Valikko Sulje

Pelottelu jatkuu

Kirjoittaja: Sami Virtanen

Karjalainen-lehden surullinen tarina ei loppunut edelliseen kertaan, vaan nyt pelottelua yritetään jatkaa mielipiteen voimin. Kova rasva alkaa tukkia verisuonia jo teini-ikäisenä?

Mikä tässä mahtaa olla oikein?

Väitteen perusteluksi mielipidekirjoituksessa ei tietenkään tarvitse antaa mitään. Koska eiväthän tosiasiat voi koskaan muuttua. Ollaan jopa huolissaan:

“Maallikon on vaikea tietää, onko asia todistettu oikeaksi laadukkaissa tutkimuksissa tai ei.”

Tosiaan maallikon on vaikea tietää, jos mitään vastinetta asialle ei edes saa. Mikä on oikein? Mikä on väärin? Aikaisemmin viittasivat Turun yliopistossa tehtyyn pitkäkestoisen Strip-tutkimuksen, miten kovien rasvojen vähentäminen on ainut vaihtoehto lasten terveenä pitämiseksi. Kirjoitin tuosta jo aikaisemmin ja voitte käydä lukemassa siitä täältä.

Lyhyesti: Kun runsaammin lisääntynyt maitorasvan käyttö otetaan mukaan, niin kummasti kolesteroliarvot paranivatkin Strip tutkimukseen verrattuna entisestään. Vähemmästäkin maallikko on sekaisin.

Turpaduunari oli saanut puhelun missä kerrottiin ihan samaa. Oli valistettu turpaduunaria, ettei maallikko voi tietää mikä on parasta valistusta kansalle. Se päätetään yhteisissä lauselmissa ravitsemussuosituksia laadittaessa ja ravitsemustutkimuksia laajasti tarkastellen. Yksittäisillä tutkimuksilla ei ole mitään mahdollisuutta päästä julkisuuteen ravitsemusta ohjaavassa merkityksessä. Niistä kyllä keskustellaan vilkkaasti asiantuntijoiden kesken. Ei aina voi miellyttää kaikkia. ” (Aikamoista touhua!)

Pohjois-Karjalaisten geeneissä vikaa?

Ilmeisesti Pohjois-Karjalassa terveys on muuta maata paljon huonompi ja kun sille ei sitten löydy mitään järkevää selitystä, niin yritetään syyttää geenejä.

“Suurella osalla pohjoiskarjalaisista on valtimoiden tukkeutumiselle altistavat geenit eli esimerkiksi sepelvaltimotauti tulee herkemmin kuin länsisuomalaisille, jos elintavat ovat pielessä.”

Tehdäänpäs pieni katsaus mitä Pohjois-Karjalassa on historian saatossa tapahtunut. Siitä jo aikaisemmassa jutussa esitinkin kuvan, mutta avaan asiaa tässä nyt vielä vähän tarkemmin. Kuvasta kävi siis ilmi, että samaan aikaan kun muussa massa ei opetettu väkeä syömään “oikein”, niin kuolleisuuden lasku pysyi silti samana. Sen lisäksi vaikuttavia asioita sodan jälkeen on ollut runsas tupakointi, stressi, jatkuva pelko ja muuttaminen. Samoin 70-luvun suositelluissa margariineissa oli transrasvaa vielä jopa 30E%. Ei siis mikään ihme jos monelle kävi huonosti! Transrasvat hävisivät margariineista lähes kokonaan vasta vuonna 1995.

Aitoa ja oikeaa näyttöä maitorasvojen terveellisyydestä

Katsotaanpa seuraavaksi mitä lisääntynyt maitorasvan käyttö ihan oikeasti tekee. Tässä Costa Ricassa tehdyssä tutkimuksessa nähdään se hyvin. Tutkimuksesta tekee hyvän se ettei siinä lähdetty arvaamaan ruokapäiväkirjakysymysten kera, mitä mahdoit syödä viime viikolla, vaan tarkastetttiin ihan aidosti kudosnäytteistä ja katsottiin miten käy kun syö tiettyjä rasvoja. Mitä enemmän CLA:ta (juuri se luonnollinen transrasva, jota oltiin jokunen aika sitten mediassa väittämässä pahaksi), sitä parempi tulos. Yllättäen CLA:ta saa lähinnä vain maitorasvatuotteista.

Maitorasvojen hyöty näkyy myös tässä suuressa PURE tutkimuksessa. Eikä asian toista tulkintalinjaa helpota yhtään tämä suuri 16 kohorttitutkimuksesta tehty arviointi. Mukana oli 12 maata ja kesto 9 vuotta! Tutkimuksessa runsaampi maitorasvan käyttö vähensi tyypin 2 diabeteksen kehittymisriskiä huimat 30%. Ja jälleen kerran, ihan oikeasti mitattiin elimistöstä asiat haastattelujen sijaan.

Toisessa vain kahden maan kohorttitutkimuksessa, joskin osallistuja oli hieman enemmän, 75 000, nähtiin miten tyydyttyneellä rasvalla ja erityisesti lauriini- ja myristiinihapolla (sitä on voissa) toi pienemmän sydäninfarkti-riskin. Mutta ilmeisesti voi kuitenkin jonkun mutkan kautta pysyy edelleen hengenvaarallisena?

Halvalla margariinilla terveys hyväksi?? Voi hengenvaarallista??

Halvalle margariinille kyllä halutaan antaa yksinoikeus täyskieltämällä voipohjaisten levitteiden käyttö parhaimmillaan vain 0,3g takia. Jos et usko, niin voit lukea lisää täältä.

Sitä paitsi voin vaarattomuus ei pelkästään rajoitu edellä esitettyihin tutkimuksiin vaan, näiden yli 40 tutkimuksen mukaan maitorasvasta ei ole haittaa. Tutkimuksissa näkyy lisääntyneestä maitorasvan käytöstä johtuvia terveysetuja. Näissä yli 70 kultaisen standarditason RCT tutkimuksissa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota tyydyttyneen rasvan suurempaan määrään. Mitään viitteitä vaarallisuudesta ei löydy.

Lopuksi vielä yksi lukemisen arvoinen meta-analyysi.

Kaikki edellä mainitut seikat ja tutkimukset viittaavat siihen, että voi on kaukana hengenvaarallisuudesta. Ei mikään ihme jos maallikko menee vähän sekaisin. Missä siis ovat ne perustelut, joilla lapset pitäisi opettaa pelkäämään voita? Varsinkin kun maitorasvan tuoma maku ja kylläisyydentunteen lisääntyminen ovat niitä parhaita tapoja vähentää lasten epäterveellisen ruuan ja einesten syömistä. Puhumattakaan voin/maitorasvan ja kasvisten yhdistämisestä. Lapsille kasvikset maistuvat ihan eri tavalla kuin aikuiselle.

Sami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Vuodesta 2010 lähtien olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

1 Comments

 1. OlliPäiviö

  Sieltä lainattua.

  “Tuomas Rissanen
  Hyvä, että juttumme herätti paljon keskustelua. Pyytäisin esittämään väitteidenne tuoksi viitteen, niin kuin yleensä on tapana, kun esittää jonkin väitteen liittyen lääketieteeseen.

  Lääkäri Antti Heikkilän kirja Lääkkeetön elämä sisältää niin runsaasti asiavirheitä ja vääriä viittauksia, että hänen kirjansa myynti on lopetettu useissa toimipisteissä. Tällainen toimintatapa on ollut tyypillistä hänelle ja muille kolesterolihypoteesin vastustajille.
  http://hyvinvointi.ts.fi/…/tavoitteena-laakkeeton-elama/

  Mitä tulee kolesterolihypoteesiin, on se lääketieteen yksi tutkituimpia ja kiistattomam…See More”

  “Pyytäisin esittämään väitteidenne tuoksi viitteen, niin kuin yleensä on tapana”
  Tätä minäkin toivoisin ku kolesterolilla pelotellaan. Se on jatkuvaa jankuttamista ollut. Onko tällä mitään todistus voimaa?
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27680091
  Ja mitä niihin kolesteroleihin tulee samaisesta lähteestä.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5040825/figure/F0004/
  Lieneekö proffa Huuponen yhtään edistynyt statiinin vaikuttavuus tutkimuksissaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *