Valikko Sulje

Runsaasti terveysvinkkejä sairastuneelle uudessa kirjassani

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Lähes kaksi vuotta olen työstänyt kirjaa PESHLA-elämäntavasta. Tänään 7.2.2022 se ilmestyy. Kirja kertoo Antti Oinaksen tarinan lisäksi siitä mitä vakavasti sairastunut voi tehdä parantaakseen elämänlaatuaan ja mahdollisesti myös työntääkseen taustalle mahdollisimman pitkäksi aikaa vakavan sairautensa pahimmat komplikaatiot. Kirja on autenttinen sukellus maailmaan missä kohtaa koululääketiede ja täydentävät hoidot riemukkaassa ideointijatkumossa.

Hanki kirja näin

Lähetä tilausviesti sähköpostiini christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Ilmoita nimesi ja osoitteesi. Kerro otatko painetun (25 euroa) tai sähköisen (18 euroa) kirjan. Lähetän sinulle laskun.

 

Terveysvinkkejä sairastuneelle

Tyypilliseen tapaani kirjoitan terveydestä yksinkertaisesti. PESHLA:ssa löytyi tälle yksinkertaiselle viestinnälle hyvä ponnahduslauta. Kokosin sinulle kirjan sivuilta löytyviä terveysvinkkejä. Niitä on todella paljon. Sinun olisi ehkä hyvä hankkia tämä terveyskirja. Se on hyvä tietolähde sairauksien ennaltaehkäisyyn ja oivallinen apu silloin kun vakava sairaus uhkaa terveyttäsi. Muista aina jutella lääkärisi kanssa kirjassa esitellyistä terveysohjeista.

  • Vakavasti sairas­tuneen on syytä ottaa selvää sai­raudestaan niin, että hänestä tulee oman sairautensa huippuasiantuntija. Läpi koko kirjan kulkee ajatus siitä, että sinun pitää olla omatoiminen sairautesi suhteen. Hanki lisää tietoa sairaudestasi koko ajan. Uppoudu alan terveystietoisuuteen ihan tosissasi. Haasta lääkäriäsi ja muita ammattiauttajia kertomaan lisää sairaudestasi. Autan sinua mielelläsi tällä terveyspolulla eteenpäin. Eka neuvo on tämä: Osta tämä kirja, lue se huolellisesti sen sanomaa pohtien ja tutustu lukuisiin lukulähteisiin, joita kirjassa suositellaan.
  • Syövän kanssa eläminen on kuin kymmenottelu. Antti Oinaksella oli lukuisia ideoita siitä miten syövällekin voi pistää hanttiin. Yksi loistavampia asioita oli tämä syöpäsairauden ottaminen vastaan urheilumielessä. Antti kertoo kirjassa miten syövän kanssa eläminen on kuin kymmenottelu. Syöpä on todella kova vastustaja. Ko­vis­ta vastustajista ehkä se kaik­kein kovin kymmenottelussa. Sinun pitää olla hyvä mo­nessa eri lajissa. Saat syöpää enem­män pisteitä esimerkiksi säi­lyt­tä­mällä positiivisen asenteesi. Jossa­kin lajissa syöpä pääsee niskan päälle. Sille ei voi mitään. Kaikkea ei voi hallita. Antti keksi kuitenkin, että sitten kun ollaan pisteissä perässä, voi edelleen kuitenkin päästä voitolle. Voit nimittäin sabotoida syöpää! Jos verrataan tätä kym­menottelutapahtumaan, niin se tarkoittaa sitä, että ennen kisapäivää jär­jes­tät vastustajasi hotellihuoneen viereen äänekkään juhlaseurueen. Ne pitävät niin kovaa meteliä, että vastustajasi saa unta vasta aamuyöstä. Hän on sen takia väsynyt seuraavana päivänä ja pääset yllättämään hänet kisassa. Tai piilotat hänen piikkarinsa ja hän hermostuu etsiessään niitä. Siirrät salassa askel­merk­kiä ja hän astuu ensimmäiset hyppynsä yli. Kauheaa temppuilua ja tietenkin pa­heksuttavaa käytöstä urheilukentällä, mutta kaikki keinot ovat sallittuja syöpää vastaan.
  • Lopeta kiistely! Olet varmaan kuullut, että erilaisista hoitokäytännöistä kiistellään. Täydentävistä hoi­doista kiiste­le­vät maassamme ennen muuta lääkäreiden ammattiliitto ja luontaishoitoalan etujärjestöt. Tämä on turhauttavaa ja kovin tylsää. Vakavasti sairastuneen on hyvä pitää itsensä poissa näiltä taistelukentiltä. Monet täydentävät hoitomenetelmät ovat vähintään yhtä hyviä (ehkä jopa paljon parempia!) kuin vakiintunut koululääketiede. Ota selvää! Kokeile! Innostu! Kerää kokemuksia! Sulje korvasi kun näistä hoidoista kiistellään ja älä missään nimessä mene mukaan kiistoihin!
  • Tähtää siihen, että askeleesi vievät terveyttä ja hyvin­vointia kohti. Pysy omalla terveyspolullasi! Kaverilla on oma reittinsä kuljettavana. Sinulla on omasi. Älä vertaile, sillä in­tui­tii­vi­sesti kyllä tiedät miten edetä ja senkin tiedät ja tunnet milloin lipsut pois polulta. Kun lipsahduksia tulee, viisautta on viipyä oman ter­veys­pol­kunsa ulkopuolella mahdollisimman vähän. Tuttu, oma reittisi tulisi etsiä tallusteltavaksi mahdollisimman pian. Ei se välttämättä ole yhtä tasainen kuin kaverisi polku. Kaverillasi on ehkä ollut varaa asfaltoida straadansa. Sinun kulkusi vie ehkä upottavan suon laidalle, eikä sitä pitkin kuljeta huolettomasti. Vastuuta omasta terveydestä ei voi lykätä jonkun muun kontolle, vaan vastuu on otettava terveydestä ihan itse. Tämä voi tietysti olla vaikea oivaltaa, jos on ulkoistanut terveytensä hoidon itsensä ulkopuolelle (”lääkäri kertoo oletko terve ja jos et ole, hän määrää sinulle lääkkeen joka parantaa”). Tällöin sinun henkilökohtainen arvovaltasi on nujerrettu. Ihan uusi sivu aukeaa elä­mässäsi kun otat vastuun omasta terveydestäsi. Haluan vilpittömästi auttaa sinua rakentamaan yksilöllisesti toimivan kokonaisuuden. Mieti ja pohdi mikä sopii sinulle! Pysy omalla polullasi!
  • Ota rennosti ja varaudu yllätyksiin! Korjattavaa löytyy terveyspolun var­rella ja yllätyksiä on koko ajan tar­jolla, mutta sel­laista se on kun ollaan elossa. Hyvät ja huonot päivät vuorottelevat. Välillä on alamäki, välillä on ylä­mäki kavuttavana. Välillä iskee sairaus vastaan oikein kunnolla, välillä väsyttää vietävästi, välillä ollaan flow-tilassa ja voimaa on kuin pienessä kylässä. Anna elämän yllättää sinut!
  • Muokkaa loppu­elämästäsi terveyt­tä edistävä hyvin­voinnin kokonai­suus. Antti Oinas eli elämänsä loppuun asti kehitellen itselleen loputtomalla tarmollaan hyvinvointiaan edistäviä asioita. Tee sinä samoin!
  • Ole iloinen, sillä silloin muutkin ovat iloisia. Antti kertoi pyörätuolissa istuvasta nuoresta miehestä, jonka hän oli tavannut. Antti oli seurannut sitä miten iloinen tuo mies oli ja miten hän välitti onnen ja tyytyväisyyden ilmapiiriä ympärillä oleviin ihmisiin. Jutellessaan miehen kanssa Antti oivalsi, että tämä mies ei koskaan enää kävelisi omin jaloin. ”Miten sinä voit koko ajan olla niin iloinen, vaikka tulet istumaan pyörä­tuolissa lopun elämääsi”, Antti kysyi. Nuori mies vastasi rehellisesti, ettei hän aina ollut niin iloisella mielellä liikkeellä, mutta hän oli huomannut erään tär­keän seikan. Kun hän oli iloinen, silloin muutkin olivat iloisia, joten hän päätti keskittyä iloon. Päätä keskittyä iloon, sillä se on niin kivaa!
  • Emäksisyys voi olla erittäin tärkeä osatekijä terveyspolullasi. Viisautta on pyrkiä löytämään ter­veys­polultaan emäk­si­syy­den suun­taan vieviä terveys­te­koja: runsaasti vihanneksia, koi­vuntuhkalipeää, hyvää hengi­tys­tek­niikkaa ja stressin välttelyä.
  • Sokerittomuus! Yhtenä tärkeänä toi­menpiteenä syö­vän sabo­toi­mi­ses­sa, on pitää ve­rensokeri alhaisena. Useasti on tutkimuksissa ha­vaittu, että syöpä saa energiansa veressä kiertävästä sokerista eli yh­tenä tärkeänä toimenpiteenä syö­vän sabotoimisessa, on pitää ve­ren­sokeri alhaisena. Kun sokerin ja hiilihydraatin saanti viedään mah­dollisimman vähiin luodaan syövän kasvulle mahdollisimman huonot olo­suhteet. Tässä kirjassa on runsaasti käytännönläheistä kokeilua ja tutkittua tietoa terveyspolkusi varrelle terveyttä nakertavasta sokerista.
  • Valmista ruokasi oikein. Ruokavalion koko­nai­suu­den kannalta on todennäköisesti erittäin tärkeää korostaa ruoan­val­mis­tusmenetelmien roolia syövän eh­käisyyn. Ruoan käristäminen, savustus ja mah­dol­lisesti myös runsas suolaus suurentaa riskiä saada syöpä.
  • Happea hoitojen yhteyteen. Happihoidolla sytostaattihoitojen haittavaikutukset ovat huomattavasti pienemmät. Lähes kaikissa sairauksissa lisähapesta on hyötyä. Haukkaa happea!
  • Liikunta on erittäin hyödyllistä sairastuneelle. Kirjassa on runsaasti liikuntavinkkejä sen takia koska liikunta on lääkettä! Liiku henkesi edestä!
  • Luontoelämyksiä! Kautta aikojen luonto on toiminut lääkärinämme. Miksi emme hyö­dyn­täisi sitä nytkin kun sitä eniten tarvitsemme? Ei muuta kuin ylös, ulos ja luontoon!
  • Pieniä ja isoja juttuja terveydeksi. Terveys mo­nesti rakentuu yksit­täi­sistä pienistä ja suurista terveys­valinnoista, jotka yhdessä vah­vistavat toinen toisiaan ja tuottavat lisää terveyttä. Antti kertoi kokeilleensa vuosien varrella lukuisia ra­vin­to­lisiä, terveydenhoitoon so­vel­tu­via laitteita ja terveysmenetelmiä. Kokeilua oli kes­tänyt vähintään viik­koja, useimmiten vuosia. Hän tark­kaili oloaan ja päätteli sen pe­rus­teella sopiiko hänelle ehdotettu tai itse löytämänsä apuaine ja/tai -me­netelmä hänen syöpänsä hoi­toon. Osa apuaineista ja -me­ne­tel­mistä paransi vointia. Osalla ei ollut vaikutusta ja osa sai vatsan se­kaisin sekä olon kurjaksi. Antti ri­puloi ja oksenteli. Välillä toki voi paremminkin. Kaikkea mahdollista ko­kei­le­malla aikaa kului ja oli vain kestettävä epämukavussalueellakin, mutta näin hän sai käyttöönsä toimivia ”systeemejä”.
  • Vanha toimiva konsti. Eräiden arvioiden mukaan Tiibetin munkkien ikivanha terveysjuoma on ollut käytössä ai­nakin 2 000 vuotta. Kirjasta selviää miten se valmistetaan!
  • Matilaisen suvun terveysjuoma. Tällä juomalla on parannettu mm. syöpää. Alkuperäinen ohje juoman val­mis­ta­mi­seksi löytyy kirjasta. Lupa julkistukseen on saatu Matilaisen suvulta. Mahtava terveysjuoma!
  • Punajuuri! Antti piti punajuurta erittäin tärkeänä tervehtymisessään. Hanki itsellesi luomulaatuista punajuurta ja pysy terveenä!
  • Budwig protokolla. Tämä on täydentävä hoitomuoto, joka perustuu teorialle, että solujen hapensaantia lisätään. Antti Oinaksella on ollut käytössä tästä pro­to­kollasta löytyvä erityinen ruoka, jossa on pellavasiemenöljyä, raejuustoa ja mar­joja.
  • Kananmuna on yksi täydellisimmistä ruoka-aineista. Edullinen, ravitseva ja hyödyllinen ruoka-aine on se tavallinen kananmuna. Mene munalla elämään!
  • Antioksidantit. Antin mielestä antioksidantit kannattaa mieluusti hankkia ter­veel­li­sestä ruoasta. Tässä on suuri viisaus! Kannattaa käyttää runsaasti vihreää tai valkoista teetä tai hi­bis­kusta, kaikenlaiset kaalit otetaan käyttöön, sipulit, pippurit, pähkinät, marjat, ha­pankirsikka, kaakao, spirulinajauhe, punaviini vähäisinä määrinä, nokkonen ja voikukanjuuri.
  • Kansanperinteen tarjoamat hoito­keinot ovat jääneet vähän unohduksiin kun on eniten tar­jolla sitä modernia lääketiedettä. Lue kirjasta vinkkejä kansanparantajien menetelmistä. Kiehtovaa luettavaa!
  • Käytä säännöllisesti. Apuaineiden vai­ku­tus pysyy eli­mis­tös­sä vain muuta­man päivän eli on tärkeää valita PESHLA!:sta itsel­leen pysyvä elämän­tapa.
  • Sisällämme asus­tava lääkäri piste­tään töihin. Monissa perinnehoidoissa pal­jastuu se aja­tus, että sisällämme asustava lää­käri pistetään töihin. Mieti tätä!
  • Kiistellytkin hoidot voivat auttaa. Pehmeät keho-mieli -hoidot voivat olla hyvinkin tärkeässä roolissa kohot­ta­massa syöpä­poti­laan taistelutahtoa kuolemaa vastaan. Vaikka tutkimusnäyttö olisi kovin heppoista, mikään ei estä turvautumasta näihinkin hoitoihin.
  • Koululääketiede kunniaan. Koululääketieteen kehitys on ollut hui­maa ja ratkaisevalla tavalla ihmisten terveys on paran­tu­nut ja elinikä on li­sään­ty­nyt. Ota selvää kaikesta mikä liittyy sairautesi hoitoon.
  • Immuunipuolustus vahvaksi. Oman puolustus­järjestelmämme ylläpito on ilmei­sesti kaikkein tär­kein asia, jonka voi tehdä terveytensä eteen. Syövän immuno­hoi­doista on nopeasti muodostumassa syövänhoidon uusi kivijalka, täyden­tä­mään perinteisiä leik­kaus- ja lääke­hoitoja.
  • Yksinkertaisuus! Terveys ja hyvin­vointi koostuu hyvin yksinkertaisista asioista. Kun perusasiat (terveellinen ruoka, hyvä yöuni, sopivasti mitoitettu liikunta) ovat kunnossa, sitten on hienosäädön aika, eli tarvitsemme kaikki yksilöllistä säätöä (ravintolisät, mahdollinen mai­dot­tomuus, viljatuotteiden määrä, työn määrä, motivointi, kiinnostuksen aste, vas­tuun ottaminen terveydestä, oman elimistön kunnioittaminen). Kaikille so­pi­vaa täydellistä ja yhtenäistä terveyslinjausta ei ole löydettävissä. Käytä koko elä­mäsi oman hyvinvointisi etsimiseen. Se on kiehtova harrastus! Mit­taa­mat­to­man arvokas terveys odottaa sinua.

Löydä terveys PESHLA.n avulla!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: https://ravintokirja.fi/ 

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

2 Comments

  1. Nimetön

    En ole lukenut kirjaa mutta tämä Tiibetin munkkien juoma kuulostaa siltä että tehdään alkoholipitoista uutetta valkosipulista, inkivääristä tai sitten rhodiola sacrasta. Tinktuurat ovat aina muodissa.

    • turpaduunari.fi

      Ote kirjastani:

      “Juoma valmistetaan itse laadukkaista raaka-aineista. Tarvitset 300 g valkosipulinkynsiä, 1 kg luomusitruunaa ja 1 litra vettä. Laita valkosipulinkynnet mehupuristimeen, ota mehu ja kuiva-aines (”purut”) talteen. Sitten pistät sitruunat kuorineen puristimeen, ota talteen mehu ja noin 1/3 puruista. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen edellä mainitut mehut ja purut sekaan.
      Hienonna sauvasekoittimella seos. Kun seos juuri on kiehumaisillaan, kaada se lasipulloon ja pistä korkki kiinni, jolloin seos jäähtyessä menee vakuumiin. Jos vatsa ei kestä (kokeile aluksi pieninä annoksina!), niin juomaa voi laimentaa keittämällä sitä pidempään (seoksen tehoaineet tosin hieman kärsivät tästä keittämisestä).”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *