla nuolemassa kanoja toivoen että tauti lähtee, mutta silloin pitää myös hyväksyä että kakka saattaa osuakin tuulettimeen.

Pitääkö sen lääketieteen muuten aina olla kiinalaista tai intialaista? Kelpaako vaikka jo mainittu haitilainen? Ruotsalainen? Alfa-Kentaurilainen? Jos nyt haluat kutsua välttämättä lääketiedettä alueellisella etuliitteellä, miten kuvittelet, että länsimaissa ei otettaisi ruoansulatusta hyvinvoinnissa huomioon? Laitetaan leipä suuhun ja sitten jännätään, että mitähän siellä tapahtuu, kun ruoansulatukseen liittyviä fysiologian kirjojakin on kirjoitettu varmasti joitain satoja, ellei tuhansia. Sitten kun kakka tulee, taputetaan käsiä. Oho!

Ei. Tämä niin kutsuttu länsimainen lääketiede nimenomaan yrittää ymmärtää mitä siellä tapahtuu. Siksi tieteen menetelmät ovat kehittyneet sellaiseksi kuin ne ovat. Lääketiede voi hyvinkin tulla rationaalisesti joitain empiirisesti havaittuja asioita jäljessä. Kiinalainen perinnepoppaukko saattaa ilmoittaa, että syömällä tiettyä kalaa, jota on marinoitu tietyssä mausteseoksessa, saadaan vatsa toimimaan ja ajatus selkenemään. Syyksi ilmoitetaan jotain omituista, kuten että lapsena kun sanoit ullakolla herp, samalla kun paha muori kilisti kahleitaan puussa, kalan väri ajaa henget päästäsi pois, mutta onneksi et sanonut derp, koska silloin kala pitäisi marinoida mystisin jutuin.”

Millä tavalla Timo on tutustunut luumuihin? Ei ainakaan näiden ei-länsimaisten tiedesuuntausten tarkastelulla, sillä lähdeluettelosta ei tietenkään löydy kiinalaisen tai intialaisen lääketieteen perusteoksia. Luumuihin ei siis Timo mahdollisesti ole tutustunut, mutta tietää niistä kaiken? Tämä on minusta erittäin typerää.

Suurin osa suomalaisista ei osta tätä kirjaa

Valitettavasti hyviäkin kirjoja ostetaan liian vähän. Timon kirjan kohtaloa on mahdotonta ennustaa. Voi mennä hyvinkin kaupaksi? Houkuttelen sinut kirjaostoksille, sillä Fitra on ihan hyvä kirjankustantamo, vaikkapa tällä pienellä tekstipätkällä Timon kirjasta, ettet osta sikaa säkissä:

”Kuinka selviän keskustelusta ravitsemusgurun kanssa? Kun keskustelukumppanisi alkaa selittää sinulle asioita joita et ymmärrä tai joista olet eri mieltä, esitä kiinnostunutta. Työnnä leukaasi hieman eteenpäin ja avaa suusi raolleen, ja aseta pääsi pöydälle asetetun, kyynärpäästä ylöspäin ojennetun käden varaan. Nyökkäile sopivissa väleissä, esitä lisäkysymyksiä ja ole aidosti innostunut siitä, mitä toinen yrittää sinulle kertoa. Voit tehostaa vaikutusta toteamalla sopivassa välissä esimerkiksi ahaa.

Yritä olla ajattelematta negatiivisia asioita, kuten esimerkiksi mitä tahansa kotimaista TV-tuotantoa. Jos ajatus kuitenkin harhailee ja vaikkapa pääministerin piirteet alkavat hahmottua mieleesi, ollaan jo suhteellisen vaarallisilla vesillä. Takauma. Käyt läpi kaikki edelliset elämäsi, uskoitpa niihin tai et. Lasittuneet silmäsi eivät paljasta keskustelukumppanille mitä niiden takana tapahtuu, mutta aivosi kelaavat historiaa läpi. Muistatko kun söit Antiikin Kreikassa vahingossa sonnin muodossa viettelyreissulla olleen Zeuksen? Eikä ollut edes luomua. Rooman valtakunnassa unohdit dipata leipäpalan juustoon ennen ryhmäseksisessiota. Eeppinen virhe. Keskiajalla vetelit iloisin mielin paaston aikana jänistä, vaikka kirkkourkujen ylinouseva kvartti yrittikin laittaa syntisen mielesi kuriin. Jos Internet olisi jo ollut keksitty, niin Gregorious IV olisi heittänyt kehiin äkäisen blogin. Renesanssin aikaan menit juomaan herrainolutta, vaikka olit pahainen renki. Sinä sivistymätön moukka. Ranskan vallankumouksen ja teollisen vallankumouksen aikainen luokkajako aiheutti sen, että pullea eliitti lisääntyi ja kulkutaudit niittivät kansaa. Olisipa ollut probiootteja, koska kaikkihan johtuu aina suolistosta. Myös Silja Symphonylla. Sitten 1900-luvulla Vietnaminami-vanukas liitettiin ruokasotaan. Ja joku keksi Facebookin. Ja ruokateollisuuden. Ja blogit. Ja Fitneksen. Tässä vaiheessa säpsähdät hereille ja palaat läsnä olevaksi; ”…ja sitten minä otin levän ja kilpirauhanen ja internet sanoi behold, tässä kirjassa on totuus ja hiilaritta sinun pitää olemaan ja…”. Hymyile, lopeta keskustelu ja tajua, että niin kauan kuin maailmassa on yli kaksi ihmistä, et voi tehdä asioita täysin oikein. Mene kotiin ja tee juuri siten, miten sinua huvittaa.”

Eikö löydy mitään hyvää?

Kaikista kirjoista on mahdollista löytää jotain hyvääkin. Tästäkin tekeleestä.

Mielestäni Timo tuottaa hyviä yhteenvetoja ravintofysiologiasta ja käy ansiokkaasti läpi ravitsemuksen historiaa. Tosin on nämä asiat paremminkin selostettu muissa teoksissa. Mielenkiintoista, että Timo kirjoittaa näin:

”Haluan että opit kyseenalaistamaan tietyllä tasolla kaiken, mukaan lukien tämän koko kirjan. Sinun täytyy kuitenkin ymmärtää, kuinka ymmärtää, sekä kyetä perustelemaan kantasi. Suurin osa kirjan ajatuksista on omiani. Oikeita vastauksia on kuitenkin olemassa useita, mutta ilman perusteluja ne ovat yhtä tyhjän kanssa. Olen sallinut itselleni sellaisen vaihtoehdon, että voin olla joissain asioissa väärässä. Olet täysin vapaa ja tervetullut omalla nimelläsi haastamaan minut tämän kirjan sisältöön liittyen. Jos perustelusi pitävät niin sanotusti vettä, voin muokata vallitsevaa ajatteluani kantasi mukaiseksi.”

Christer Sundqvist, pelkkä biologi ja filosofian tohtori, kysyy nyt farmaseutti-Timolta, oliko viisasta puhua tuhansia vuosia vanhasta hoitokäytännöstä halventavaan sävyyn? Tutustuitko näihin tuhansia vuosia vanhoihin hoitokäytäntöihin, josta löytyy paljon tutkittua tietoa? Miksi piti kirjoittaa niin repivään ja negatiiviseen sävyyn syömisestä? Miksi piti livetä vastuusta kirjan loppusanojen mukaisesti (katso alla)? Onko toisten ihmisten kiusaaminen hauskaa?

”Elämäntapojen muuttaminen ei ole korkeampaa tiedettä, vaan kaikki on kiinni inspiraatiosta. Kokemus on eri asia kuin tutkimukset, ja vaikka tiedesetä tai -täti olisi kirjoittanut sata julkaisua elintapamuutoksista, on sata ihmistä oikeasti muutokseen inspiroinut koutsi hyvin todennäköisesti huomattavasti parempi valinta.

Ole siis iloinen ja muista, että savolaiselta voit yhdellä ja samalla ruoka-aiheisella lauseella tiedustella olisiko hän mahdollisesti sekä koisokasvien heimoon kuuluvan kasvin tietty lajike, tai olisiko hän mahdollisesti suorittanut johonkin aktiviteetin suorittamiseen tai materiaalin käsittelyyn liittyvän keskeyttämis- eli perumistoimenpiteen.”

Kirjan viimeisillä tekstisivuilla, ennen kirsikanpoiminnan tueksi kerättyä lähdekirjallisuutta, Timo todellakin kirjoittaa juuri näin. Aika noloa. Ensin pidetään lukija jännityksessä onko se syöminen loppujen lopuksi hankalaa ja sitten paljastetaan, että kaikki sekoilu olikin savolaisolennon pieni jäynä meille kaikille. Vastuu siirtyy lukijalle kun savolainen kirjoittaa ja puhuu. Anteeksi kaikki muut savolaiset.

Voidaan keskustella lisää Timon kirjasta, tai olla keskustelematta. Aina voi jotain oppia. Timokin voi oppia ja varsinkin christer. Reflektiopäiväkirjassa ei nyt ollut tämän enempää tästä kirjasta. Ehkä huomenna enemmän. Tai sitten ei.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

3 thoughts on “Syöminen ei ole hankalaa”

  1. Voi että, omasta mielestäni taas Terveysmyrsky on parasta fb.n antia tässä genressä. Kaukana huuhaahihhulimeiningistä, mitä moni muu edustaa nykyään.Esim. Tanni, Posti ja jopa Sundvik nykyään. Viimeisen kohdalla ehkä kysymys enemmän kaksinaismoraalista. Kauppaa villinä luontaistuotteita, mutta tuomitsee lääkkeet, koska sidonnaisuus ja markkinatalous.
    Kettusella sentään koulutus taustalla ja ilmaisu on hauska. Kiusaaminen todella kaukana postauksissa.
    Ehdottomasti luen Timon kirjan. Argumentoi asioita samalla tyylillä kuin Jan Sundell, mukana huumoria ja tiedettä, jota ei kukaan pysty kumoamaan (esim. Posti vs Kettunen).

    1. Yritän tottutella savolaiseen ilmaisutapaan. Vastuu on lukijalla. Aika outo kirja on kyllä kyseessä. Olen tehnyt useita satoja kirja-arvioita. Olisikohan tässä oudoin lukemani kirja?

  2. Ai se onkin savolainen. Se selittää tuon monisanaisuuden. Kun siihen lisätään vielä ylimielinen asenne, niin ei jaksa lukea. Noita esimerkkitekstejäkin piti harppoa, että pääsi loppuun. Ei pysty, ei.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2017 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.