Kirjoittaja: Ari Kaihola
Voitetaan korona!
Syödään magnesiumia! Tehostetaan sen vaikutusta D-vitamiinilla! Vältetään siemenöljyjä! Ryhdytään ketogeeniselle tai ainakin vähähiilariselle ruokavaliolle. Nämä toimenpiteet saattavat pelastaa pahimmalta COVID-19 tautimuodolta eikä haittavaikutuksia käytännössä ole. Lisäksi ketogeeninen vähentää ja/tai parantaa useita elintasosairauksia. Akuutissa tilanteessa tuohon luetteloon voi vielä lisätä sinkin ja C-vitamiinin. Niin, ja suolaa riittävästi.
Virukset ja kalsium
Useat virukset nostavat kalsiumin tasoja solujen sisällä edistääkseen oman elämisen ja lisääntymisen edellytyksiään. Tästä kertoo mm. tämä vuonna 2009 julkaistu artikkeli (1): ”Virukset ovat kehittyneet taitaviksi kaappaamaan solujen koneiston omaan käyttöönsä ja ne anastavat kalsiumin signalointiketjuja ja muita kalsiumista riippuvia prosesseja saavuttaakseen omat päämääränsä. Kalsiumilla on havaittu olevan tärkeä rooli lähes kaikissa viruksen kehitys- ja monistusvaiheissa (kuva 1).” ja ”…solujen tulee ylläpitää yli 10 000 kertaa pienempi pitoisuus solun sisäpuolella ja samaan aikaan saavuttaa tasapaino solun sisällä välttääkseen jättimäisiä vaihteluja kalsiumin tasoissa.”
Kalsium ja virukset -niminen artikkeli (2) puolestaan kertoo asiasta näin: ”Virukset valitsevat kalsiumin eikä muita metalli-ioneja (esim. magnesium, kalium, natrium) edistääkseen omaa elämäänsä johtuen kalsiumin korvaamattomasta ja tärkeästä fysiokemiallisesta ja fyysisestä luonteesta: Ensinnäkin, kalsiumin monipuolisten viestintä- ja hallintaominaisuuksien vuoksi evoluutio on valinnut sen hallitsemaan melkein kaikkia solun tapahtumia. Siksi solun sisäiset parasiitit, virukset, ovat myös oppineet käyttämään sitä ja sen ominaisuuksia maksimoidakseen viruksen monistumisen ja samalla jatkaakseen yhteiseloa isäntäsolun kanssa.”
Vuoden 2020 tammikuussa julkaistu Isäntäsolun kalsium-kanavat ja -pumput virusinfektioissa (3) on tuoreudestaan huolimatta jo vanhentunut – sen sisältämässä Taulukossa 1 on lueteltu kalsiumkanavia hyväksikäyttäviä viruksia, kuten influenssa A , zika, dengue, herpes, Länsi-Niilin virus, Marburg, Ebola ja monia muita, mutta SARS-Cov-2 sieltä puuttuu. No, on siellä sentään kohtuullisen hyvä havainnekuva kalsiumin toiminnan eroista terveen ja viruksen tartuttaman solun välillä (kuva 1, alla).
COVID ja kalsium
Tuo edellisen katsauksen puuttuva koronavirus sai hetken epäilemään, että koronavirukset toimivatkin solussa jollain muulla mekanismilla. Mutta ei sentään. Vuodelta 2017 löytyi COVID-19:n ’isoveli’ eli SARS-Cov-1 ja kuvaus siitä, miten se tunkeutuu solukalvon läpi käyttäen hyväkseen kalsiumia (4). Tutkijat selvittivät solunulkoisen kalsiumin vaikutuksen ehdyttämällä sen: koronaviruksen tarttuvuus väheni melkein kolmannekseen. Solunsisäisen kalsiumin ehtyminen puolestaan pudotti tarttuvuuden 1/60 osaan normaalista. He toteavat: ”…meidän kokeemme tukevat vahvasti näkökantaa, että kalsiumioneilla on tärkeä toiminnallinen rooli SARS-CoV viruksen tunkeutumisessa ja sulautumisessa isäntäsoluun.” Tuo oli in vitro eli laboratoriossa tehty koe. Elävässä kudoksessa vastaavat kalsiumin ehdyttämiset eivät luonnollisestikaan onnistu.
Sen sijaan saman mekanismin olemassaolon voi päätellä vaikkapa tästä tutkimuksesta (5), jossa COVID-19 potilaiden plasman kalsiumin pitoisuudet alenivat. Sen voi tulkita siten, että kalsium siirtyi verenkierrosta solujen sisälle: ”Nämä ionikanavat läpäisevät kalsiumia ja on osoitettu, että kalsium-tasapainon muutokset solussa edistävät keuhkosolujen vioittumista ja turvotusta tulehdusvälittäjien IL-1b, TNF ja IL-6 lisääntymisen vaikutuksesta.” ja tässä (6) sama tapahtui suhteessa taudin vakavuuteen: ”Kalsium on läheisesti yhteydessä viruksen aiheuttamiin elinvaurioihin ja lisääntyneisiin tulehdus-sytokiineihin. Meidän tuloksemme nostavat esiin uuden, tärkeän indikaattorin COVID-19 taudin vakavuudelle: seerumin kalsiumin.” Mitä alempi seerumin kalsium, sitä vakavampi tauti (kuva 1E).
MERS on yksi vakavimmista koronavirustaudeista. Kalsiumin merkitystä sen taudinkuvassa tutkittiin Kalsiumionit edistävät Lähi-idän hengitystie-oireyhtymä (MERS) koronaviruksen tunkeutumista isäntäsoluun ja lisäävät sen leviämistä -nimisessä tutkimuksessa (7): ”…me osoitimme, että ehdyttämällä niin solunulkoiset kuin -sisäiset kalsiumvarannot vähentyi SARS-CoV leviäminen merkittävästi, mikä kertoo kalsiumin osallistumisesta solukalvon ja solun sisäisten rakenteiden ’valtaamiseen’.”
Kalsiumin vastavaikuttajia
Koska kalsium on viruksille niin tärkeää, olisiko mahdollista estää niitä saamasta sitä ja siten vaikeuttaa niiden etenemistä soluun? Tätä on luultavasti mietitty paljon ja julkisuudessa kaikkein kiistellyin – ja presidentti Trumpinkin ’mainostama’ lääke, hydroxyklorokiini, perustuu juuri tähän. Sen lisäksi kalsiumin siirtymistä soluun sisälle vähentävät kalsiumkanavan salpaajat sekä luonnollinen mineraali magnesium.
Hydroxyklorokiini
Hydroxyklorokiini sai pahan maineen, kun epämääräinen ’tutkija’ryhmä julkaisi eri maiden sairaaloista kerättyjä tietoja klorokiinin vaarallisuudesta. Osoittautui vain, että tämä muutaman ihmisen ryhmä, joista yksi entinen aikuisviihdetaiteilija, oli keksinyt tiedot omasta päästään. Tutkimus kuitenkin päätyi arvostetuimpien lääketieteellisten julkaisujen sivuille (koko Surgispheren tarina wikipediassa). Vertaisarviointi ei nähtävästi toiminut. Vaikka NEJM ja Lancet ovat nyt vetäneet artikkelit pois, vahinko ehti tapahtua ja WHO ja melkein kaikkien maiden ’THL’:t estivät klorokiinin käytön koronaa vastaan. Em. manipuloidun tutkimuksen mukaan hydroxyklorokiini olisi ollut vaarallinen käyttää, vaikka sitä on käytetty jo yli puoli vuosisataa malariaa vastaan ja vuosikymmeniä reumaan; haittavaikutukset ovat hyvin tiedossa.
Klorokiinin vaikutusmekanismeista kertoo Klorokiini taistelussa COVID-19 vastaan: Mekanismien tarkastelua ja haittavaikutuksia (8). ”Näiden tietojen mukaan klorokiini voi muokata solunsisäistä kalsiumtasoa hillitsemällä solunulkoisen kalsiumin sisään virtausta ja solunsisäisten organellien (ER) kalsiumin vapautusta. Näin klorokiini voi estää viruksen etenemistä vähentämällä sen tarvitsemaa solunsisäistä kalsiumia soluissa, kuten ilmateiden epiteelisolut ja keuhkojen kapillaarien endoteelisolut.” Kuvassa 1 (alla) klorokiinin vaikutuskohdat on merkitty punaisilla palloilla.
Magnesium
Magnesiumin ominaisuus kalsiumin vastavaikuttajana on tunnettu jo pitkään. Tässä v.2014 julkaistussa Solunsisäisen magnesiumin rooli ihmisen sairauksissa (9) immuunivasteita käsittelevässä kappaleessa on varoitettu magnesiumin puutteesta, joka saattaa avata portit kalsiumin tunkeutumiselle solun sisään. Alhainen magnesiumin taso lisää kalsiumin sisään pääsyä, mikä edistää happiradikaalien syntyä ja tulehdustiloja. Kirjoittajat muistuttavat myös diabeetikkojen kärsivän usein hypomagnesemiasta, liian suuresta Mg erityksestä virtsaan ja alhaisesta Mg tasosta kudoksissa. Tämä onkin aiheellinen varoitus, koska suurella osalla vaikeaan COVID-tautimuotoon sairastuneista on ollut korkea verensokeri tai diabetes. Olen itse kirjoittanut sarjan artikkeleita, joissa käsitellään magnesiumin merkitystä sydänsairauksissa, astmassa, kilpirauhasen vajaatoiminnassa, T2-diabeteksessa ja monissa muissa sairauksissa. Ei ollut kovinkaan suuri ponnistus valjastaa sen ominaisuuksia virusten toiminnan vaikeuttamiseen.
Verensokerin ja eri mineraalien (elektrolyyttien) tasojen yhteyttä COVID vakavuuteen selviteltiin tässä (10) tutkimuksessa. 38%:lle potilaista kehittyi hypomagnesemia, joka oli yleisempää kuin hypokalemia. Lisäksi kirjoittajat viittaavat 3 muuhun tutkimukseen, joiden mukaan hyponatremiaa (alhainen suolan taso) on myös esiintynyt COVID:n yhteydessä ja viidessä tutkimuksessa sen arvioitiin olevan yhteydessä taudin vakavuuteen. Magnesiumin lisäksi on siis syytä huolehtia myös riittävästä suolan saannista.
Kalsiumkanavasalpaajat (CCB)
COVID-19: Olisiko aika palata tutkimuksiin kalsiumkanavalääkkeistä? (11) kysyy itsensä vanhemmaksi tiedemieheksi ja tutkimusjohtajaksi esittelevä intialainen. ”Aikaisempien koronavirusten (MERS, SARS-CoV), joilla on pieni envelope (E proteiini), on osoitettu käyttävän isäntäsolun kalsiumkanavia. Myös porsaiden koronavirus edistää kalsiumin pääsyä isäntäsoluun tehostaakseen viruksen monistumista. Tuossa tutkimuksessa (12) kalsiumkanavaa salpaavan lääkkeen osoitettiin estävän infektiota merkittävästi.”
Intialainen tiedemies ei ole yksi aatoksissaan. Tässä (13) tutkijaryhmä USA:sta ehdottaa FDA:n hyväksymän kalsiumkanavasalpaajan ottamista aseeksi koronan vastaisessa taistelussa (ei vielä vertaisarvioitu). He viittaavat useisiin tutkimuksiin, joissa CCB-lääkkeiden on osoitettu häiritsevän useiden eri virusten monistumista, mukaan lukien SARS-CoV-2:n edeltäjät, MERS ja SARS-Cov. He itse kokeilivat 5 eri CCB-ominaisuuksia omaavaa lääkettä, joita käytetään sydänsairauksien hoitoon. Laboratoriossa testattavat solutyypit oliva munuais- ja keuhkosoluja. Annostus, jolla virus torjutaan, mutta omia soluja ei tapeta, on testattujen lääkkeiden osalta esitetty kuvassa 1. Lupaavimpia tuloksia saatiin Felodipine ja Nifedipine nimisillä lääkkeillä.
Heidän tuloksiaan tukee tämä viime kuussa julkaistu Verenpainepotilaiden hoito kalsiumkanavasalpaaja amlodipine besylaatilla oli yhteydessä alentuneeseen kuolleisuuteen COVID-19:ssä (14). Koeputkitutkimuksessa todettiin myös CCB:n käytön yhdessä klorokiinin kanssa tuottaneen vielä parempia tuloksia SARS-CoV-2 vastaan.
Mutta miksi odottaa CCB-lääkkeillä tehtäviä kokeita? Magnesium on jo olemassa ja kuka tahansa voi ottaa sen käyttöön. Lisäksi sen ominaisuudet täydentävät hydroxyklorokiinia, jonka suurinta haittavaikutusta – rytmihäiriöitä – se lievittää. Yhdessä nämä kaksi tuovat luultavasti parempia tuloksia kuin kumpikaan yksinään; aivan kuten tuossa em. kokeessa.
Linolihappo edistää koronaa?
Elimistön runsas kasviöljypitoisuus (omega-6) saattaa pahentaa tilannetta, koska se saa kalsiumin siirtymään soluihin tehokkaammin; tässä rottakokeessa (15) haiman beta-soluihin. Niinikään rotilla testattiin (16) oleiinihapon, linolihapon ja alfa-linonoleenihapon vaikutusta kalsiumin signalointiin kateenkorvassa syntyviin, immuunipuolustukseen liittyviin soluihin, jotka toimivat T-solujen tuotannossa. (Tymosyyttien kehitys kateenkorvassa). Kuten ao. kuvasta näkyy, lisääntyi kalsiumin määrä näissä soluissa (koeputkessa) suhteessa käytettyjen öljyjen kaksoissidosten määrään.
Koronavirus saattaa käyttää linolihappoa (omega-6 siemenöljy) myös suoraan: sillä on jokaisessa piikkiproteiinissaan 3 taskua, joissa se kuljettaa linolihappoa (17), (kuvassa 1 A punaisella kehyksellä ympäröitynä). Ilmeisesti se on havainnut, että kalsiumin saa helpommin ’avaamaan ovet’ soluun sisälle, kun on omat avaimet mukana?
Koska elimistön oman linolihappopitoisuuden puolittaminen kestää n. 2 vuotta (18), sen alentaminen ruokavaliomuutoksella (jättämällä siemenöljyt pois) ei tähän hätään ehdi. Tilannetta voi paikata ketogeenisella ruokavaliolla, joka ehkäisee vakavassa COVID tautimuodossa esiintyvää sytokiinimyrskyä (19). Ketogeeninen ruokavalio tehoaa useisiin sairauksiin: Ennen antibioottien keksimistä ketogeenisella ruokavaliolla parannettiin virtsatietulehduksia: vuonna 1933 julkaistussa hoitokokeilussa 66% potilaista parani ketogeenisella ruokavaliolla (20).
VIITTEET
1) Viral calciomics: Interplays between Ca2+ and virus
3) Host Calcium Channels and Pumps in Viral Infections
5) Low levels of total and ionized calcium in blood of COVID-19 patients
8) Chloroquine to fight COVID-19: A consideration of mechanisms and adverse effects?
9) Role of Cellular Magnesium in Human Diseases
11) COVID-19: Is it time to revisit the research on calcium channel drug targets?
12) Porcine deltacoronavirus (PDCoV) modulates calcium influx to favor viral replication
13) FDA approved calcium channel blockers inhibit SARS-CoV-2 infectivity in epithelial lung cells
17) Unexpected free fatty acid binding pocket in the cryo-EM structure of SARS-CoV-2 spike protein
18) Increase in Adipose Tissue Linoleic Acid of US Adults in the Last Half Century
19) COVID-19: Proposing a Ketone-Based Metabolic Therapy as a Treatment to Blunt the Cytokine Storm
20) THE KETOGENIC DIET IN THE TREATMENT OF INFECTIONS OF THE URINARY TRACT
Ari Kaihola
Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.
Mercolan tuore artikkeli käsittelee D-vitamiinin merkitystä COVID-19 taudin torjunnassa. Hän viittaa myös magnesiumin osuuteen:
”Another factor that can influence your vitamin D absorption is your magnesium level.16 Magnesium is required for the conversion of vitamin D into its active form.17,18,19,20 According to a scientific review21,22 published in 2018, as many as 50% of Americans taking vitamin D supplements may not get significant benefit as the vitamin D simply gets stored in its inactive form, and the reason for this is because they have insufficient magnesium levels.
More recent research by GrassrootsHealth23 shows you need 146% more vitamin D to achieve a blood level of 40 ng/ml (100 nmol/L) if you do not take supplemental magnesium, compared to taking your vitamin D with at least 400 mg of magnesium per day.”
Toinen magnesiumin ja D:n yhteistyötä kuvaava kappale löytyy väliotsikolla ’Magnesium Is Necessary to Activate Vitamin D’.
Hän toteaa myös butyraatin edullisen vaikutuksen D-vitamiinin imeytymiselle. Butyraattia syntyy paksusuolessa kuituja pilkkovien bakteerien ’jätteenä’ ja toinen lähde butyraatille on voi, jossa sitä on 3-4%.
UK Authorities Shut Down Vitamin D Recommendation for COVID
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/01/09/uk-vitamin-d-and-coronavirus.aspx
Saattaa tuon D-vitamiininkin edullinen vaikutus COVID:iin johtua kalsiumin säätelyn tehostumisesta (ainakin osittain). D:hän on tunnetusti kalsiumin (suolistosta) imeytymisen säätelijä. Tämän mukaan se vaikuttaisi myös solunsisäiseen kalsiumiin. Munuaispotilaille annettu 6kk D-vitamiinikuuri lisäsi plasman D-vitamiinin 18 ng/mL:sta (45nmol/L) 36ng/mL (90nmol/L). Samaan aikaan solujen sisäinen kalsium laski (kuva 1): https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/807673/fig1/
The Impact of Vitamin D3 Supplementation on Mechanisms of Cell Calcium Signaling in Chronic Kidney Disease
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/807673/
”After vitamin D3 supplementation, serum concentration of 25(OH)D3 increased (P < 0.001) and [Ca2+]i decreased (P < 0.001). The differences in [Ca2+]i were inversely related to differences in 25(OH)D3 concentration (P < 0.01). Vitamin D3 supplementation decreased the calcium entry through calcium release activated calcium (CRAC) channels and purinergic P2X7 channels."
Myös aivoissa D:n riittävä taso estää kalsiumin tason nousua synapseissa. Toisaalta, D:n puute altistaa liialliselle solunsisäiselle kalsiumille ja siitä aiheutuville haitoille (kuvan oikea puoli): https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S1357272519302420-ga1_lrg.jpg
Vitamin D deficiency induces the excitation/inhibition brain imbalance and the proinflammatory shift
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1357272519302420