Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus elokuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 243. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 243
Jakelupäivä torstaina 8.8.2019

ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

Moni murehtii eilistä, pohdiskelee huomista ja unohtaa elää hetkessä.

Ohje voisi kuulua vaikka näin:

”Keskity kaikin tavoin siihen mitä olet juuri nyt tekemässä. Jos on tarkoitus levätä niin lepää, vaikka lepäsit eilenkin tai aiot levätä huomennakin. Tarvitset lepoa juuri nyt! Jos on tarkoitus saada jokin työ tehtyä, älä harmittele ettet tehnyt sitä eilen tai siirrä sitä huomiseen. Tee se nyt!”

En halua kuulla mitään selityksiä joutenolon laiskutusvaikutuksista tai työnteon tylsyydestä. Tee mitä sinun pitää tehdä, mukisematta.

On turha pilata rauhalliset hetket murehtimalla ja stressaamalla. On turha pilata työnteko sillä, että miettii mitä kaikkea muuta voisi tehdä.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Viikuna-maksa vai rasvamaksa, kas siinä iänaikainen pulma

Kirjoittaja: Asiantuntija

Julkaisen tämän vieraskirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä, sillä asiantuntija kertoo saatekirjeessään, että hän pelkää joutuvansa virallisterveellisten ajojahdin uhriksi. Sellainen hankaloittaa elämää. Kunnioitetaan hänen pyyntöään. Kirjoitus on lukemisen arvoinen!

Häpeällinen suomalaistutkimus

Jos puoletkaan tästä kirjoituksesta pitää paikkansa, silloin on kyse todella häpeällisestä suomalaistutkimuksesta. Ja miksi emme uskoisi, vaikka ihan täysillä!

Syötin ystävän hanhea maahan pudonneilla viikunoilla, ja tuntui tuo pitävän niistä. Lammikossa ui myös karppeja, jotka rohmusivat viikunan hanhen nokan edestä, jos ehtivät ensin. Hanhen omistaja ei ilahtunut kokeilustani, joten lähdin tutkimaan, voiko hanhelle syöttää viikunoita. Yllätys oli melkoinen.

Jo muinaiset roomalaiset tiesivät…

Kaikissa välimerellisissä kielissä on latinalainen perusta. Viikuna, ficus, toimii kantana hanhenmaksaa (foie gras) tarkoittavalle ficatumille. Lähimpänä nykyään on portugalin kieli: Figo ja figado. Plinius vanhemman kirjoituksista löytyy maininta n. 50 jKr: ”Apicius keksi, että voidaan käyttää samaa keinotekoista tapaa kasvattaa syöttösian maksaa kuin hanhilla. Ahdetaan niihin kuivattuja viikunoita, ja kun ne ovat riittävän lihavia, pakotetaan niihin hunajalla maustettua viiniä, ja teurastetaan välittömästi”.

Roomalaiset eivät tienneet, että kuivattu viikuna on glukoosi-fruktoosi -yhdistelmä. Nykyään (ja ehkä muinoin Egyptissä) tarkoitukseen käytetään viljaa, toivon mukaan täysjyväsellaista 😉, ja siat saivat aiemmin keskiajalla kurria + viljaa markkinalihotusta varten. Oletan, että arvokas rasvainen maito varattiin ihmisille. Voi, jos olisivat tienneet, että kurri nostattaa insuliinia tuplaten rasvaiseen maitoon verraten… (Marty Kendall tietokanta, ihmisistä, tosin).

Jo muinaiset roomalaiset siis tiesivät, miten maksaan saadaan rasvaa, katsotaan mihin tiede on edistynyt 2000 vuodessa. Professori Juhani Knuuti viittasi ”lääkkeetön elämä” -blogikirjoituksessaan kahdesti maksatutkimuksia tehneen prof. Hannele Yki-Järvisen tutkimuskoosteeseen. Koska virheenetsintä tuntuu olevan kovasti ”in”, niin päätin tarkistaa pari lähdettä ja verrata niitä koosteeseen. En ole kovin ilahtunut löydöksistäni.

Rasvamaksan muodostuminen ja suomalaisprofessoreiden sekoilu

Knuutin Blogikirjoituksen konteksti oli seuraava osiossa ”Kasviöljyt” ja siinä erityisesti ”rasvamaksa”, sulut ja italics minulta:

”Tuoreet tutkimuskoosteet kertovat, että ravinnon (laadun) osalta merkittävin tekijä (rasvamaksan muodostumiseen) on tyydyttyneen rasvan suuri määrä. Kun tyydyttynyt rasva vaihdetaan kertatyydyttymättömiin taikka Omega-6 monityydyttymättömiin rasvahappoihin maksan rasvoittuminen vähenee. Omega-3 rasvahappojen osalta näyttö on epävarmaa. Myös höttöhiilareiden suuri määrä on haitallista. Keskeiset tutkimuskoosteet löytyvät mm. Yki-Järvinen.

Vähähiilihydraattinen tai ketogeeninen ruokavalio on myös tutkimusten mukaan toimiva rasvamaksan ruokavaliohoito, edellyttäen, että energian saanti pienenee ja tyydyttyneen rasvan määrä pysyy kohtuudessa sekä proteiinivalinnat painottuvat prosessoitua lihaa ja punaista lihaa terveellisimpiin valintoihin kuten kalaan ja kasviproteiiniin. Nämä ruokavaliot eivät kuitenkaan ole Yki-Järvisen mukaan olleet sen tehokkaampia kuin muut.”

Professori Yki-Järvisen itsenäisesti laatima kooste onNutritional Modulation of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease and Insulin Resistance”. Lähdetään purkamaan, numeroviitteet tämän koosteen lähteisiin…

Lihominen aiheuttaa – laihtuminen parantaa

Yki-Järvinen tuntuu arvioivan asioita seuraavasti: lihominen aiheuttaa, laihtuminen (pienikin) parantaa. Fat paha, erityisen paholaismainen SAT fat, PUFA eli monityydyttymättömät rasvat parempia, elleivät hyviä. Carb eli hiilarit vertautuu enkeliin. Fruktoosin ominaisuuksista ei näyttöä (Rafaelin enkeli?). Tämä ennakkokäsitys myös vaikuttaa arvioihin ja tiedon valintoihin. Biokemiallisten mekanismien vähyys pistää silmään, vaikka selityksiä tai hypoteeseja löytyy viitteistä. Pylväät ja muutosprosentit ovat minullekin ymmärrettävä (matala) taso.

“The high fat rather than the low carbohydrate component in the diet is the likely cause of the increase in liver fat since low carbohydrate diets seem particularly effective in reducing liver fat.”

Tässä Yki-Järvinen kompastuu käsitteisiin pahan kerran, koska HIGH fat tarkoittaa myös low carb proteiinien osuuden lähes vakioituessa (kutsutaan termillä LCHF), vastaavasti vastakohtana low fat tarkoittaa samalla HIGH carb -dieettiä (esim. SAD, standard american diet).

Vapaa suomennos: Iso Paholainen (HIGH fat) mieluummin kuin pikku enkeli (low carb) komponentti on todennäköinen syy maksan rasvoittumisen lisääntymiseen, koska pikku enkeli -dieetit (LCHF) näyttävät olevan erityisen tehokkaita maksarasvan vähentämiseen.

Virheellinen kehäpäätelmä

Kysehän on samasta dieetistä lauseen molemmissa osissa, mutta vain jälkimmäinen pitää paikkansa (siitä myöhemmin). Kun taustalla on ajatus syyllistää rasvaa, virheelliseen kehäpäätelmään voi päätyä, vaikka Yki-Järvinen on tutkinut sekä ketogeenisen että alikalorisen dieetin vaikutusta maksarasvaan. Ketogeeninen oli nopeampi rasvansulatin (tulee lähes automatiikalla syömis-alikaloriseksi), hypokalorinen seurasi jäljessä, Yki-Järvisen mukaan. (48) Rasvan saturoitumisaste ei tähän sulamiseen vaikuta, pääasia, että maksa saa työstää varastoitunutta rasvaa ilman insuliinistimulointia (tästä muodostunut käsitykseni useista lähteistä).

Kirjoittajan huomautus: Yleinen sekaannus aiheutuu siitä, mistä Low Carb alkaa energiasuhteissa mitaten. Jos suositustasoilla ollaan 50%E, niin liian useissa tutkimuksissa kaikki sen alle ovat ”low-carb”. Jos haluaa jotain vaikutusta, niin himmailu ei riitä, hiilarien pitää tippua alle 20%E eli noin 100g/pvä (LCHF). Terapeuttisia, hoidollisia vaikutuksia voi odottaa vasta alle 50g/pvä tasoilla (moduloitu ketogeeninen vaikutus).

Tutkimuksessaan Yki-Järvinen korostaaLCHF:N pienentävän maksan volyymiä enemmän kuin standardi hypokalorinen dieetti, todennäköisimmin siksi, että LCHF nopeasti kuluttaa maksan glykogeenivarastot”. Niin se tekee, maksassa on vain noin 600 kCal verran sokerivarastoa, samalla kun LCHF dieetti polttaa enemmän rasvaa kuin ”liemiruoka” hypokalorinen dieetti, mikä näkyy Yki-Järvisen omista graafeista. Hän vain ihmettelee ääneen, eikä pohdi sitä ilmeistä selitystä; hiilaristimuloinnin puute aiheuttaa insuliinierityksen vähenemistä, jolloin maksa voi keskittyä rasvan polttamiseen, lähettämiseen ulos VLDL -pakkauksissa sekä pilkkomaan rasvaa ketoaineiksi, jotka lähetetään glukoosinkorvikkeiksi kehoon.

Maksasta lähtee siis rasvaa kahta kanavaa pitkin, kun insuliini ei ole päsmäröimässä (vaan vastahormoni glukagoni on). Erikoista: Lean mass hänen määritelmänsä mukaan pitää sisällään glykogeenin ja sitoutuneen veden, siis sokerin ja veden. Maksan 2kg massassa on n. 150g glykogeenia ja siihen sitoutuneena 300g vettä. Kun rasvan syöminen (=hiilarin rajoittaminen) saa tämän sokeri-veden liikkeelle, niin lean mass pienenee, ehkä tämä on alan omaksuttu kieli? Sokeri-veden rinnalla tai jälkeen lähtee rasva, mutta LCHF saadaan tässä kuulostamaan epäilyttävältä ja epätehokkaalta.

Epäjumala nimeltään laihtuminen

“Hypocaloric comparisons (Figure 2, Table 1). Even small amounts of weight loss decrease liver fat content. For example, two to six days of a hypocaloric diet (−1000 cal/day) decreases liver fat by 30%–45% in the face of trivial amounts of weight loss [31,46].”

Tässä annetaan suuri painoarvo tälle “epäjumalalle” nimeltä laihtuminen, sen nimeen vannotaan kahdesti. Kun mekanismeja ei pohdita vaan toistetaan uskonkappaleita, niin uskonvahvistusta saadaan tällä tavoin. Ylläolevaan LCHF tilanteeseen (ketogeeninen, erittäin vähähiilarinen) verraten, maksaa stimuloidaan pienentynein määrin hiilihydraattia, samalla pienentynein määrin insuliinia, ja maksan ”sulamisvauhti” tästä hieman hidastuu ja saavuttaa LCHF tason 10 viikossa (kuulisin mielelläni tästä ammattilaisen tulkinnan). Tämä seikka raportoidaan LCHF:ää vähätellen, kun molemmat prosessit ovat ihan hyviä asioita. Maksan laihtuminen tässä edeltää voimakkaasti muuta laihtumista (muna), muu laihtuminen seuraa viiveellä perässä (kana). 2 kg normaalisti painavan maksan laihtuminen vaikkapa 0,5kg laihduttaa myös henkilöä. Viimeksi rasvan saaneena, maksa näyttää luopuvan siitä ensimmäisenä, kun hormonistimulointi sen sallii. Ja seuraavaksi tai samanaikaisesti alkaa tyhjetä sisäelinrasva -se ”väärä” varastopaikka.

Niinkin äskettäin kuin vuosi sitten 11/2017, Yki-Järvinen korostaa vain hypokalorisen (toiseksi parhaan) dieetin merkitystä iltasanomien haastattelussa ”Professori: suomalaiset herkuttelevat maksansa sairaiksi” (korjaus minulta):

”Maksan rasvoittumiseen voi kuitenkin vaikuttaa jo yhdessä viikossa, kunhan sen jälkeen ei repsahda mässäilemään.
– Jos olet yhden viikon selkeästi vähäkalorisella ruokavaliolla, on osoitettu, että maksasta häviää kolmasosa rasvasta. Tämä johtuu siitä, että maksa on elimistössä ensimmäinen viimeinen paikka, mihin rasva menee, ja myös ensimmäinen, josta se lähtee pois.”

Vähemmän hiilareita – maksa kiittää

Mikähän estää referoimasta omaa tutkimustulostaan, jonka mukaan ketogeeninen hiilareita välttävä dieetti on nopein ja tehokkain, vähäkalorinen saa sen kiinni vasta viikolla 10? Siis vähennä ennen kaikkea hiilareita, ja maksa kiittää.

”In the other study including 39 subjects, seven days of high fat overfeeding (30% caloric excess from fat) increased liver fat content by 86% while fructose overfeeding only increased liver fat by 16% [34].”

Yki-Järvinen tässä haluaa korostaa rasvan kertymistä maksaan, ja alleviivata fruktoosin vähäistä vaikutusta, ja jättää asian tähän. Tutkimuksessa oli kuitenkin kolmaskin linja, 30% caloric excess from fat+fructose. Ja kuten aina fruktoosilla näyttää käyvän, se toimii kuten kertoja eturatas polkupyörässä: Fru + FAT lisäsi maksan rasvoittumista 133% ! Summa 1+1 oli taas enemmän kuin kaksi, maksa saa tässä kahden rintaman stimulointia, sillä samoin käy glukoosi + fruktoosi yhdistelmän kanssa. Elävässä elämässä kaikki nautitaan yhdistelminä. Miksi Yki-Järvinen jättää tämän kertomatta, koska tämä on aivan olennaista?

“Although not found in studies quantifying liver fat (Table 2), isocaloric fructose (25% of total daily caloric intake for 10 weeks) as compared to glucose consumption has been shown to impair insulin sensitivity [56].”

Itse asiassa tässä Yki-Järvinen viittaa minulle käänteen tehneeseen Stanhopen tutkimukseen, jonka seurauksena roskiin lensi globaali ketsuppi ja aamuappelsiinimehu. Ensimmäinen korvautui pureella+ suola, toinen koko appelsiinilla, jota en kuitenkaan aamulla enää tarvitse. Tutkimuksen (kohdehenkilön oma normaali ruokavalio täydennettynä eri sokerijuomalla ja ylikaloreilla) tulos ilmenee jo tutkimuksen otsikosta ”Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans”.

Molemmat lihoivat yhtä paljon, mutta glukoosijuomaryhmän fat löytyi ihon alta mistä pitääkin; fruktoosiryhmän rasva päätyi viskeraaliksi eli sisäelinrasvaksi. Yki-Järvinen poimii tästä vain yhden pienen raportoitavan jutun insuliiniherkkyydestä, ja saa korostettua vähäistä fruktoosin vaikutusta maksan rasvaan (lyhytaikaisesti näyttäisi pitävän paikkansa, pitkällä veikkaisin toisin vaikkapa juuri tuon insuliiniresistenssi ketunlenkin kautta).

Tämäkin tutkimus, kuten edellinen, edustaa maksettua ylisyömistä (ylikaloreita), mitä kukaan ei tee tietoisesti. Tulokseen pitää siis suhtautua keinotekoisen ilmiön tutkijan asenteella, vaikka juuri sokeroidun juoman voisi ”vahingossa” lisätä dieettiinsä. Tulkitsisin tutkimuksen kuitenkin hieman lievemmin ”fruktoosi lisättynä ennestään hiilarirunsaaseen dieettiin, lisää voimakkaasti sisäelinrasvan muodostumista”.

Yki-Järvinen kirjoittaa: “Nutritional modulation of DNL (de novo lipogenesis, liver fat generation). Short-term overfeeding with carbohydrate as compared to fat markedly increases DNL [66,67], which in relative terms is the most increased pathway in NAFLD [17]. However, in absolute terms, lipolysis is the main source of intrahepatocellular (inside liver cells) triglycerides both in normal subjects and those with NAFLD [17].” (Non Alcoholic Fatty Liver Disease NAFLD). 

Lambert kirjoittaa: “Excess lipolysis (fat release from adipose cells) is found in other conditions such as hypertriglyceridemia and obesity, but the distinctive elevation of lipogenesis in NAFLD suggests a causative role. As a result, these data provide strong support for the recent emergence of carbohydrate restriction as a goal of dietary therapy.”

Yki-Järvisellä on kova tarve liudentaa DNL:n merkitystä, samalla häivyttäen hiilarien ominaisuutta lisätä sitä, ikään kuin kääntää lähdeviitteensä johtopäätös 180 astetta. Lambertin mukaan ei-alkoholiperäinen rasvamaksa on seuraus DNL:n merkittävästä lisääntymisestä maksassa, koska ylimääräistä lipolyysiä esiintyy myös muissa sairauksissa. Lähde löytää tästä vahvan tuen vähentää hiilihydraatteja dieetissä, Yki-Järvinen ei. Yki-Järvisen lainauksessa korostetaan, että suurin osa maksan triglyserideistä tulee ulkopuolisista rasvavarastoista, terveillä ja sairailla. Maksan oma kasvanut rasvantuotantotehdas DNL vaaditaan ei-alkoholiperäisen sairauden tueksi, lähteen mukaan. Oletan tässä tarkoitettavan rasvasolujen lipolyysiä eli triglyseridien hajottamista yksittäisiksi rasvahapoiksi Free Fatty Acids FFA, jotka lähtevät rasvasoluista verenkiertoon solujen energiatarpeisiin. Insuliinin vähäisyys, tai solujen tottelemattomuus eli insuliiniresistenssi, aiheuttavat ylimääräisiä FFA vereen ja osa edelleen maksan ”ongelmaksi”.

Yki-Järvisen johtopäätökset: “Hypocaloric diets decrease while overfeeding increases liver fat content.” Aivan oikein, ja erityisen tehokas on LCHF ja sen extreemi muoto ketogeeninen ruokavalio. Paholaisen nimeä ei tule turhaan mainita, ettei joudu kadotukseen.

“Low fat–high carbohydrate as compared to high fat–low carbohydrate diets seem to decrease liver fat and enhance insulin sensitivity in the face of similar isocaloric or hypocaloric total caloric contents.”

Ylensyöminen rahakorvausta vastaan ei kelpaa minulle kuin ilmiön tutkimiseen, ja saturoitunut rasva menee maksetussa tutkimuksessa maksaan, pufa monityydyttymätön ei. Koska painonlisäys on sama, kysymys kuuluu: mihin se PUFA päätyy? Tämä olisi oikeastaan oman kirjoituksensa väärti. Jos (saturoitunut) rasva sulattaa rasvamaksan alikaloritilanteessa, ja sama rasva kertyy maksaan ylikaloritilanteessa, niin eikö kannattaisi yrittää yhdistää pisteet, koska tärkein tila on tasapainotila, isokalorinen tila? Mutta ei Yki-Järvisen tavalla lähinnä hypokaloriselta puolelta:  “The deleterious effect of high fat seems to be due to SFAs while PUFA or MUFA containing diets may be beneficial.”

“…there are no convincing data to show fructose is worse than glucose, although the metabolism of fructose can be predicted to have more harmful effects on the liver than glucose.”

Olen itse hieman höllännyt fruktoosin suhteen, koska se on pesuveden mukana lentävä lapsi, jos hiilareita lähtee kohtuullistamaan, ja kohtuumääriä ihmisen pitäisi sietää. Mutta kuten edellä LÄHTEISTÄ saattoi lukea, fruktoosi toimii harmin kertojana yhdessä rasvan kanssa. PUFAn ja fruktoosin yhdistelmä ansaitsisi oman kirjoituksensa… ja yllätys odottaa alkoholin ja fruktoosin yhdistelmässä.

Olennainen kysymys

Toistan sen olennaisen kysymyksen; jos vertaa SAT- ja PUFA-rasvoja tai korvaa niitä päittäin, niin maksa toimii kuten kondensaattori SAT:m suhteen; se varastoi niitä, mutta luopuu niistä nopeasti stimuloinnin vähetessä. Isokalorinen (samakalorinen) PUFA ei kerry samassa määrin maksaan, siis MITÄ SILLE TAPAHTUU ja miksi?

Yki-Järvinen vielä lopuksi toivoo: “There is a need for large multicenter studies with sufficient numbers of patients to define the composition of a diet which can prevent or reverse these problems.” Luoja armahda, että tällainen tutkimus resursoidaan henkilöille ja tiimille, jonka ymmärrys, asenne ja looginen päättelykyky ovat tehtävän tasolla!

Tärkeintä on tasapaino, isokalorinen tila

Oma lisäykseni tähän kokonaisuuteen: Sekä hypokalorinen -1000 kcal / päivä sisältäen kaikki makronutrientit, että LCHF ”vapaa laiduntaminen” mutta voimakas hiilarirajoitus, tarkoittavat viitatuissa alikalorisissa tutkimuksissa sitä, että henkilö pystyy hyödyntämään omia energiavarastojaan, siis omia rasvavarastojaan. Syömistarve tästä vähenee ja laihtuminen seuraa, loogisesti, ja maksa on ensimmäinen rasvanluovuttaja jo viikon sisällä. Hyperkalorinen taas estää omien varastojen hyödyntämisen, samalla kun pitää löytää uusia varastopaikkoja joko perinteisistä (ihon alla) tai vääristä (sisäelinten ympärillä, maksan sisällä) paikoista. Tärkeintä on kuitenkin tasapaino, isokalorinen tila, jolloin influx ja outflux ovat tasapainossa sekä dieetissä että solutasolla. Suomeksi sanottuna, paino ei juuri heittele, rasvavarastoja käytetään aktiivisesti, mutta ne eivät kerry. Knuutin terävä äly ja ansiokas blogi kaipaisivat parempia tukevia asiantuntijoita, tai sitten johtopäätökset menevät vinoon.

En ole aivan varma, onko tietämyksemme lisääntynyt roomalaisten ajoista. Pelkään pahoin, että olemme ajautuneet sivuraiteelle. Prove me wrong, please. Ainakin meillä on enemmän täysjyväviljaa ja ”uutuustuote” teollisia kasviöljyjä käytössämme kuin roomalaisilla, maustettuna ”uutuustuote” runsaalla sokerilla. Lisäksi luulemme ymmärtävämme biokemiasta enemmän kuin roomalaiset. Tämä arvioitu kooste viittaa kyllä päinvastaiseen.

PS. Vielä yhdestä tutkimuksesta: corresponding author: Yki-Järvinen: ”Saturated Fat Is More Metabolically Harmful for the Human Liver Than Unsaturated Fat or Simple Sugars

”The rapid increase in the prevalence of obesity has led to a coepidemic of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) (1). NAFLD is strongly associated with insulin resistance (IR) and predicts the development of type 2 diabetes and cardiovascular disease (1). Although obesity is its primary acquired cause, some subjects who gain weight do not develop NAFLD(1,2). As weight loss rapidly reverses both NAFLD and hepatic insulin resistance43, it seems that obesity is a true cause of both.”

Yki-Järvinen tässä antaa kausaalisuuden oppitunnin; just-ei-näin. Tällä tavoin voidaan todistaa kausaalisuuden puute; oletus ei pädekään kaikkiin tapauksiin, ja lisäksi nämä käänteiset päättelyketjut lisäävät vielä vaikeuskerrointa (laihtuminen kääntää -> lihavuus juurisyynä). Kuten pääasiassakin, ”epäjumala” painonpudotus voi olla seuraus, viivästynyt seuraus, jostakin muusta kuten maksan työrauhasta ilman insuliinin käskytystä. Tätä ei tule pohtineeksi, jos lihavuus aiheuttaa – painonpudotus lievittää -on omaksuttu ainoaksi oikeaksi syyseuraus -suhteeksi.

 

3 thoughts on “Viikuna-maksa vai rasvamaksa, kas siinä iänaikainen pulma”

  1. Loistavaa kritiikkiä. Vastakritiikkiä tuskin tulemme kuulemaan. Establishment dallaa one-way-roadia.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.