Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Kilpirauhanen ja rypsiöljy
    tammikuu 30, 2018
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Tähän kirjoitukseen on Facebookissa käydyn vilkkaan keskustelun perusteella ilmestynyt korjaus 28.1.2018. Katso alla (vihreällä tekstillä). Lukekaa myös...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2017
    tammikuu 18, 2018
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Äänestys on päättynyt! On taas se aika vuodesta, jolloin äänestäjät valitsevat Turpaduunarin terveysblogissa vuoden tärkeimmät terveysvaikuttajat. Äänestys...
  • Syöpälääkärin väitettä on syytä katsoa kriittisesti
    tammikuu 4, 2018
    Kirjoittaja: Jouni Jämsä Syöpälääkäri Veera Salminen kirjoittaa: "CAM-hoitajat valehtelevat syöpäsairaille saadakseen heidän rahat." Veera Salminen esitti 22/2017 Duodecim-lehdessä/netissä valikoituja tutkimuksia luontaisvalmisteista syövän...
  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Voita vai rypsiöljyä?
    tammikuu 17, 2018
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Rypsiöljy - saako tuota siemenöljyä arvostella Suomessa? Rypsiöljy, tuo Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) lempilapsi, sai naarmun julkisuuskuvaansa, kun...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    joulukuu 22, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Maksakirroosi yleistyy – mikä mättää?
    helmikuu 20, 2018
    Kirjoittaja: Sami Virtanen Yleistyvä maksakirroosin syy on rasvamaksa, joka liittyy etenkin vyötärölihavuuteen. Tiede tarjoaa maksakirroosin korjaamiseen mielenkiintoisia vastauksia: Tyydyttynyttä rasvaa...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Rasvaton maito – tieteellinen näyttö tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän hoidossa ja ehkäisyssä
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Sami Uusitalo Christer Sundqvistin tekemiä päivityksiä: 13.9.2017, 15.9.2017,  18.9.2017 ja 4.12.2017 (Lisäys 4.12.2017) Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on vastannut tähän...
  • Puoskarilaki on kieltolaki
    tammikuu 29, 2018
    Kirjoittaja: Jouni Jämsä Taas halutaan "puoskarilakia" Suomeen Tammikun 15. päivänä 2018 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen vaatii taas "uskomushoidot"...
  • Sananlaskuja ystävyydestä
    helmikuu 14, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist On ystävänpäivä. Tarjoan sananlaskukokoelmistani muutamia ystävällisiä sananlaskuja. Lue, koe, elä! Kiitos ystävydestä! Aita on hyvä ystävienkin välillä....
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Mikä ihmeen nyhtökaura?
    toukokuu 5, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Taitavalla ennakkomainonnalla nyhtökaurasta on tehty hittituote. Lihan korvike, mahtava proteiinilähde, uuden yrityksen huippuinnovaatio, saantia on taitavasti rajoitettu,...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • Julkinen kysymys Mikael Fogelholmille ja Ursula Schwabille
    maaliskuu 31, 2016
    Kirjoittajat: Sami Uusitalo ja Christer Sundqvist Tämä kirjoitus julkaistiin 20.3.2016 ja pienen hoputtelun jälkeen professori Mikael Fogelholm on vastannut kysymykseen...
  • Diabetes – miten kauan aiotaan lyödä päätä seinään?
    tammikuu 12, 2018
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sallikaa minun ajatella ääneen diabetestilanteesta Suomessa ja maailmalla. Jotain tarttis tehdä - haaveilun on loputtava! Diabeteksen (sokeritaudin)...

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Voi on aina voita, osa 1

Kirjoittaja: Ari Kaihola

Voi #*%kele!

Aivan niin. Oikeastaan täsmälleen tuo ilmaisu välähti mieleeni ja purkautui hiljaisena mutinana huuliltani lukiessani tätä tiivistelmää vuoden 1993 tutkimuksesta, jossa oli syötetty rotille margariinia:

rintasyöpää esiintyi runsaasti rotilla, joille syötettiin 20% margariinia sisältävää ruokavaliota”

ja

syöpää lisäävä vaikutus estyi, kun ruokavaliota täydennettiin butyraatilla”

ja

tulokset viittaavat siihen, että osa voin rintasyöpää ehkäisevästä vaikutuksesta … johtui butyraatista, jota maitorasvat sisältävät”.

Kirjoituksen aihe on siis voi.

Mistä voin rasva on peräisin?

Kerma saadaan lehmän maidosta separoimalla ja voi valmistetaan kirnuamalla kermasta. Entä mistä se rasva siihen lehmään tulee, kun ne syövät vain heinää (tai pitäisi syödä)? Heinissähän ei liiemmälti rasvaa ole.

No, tähän löytyy internetistä aivan yksinkertainen selitys – lehmillä on supervoimia! Supervoimien avulla ne muuttavat vihreän ruohon kuohukermaksi.

Kuva Peter Ballerstedtin esityksestä täältä.

Hieman liioittelua tuossa tietenkin on. Eivät ne lehmät saa ravinnostaan sen enempää eikä vähempää rasvaa kuin leijonat, sudet, jääkarhut tai muutkaan nisäkkäät. Mitäh?

Kyllä, ymmärsit aivan oikein.

Kuva Barry Grovesin esityksestä http://files.meetup.com/1463924/Homo%20Carnivorous-WAPF2.pdf

Tuo edelläoleva ei ollut kieli-poskessa kirjoittelua muilta osin kuin mitä tulee lehmien supervoimiin. Lehmät, kuten muutkin nisäkkäät saavat ravinnostaan jonkin verran alle tai vähän yli 70% rasvojen muodossa. Edellä olevan esityksen sisällöstä voi jokainen käydä sen toteamassa sivulta 12 lähtien. Tuohon nähden siis länsimaista ruokavaliota noudattavan nykyihmisen rasvan saantimäärä on pahasti pielessä.

Lehmien supervoimat ovat tietenkin peräisin niiden neljässä mahassa majailevista bakteereista, jotka hiljalleen jauhavat ruohon selluloosamassan ravitseviksi rasvoiksi. Ja ne siis vastaavat jopa 70 prosentista lehmän energiansaannista. Nämä rasvat sitten jossain vaiheessa päätyvät kaupasta ostamaasi voipakettiin.

Voi on terveysruokaa

Se sisältää lyhytketjuista rasvahappoa, butyraattia, 3-4%. Butyraatin nimi on johdettu sanasta voi (butter).

Voissa ja maidossa on butyraattia (C 4:0 tarkoittaa 4 hiiliatomia) luonnostaan. Missään muissa ravintorasvoissa sitä ei esiinny:

Kuva tästä dokumentista.

Lyhytketjuiset tyydyttyneet rasvat ovat terveellisiä

Lyhytketjuiset tyydyttyneet rasvat ovat huipputerveellisiä:

  • paksusuolessa niitä syntyy ihmisessä samalla tavalla bakteerien vaikutuksesta kuin lehmälläkin – toki paljon vähemmän etenkin, jos ruokavalio koostuu voittopuolisesti nopeista hiilihydraateista
  • ihmisellä nuo paksusuolessa syntyvät butyraatit ovat yhteydessä vähempiin paksusuolen syöpiin
  • butyraattien saanti voista tai em. tavalla paksusuolesta on yhteydessä myös vähempiin rintasyöpätapauksiin (tekstin alussa oleva tutkimus)
  • kun ihminen paastoaa, vähentää hiilareita tai treenaa rankasti, elimistö alkaa tuottaa ketoaineita, joista yksi on beta-hydroxybutyraatti
  • ketoaineet vähentävät nälän tunnetta, auttavat keskittymään ja tehostavat aivojen aineenvaihduntaa (aivot voivat ottaa ketoaineista 60-70% tarvitsemastaan energiasta glukoosin sijaan); onpa näistä kehitetty jo lisäravinnekin
  • Ketogeenista ruokavaliota (ja paastoa) on menestyksellä käytetty epilepsian, Alzheimerin, Parkinsonin, erilaisten syöpien ja T2-diabeteksen hoitoon – ketoaineilla on myös mielialaa tasaava vaikutus
  • Butyraatilla todettiin tässä tutkimuksessa sosiaalista kanssakäyntiä parantava vaikutus (kokeellisesti käytetty myös neurologisissa häiriöissä, mm. masennus)

Sen sijaan, että ketoaineita ostaisi kalliilla hinnalla kaupasta, niitä on halvinta tuottaa itse pitämällä ruokailujen välit riittävän pitkinä tai paastoamalla sekä syömällä täysrasvaisia maitotaloustuotteita. Ketoaineet ja voin sekä paksusuolen bakteerien tuottamat rasvahapot ovat suurimmaksi osaksi 4-hiilisiä rasvamolekyylejä. Ei siis liene kaukaa haettua, että näiden kaikkien (C4) rasvojen terveysvaikutuksissakin olisi paljon yhteistä:

4-hiiliatomiin perustuvat molekyylit, joita kuvataan tässä katsauksessa ja joiden moninaiset mekanismit ja toiminta vedetään yhteen taulukossa1, saattavat olla uusi luokka farmakologisesti tehokkaita kandidaatteja, joita käytetään yksin tai yhdessä peruuttamaan tai lievittämään lihavuutta ja insuliiniresistenssiä”.

ja

Kun butyraattia lisättiin erityisesti runsasrasvaiseen ruokavalioon, sen todettiin vastustavan lihavuuden kehittymistä, insuliiniresistenssiä ja T2-diabeteksen puhkeamista. Butyraatin toiminta lisäsi energian kulutusta. Lihaksistossa butyraatti aiheutti tyypin 1 lihassolujen lisääntymistä yhdessä solun energiantuotannon (ATP) suurenemisen kanssa.”

Miten ruokavalion butyraatti imeytyy?

Yleinen käsitys on, että vain paksusuolessa kuitupitoisten hiilihydraattien fermentoitumisesta syntyvä butyraatti olisi terveydelle eduksi, koska ruokavalion mukana tuleva butyraatti imeytyy jo ohutsuolessa eikä vaikuta paksusuolen terveyteen. Edelläolevan perusteella sillä kuitenkin näyttäisi olevan ainakin rintasyöpää vastustava vaikutus tuli se elimistöön sitten mitä reittiä hyvänsä. Lisäksi erinäisissä eläinkokeissa on ruiskutettu elimistöön samoja lyhytketjuisia rasvahappoja, joita paksusuolen bakteerit tuottavat, ja todettu niillä olevan vaikutus myös suoraan annosteltuna. On siten varsin todennäköistä, että butyraatti myös suun kautta saatuna vaikuttaa.

Butyraatti painonhallinnassa

Ao. grafiikka ja lainaukset ovat peräisin Stephan Guyenetin artikkelista. Hän kertoo hiirikokeesta, jossa runsasrasvaista ruokavaliota syöneet hiiret saatiin pysymään hoikkina lisäämällä niiden rehuun butyraattia. Kuvassa pystyakselilla on ruumiinpainon muutos prosentteina. Mustat neliöt eli butyraatilla ruokittujen hiirten paino pysyi koko 16 viikon ajan samana.

Tuossa kokeessa butyraattiryhmän hiiret vähensivät syömistään automaattisesti 20% 10 viikossa eivätkä tutkijat saaneet niitä syömään enempää. He yrittivät korjata tilanteen suhteuttamalla ravintomäärät laskelmissa ruumiinpainoon, mikä tietenkin vähentää tutkimuksen arvoa. Siitä ei kuitenkaan päästä mihinkään, että butyraattiryhmän ruokahalu oli hallinnassa, toisen ryhmän ei.

Butyraatilla ruokitut hiiret pysyivät hoikkina eikä niille kehittynyt metabolisia ongelmia. Butyraatti lisäsi niiden energiankulutusta lisäämällä kehon lämmöntuottoa ja fyysistä aktiivisuutta. Se myös nosti huimasti mitokondrioiden – solujen ”voimalaitosten” – toimintaa.”

ja

Butyraatti laski niiden veren kolesterolia n. 25% ja trigrlyseridejä melkein puoleen. Myös insuliinin tasot putosivat lähes 50% ja insuliiniherkkyys parani melkein 300%”

Lyhytketjuisten rasvojen rooli ruokahalun ja energian säätelyssä” -niminen katsaus käsittelee niinikään lyhytketjuisten, paksusuolen bakteereiden tuottamien rasvojen vaikutuksia, ml. butyraatti, propionaatti ja asetaatti. Jälkimmäisestä he sanovat: ”Varmistuimme siitä, että asetaatti aiheuttaa hypotalamuksen hermoston aktivoitumisen … ruiskeena annettuna, josta voi päätellä, että asetaatti itse on anorektinen (ruokahalua vähentävä) signaali”.

Otetaan vielä yksi lainaus koontitutkimuksesta vuodelta 2012, ”Täysrasvaisten maitotaloustuotteiden kulutus ja lihavuus sekä kardiometaboliset sairaudet”, jossa 11 kuudestatoista tutkimuksesta totesi, että runsasrasvaiset meijerituotteet olivat käänteisesti yhteydessä rasvakudoksen määrään:

Havaitut todisteet eivät tue hypoteesia (olettamusta), että maitorasvat tai runsasrasvaiset maitotaloustuotteet aiheuttaisivat lihavuutta tai kardiometabolisen riskin lisääntymistä ja osoittavat, että täysrasvaisten meijerituotteiden kulutus normaalin ruokavalion puitteissa on käänteisesti yhteydessä lihomisen riskiin”.

Tässä artikkelissa on lueteltu 10 tutkimusta, joissa on verrattu rasvaisen ja rasvattoman maidon vaikutuksia lihavuuteen ja painonhallintaan. Rasvaton maito hävisi niistä jokaisen!

Mitä tekee VRN?

Ja Suomessa sitten Valtion RavitsemusNeuvottelukunta (VRN) yrittää parhaansa mukaan sabotoida Sotkamon kunnan hyvän päätöksen, joka olisi ollut askel oikeaan suuntaan kainuulaislasten lihavuuden torjunnassa – maitorasvoilla kun on tutkimuksissa todettu käänteinen yhteys lihavuuteen. Mutta VRN onkin lähinnä maatalouden ja elintarviketeollisuuden työrukkanen.

kainuulaisilla lapsilla ja nuorilla lihavuus on maan keskitasoa yleisempää.”

Viemällä lasten suusta voin ja maidon VRN vain pahentaa tilannetta. Mitäköhän he kuvittelevat tapahtuvan maidon butyraatille, kun rasva viedään maidosta pois? Tuohon vastaamiseen riittää kaikkien suomalaisten kaduntallaajienkin järki, mutta VRN on jämähtänyt menneisyyden norsunluutorniinsa eikä näe niin korkealta, mitä ruohonjuuritasolla tapahtuu. Ihan vaan tiedoksi, että kohta koko VRN:ää ei enää tarvita. Kansa ottaa ohjat omiin käsiinsä.

Butyraatin lisäksi maitorasvoissa on paljon muitakin terveyttä edistäviä osasia. Niistä on tarkemmin kerrottu kirjoituksessa Maitokapina! ja seuraavassa osassa käydään läpi maidon pidempiketjuisia rasvahappoja ja sairauksia, joihin tyydyttyneillä rasvoilla on aika yllättäviäkin vaikutuksia.

Että sellaisia supervoimia lehmillä on… Lähdenpä tästä ostamaan voita.

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

4 thoughts on “Voi on aina voita, osa 1”

  1. ”Voi valmistetaan separoimalla kermasta.Kerma taas saadaan lehmän maidosta”. Mielestäni tässä on pari painovirhepaholaista: Kerma saadaan lehmän maidosta separoimalla ja Voi valmistetaan kirnuamalla kermasta.

  2. Saavatko lehmät todella 70% ravinnostaan rasvoista? Vai olisko niin että ruohon hiilihydraatit muuntuvat lehmän systeemissä rasvoiksi, myös niiksi maitorasvoiksi? Ihan kuten muillakin nisäkkäkkäillä, hiilarit joita saadaan enemmän kuin elimistön polttoaineena välittömästi tarvitaan, varastoidaan rasvoina, joita sitten kyllä voidaan hyödyntää jos ravinnosta on syystä tai toisesta puutetta.

    1. Kyllä. Heinäthän eivät sisällä kovin paljoa ravinteita, mutta sitäkin enemmän kuituja (selluloosaa). Lehmän mahassa olevat bakteerit saavat niistä irti kaiken mahdollisen muuntamalla ne rasvoiksi. Hiilareita ei lehmän elimistöön sen linkitetyn esityksen mukaan tule lainkaan – vain rasvaa ja proteiinia. Itse asiassa maitorasvat ovat siis bakteereiden tuottamia.

      Ihmisen suolisto on huomattavasti lyhyempi eikä pysty yhtä tehokkaasti käsittelemään kasviksia, esim. heinää. Ihminen on älynnyt jossain vaiheessa (satojatuhansia tai miljoona vuotta sitten) ottaa sen ravinnon ”valmiiksi pureskeltuna” ensin lihan muodossa ja n. 10 000v sitten kesyttämällä naudan kotieläimeksi. Jatkuva maidon (ja lihan) saanti on näin ollut turvattua.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.