Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus elokuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 243. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 243
Jakelupäivä torstaina 8.8.2019

ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

Moni murehtii eilistä, pohdiskelee huomista ja unohtaa elää hetkessä.

Ohje voisi kuulua vaikka näin:

”Keskity kaikin tavoin siihen mitä olet juuri nyt tekemässä. Jos on tarkoitus levätä niin lepää, vaikka lepäsit eilenkin tai aiot levätä huomennakin. Tarvitset lepoa juuri nyt! Jos on tarkoitus saada jokin työ tehtyä, älä harmittele ettet tehnyt sitä eilen tai siirrä sitä huomiseen. Tee se nyt!”

En halua kuulla mitään selityksiä joutenolon laiskutusvaikutuksista tai työnteon tylsyydestä. Tee mitä sinun pitää tehdä, mukisematta.

On turha pilata rauhalliset hetket murehtimalla ja stressaamalla. On turha pilata työnteko sillä, että miettii mitä kaikkea muuta voisi tehdä.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Vain yhden gramman tähden

Kirjoittaja: Sami Virtanen

Yle uutisoi, 26.2.2019 miten koululaiset Pohjois-Karjalassa nousivat kapinaan ja onnistuivat lopulta saamaan voipohjaisen levitteen ruokalaan.

Se älähtää, johon kalikka kalahtaa

Tuosta uutisesta Valtion ravitsemusneuvottelukunta onkin sitten tyrmistynyt:

”– Minun on vaikea ymmärtää sitä hinkua, millä kyseiset kuntapäättäjät haluavat väkisin tuputtaa lapsille vähemmän terveellisiä levitteitä ja maitoa. Ovatko Pohjois-Karjala-projektin opit jo tyystin unohtuneet, Hielm ihmettelee.”

Jottei totuus unohtuisi, niin jokainen voisi vaikka itse katsoa mitä Pohjois-Karjalassa aikoinaan tapahtui, vai osaako tätä kukaan tulkita?


http://1.bp.blogspot.com/-AHgQPHm679Q/T2SQyZGvhAI/AAAAAAAAAQ8/IrPFhTbm_xw/s320/PK-projekti.gif

Puhutaan puutaheinää

Puhuvat myös puutaheinää, miten vaarallista tuo on:

”Biologian, terveystiedon ja kotitalouden oppisisällöissä kerrotaan selvästi pehmeän rasvan välttämättömyydestä kasvulle ja solutason toiminnalle ja vastaavasti tyydyttyneen rasvan haitallisuudesta sydän- ja aivoterveydelle.”

Todellisuudessa maitorasvan haitallisuudesta on hyvin vähän näyttöä, päinvastoin.

Voihan voinappi sentään!

Joskus voinappikin on liikaa, ja sitä selitellään faktoina pitkäkestoisesta Strip-tutkimuksesta:

”Tutkimuksessa seurattiin ruokavalion vaikutuksia tutkimushenkilöiden sydän- ja verisuoniterveyteen lähes parinkymmenen vuoden ajan. Kovia rasvoja välttäneillä oli parikymppisenä huomattavasti vähemmän sydän- ja verisuonisairauksiin liittyviä riskitekijöitä kuin rasvaisia maitotaloustuotteita käyttäneillä.”

Jos tällä tavalla kerätään tutkimustietoa, niin miksei sitten tämä tutkimus kelpaa, joka tehtiin aikoinaan Göteborgissa? Tutkimuksessa täysrasvaista maitoa nauttivilla lapsilla oli pienempi BMI kuin niillä, jotka eivät laisinkaan nauttineet maitoa tai kevytmaitoa.

Miten tällainen virallisterveellinen hölynpöly sitten liittyy tuohon Göteborgin juttuun? Jos joku on joskus sattunut lukemaan koko jutun, niin sieltä löytyi ihan mielenkiintoinen pätkä sivulta 28 ja sivulta 30 voitte katsoa tarkemmin tuloksia.

”The serum concentrations of cholesterol and triglycerides were similar or lower than those found in 7-9 year old children in the Finnish STRIP-study, where dietary advice on lowering the fat intake had been given from birth to 14 years of age.” [Göteborgin tutkimuksessa] 7-9 -vuotiailla lapsilla veren kolesterolit ja triglyseridit olivat samalla tasolla tai alempia kuin suomalaisessa STRIP-tutkimuksessa, jossa ravitsemusvalistuksella vähennettiin ravintorasvojen nauttimista syntymästä lähtien aina 14-vuoden ikään asti.

Ilmeisesti terveellinen ruoka on sitä, että joskus YKSIKIN gramma on liikaa. Aivan! Voitte itse käydä Finelistä tarkistamassa paljonko kahden leivän leviteannoksessa on tyydyttynyttä rasvaa, kuten Jari Ristiranta asiasta kirjoittaa.

Mutta ihan oikeasti, se yksi gramma näyttää olevan se syy, miksi lapset eivät voi saada syödä paremman makuista ruokaa. Heidän on sitten mieluummin oltava nälissään, jos ei tarjottu vaihtoehto kelpaa. Kaikkihan tiedämme, mitä nälkä tuo tullessaan – tuskin mitään hyvää.

Nälällä on väliä

Nähtävästi Sebastian Hielmin mielestä nälällä ei näytä olevan mitään väliä. Tietääkseni kuitenkin leipä, sekä maito on laskettu siihen pakollisen energiamäärään mukaan, joka lasten pitäisi päivän aikana saada. Voi olla usein jopa 20-25% päivittäisestä energian tarpeesta. Jos tuohon kaveriksi saadaa muuten vielä maultaan huono, kelpaamaton ruoka, niin kyllä silloin tilanne alkaa näyttämään pahalta.

”– Ravitsemuksen kannalta ei ole juuri väliä, syökö lapsi koulussa leipää tai juoko hän maitoa, jos hän syö terveellisen ruoka-annoksen. Toisin sanoen ei ole mitään tarvetta tehdä leivänsyöntiä ja maidonjuontia helpommaksi tarjoamalla voisekoitteita ja rasvamaitoja, Sebastian Hielm toteaa.”

Yhden gramman hysteria on aivan käsittämätön. Myös Karjalainen-lehti julkaisi mielipidekirjoituksen, jossa alueravitsemusterapeutti ja johtava ravitsemusterapeutti painottavat ettei kyse ole makuasiasta.

Pohdi tätä!

Olemme tilanteessa, jossa lapsi saa kotona maistuvaa voita, oppii arvostamaan hyvää ruoan makua ja siteen joutuu margariinia sietämään koulussa kun ei muutakaan ole tarjolla. Eikö tälle mielivallalle voi tehdä mitään? Nälkäinen lapsi on yhtä huono idea kuin K18-leima voihin.

Sami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Vuodesta 2010 lähtien olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

 

7 thoughts on “Vain yhden gramman tähden”

 1. Olisikohan tällä mitään merkitystä:
  https://www.stuk.fi/aiheet/sateily-ymparistossa/laskeuma/ydinkokeet-ilmakehassa
  ”Ilmakehässä on tehty kaikkiaan 512 ydinräjäytystä useilla eri koepaikoilla. Valtaosa näistä kokeista tehtiin vuosina 1945-1963.”

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/81739-suomessa-laskeumamysteeri-%E2%80%93-syyna-60-luvun-ydinkokeet
  ”Sekä Rahola että Kurttio huomauttavat, että Neuvostoliiton ydinkokeiden laskeumaa on tullut kaikkialle Suomeen.

  Tshernobylin onnettomuus oli Raholan mukaan ”aivan eri juttu”, koska se oli kertatapaus. Tshernobylin vaikutus oli suurin Keski-Suomessa. Tshernobylin ja 60-luvun ydinkokeiden vaikutuksia on siksi myös vaikea vertailla. Raholan mukaan altistuminen riippuu molemmissa tapauksissa siitä, mitä ihminen on syönyt. Radioaktiivisuutta tulee aina eniten ”luonnontuotteista”, kuten sienistä, marjoista ja poronlihasta.

  Noiden Suomen eri osien käyrien nousu ja lasku sinänsä voisi sopia tuohon laskeumahypoteesiin. Myös väheneminen idästä länteen.
  Lisäksi Itä-Suomessa 60- ja 70-luvuilla vaikuttivat ainakin seuraavat riskitekijät, joiden tiedetään vaurioittavan verisuonten seinämiä ja olevan siis paikkoja, joihin ahtauma lähtee kasvamaan:
  – tupakointi, vieläpä ”vihreää norttia ilman suodatinta”: idässä todennäköisesti enemmän kuin lännessä
  – suo-ojitusten jäljiltä korkeat metyylielohopeapitoisuudet sisävesin kaloissa. enemmän idässä kuin lännessä
  – moottorisahoissa ja mopoissa lyijyllinen bensa. Sitäkin todennäköisesti enemmän idässä kuin lännen peltoalueilla
  – hammastulehdukset. Idässä tuohon aikaan jopa rippilahjaksi annettiin tekohampaita ja hyvin harvalla miehellä täysin ehjiä omia hampaita aikuisiässä.

  Lisäksi nämä kaikki riskitekijät ovat vähentyneet 70-luvun jälkeen koko Suomessa, joka ainakin osittain selittäisi tuota yleistä laskutrendiä viimeisten vuosikymmenien aikana.

  1. Malcolm Kendrickin kirjoittamasta kirjasta, Ei sittenkään kolesteroli, asiasta on kirjoitettu luvussa 10, Stessihypoteesi-pitääkö se yhtä faktojen kanssa ja siitä väliotsikon alta, Sosiaalinen dislokaatio ja sydäntauti – kansaivalinen vertailu, ja siitä Suomea koskeva kohta:

   Lainaus kirjasta alkaa:

   ”Suomi – eniten sydäntauteja 1960-luvulla ja 1970-luvun alussa.
   1960-luvulla ja 1970-luvun alussa Suomi johti maailman sydäntautitilastoja. Maasta tuli joksikin aikaa varsinainen sydäntaudin episentrumi……..

   …..Suomi joutui vuonna 1947 luovuttamaan ison osan maataan Neuvostoliitolle ja alueella asuvat suomalaiset piti sijoittaa uudelleen ympäri Suomea. Siirtolaisia oli noin 400 000. Karjalaisten uudelleenasuttaminen oli maan väkilukuun suhteutettuna suurin ”pakkosiirto”, mitä euroopan historiassa on tapahtunut.

   Kuinka moni Suomen ulkopuolella asuva tietää tämän? Noin kaksi, ja toinen niistä olen minä. Mutta tietoa asiasta on kyllä saatavilla. Kirjoita haluamaasi hakukoneeseen ”Finland”, ”Karelia” ja ”1947”, niin bingo!- siitä vain lukemaan.

   Minun tietääkseni ei kukaan ole koskaan esittänyt, että tällä massiivisella väestön pakkosiirrolla olisi mitään tekemistä sen äkkijyrkän sydäntautien lisääntymisen kanssa, joka Suomessa sittemmin tapahtui. Ei kukaan Suomessa, ei kukaan Maailman terveysjäjestössä, ei kukaan missään. Siitä huolimatta, että Pohjois-Karjalassa – johon valtaosa Neuvostoliitolle pakkoluovutetun alueen asukkaista siirrettiin – sydäntautia esiintyi enemmän kuin missään muualla Suomessa.

   Minusta tämä on yhtä outoa, kuin se, että Hiroshimasta ja sen ympäristöstä olisi löydetty iso joukko säteilysairaudesta kärsiviä ihmisiä eikä kenellekään olisi tullut mieleen, että sillä voi olla jotain tekemistä sen atomipommin kanssa, joka kaupunkiin aikanaan pudotettiin. Haloo, eikö ilmiselvä syy-seuraussuhde kiinnosta ketään?

   Suomalaiset olivat muuten itse vakuuttuneita siitä, että heidän huippukorkea sydäntautiasteensa johtui pääosin huonoista ruokailutottumuksista ja että he pääsisivät eroon sydäntaudista opettamalla kansan syömään terveellisesti, harrastamaan liikuntaa, lopettamaan tupakoinnin ja niin edelleen. Olen varma, että tällä on ollut jonkin verran vaikutusta, mutta sama tehtiin Ruotsissa ja siellä sydäntaudit lisääntyivät.

   Suomalaiset keskittivät massiivisen interventiotutkimuksensa Pohjois-Karjalaan osana niin kutsuttua ”Pohjois-Karjala-projektia”. Silti sydäntauti väheni nopeammin lähellä sijaitsevan Kuopion seudulla, jota käytettiin ”vertailualueena” ja jolla elämäntaparemonttiin ei paneuduttu. Tietenkin tämä tosiasia on lakaistu täydellisesti maton alle, mutta minua se ei lakkaa huvittamasta.

   Minulle on täysin selvää, miksi Suomen sydäntautitilastot olivat 1960-luvulla ja 1970-luvun alussa maailman synkimmät. Suomessa oli koettu Euroopan historian suurin väestön pakkosiirto ja uudelleenasutus.” (lainaus loppuu)

 2. Samaa mieltä Samin kanssa tuon koko älämölön suhteettomuudesta. Kyllä ne sydänsairaudet todellakin tulee jostain muusta kuin gramman erosta tyydyttyneessä rasvassa (siihen kai tuo kirjoituksen nimi viittasi?).

  Pekalle ja Näkökulmalle:

  Tupakonti vielä 60- ja 70-luvuilla oli ihan toisessa mittakaavassa kuin nyt ja sen yhteys useisiin sairauksiin, ml. sydänsairaudet, on tunnustettu. Sen väheneminen on varmasti yksi merkittävimpiä tekijöitä sydänkuolleisuuden vähenemiseen. Toinen voisi olla kalsium: maidon kulutus ja sitä kautta kalsiumin saanti oli silloin paljon nykyistä suurempaa (Suomi oli maailman ykkönen ja taitaa olla vieläkin kakkosena Irlannin jälkeen). Tästä on mielenkiintoinen tutkimuskin, jonka toteutti Oulun yliopisto vuonna 1978. Siinä verrattiin Ca:Mg suhteen voimakkuutta sydänkuolemien määrään. Grafiikkana kuva muistuttaa erään Ancel Keysin 7 maan tutkimusta (kuva 2 ao linkissä). Aika jännä sattuma muuten on, että luvut tähänkin on saatu Keysin keräämästä aineistosta.

  http://www.mgwater.com/minerals.shtml

  Tuolloin oli vielä paljon porukkaa kaivoveden varassa ja sen mineraalipitoisuudet vaihtelivat eri puolilla Suomea. Olen selvitellyt tätä Ca:Mg asiaa kirjoitussarjassani magnesiumista. Alla linkki osaan, joka käsittelee sydänsairauksia. Mg-puutos on merkittävä riskitekijä sydänsairauksille varsinkin, jos kalsiumia saadaan liikaa – mikä oli tilanne Pohjois-Karjalassa Puskan projektin aikaan.

  http://turpaduunari.fi/magnesium-aktiivisesti-unohdettu-mineraali-osa-2/

 3. Kiitos. Tuo magneesium on tosi hyvä lisä keskusteluun ja vahvistaa vain edelleen sitä, että koko sydän- ja verisuonitautien historia Suomessa ei ole johtunut tyydyttyneiden rasvojen syönnistä. Kurjaa vain on, että tämäkin 1978 julkaistu tutkimus on julkisuudessa vaiettu.

 4. Kiitos. Hyviä artikkeleita. Tuon ekan Abstraktin viimeinen lause: ”Because the use of hydrogenated oils is increasing worldwide, consumers should be aware of the harmful effects of products containing partially hydrogenated oils.” iskee joka kerta tosi pahasti, kun olen ostanut esim. Fazerin riisipiirakoita, joiden tuoteselosteessa on maininta: osittain tai kokonaan kovetettu rypsiöljy. … ja vielä tänäkin päivänä vaikka tämäkin artikkeli on julkaistu jo 2003.

  Ihan tiedoksi, että tuosta CLA:sta on tässä aika hyvä artikkeli: https://extension.psu.edu/conjugated-linoleic-acid-cla-in-animal-production-and-human-health
  Tosin tuossakin artikkelissa tulee taas esiin yksi ihmisten hullutus: ”Feeding plant seeds high in fat such as soybean, cottonseed, sunflower, and flax (linseed) has also increases CLA in milk. However, if seeds are fed in a raw form, there is little change on CLA in milk (Table 2). The seed coat must be broken making the fat available to rumen biohydrogenation for CLA production. Supplementing with fish oil has been shown to increase CLA content of milk when dairy cows on pasture were fed high oil seeds, the CLA content of milk increased more than when feeding pasture alone.”

  Oletukseni kun on, että jokin raja on silläkin miten paljon lehmä ja sen pötsin bakteerit kykenevät terveesti käsittelemään omega-6 öljyjä ja tuottamaan CLA:ta ja siksi nuo siemenet menevät sulamatta läpi. Jos niiden hajoamisesta olisi biologisesti hyötyä, niin joku bakteeri tai entsyymi siihen olisi vuosimiljoonien aikana varmasti kehittynyt, kun lehmät ja niiden esiäidit eivät luonnossa ole siemenmyllyjen kanssa kulkeneet, ja vielä vähemmän olleet kalastamassa silliä tai lohta Atlantillla.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.