Valikko Sulje

Miten magnesium ja hydroksyklorokiini toimivat COVID-19 tautia vastaan?

Kirjoittaja: Ari Kaihola

Voitetaan korona!

Syödään magnesiumia! Tehostetaan sen vaikutusta D-vitamiinilla! Vältetään siemenöljyjä! Ryhdytään ketogeeniselle tai ainakin vähähiilariselle ruokavaliolle. Nämä toimenpiteet saattavat pelastaa pahimmalta COVID-19 tautimuodolta eikä haittavaikutuksia käytännössä ole. Lisäksi ketogeeninen vähentää ja/tai parantaa useita elintasosairauksia. Akuutissa tilanteessa tuohon luetteloon voi vielä lisätä sinkin ja C-vitamiinin. Niin, ja suolaa riittävästi.

Virukset ja kalsium

Useat virukset nostavat kalsiumin tasoja solujen sisällä edistääkseen oman elämisen ja lisääntymisen edellytyksiään. Tästä kertoo mm. tämä vuonna 2009 julkaistu artikkeli (1): ”Virukset ovat kehittyneet taitaviksi kaappaamaan solujen koneiston omaan käyttöönsä ja ne anastavat kalsiumin signalointiketjuja ja muita kalsiumista riippuvia prosesseja saavuttaakseen omat päämääränsä. Kalsiumilla on havaittu olevan tärkeä rooli lähes kaikissa viruksen kehitys- ja monistusvaiheissa (kuva 1).” ja ”…solujen tulee ylläpitää yli 10 000 kertaa pienempi pitoisuus solun sisäpuolella ja samaan aikaan saavuttaa tasapaino solun sisällä välttääkseen jättimäisiä vaihteluja kalsiumin tasoissa.”

Kalsium ja virukset -niminen artikkeli (2) puolestaan kertoo asiasta näin: ”Virukset valitsevat kalsiumin eikä muita metalli-ioneja (esim. magnesium, kalium, natrium) edistääkseen omaa elämäänsä johtuen kalsiumin korvaamattomasta ja tärkeästä fysiokemiallisesta ja fyysisestä luonteesta: Ensinnäkin, kalsiumin monipuolisten viestintä- ja hallintaominaisuuksien vuoksi evoluutio on valinnut sen hallitsemaan melkein kaikkia solun tapahtumia. Siksi solun sisäiset parasiitit, virukset, ovat myös oppineet käyttämään sitä ja sen ominaisuuksia maksimoidakseen viruksen monistumisen ja samalla jatkaakseen yhteiseloa isäntäsolun kanssa.”

Vuoden 2020 tammikuussa julkaistu Isäntäsolun kalsium-kanavat ja -pumput virusinfektioissa (3) on tuoreudestaan huolimatta jo vanhentunut – sen sisältämässä Taulukossa 1 on lueteltu kalsiumkanavia hyväksikäyttäviä viruksia, kuten influenssa A , zika, dengue, herpes, Länsi-Niilin virus, Marburg, Ebola ja monia muita, mutta SARS-Cov-2 sieltä puuttuu. No, on siellä sentään kohtuullisen hyvä havainnekuva kalsiumin toiminnan eroista terveen ja viruksen tartuttaman solun välillä (kuva 1, alla).

COVID ja kalsium

Tuo edellisen katsauksen puuttuva koronavirus sai hetken epäilemään, että koronavirukset toimivatkin solussa jollain muulla mekanismilla. Mutta ei sentään. Vuodelta 2017 löytyi COVID-19:n ’isoveli’ eli SARS-Cov-1 ja kuvaus siitä, miten se tunkeutuu solukalvon läpi käyttäen hyväkseen kalsiumia (4). Tutkijat selvittivät solunulkoisen kalsiumin vaikutuksen ehdyttämällä sen: koronaviruksen tarttuvuus väheni melkein kolmannekseen. Solunsisäisen kalsiumin ehtyminen puolestaan pudotti tarttuvuuden 1/60 osaan normaalista. He toteavat: ”…meidän kokeemme tukevat vahvasti näkökantaa, että kalsiumioneilla on tärkeä toiminnallinen rooli SARS-CoV viruksen tunkeutumisessa ja sulautumisessa isäntäsoluun.” Tuo oli in vitro eli laboratoriossa tehty koe. Elävässä kudoksessa vastaavat kalsiumin ehdyttämiset eivät luonnollisestikaan onnistu.

Sen sijaan saman mekanismin olemassaolon voi päätellä vaikkapa tästä tutkimuksesta (5), jossa COVID-19 potilaiden plasman kalsiumin pitoisuudet alenivat. Sen voi tulkita siten, että kalsium siirtyi verenkierrosta solujen sisälle: ”Nämä ionikanavat läpäisevät kalsiumia ja on osoitettu, että kalsium-tasapainon muutokset solussa edistävät keuhkosolujen vioittumista ja turvotusta tulehdusvälittäjien IL-1b, TNF ja IL-6 lisääntymisen vaikutuksesta.” ja tässä (6) sama tapahtui suhteessa taudin vakavuuteen: ”Kalsium on läheisesti yhteydessä viruksen aiheuttamiin elinvaurioihin ja lisääntyneisiin tulehdus-sytokiineihin. Meidän tuloksemme nostavat esiin uuden, tärkeän indikaattorin COVID-19 taudin vakavuudelle: seerumin kalsiumin.” Mitä alempi seerumin kalsium, sitä vakavampi tauti (kuva 1E).

MERS on yksi vakavimmista koronavirustaudeista. Kalsiumin merkitystä sen taudinkuvassa tutkittiin Kalsiumionit edistävät Lähi-idän hengitystie-oireyhtymä (MERS) koronaviruksen tunkeutumista isäntäsoluun ja lisäävät sen leviämistä -nimisessä tutkimuksessa (7): ”…me osoitimme, että ehdyttämällä niin solunulkoiset kuin -sisäiset kalsiumvarannot vähentyi SARS-CoV leviäminen merkittävästi, mikä kertoo kalsiumin osallistumisesta solukalvon ja solun sisäisten rakenteiden ’valtaamiseen’.”

Kalsiumin vastavaikuttajia

Koska kalsium on viruksille niin tärkeää, olisiko mahdollista estää niitä saamasta sitä ja siten vaikeuttaa niiden etenemistä soluun? Tätä on luultavasti mietitty paljon ja julkisuudessa kaikkein kiistellyin – ja presidentti Trumpinkin ’mainostama’ lääke, hydroxyklorokiini, perustuu juuri tähän. Sen lisäksi kalsiumin siirtymistä soluun sisälle vähentävät kalsiumkanavan salpaajat sekä luonnollinen mineraali magnesium.

Hydroxyklorokiini

Hydroxyklorokiini sai pahan maineen, kun epämääräinen ’tutkija’ryhmä julkaisi eri maiden sairaaloista kerättyjä tietoja klorokiinin vaarallisuudesta. Osoittautui vain, että tämä muutaman ihmisen ryhmä, joista yksi entinen aikuisviihdetaiteilija, oli keksinyt tiedot omasta päästään. Tutkimus kuitenkin päätyi arvostetuimpien lääketieteellisten julkaisujen sivuille (koko Surgispheren tarina wikipediassa). Vertaisarviointi ei nähtävästi toiminut. Vaikka NEJM ja Lancet ovat nyt vetäneet artikkelit pois, vahinko ehti tapahtua ja WHO ja melkein kaikkien maiden ’THL’:t estivät klorokiinin käytön koronaa vastaan. Em. manipuloidun tutkimuksen mukaan hydroxyklorokiini olisi ollut vaarallinen käyttää, vaikka sitä on käytetty jo yli puoli vuosisataa malariaa vastaan ja vuosikymmeniä reumaan; haittavaikutukset ovat hyvin tiedossa.

Klorokiinin vaikutusmekanismeista kertoo Klorokiini taistelussa COVID-19 vastaan: Mekanismien tarkastelua ja haittavaikutuksia (8). ”Näiden tietojen mukaan klorokiini voi muokata solunsisäistä kalsiumtasoa hillitsemällä solunulkoisen kalsiumin sisään virtausta ja solunsisäisten organellien (ER) kalsiumin vapautusta. Näin klorokiini voi estää viruksen etenemistä vähentämällä sen tarvitsemaa solunsisäistä kalsiumia soluissa, kuten ilmateiden epiteelisolut ja keuhkojen kapillaarien endoteelisolut.” Kuvassa 1 (alla) klorokiinin vaikutuskohdat on merkitty punaisilla palloilla.

Magnesium

Magnesiumin ominaisuus kalsiumin vastavaikuttajana on tunnettu jo pitkään. Tässä v.2014 julkaistussa Solunsisäisen magnesiumin rooli ihmisen sairauksissa (9) immuunivasteita käsittelevässä kappaleessa on varoitettu magnesiumin puutteesta, joka saattaa avata portit kalsiumin tunkeutumiselle solun sisään. Alhainen magnesiumin taso lisää kalsiumin sisään pääsyä, mikä edistää happiradikaalien syntyä ja tulehdustiloja. Kirjoittajat muistuttavat myös diabeetikkojen kärsivän usein hypomagnesemiasta, liian suuresta Mg erityksestä virtsaan ja alhaisesta Mg tasosta kudoksissa. Tämä onkin aiheellinen varoitus, koska suurella osalla vaikeaan COVID-tautimuotoon sairastuneista on ollut korkea verensokeri tai diabetes. Olen itse kirjoittanut sarjan artikkeleita, joissa käsitellään magnesiumin merkitystä sydänsairauksissa, astmassa, kilpirauhasen vajaatoiminnassa, T2-diabeteksessa ja monissa muissa sairauksissa. Ei ollut kovinkaan suuri ponnistus valjastaa sen ominaisuuksia virusten toiminnan vaikeuttamiseen.

Verensokerin ja eri mineraalien (elektrolyyttien) tasojen yhteyttä COVID vakavuuteen selviteltiin tässä (10) tutkimuksessa. 38%:lle potilaista kehittyi hypomagnesemia, joka oli yleisempää kuin hypokalemia. Lisäksi kirjoittajat viittaavat 3 muuhun tutkimukseen, joiden mukaan hyponatremiaa (alhainen suolan taso) on myös esiintynyt COVID:n yhteydessä ja viidessä tutkimuksessa sen arvioitiin olevan yhteydessä taudin vakavuuteen. Magnesiumin lisäksi on siis syytä huolehtia myös riittävästä suolan saannista.

Kalsiumkanavasalpaajat (CCB)

COVID-19: Olisiko aika palata tutkimuksiin kalsiumkanavalääkkeistä? (11) kysyy itsensä vanhemmaksi tiedemieheksi ja tutkimusjohtajaksi esittelevä intialainen. ”Aikaisempien koronavirusten (MERS, SARS-CoV), joilla on pieni envelope (E proteiini), on osoitettu käyttävän isäntäsolun kalsiumkanavia. Myös porsaiden koronavirus edistää kalsiumin pääsyä isäntäsoluun tehostaakseen viruksen monistumista. Tuossa tutkimuksessa (12) kalsiumkanavaa salpaavan lääkkeen osoitettiin estävän infektiota merkittävästi.”

Intialainen tiedemies ei ole yksi aatoksissaan. Tässä (13) tutkijaryhmä USA:sta ehdottaa FDA:n hyväksymän kalsiumkanavasalpaajan ottamista aseeksi koronan vastaisessa taistelussa (ei vielä vertaisarvioitu). He viittaavat useisiin tutkimuksiin, joissa CCB-lääkkeiden on osoitettu häiritsevän useiden eri virusten monistumista, mukaan lukien SARS-CoV-2:n edeltäjät, MERS ja SARS-Cov. He itse kokeilivat 5 eri CCB-ominaisuuksia omaavaa lääkettä, joita käytetään sydänsairauksien hoitoon. Laboratoriossa testattavat solutyypit oliva munuais- ja keuhkosoluja. Annostus, jolla virus torjutaan, mutta omia soluja ei tapeta, on testattujen lääkkeiden osalta esitetty kuvassa 1. Lupaavimpia tuloksia saatiin Felodipine ja Nifedipine nimisillä lääkkeillä.

Heidän tuloksiaan tukee tämä viime kuussa julkaistu Verenpainepotilaiden hoito kalsiumkanavasalpaaja amlodipine besylaatilla oli yhteydessä alentuneeseen kuolleisuuteen COVID-19:ssä (14). Koeputkitutkimuksessa todettiin myös CCB:n käytön yhdessä klorokiinin kanssa tuottaneen vielä parempia tuloksia SARS-CoV-2 vastaan.

Mutta miksi odottaa CCB-lääkkeillä tehtäviä kokeita? Magnesium on jo olemassa ja kuka tahansa voi ottaa sen käyttöön. Lisäksi sen ominaisuudet täydentävät hydroxyklorokiinia, jonka suurinta haittavaikutusta – rytmihäiriöitä – se lievittää. Yhdessä nämä kaksi tuovat luultavasti parempia tuloksia kuin kumpikaan yksinään; aivan kuten tuossa em. kokeessa.

Linolihappo edistää koronaa?

Elimistön runsas kasviöljypitoisuus (omega-6) saattaa pahentaa tilannetta, koska se saa kalsiumin siirtymään soluihin tehokkaammin; tässä rottakokeessa (15) haiman beta-soluihin. Niinikään rotilla testattiin (16) oleiinihapon, linolihapon ja alfa-linonoleenihapon vaikutusta kalsiumin signalointiin kateenkorvassa syntyviin, immuunipuolustukseen liittyviin soluihin, jotka toimivat T-solujen tuotannossa. (Tymosyyttien kehitys kateenkorvassa). Kuten ao. kuvasta näkyy, lisääntyi kalsiumin määrä näissä soluissa (koeputkessa) suhteessa käytettyjen öljyjen kaksoissidosten määrään.

Koronavirus saattaa käyttää linolihappoa (omega-6 siemenöljy) myös suoraan: sillä on jokaisessa piikkiproteiinissaan 3 taskua, joissa se kuljettaa linolihappoa (17), (kuvassa 1 A punaisella kehyksellä ympäröitynä). Ilmeisesti se on havainnut, että kalsiumin saa helpommin ’avaamaan ovet’ soluun sisälle, kun on omat avaimet mukana?

Koska elimistön oman linolihappopitoisuuden puolittaminen kestää n. 2 vuotta (18), sen alentaminen ruokavaliomuutoksella (jättämällä siemenöljyt pois) ei tähän hätään ehdi. Tilannetta voi paikata ketogeenisella ruokavaliolla, joka ehkäisee vakavassa COVID tautimuodossa esiintyvää sytokiinimyrskyä (19). Ketogeeninen ruokavalio tehoaa useisiin sairauksiin: Ennen antibioottien keksimistä ketogeenisella ruokavaliolla parannettiin virtsatietulehduksia: vuonna 1933 julkaistussa hoitokokeilussa 66% potilaista parani ketogeenisella ruokavaliolla (20).

 

VIITTEET

1) Viral calciomics: Interplays between Ca2+ and virus

2) Calcium and viruses

3) Host Calcium Channels and Pumps in Viral Infections

4) The SARS-CoV Fusion Peptide Forms an Extended Bipartite Fusion Platform that Perturbs Membrane Order in a Calcium-Dependent Manner

5) Low levels of total and ionized calcium in blood of COVID-19 patients

6) Low serum calcium: a new, important indicator of COVID-19 patients from mild/moderate to severe/critical

7) Ca2+ ions promote fusion of Middle East respiratory syndrome coronavirus with host cells and increase infectivity

8) Chloroquine to fight COVID-19: A consideration of mechanisms and adverse effects?

9) Role of Cellular Magnesium in Human Diseases

10) Evaluation of electrolyte status of sodium, potassium and magnesium, and fasting blood sugar at the initial admission of individuals with COVID-19 without underlying disease in Golestan Hospital, Kermanshah

11) COVID-19: Is it time to revisit the research on calcium channel drug targets?

12) Porcine deltacoronavirus (PDCoV) modulates calcium influx to favor viral replication

13) FDA approved calcium channel blockers inhibit SARS-CoV-2 infectivity in epithelial lung cells

14) Calcium channel blocker amlodipine besylate therapy is associated with reduced case fatality rate of COVID-19 patients with hypertension

15) Linoleic Acid Stimulates [Ca2+]i Increase in Rat Pancreatic Beta-Cells through Both Membrane Receptor- and Intracellular Metabolite-Mediated Pathways

16) Oleic Acid Versus Linoleic and α-Linolenic Acid. Different Effects on Ca2+ Signaling in Rat Thymocytes

17) Unexpected free fatty acid binding pocket in the cryo-EM structure of SARS-CoV-2 spike protein

18) Increase in Adipose Tissue Linoleic Acid of US Adults in the Last Half Century

19) COVID-19: Proposing a Ketone-Based Metabolic Therapy as a Treatment to Blunt the Cytokine Storm

20) THE KETOGENIC DIET IN THE TREATMENT OF INFECTIONS OF THE URINARY TRACT

 

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

22 Comments

  1. Ari Kaihola

    Nämä 4 tänä vuonna julkaistua magnesiumin tasoja ja COVID:n vaikeusastetta tarkastelevaa artikkelia vahvistavat pitkälti oman artikkelini hypoteeseja. Alhainen Mg-taso on riski vakavampaan COVID sairastumiseen:

    Prognostic Value of Magnesium in COVID-19: Findings from the COMEPA Study

    Admission Serum Magnesium Levels Is Associated with Short and Long-Term Clinical Outcomes in COVID-19 Patients

    The Significance of Low Magnesium Levels in COVID-19 Patients

    Importance of Magnesium Status in COVID-19

  2. Nimetön

    Virusteoria ei ole tieteelliset kriteerit täyttävä teoria vaan olettamuksiin perustuva jotka olettamukset on kumottu kontrollikokeisiin perustuen. Viruksen toteamiseen on käytetty ainoastaan soluviljelmiin perustuvia menetelmiä, jossa oletetun viruksen on oletettu aiheuttavan sytopaattisen efektin jonka johdosta solut viljelmässä hajoavat, mutta kontrollikokein on osoitettu solujen hajoavan menetelmästä johtuen vaikka sinne ei ole mitään oletettua virusta sisältävää näytettä lisättykään. Tämä vain siksi koska kirjoituksissa viitataan covidiin eli olemattomaan niin siihen ei voi millään olla mitään vaikutusta.

    • Ari Kaihola

      Kyllä virukset ovat olemassa. Ne pystytään nykyisellä tekniikalla näkemään jopa reaaliajassa. Tässä yksi kirjoitus elektronimikroskopian kyvyistä: Electron Microscopy Methods for Virus Diagnosis and High Resolution Analysis of Viruses
      “Indeed, using the most up-to-date electron cryomicroscopy methods, such investigations are now close to atomic resolution.”
      “EM enables live imaging of cells and tissues with high-resolution analysis.”
      https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2018.03255/full

  3. Paluuviite:Näitä terveysjuttuja luetaan nyt vilkkaasti – Turpaduunari

  4. Ari Kaihola

    Onko lääketeollisuus ottanut panttivangikseen totuuteen perustuvan lääketieteen? Aseem Malhotran 1h 10m luento, jossa hän käsittelee myös koronarokotuksista tehtyjä tutkimuksia ja vaatii näiden rokotteiden välitöntä vetämistä pois markkinoilta, kunnes kaikki niitä koskeva tutkimustieto on saatavilla. Koronapandemia ja rokotusasia alkaa n. puolen tunnin kohdalta. Alkuosa käsittelee lääketeollisuuden tutkimustuloksia ja niiden tulkintaa sekä lääkäreiden ja tutkijoiden korruptiota.
    Has Big Pharma Hijacked Evidence Based Medicine?

    https://www.youtube.com/watch?v=vw7YXUZ1SL0

  5. Ari Kaihola

    Uusi Yhdysvalloissa tehty tutkimus (21.2.2022) yhdistää alhaisen magnesiumin saannin korkeampaan COVID-19 esiintymiseen 1150 kunnan alueella, joiden väestömäärä oli 287 326 503 ja vahvistettujen tartuntojen määrä 5 401 483.

    “Our results indicate that the average county-level COVID-19 cumulative incidence in low-magnesium areas was significantly higher than in the control areas.”

    “Considering that the magnesium intake of about half the population of the United States is below the daily required dose, our study will contribute to the creation of long-term public health strategies to help protect against COVID-19.”

    “In conclusion, this study revealed the increased risk of COVID-19 infection among populations living in areas with low environmental magnesium levels in the United States by conducting a nationwide retrospective cohort study. The findings of our study provide some new insights into the complex effects of micronutrients on human health and will contribute to the long-term prevention of COVID-19 in the future.”

    Kuvassa 1 nähdään, että vähäisen Mg-saannin alueilla COVID-19 tautiin sairastuminen (punaiset pylväät) on selvästi yleisempää:

    Populations in Low-Magnesium Areas Were Associated with Higher Risk of Infection in COVID-19’s Early Transmission: A Nationwide Retrospective Cohort Study in the United States

    https://www.mdpi.com/2072-6643/14/4/909/htm

    Toinen tämän kirjoituksen aihepiiriin sopivan tutkimuksen (05/2021) havainnoista kertoo plasman monityydyttymättömien rasvojen (siemenöljyjen) pitoisuuden yhteydestä vakavaan COVID-19 tautimuotoon:

    “Among hospitalized patients with severe pneumonia, COVID-19 is independently associated with higher NEFAs (mainly linoleic and arachidonic acids)…”

    High plasma concentration of non-esterified polyunsaturated fatty acids is a specific feature of severe COVID-19 pneumonia

    https://www.nature.com/articles/s41598-021-90362-9

    Näiden tutkimusten valossa voi perustellusti suositella kohtuullista Mg-lisää ja siemenöljyjen käytön lopettamista COVID-19 infektioriskin pienentämiseksi.

  6. Ari Kaihola

    Aina vaan lisää D-vitamiinin hyötyjä korostavia artikkeleita ilmestyy. Tämä lokakuussa julkaistu artikkeli on sitä mieltä, että D-vitamiinin riittävän hyvällä tasolla COVID-kuolleisuus saataisiin lähelle nollaa! Riittäväksi tasoksi on arvioitu 125 nmol/L (50ng/ml).

    COVID-19 mortality risk correlates inversely with vitamin D3 status, and a mortality rate close to zero could theoretically be achieved at 50 ng/ml 25(OH)D3

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34684596/

    Myös reaaliaikaisella meta-analyyseja julkaisevalla sivustolla D-vitamiini sijoittuu hyvin (3. tehokkain) aikaisessa vaiheessa annettuna ‘lääkityksenä’:

    https://c19early.com/#fpearly

    Kuolleisuuden vähentäjänä aikaisin aloitetun D-vitamiinihoidon sijoitus laskee, mutta vaikutus on yhä 83%:

    https://c19early.com/#fpdearly

  7. Ari Kaihola

    Veren insuliinipitoisuuden laskeminen voi alentaa riskiäsi sairastua COVID-19 tautiin. Näin on otsikoitu 25.10.2021 ilmestynyt artikkeli, jossa käydään läpi Diabetes-lehden joulukuun numerossa julkaistu japanilaisten tekemä tutkimus.

    Insuliinin määrää on siis hyvä rajoittaa (esim. ketogeenisella tai ainakin vähähiilihydraattisella ruokavaliolla) näidenkin tutkijoiden mielestä.

    Lowering blood insulin levels could lower your risk of getting COVID-19

    https://www.eurekalert.org/news-releases/932569

    Viitattu tutkimus:

    Possible Involvement of Adipose Tissue in Patients With Older Age, Obesity, and Diabetes With SARS-CoV-2 Infection (COVID-19) via GRP78 (BIP/HSPA5): Significance of Hyperinsulinemia Management in COVID-19

    https://diabetes.diabetesjournals.org/content/70/12/2745

  8. Ari Kaihola

    Kansainvälisen tutkijaryhmän hiljattain julkaistu katsaus magnesiumin tärkeydestä COVID-19 sairauden torjunnassa tuo esille samoja asioita. He korostavat magnesiumin ja D-vitamiinin yhteistä vaikutusta kappaleessa Magnesium in infectious diseases näin:

    “In humans, the fundamental importance of magnesium in immunity and the underlying mechanisms… However, general evidence that magnesium deficiency may confer a higher predisposition to infectious diseases is mostly indirect [34]. An optimal magnesium status is necessary for the synthesis, transport, and activation of vitamin D [52]. Vitamin D is an immunomodulatory hormone, and vitamin D deficit has been linked to various infectious diseases, including upper respiratory and enteric infections, pneumonia, otitis media, Clostridium infections, vaginosis, urinary tract infections, sepsis, influenza, dengue, hepatitis B, hepatitis C, and HIV infections [53].”

    “The close relationship between magnesium and vitamin D suggests that the higher incidence of infectious diseases associated with vitamin D deficiency can be at least in part explained by a deficit of magnesium, and this may be particularly relevant in the respiratory tract.”

    Liika magnesium ei auta COVID:ia vastaan, vaan siitä voi olla jopa haittaa. Kannattaa siis noudattaa valmisteen annosteluohjeita:

    “Hypomagnesemia and hypermagnesemia were both associated with excessive short-term mortality, 18.4% and 50%, respectively, compared to normal values of serum magnesium [55].”

    Tosin teholle joutuneiden seerumin korkea magnesium-taso saattaa selittyä taudin aiheuttamilla vaurioilla:

    “The occurrence of hypermagnesemia in ICU cases in the absence of nephropathy, evidenced by two studies [79, 81], is an intriguing finding that might be related to rapid mobilization from soft tissues in patients with sepsis or to necrotic events due to microvascular thrombosis. Therefore, this finding may not necessarily be in contrast with data that indicate hypomagnesemia as a risk factor for developing complications.”

    He käsittelevät magnesiumin merkitystä myös pitkittyneessä koronassa (Long-COVID) kappaleessa Magnesium and Post-Acute COVID-19 Syndrome.

    Kirjoittajat eivät saaneet ulkopuolista rahoitusta eikä heillä ollut sidonnaisuuksia.

    The relevance of magnesium homeostasis in COVID‑19

    https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-021-02704-y

  9. Ari Kaihola

    Tässä tutkimuksessa COVID:n vakava muoto tai kuolema olivat 3 kertaa todennäköisempiä, jos TG/HDL oli korkea. Ja kuten tiedetään, TG/HDL puolestaan korreloi vahvasti insuliiniresistenssin kanssa. Nopeimmin tämä korjaantuu ketogeenisella ruokavaliolla.

    “…an increased TG/HDL-C ratio was independently associated with the risk of myocardial injury [odds ratio (OR)=2.73; P=0.013], heart failure (OR=2.64; P=0.019), disease severity (OR=3.01; P=0.032), and fatal outcome (OR=2.97; P=0.014).”

    Triglyceride to High-Density Lipoprotein Cholesterol Ratio is an Important Determinant of Cardiovascular Risk and Poor Prognosis in Coronavirus Disease-19: A Retrospective Case Series Study

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7591232/

  10. Ari Kaihola

    Näiden kiinalaisten tutkijoidenkin mielestä magnesiumista on hyötyä COVID:n ennaltaehkäisemisessä ja hoidossa:

    “The evidence from this review preliminarily supports the expected efficacy of magnesium supplementation in the prevention and treatment of COVID-19 patients, especially pregnant women, as well as subjects with hypertension and diabetes. Therefore, magnesium supplementation is expected to play an active role in clinical practice in the prevention and treatment of COVID-19.”

    “A cohort study shows that the combined oral treatment of combination magnesium (150 mg daily), vitamin D (1000 IU daily) and vitamin B12 (500 mcg daily) significantly reduces the proportion of older COVID-19 patients with clinical deterioration requiring oxygen support and/or intensive care support”

    Possibility of magnesium supplementation for supportive treatment in patients with COVID-19

    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0014299920306385

    Artikkelissa viitattu italialainen katsaus arvioi Mg:n mahdollisuuksia näin:

    “Some aspects of the pathogenesis of the disease recall events occurring in Mg deficiency, such as a drop of T cells, increased plasma concentration of inflammatory cytokines, and endothelial dysfunction. We hypothesize that a low Mg status, which is rather common, might foment the transition from mild to critical clinical manifestations of the disease.”

    The COVID-19 pandemic: is there a role for magnesium? Hypotheses and perspectives

    https://www.jle.com/fr/revues/mrh/e-docs/the_covid_19_pandemic_is_there_a_role_for_magnesium_hypotheses_and_perspectives_317129/article.phtml

  11. Ari Kaihola

    Ketogeeninen ruokavalio vähensi COVID:n takia sairaalaan otettujen tulehdustekijöitä (IL-6, kuva 3) ja kuolemia (kuva 2A) 30pv hoitojaksolla, mutta teholle joutuminen pysyi lähes samana (kuva 2B).
    7.3.2021 julkaistu italialaisten tutkijoiden raportti pienehköstä potilasmäärästä (ei sidoksia, ei rahoittajia):

    Kuva 2: https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0899900721000988-gr2_lrg.jpg
    Kuva 3: https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0899900721000988-gr3_lrg.jpg

    Clinical efficacy of eucaloric ketogenic nutrition in the Covid-19 cytokine storm (CSS): a retrospective analysis of mortality and Intensive Care Unit admission
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900721000988

  12. Erkki Saarikoski

    Erinomaista tietoa, kuten aina. Kiitos Ari kirjoituksistasi. Olen lukenut niitä laajasti.

    • Ari Kaihola

      Hienoa, että olet saanut niistä itsellesi tietoa! Ja kiva saada palautetta. Siksihän niitä kirjoittelen, että ihmiset saisivat terveyteensä sellaisia rakennuspalikoita, joita ei ole tullut aikaisemmin vastaan ja joita varsinkaan virallisterveelliseltä puolelta ei löydy.

      • Kimmo Katavisto

        Kysymys. Miksi ei tätä kaikkia tietoutta ole terveydenalan ammattilaisten joukossa. Ja nyt kun minä hakkaan päätäni seinään etsien mikä ravinto keto vai kasvikset on eturauhasen syövän sekä selkäytimen laaja-alainen imusolmukekasvain hoidon vuoksi josta näistä molemmista olen parantunut toistaiseksi.Enkö saa syödä eläin proteiineja aminohappojen vuoksi en gelatiinia nivelen luuston vuoksi. Sitä että miksi ei edes lääkärit maininnut.

        • Ari Kaihola

          Kimmo,

          ei lääkäreillä ole tietoa näistä uusimmista virtauksista ja vaikka olisikin, heidät on sidottu käypä-hoito menetelmiin. Leikkaus, sädetys ja solumyrkyt ovat pääsosassa virallisessa syöpähoidossa. Useimmat syöväthän käyttävät ravintonaan glukoosia (sokeri), koska niiden aineenvaihdunta on muuttunut sellaiseksi, että energia synnytetään sokereita käyttämällä ilman happea. Kaikille ihmisille, riippumatta siitä sairastaako syöpää, on edullista vähentää sokereiden ja siemenöljyjen saantia. Maanpäälliset kasvikset ovat aina hyvästä.

          Syöpäsolujen poikkeavaa aineenvaihduntaa hyväksikäyttäviä hoitomuotoja kehitellään jo kovaa vauhtia ihan virallisellakin puolella. Näistä olen kertonut kirjoituksessa Metaboliset syöpähoidot: https://turpaduunari.fi/metaboliset-syopahoidot/ , jossa on myös kappale nimeltä Ajatuksia syövän ruokavaliosta. Myös ketoruokavalioon otetaan kantaa. Kommenttisi perusteella saattaisi kiinnostaa sinuakin?

  13. Ari Kaihola

    J. DiNicolantonio nostaa tuoreessa artikkelissaan parrasvaloihin magnesiumin ja D-vitamiinin COVID-vastaisessa taistelussa.

    Aika vakuuttavia lukuja, mm. tämä: “Those who received the magnesium plus vitamin D and B12 had an 87% lower risk for requiring oxygen therapy and an 85% lower risk for needing intensive care support.”

    “…vitamin D supplementation significantly reduces the risk of acute respiratory infections in the overall population by 12% and in those with profound vitamin D deficiency at baseline (25-hydroxyvitamin D level of < 25 nmol/l) by 70%."

    "…the relative risk of testing positive for COVID-19 was 1.77 times greater for those who were deficient in vitamin D compared to those who were sufficient."

    Myös vaikutus solunsisäiseen kalsiumiin on huomioitu:

    "Additionally, magnesium deficiency primes leukocyte and macrophage inflammatory responses by increasing cellular calcium levels.16 All of this suggests that a deficiency in magnesium promotes chronic low-grade inflammation, increased inflammatory responses during viral infections and a pro-thrombotic state."

    Magnesiumia tarvitaan myös D-vitamiinin säätelyyn:

    "Magnesium is also required to inactivate vitamin D when levels become too elevated.4 Thus, optimal magnesium status is required for optimal vitamin D status."

    Magnesium and Vitamin D Deficiency as a Potential Cause of Immune Dysfunction, Cytokine Storm and Disseminated Intravascular Coagulation in covid-19 patients

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7861592/

  14. Paluuviite:Kalsiumin rooli sairauksissa - Turpaduunari

  15. Ari Kaihola

    Tässä viime vuonna julkaistu kannanotto ryhmältä tiedemiehiä ketoaineiden vaikutuksista influenssan tai COVID:n aiheuttamaan hengitystieinfektioon:

    “Here, we provide an overview of ketone body biology relevant to respiratory viral infection, focusing on influenza A and severe acute respiratory syndrome (SARS)-CoV-2, and discuss the opportunities, risks, and research gaps in the study of exogenous ketone bodies as novel immunometabolic interventions in these diseases.”

    Investigating Ketone Bodies as Immunometabolic Countermeasures against Respiratory Viral Infections

    https://www.cell.com/med/pdf/S2666-6340(20)30013-1.pdf

    Kuvassa 2 on näytetty, mitä kaikkia kehon prosesseja / järjestelmiä BHB suojaa.

    Kirjoituksessa keskeisessä roolissa näyttäisi olevan beta-hydorxybutyraatti (BHB mainittu 71 kertaa), jota saa elimistön oman tuotannon ohella myös voista, jossa sitä on 3-4%.

    Voi on aina voita, osa 1

    https://turpaduunari.fi/voi-aina-voita-osa-1/

  16. Ari Kaihola

    Mercolan tuore artikkeli käsittelee D-vitamiinin merkitystä COVID-19 taudin torjunnassa. Hän viittaa myös magnesiumin osuuteen:

    “Another factor that can influence your vitamin D absorption is your magnesium level.16 Magnesium is required for the conversion of vitamin D into its active form.17,18,19,20 According to a scientific review21,22 published in 2018, as many as 50% of Americans taking vitamin D supplements may not get significant benefit as the vitamin D simply gets stored in its inactive form, and the reason for this is because they have insufficient magnesium levels.

    More recent research by GrassrootsHealth23 shows you need 146% more vitamin D to achieve a blood level of 40 ng/ml (100 nmol/L) if you do not take supplemental magnesium, compared to taking your vitamin D with at least 400 mg of magnesium per day.”

    Toinen magnesiumin ja D:n yhteistyötä kuvaava kappale löytyy väliotsikolla ‘Magnesium Is Necessary to Activate Vitamin D’.

    Hän toteaa myös butyraatin edullisen vaikutuksen D-vitamiinin imeytymiselle. Butyraattia syntyy paksusuolessa kuituja pilkkovien bakteerien ‘jätteenä’ ja toinen lähde butyraatille on voi, jossa sitä on 3-4%.

    UK Authorities Shut Down Vitamin D Recommendation for COVID

    https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/01/09/uk-vitamin-d-and-coronavirus.aspx

  17. Ari Kaihola

    Saattaa tuon D-vitamiininkin edullinen vaikutus COVID:iin johtua kalsiumin säätelyn tehostumisesta (ainakin osittain). D:hän on tunnetusti kalsiumin (suolistosta) imeytymisen säätelijä. Tämän mukaan se vaikuttaisi myös solunsisäiseen kalsiumiin. Munuaispotilaille annettu 6kk D-vitamiinikuuri lisäsi plasman D-vitamiinin 18 ng/mL:sta (45nmol/L) 36ng/mL (90nmol/L). Samaan aikaan solujen sisäinen kalsium laski (kuva 1): https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/807673/fig1/

    The Impact of Vitamin D3 Supplementation on Mechanisms of Cell Calcium Signaling in Chronic Kidney Disease

    https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/807673/

    “After vitamin D3 supplementation, serum concentration of 25(OH)D3 increased (P < 0.001) and [Ca2+]i decreased (P < 0.001). The differences in [Ca2+]i were inversely related to differences in 25(OH)D3 concentration (P < 0.01). Vitamin D3 supplementation decreased the calcium entry through calcium release activated calcium (CRAC) channels and purinergic P2X7 channels."

    Myös aivoissa D:n riittävä taso estää kalsiumin tason nousua synapseissa. Toisaalta, D:n puute altistaa liialliselle solunsisäiselle kalsiumille ja siitä aiheutuville haitoille (kuvan oikea puoli): https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S1357272519302420-ga1_lrg.jpg

    Vitamin D deficiency induces the excitation/inhibition brain imbalance and the proinflammatory shift

    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1357272519302420

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *