Valikko Sulje

Kansalaisaloite: Rokoteturva 2018

Kirjoittaja: Jyrki Kuoppala

Olen mukana Rokoteturva 2018 -kansalaisaloitteessa, koska mielestäni rokottamisen itsemääräämisoikeuden tulee säilyä myös sote-alojen ammattilaisilla. Tautien leviämisen estämiseen on tarjolla monia keinoja, ja mielestäni ammattilaisille tulee jättää omalla ammattitaidolla oman terveydenhuollon itsemääräämisoikeutta kunnioittaen päätettäväksi, mitä keinoja käyttää.

Kausi-influenssarokotteet ovat nyt ajankohtainen aihe

Kuten kaikilla lääkkeillä, rokotteillakin on omat haittavaikutuksensa. Tilanne joka vallitsee tällä hetkellä, vaikka laki ei vielä ole edes voimassa, on, että jotkut työnantajat velvoittavat ottamaan kausi-influenssarokotteita jopa vakavan allergisen reaktion jälkeen. Tämä on kestämätöntä ja uhkarohkeaa riskinottoa ihmisten terveydellä.

Tutkimusnäytön valossa kausi-influenssarokotukset eivät ole millään tavalla ylivoimainen keino sairastumisten torjunnassa. Rokotuspakko on huonosti perusteltu pakko muihin keinoihin verrattuna.

Rokoteturva 2018 – rokotehaitat ja tiedotus

Kansalaisaloitteessa on sote-rokotuspakon poistamisen lisäksi kaksi rokotehaittoihin liittyvän tiedon keräämiseen ja tiedottamiseen liittyvää kohtaa. Ennen viime maaliskuuta terveydenhuollon ammattilaisilla oli rokotehaittojen ilmoittamisvelvollisuus. Kansalaisaloite toteutuessaan palauttaa tämän velvollisuuden. Lisäksi aloite parantaa rokotteita koskevan tiedon saatavuutta mm. velvoittamalla rokottajan kertomaan rokotteen ominaisuuksista.

Rokoteturva 2018 – miten pääsemme maaliin

Otat kausi-influenssarokotteen tai et, annathan toisillekin mahdollisuuden päättää itse. Tätä voit edistää allekirjoittamalla kansalaisaloitteen.

Rokoteturva 2018 -kansalaisaloite on toiseksi kannatetuin käynnissä olevista kansalaisaloitteista edellisen kahden viikon aikana. Nimiä on yli kaksi tuhatta. Vaikka aloite on ollut avoinna vasta alle kuukauden, se on jo seitsemänneksi kannatetuin 22 käynnissä olevasta aloitteesta.

Vielä on pitkä matka maaliin, 50 000 kannatukseen. Nykyinen kannatusten kertymistahti ei riitä. Aloitetta täytyy tehdä tunnetuksi monin eri tavoin. On hyvä ottaa yhteyttä paikallisiin tiedotusvälineisiin, kerätä nimiä paikallisesti, jakaa tietoa aloitteista sähköisissä välineissä ja muualla. Aloitteella on facebook-sivu Rokoteturva 2018. Kansalaisaloitteen sivu on https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2636

Jyrki Kuoppala

Blogien osoitteet

http://jyrkikuoppala.puheenvuoro.uusisuomi.fi
http://jyrkikuoppala.vapaavuoro.uusisuomi.fi

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *