Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: LEPO VAI LIIKE?

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 295. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 295
Jakelupäivä maanantaina 3.8.2020

LEPO VAI LIIKE?

Kehoamme hallitsee kaksi hermoverkostoa sen mukaan pitääkö meidän levätä tai liikkua, rentoutua tai stressata. Tässä terveysohjeeni tilaajille tutkittua täsmätietoa siitä asiasta.

Kehomme autonomisia (tiedostamattomia, tahdosta riippumattomia) toimintoja ohjaavat keskushermoston alkeellisimmat osat, eli selkäydin ja aivorunko. Nämä hermoston osat käyttävät kahta erillistä hermoverkostoa kehomme toimintaan sen mukaan pitääkö meidän stressata vai rentoutua, levätä vai liikkua.

Näitä kahta autonomista hermostoamme kutsutaan nimillä sympaattinen ja parasympaattinen hermosto. Yhdessä nämä muodostavat tavattoman mielenkiintoisen kehoamme hallitsevan, useimmiten täysin huomaamattoman hallintajärjestelmän.

Kehomme herättäminen toimintaan on sympaattisen hermoston tehtävä. Se on päällä sen aikaa kuin sille on tarvetta (stressitilanne, pakoreaktio, fyysinen ja henkinen ponnistus). Sen jälkeen parasympaattinen hermosto alkaa toimia ja kumoaa sympaattisen hermoston vaikutuksia ja kehomme palaa rentoutuneeseen tilaan.

Sympaattinen hermosto aktivoituu esimerkiksi nostamalla sykettä, jotta lisää verta saadaan keuhkoihin ja happea lihaksiin. Maksa vapauttaa glykogeenivarastostaan glukoosia lisäenergiaksi. Ruoansulatus hidastuu koska verta tarvitaan enemmän muualla kehossa. Ääri-ilmiönä esiintyy voimakkaassa pelkotilassa, että oksennamme mahalaukun tyhjäksi. Täydellä mahalla on vaikeampi juosta karkuun.

Parasympaattinen hermosto rentouttaa hengitystiet ja keuhkot palaavat normaaliin kokoon. Verisuonet, jotka äsken kuljettivat kiivaasti verta lihaksiin, supistuvat ja verta riittää nyt tasaisemmin ympäri kehoamme. Syke palautuu lähelle lepotasoa ja maksa alkaa taas varastoida sokerienergiaa seuraavaa uhkatilannetta tai paastojaksoa varten. Koska stressi on poistunut, ruoansulatus herää taas henkiin. Vatsan kurinaa voi kuulla.

Ongelmia syntyy silloin kun sympaattinen hermosto ”jää päälle”. Stressitila ei poistukaan, vaan jää päälle. Jäämmekin kuluttamaan turhaan voimavarojamme, vaikka meidän pitäisi päästä jo lepäämään. Pitkään jatkuessaan tällainen olotila sairastuttaa meidät. ”Loppuunpalaminen” (burn-out) on seuraus siitä, että jäädään sympaattisen hermoston ”vangiksi” pitkiksi ajoiksi. Burn-outia voidaan hoitaa, mutta se on usein pitkiä toipumisjaksoja edellyttävä epämiellyttävä olotila.

Lopuksi kevennys. Onko sinulla joskus ollut ”perhosia vatsassa” ennen esiintymistilannetta, haastattelua tai muuta vastaavaa? Tiede tarjoaa tähänkin selityksen.

Perhoset vatsassa johtuvat siitä syystä, että sympaattinen hermosto vähentää veren virtausta mahaan. Maha valmistautuu vaaratilanteeseen. Mahassa on tiheä hermoverkosto, joka viestittää eteenpäin hermostuneita, lepattavia tunteita. Jotkut tuntevat tämän pahoinvointina tai kihelmöivänä tunteena mahalaukun ympärillä.

Nyt tiedämme tämän asian alkeet.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Nykykarjalaisten rasvakapina

Kirjoittaja: Sami Virtanen

Rasvakapina näyttää osuneen arkaan paikkaan. Karjalainen jatkaa pääkirjoituksessaan, että koko kapina on surullinen asia. Kirjoituksen mukaan jopa sosiaalisessa mediassa on alkanut leviämään nopeasti valeuutisia. Siis valeuutisia asiasta, jossa virkamiestasollakin lausunnot ontuvat pahasti.

Virkamiestason ennakkoluuloja

Oikeastaan huoli on niin kova, että mennään ihan hakoteille ennakkoluulojen kylvämisessä. Voita puolustavat ovat syöttämässä vaarallisia ennakkoluuloja lasten suuhun? C’mon, vähän järkeä kirjoitteluun, please!

Esimerkiksi n. 60% rasvaa sisältävä Oivariini syöttää lapsille uskomattomat ~0,3g liikaa tyydyttynyttä rasvaa leipää kohti ja ylittää näin suositusten mukaisen raja-arvon. Onpa vaarallista touhua! Niin vaarallista puuhaa, ettei sitä lapsille saa syöttää. Lapsille pitää ilmeisesti opettaa jo tuon tyydyttyneen rasvamäärän olevan vaarallista.

Voi on epäterveellistä, sanoo virkamies ja -nainen

”Aikuiset perheissä, valtuustoissa ja lautakunnissa syöttävät nyt omia ennakkoluulojaan ja makutottumuksiaan lasten suuhun.”

En enää tiedä kuka syöttää tässä ennakkoluuloja ja kenelle. Ainakin voin epäterveellisyys on niin kiveen hakattu, ettei sitä voi tai saa syödä.

”Kovien rasvojen epäterveellisyys ja pehmeiden terveellisyys on pysynyt faktana kaikista suurtutkimuksista huolimatta.”

Tuhansia tutkimuksia?

Aina viitataan moniin tutkimuksiin, joita ei sitten olekaan olemassa tai ne lepäävät hyvin hataralla pohjalla – sellaisia hakemalla haettuja tutkimusraportteja ja yhteenvetoja. Jos turpaduunari yrittää esittää maitorasvan vaarattomuudesta kymmeniä tutkimuksia, niin ne eivät kelpaa. Milloin mikäkin on syynä siihen etteivät kelpaa.

Missä ovat ne kymmenet tutkimukset pehmeiden rasvojen terveellisyydestä? Tai edes yksi sellainen pitkäaikaistutkimus, joka täyttää hyvän laadun kriteerit?

Antakaa lasten tulla maistuvan ruoan äärelle

Koko keskustelussa ikävästi paistaa läpi maistuvan ruoan kieltäminen, sillä ei näytä olevan mitään väliä sillä seikalla, että moni lapsi väärän leipärasvan takia jättää leivän kokonaan syömättä ja saa näin syödäkseen liian vähän ruokaa. Tärkeämpää kuin syömisen puolustaminen näyttää olevan, että kynsin ja hampain pidetään voin täyskiellosta kiinni. Tämä 0,3g on näköjään niin iso määrä voita. että koko rasvakapina synnyttää hyvin surullisen tarinan.

Margariinia vaikka väkisin!

Oikeastaan koko voipohjaisten levitteiden täyskiellossa näyttäisi olevan vain halu antaa yksinoikeus halvalle margariinille. Puhumattakaan, että tuo asia on ikävästi ravitsemussuosituksiin kirjattu.

Sami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Vuodesta 2010 lähtien olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

5 thoughts on “Nykykarjalaisten rasvakapina”

 1. Hei
  lainaus karjalaisen pääkirjoituksesta.
  ”Tottumus muuttaa makuasioita, tieteellinen tutkimus täydentyy ja korjaa tuloksiaan salailematta, jos uusi tutkimus antaa siihen perusteet.

  Kovien rasvojen epäterveellisyys ja pehmeiden terveellisyys on pysynyt faktana kaikista suurtutkimuksista huolimatta. Päinvastaisia tutkimustuloksia on saatu, mutta näissä tutkimuksissa on löytynyt epäselvyyksiä.”

  ehkäpä tätä toimittajaa ja muitakin pitäisi muistuttaa prof. ioannidis (standfordin lääketieteen proffa ja taisi olla tilastomatemaatikko kans’) arviosta ”Why Most Published Research Findings Are False”. Hän ei tarkoita vähän yli 50%, hän tarkoittaa haastatteluissa yli 80%. Tämä alkuperäinen liittyi lääketieteeseen, sen toistettavuuteen ja tulosten oikeaan raportointiin jne biaksiin. Myöhemmin hän on löytänyt ravitsemustutkimuksen, nimenomaan havainnoivan sellaisen (ryyditettynä syöntikyselylomakkeilla), vieläkin huonompana.

  Karjalainenkin luulee, että THL ja ravitsemussuositukset perustuvat tieteeseen. Leikitään, että herra I on oikeassa. Onko THL vain 20% väärässä vai poikkeaako se tästä johonkin suuntaan?

  Jos yrittää etsiä ”vääriä profeettoja” duodecim, terveyskirjasto tai THL sivuilta, niitä ei löydy. Tuotepäällikkölaatikainen on saanut jotain sinne, mutta satoja julkaisuja tehneet Phinney, Volek, Westman, Noakes, Kendrick tai kirjarovion suomessa kokenut Uffe Ravnskov eivät löydy. Siis kerrottasiin, mitä he ovat mieltä ja miksi se on väärin. NADA. No see no hear NO EXIST.

  Minkäs teet. Pohjois-Koreassa todellisuus on sitä, mitä TVstä tulee -suomessa THL:stä. Auktoriteetin asema on kiistaton. Se, että tiedeperusta on rakennettu yli 80% hötölle, ei ole yleistä tietämystä. Koska vastakkaisia mielipiteitä ei arvioida, oletan, että hötön määrä on suurempi. Luin juuri muutaman mustajokischwabaro:n jutun ja mieli teki vajota lattia läpi -samalle tasolle kuin nuo jututkin.

  Ohikainen tervettä skeptisyyttä on arvioinut ioannidisin kritiikkiä hyvin ja monipuolisesti. Herra I haluaa kuitenkin kehittää ja parantaa tiedettä, lycka till. Suomen virallinen totuus ravitsemuksesta tulee kilpailemaan pohjoiskorean TV:n kanssa; kumpi antaa ensin periksi edes ripaukselle totuutta tai itsekritiikkiä.

  Tätä odotellessa lapset lopettavat rasvaisen maidon rintaruokinnan kurriin… etteivät kuole nuorina evoluution kehittämään rasva-ansaan. Sipaisu saippuaksi alunperin tarkoitettua prosessiteollisuuden siemenjalostetta täydentää ”kasvun ja terveyden”. Kemianteollisuus selätti 100 vuotta sitten 1 miljoona vuotta evoluutiota. Tässä jutussa on 80% puppua… reaalipuolella vai kirjoittajan kynässä?

  JR
  ps. Tämä on siitä vaarallinen argumentti, että jos esitän jotain tutkimustietoa väitteeni pohjaksi, niin poikkeaako se muka tuosta 80% puppusäännöstä…? no ainakin voin arvioida asioiden kahta puolta.

 2. Siemen on uuden kasvun aloituspakkaus ja siinä oleva rasva o tarkoitettu siemenen itämistä varten.
  Puhuvat niistä välttämättömistä rasvoista koska elimistö ei niitä muodosta. Olisko juttu niin ettei ihmispoloinen niitä edes tarvitse koska ei tuota niitä. Turmiollisia lienevät Sydney tutkimuksen mukaan öljyn käyttäjillä oli se sydänkuolleisuus kolesteroolien laskuista huolimatta. Ja on myöskin Helsingin johtaja tutkimus jossa tulokset surkeita.

 3. Tuo Uffe Ravnskovin kirja kolesterolimyytistä on edelleen hyvin ajankohtainen ja erinomaisen hyvin perusteltu. Ravnskov on tutkinut tarkasti valtavan joukon asiaan liittyviä tutkimuksia ja silvityksiä ja on edennyt urallaan aina proffaksi asti. Suomessa ravitsemuseliitti on sulkenut silmänsä ja korvansa asialle eivätkä pääse toimissaan eteenpäin. Helsingin kaup. valtuustokin on huolissaan enempi ilmastosta ja ympäristöstä kuin ihmispoloisen ravinnosta. Ehkä meitä poloisia vuoteen 2050 on diabeetikkoja, verenpainetautisia statiineja syöviä jne. Kamalaa on tiedossa.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.