Valikko Sulje

Ampiaispesä – Antti Heikkilän uusi kirja

Kirjoittaja: Sami Virtanen

Tässä on kauhuissaan moni seurannut Hesarin uutisointia siitä miten ovat kovin huolissaan Heikkilän uudesta kirjasta ja miten vaarallinen se mahdollisesti on. Olivat uutiseen (maksumuurin takana) saaneet 4 eri asiantuntijan mielipiteet.

Heikkilän kirja vedetään pois myynnistä

Vähän myöhemmin sitten S-ryhmä päätti vetää kirjan pois mynnistä ja Kesko tuli pelästyneenä perässä.

Kukaan ei ilmeisesti muistanut kysyä oliko asiantuntijoiden väitteissä mitään perää. Tai oliko niin, että niitä väitteitä ei saisi edes kyseenalaistaa? Ymmärrän kyllä huolen, koska Heikkilän kirjoitukset ei ole aina loppuun asti mietittyjä. Mutten kirjaa hengenvaaralliseksi lähtisi väittämään.

Kirjassa varmasti on virheitä en sitä lähde kiistämään, mutta väitteet joita Hesarissa mainitaan ontuvat pahasti.

Ongelmallinen mielisairaalatutkimus

Hesarissa mainittiin 60-luvulla tehty suomalainen mielisairaalatutkimus ja sen mukaan Heikkilä oli täysin väärässä selityksineen. Erikoisen asiasta tekee sen, että koko tutkimuksen monista ongelmista on esimerkiksi virallisterveellisen puolen luottoasiantuntija ravitsemusterapeutti (väitellyt) Reijo Laatikainen kirjoittanut hyvin: “Sen metodologia on täynnä reikiä kuin Emmental -juusto. Se on niin monimutkaisesti ja sekavasti tehty ja kirjoitettu, että kiusaus jättää koko leikki kesken on koko ajan läsnä sitä opiskellessa. Sitä ei pääse lukemaan ellei ota kirjastosta kaukolainaa, tai ole valmis maksamaan yli 30 dollaria per artikkeli (* 3 kpl). Sen opiskelu vaatii siis hurjaa motivaatiota, esteiden kahlaamista. Lieneekö siinä syy, etten itsekään sitä aiemmin ole kunnolla opiskellut?

Myös ulkomaalaisissa kirjoituksissa pidetään mielisairaalatutkimusta erityisen huonona ja ongelmallisena. “Suomalainen mielisairaalatutkimus ei itse asiassa ollut kontrolloitu koe. The Lancet -lehden marraskuun 1972 numeron pääkirjoituksessa tohtorit John Rivers ja John Yudkin huomauttivat, että mm. sokerin määrä vaihteli melkein 50 % ruokavaliokausien välillä.” Koko tutkimus olisi pitänyt ajat sitten unohtaa vanhentuneena. Hesariin se kuitenkin kelpasi oikeana totuutena.

Mitä enemmän LDL-kolesterolia, sitä todennäköisemmin lähtee henki?

Sydänsairauksissa edelleen uskotaan vahvasti, että mitä enemmän LDL-kolesterolia, niin sitä todennäköisemmin lähtee henki. Mutta esim tässä tuoreessa tutkimuksessa (Paradox of hypercholesterolaemia in highly trained, keto-adapted athletes) kävi ilmi, että juuri ketogeenistä diettiä noudattavat urheilijat olivat sitä terveempiä mitä korkeampi LDL-kolesteroli oli.

Diabetekseen auttaa VHH

Diabeteksen suhteen esitettiin, että VHH on liian kyseenalainen ja vaikeasti noudatettava erityisesti diabeetikoilla. Ilmeisesti diabetesliitto ei ollut vielä ehtinyt näkemään tuoreita VirtaHealthin 2 vuoden tuloksia (Long-Term Effects of a Novel Continuous Remote Care Intervention Including Nutritional Ketosis for the Management of Type 2 Diabetes: A 2-year Non-randomized Clinical Trial), jossa 3/4 pystyi noudattamaan vielä 2 vuoden jälkeen! Raportista näkyi myös, että diabetes saatiin remissioon yli puolessa tapauksissa. Ilmeisesti tuon takia Heikkilä halutaankin hiljaiseksi? Ruokavaliomuutos on parempi kuin pussillinen lääkkeitä!

Jos yhtään katsoo uutisia Suomen ulkopuolelle, niin tuoreessa jutussa kerrotaan, että diabetes johtaa Isossa-Britanniassa JOKA viikko 169 ihmisen kohdalla amputaatioon. Antaa Heikkilän puhua tätä ikävää kehitystä vastaan! Mikä siinä voi olla vikana?

Jotain ihan oikeasti pitäisi tehdä. Onneksi Amerikan diabetesliiton uudet ravitsemusohjeet (Lifestyle Management: Standards of Medical Care in Diabetes—2019) antavat pientä vihreää valoa hiilareiden rajoittamiselle.

Sytostaatit ovat haitallisia

Ilmeisesti lopullinen niitti kirjan vaarallisuudessa saatiin, kun kirjan sivulta 133 revittiin yksittäinen kohta, jossa arvosteltiin stytostaattihoidon haitallisuutta.

Syöpälääketutkimuksissa ei käytetä lumelääkettä vertailukohteena eikä tutkimuksissa verrata uutta lääkettä vanhaan. Syöpäteollisuuden mielestä se on jopa epäeettistä. Tämä mielestäni tarkoittaa ainoastaan lujaa uskoa omaan tuotteeseen, mikä sinänsä ei ole tiedettä. Nykyisten syöpälääkkeiden teho on huono. Viime aikoina on kaiken lisäksi puhuttu paljon sytostaattien vaaroista.

Syöpä kuitenkin valitettavasti on yhä yleisempi sairaus. Syövän hoidossa ei ole Nixonin julistaman syöpäsodan jälkeen tapahtunut mitään erityisen ratkaisevaa. Vuonna 2017 todettiin, että uuden polven syöpälääkkeetkään eivät ole tuoneet parannusta asiaan. Uudet lääkkeet lisäsivät elämää keskimäärin 2,1 kuukautta.

Tutkimusten mukaan sytostaattihoitojen teho on kyseenalaista, ja niistä on apua vain joissakin harvinaisissa syöpätyypeissä kuten Non-Hodgkinin lymfoomassa, kivessyövässä, akuutissa lymfoottisessa leukemiassa ja korionkarsinoomassa. Clinical Oncology -lehdessä vuonna 2004 julkaistun artikkelin mukaan Yhdysvalloissa vain 2,1 prosenttia potilaista selvisi sytostaateilla viiden vuoden seurannassa. Vastaava luku Australiassa oli 2,3 prosenttia. Sytostaattihoitoihin liittyy usein huomattavia riskejä ja komplikaatioita. Brittiläisen arvion mukaan lähes kolmannes potilaista kuolee sytostaattihoitoihin ensimmäisen kuukauden aikana. Siitä huolimatta, jos potilas menehtyy, nykykäsityksen mukaan se johtuu itse sairaudesta eikä sen hoidosta. Asiaa olisi syytä tutkia tarkemmin. (Ote sivulta 133 Heikkilän “hengenvaarallisessa kirjassa”)

Ilmeisesti kuitenkaan haitoista ei saisi puhua tai kirjoittaa?

Ketogeeninen ruokavalio toimii

Kirjan perusajatus on kuitenkin ketogeenisen ruokavalion esittely ja juuri se on se mikä saa ihmiset kirjan ostamaan. Sen vaarallisuus on hyvin kaukaa haettu. Oikeastaan monet tutkimukset puhuvat sen puolesta. Meillä on jo 76 kultaisen standarditason RCT-tutkimusta. Myös VirtaHealhtin tuoreesta toisen vuoden raportista näkee selvästi, ettei haittoja ole, pikemminkin arvot vain paranevat.

Vaarattomuudesta kertoo myös se, ettei kukaan hullu sijoittaisi 45 miljoona, jos ruokavalio olisi jollain tapaan vaarallinen. Jos joku ei tiennyt vielä VirtaHealthista niin siitä voi lukea vaikka täältä lisää.

Kirja vedetty pois myynnistä!

Kirjan vetämistä pois myynnistä on moni kauhistellut. Itse olisin voinut ymmärtää paremmin, jos se olisi tehty kaikessa hiljaisuudessaan, mutta että siitä piti tehdä näin iso numero? Oikeastaan koko poisveto perustui ilmeisesti vain Hesarin juttuun kirjan (hengen)vaarallisuudesta ja kun ne ontuvat pahasti, niin Hesari liikkuu aika vaarallisilla vesillä.

Oikeastaan koko touhu alkaa pikku hiljaa kuulostamaan yhden ihmisen julkiselta lynkkaamiselta, kuten siitä dosentti Pauliina Aarva onkin kirjoittanut.

Lopuksi vielä pari kysymystä.

Montako tutkimusta on tehty korkean (LDL) kolesterolin haitallisuudesta ketogeenisessa ruokavaliosa? Se että se olisi haitallinen, kun syödään paljon hiilihydraatteja ei kait tarkoita, että sama haitallisuus olisi silloin kun niitä syödään mahdollisimman vähän?

Kuinka moni virallista diabesruokavaliota noudattava saa itsensä remissioon? Onhan tuotakin tutkittu? Onhan?

Mikä tästä kirjasta nyt tekikään hengenvaarallisen? Hesarin tekstistä kun en sitä onnistunut löytämään.

Sami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Vuodesta 2010 lähtien olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

4 Comments

 1. entäs ne statiinit

  Sinäkään et sitten ole viitsinyt tutustua tuohon 5 vuodessa kuolee 98%:a hoitoa saaneista. todellisuus taisi olla, että 60% selviää syöpähoidoista. niin nuo 2% luvut kuvasivat sytostaattien lisähyötyjä. Eli tuolloin oli kallista hyötyä.

  Ehkä tämäkin totuus poistuu aikanaan, samoin kuin olettama, että ensin kulutetaan kaikki hiilihydraatti ennen kuin päästään rasvapolttoiseksi. Lääkkeetön elämä viimeistään poisti tuon kuvitelman,

  • Näkökulma

   Lainaus sinulta: “Todellisuus taisi olla, että 60% selviää syöpähoidoista.”

   Asettaisin lainauksen muotoon: Todellisuus on, että 60 prosenttia selviää syövästä. Jos turvaudutaan sytostaatteihin, niin selviämisprosentti nousee noin 2 prosentilla 62 prosenttiin.

   Toivottavasti asiantuntijat korjaavat virheeni, jos olen väärässä.

 2. NipNap

  Sami Virtanen kysyy oikein ? mikä tekee LDL kolesterolista ja sen roolista niin vaarallisen, eikun siis haitallisen. Joo sitä kannattanee tieteellisesti tutkia ketogeenisen (VähänHiiliHydraatteja) ja virallisen suosituksen (RunsaastiHiiliHydraatteja) välillä. Mistä johtuu, että kolesterolia kuljettava LD-lipoproteiini muuttuu tahmeaksi ja sen sisältö härskiintyy ja aiheuttaako ne niin sanottua matala-asteista tulehdusta verisuonten seinämiin immuunivasteen kautta.

 3. Valehtelua vihaava

  Valtamedian ajojahti Antti Heikkilää vastaan johtuu todennäköisesti Heikkilän lääkevastaisuudesta. Valtamedia sen sijaan ei koskaan kirjoita mitään negatiivistä Jutta Gustafsbergin ja Bull Mentulan laihdutusbisneksestä vaikka kirjoitettavaa varmasti löytyisi enemmän kuin Heikkilästä. Esimerkiksi Bull Mentulan isosta mahasta ei ole koskaan ollut yhtäkään kuvaa valtamediassa ja siitä Jutan vuosien takaisesta ternimaitokapseliverkostomarkkinointihuijauksesta puhutaan valtamediassa ternimaitobisneksen nimellä vaikka kyseessä oli ihan täysi huijaus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *