Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus lokakuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 250. ja tämän vuoden 39. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 250

Jakelupäivä torstaina 26.9.2019

KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

Kansanperinne on jäänyt vähän unohduksiin kun on eniten tarjolla sitä modernia lääketiedettä. Olen vähän kaivellut vanhoja ja uusia kirjoja, jossa kansanperinteen keinot ovat edelleen tärkeässä roolissa.

Vakavien sairauksien hoidossa on syytä noudattaa lääkärin suosittelemaa lääkitystä. Ravinto ja ravintolisät tukevat kehon jaksamista yleisesti.

Tässä ensimmäisessä osassa keskitytään Suomen luonnosta löytyviin ruokiin ja ravintolisiin.

Koivuntuhka

Antti Oinaan ja muiden asiantuntijoiden kehittämässä PESHLAssa on koivuntuhkajuoma ihan erityisessä asemassa. Ota yhteyttä minuun jos haluat vanhan perinteisen koivuntuhkareseptin (5 sukupolvea vanha suomalainen perinneresepti). Tärkeä syövän tukihoidossa ja myös muissa vakavissa sairauksissa.

Pakurikääpäuute

Erinomainen perinteinen suomalainen terveystuote. Pakuria kasvaa koivuissa varsin yleisesti joka puolella Suomea. Pakurin keräämiseen tarvitaan metsänomistajan lupa! Vahvistaa immuunijärjestelmää.

Havupuu-uute

Suomalainen perinteinen terveystuote, jonka kehittelytyössä yrittäjä Kari Herttua on ollut merkittävässä roolissa. On valmistanut havupuu juomaa vuodesta 1975 lähtien. Uutteen sisältämät flavonoidit ja fenolit suojelevat solukalvoja.

Pellavansiemenöljy

Erittäin hyvä terveyttä tukeva siemenöljy. Ota 1-2 rkl päivässä joko sellaisenaan tai sekoitettuna esim. pirtelöihin. Kylmäpuristettua suomalaista pellavansiemenöljyä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista, luontaiskaupoista ja apteekista.

Vehnänoras

Jauhettuna tai puristeena. Sisältää laajasti biofavonoideja, vitamiineja, hivenaineita ja entsyymejä. Käyttäjät kertovat, että lisää elinvoimaa.

Ohranoras

Jauheena kätevintä. Sisältää entsyymejä, antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita solujen tueksi.

Valmarin

Perinteinen suomalainen tuote kehon pH:n muuttamiseksi emäksisemmäksi, sillä monien sairauksien yhteydessä elimistö happamoituu.

Kysy lisää tarvittaessa!

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Liika on liikaa PUFA:nkin suhteen

Kirjoittaja: Asiantuntija

Julkaisen tämän vieraskirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä, sillä asiantuntija pelkää joutuvansa virallisterveellisten ajojahdin uhriksi, jos henkilöllisyys paljastuu. Kirjoitus on pitkä, mutta lukemisen arvoinen!

”Lukeminen kannattaa aina!” Jörn Donner

Imperiumin vastaisku

Iltalehti ehti jo käsitellä tuoreeltaan AHA:n Circulation lehdessä julkaistua arvovaltaista meta-analyysiä. ”Pehmeät rasvat todella ehkäisevät sydänsairauksia – helppo vaihdos ruokavaliossa auttaa elämään pidempään”.

Tämä on Iltalehden toimituksen masinoima perusteellinen imperiumin vastaisku. Johtopäätökset tutkimuskoosteesta ovat varmoja, toimittajattarella on erityisen varma käsitys toimenpiteistä: ”Ojentakaa margariini ja siemenöljy pliis”. Mitä enemmän linoleenihappoa, sen parempi sydänsairauksien ehkäisylle, niinkö?

Riskitasojen vähennykset jäivät 10-26% tasoille, mikä on hyvin vähän havainnoivissa analyyseissä (vaikka kuinka meta-kimputetaan). Meta-analyysissä kyllä viitataan Ramstedin (Keysin Minnesota Study sekä Sydney) ja Okuyaman (Okinawan muutos kts. alla) tutkimuksiin, jotka ovat näyttäneet täysin vastakkaisen syy-yhteyden, mutta vain yhdessä lauseessa kuriositeettina.

Ennen kuin pyydät sitä margariinia, katso tämä!

Tutustutaan Tucker Goodrichin tekemään yhteenvetoon alfa-linoleenihapon ominaisuuksista. Toisin kuin meta-analyysissä, tässä yritetään ymmärtää historiaa ja mekanismeja.

Aiemmin tällä palstalla pohdittiin PUFA:a energiankäytön näkökulmasta. Omega-6 PUFA eli linolihappo LA ei signaloi energiariittävyyttä solun ulkopuolelle, vaan solu hyväksyy ”liikaa” joko varastoitavaa tai beta-oksidoitavaa materiaalia; kylläisyys tulee hitaammin ja nälkäkin sammuu myöhemmin. Kuulostaa painon lisäyksen reseptiltä.

Tällä kerralla pureudutaan siihen ”välttämättömään” osaan PUFAn toimintaa; solurakenne seinämissä ja mitokondriossa, lipoproteiinissa LDL tai kolesterolissa sen sisällä. Omega-6 PUFA on kärkäs oksidoitumaan, ja tämä on omiaan aiheuttamaan häiriöitä (kroonisia tämän analyysin mukaan). Uskon, että PUFA:lle on optimi saantialue, mutta liika on liikaa, kuten kaikissa aineissa annos tekee myrkyn. Koehiirille tämä on selvä asia, ihmisilläkin näytti tulevan mitta täyteen Ramstedin tutkimuksissa.

Mekanismit ovat sitä luokkaa, että ”aina vain lisää LA dieetissä” pitäisi kyllä näkyä havainnoivissakin tutkimuksissa.

Ruokatutkimuksissa on hankalaa kaivaa esiin yhden yksittäisen aineen vaikutusta, koska kaikki ruoka nautitaan yhdistelminä. Esim. paljon rasvaa yhdistettynä paljoon sokeriin on huono juttu; valitse kumpaa paljon ja kumpaa vähän. Alkuperäisessä artikkelissa käsiteltiin kaikkia ”valkoisen miehen sivistyssairauksia”, jotka seurasivat vehnäjauhon, kasviöljyjen ja sokerin tuomisesta aboriginaalien ruokatarjontaan, tässä vain CVD osio eli sydänverisuonisairaudet. Näyttää siltä, että jokin näistä tai jokin näiden ”valkoisen miehen ruokien” yhdistelmä, vieläpä yhdistettynä paikalliseen ruokakulttuuriin, on huono yhdistelmä. Oma veikkaukseni… jääköön.

Tuckerin yhteenveto

Tucker teki yhteenvetonsa tälle sivustolle: https://www.breaknutrition.com/omega-6-fatty-acids-alternative-hypothesis-diseases-civilization/. , Käsitellen sairauksien kirjoa vähän laajemmin:

——-artikkelin alku

Suurin muutos amerikkalaisessa ruokavaliossa 1900-luvulla oli siemenöljyjen lisääntynyt osuus, joka kasvoi 1000-kertaiseksi [7]

Mikä muuttui?

Amerikka, massiivinen maataloustuottaja, vei myös ulkomaille teollisen vallankumouksen myötä uusia elintarvikkeita, kuten valkoista vehnäjauhoa, sokeria ja kasvisrasvahappoja – niin erotettiin ne perinteisistä eläinrasvoista, joita oli käytetty elintarvikkeina ihmisen koko evoluution aikana.

Kutsun kasvirasvoja (tai rasvahappoja) siemenöljyiksi, jotta voidaan erottaa siemenperäisistä puuvillasta, maissista, soijasta, rypsistä jne. valmistetut rasvat hedelmistä valmistetuista rasvahapoista, kuten oliiveista tai palmusta. Tämä erottelu tulee myöhemmin tärkeäksi.

Aina kun amerikkalaisia teollisesti tuotettuja elintarvikkeita otettiin käyttöön muualla, DC (Diseases of Civilization) eli ”sivistyksen sairaudet” seurasivat pian perässä. Vaikka asiaa nykyään ei yleisesti tiedetä, useat lääkärit ja tutkijat tunnistivat teollisten ruokien vaikutuksen väestöihin, jotka luopuvat perinteisistä ruokavalioistaan ja siirtyivät standardi amerikkalaiseen ruokavalioon (SAD).

[891011].

Käytetään mieluummin lyhennettä MAD, Moderni Amerikkalainen Dieetti, koska amerikkalainen ruokavalio ennen teollistumista oli suurelta osin lihapohjainen eikä tuottanut samoja kansansairauksia. [121314]. DC:t eli sivistyksen sairaudet: hammaskaries, kihti, sokeritauti T2D, syöpäkasvaimet…

Japani kanarialintuna kaivoksessa

Kenties kaikkein havainnollisin kehitys oli Japanissa, kun MAD tuotiin tarjolle toisen maailmansodan jälkeen. Amerikka perusti tukikohdan eteläisen japanilaisen Okinawan saareen. Toisin kuin useimmat muut perinteiset yhteisöt, jotka siirtyivät MADin käyttöön, Japani oli teollistunut maa. Silti Okinawalaiset söivät edelleen perinteistä ruokaa, joka käsitti mm. sianlihaa, jamsia ja tuoreita vihanneksia. He olivat tunnettuja yhtenä ”sinisistä vyöhykkeistä”, poikkeuksellisen pitkästä eliniästä – itse asiassa se oli maailman pisin [15].

Vähemmän tiedetään siitä, mitä tapahtui, kun Amerikka otti hallinnon. Ensimmäinen pikaruokaravintola avattiin Okinawassa 9 vuotta ennen Tokiota, sotilaiden takia. Okinawalaiset tykästyivät myös amerikkalaiseen pikaruokaan ja omaksuivat sen nopeasti omaksi [1617]. Täällä yhdessä sukupolvessa DC:t levisivät räjähdysmäisesti Okinawaan. Isät poikiensa hautajaisissa tulivat yleiseksi näyksi, samoin kuin lihavuus, sydänsairaudet ja syöpä yleistyivät.

Japanilainen tutkija Hirome Okuyama tutki Okinawan pitkäikäisyyden dramaattista muutosta ja julkaisi vuonna 1996 paperin, joka osoitti sormella selvään suuntaan [18]:

Ravinnon rasvahapot – N-6 / N-3-tasapaino ja krooniset vanhuuden sairaudet. Liiallinen linolihappo ja suhteellinen n-3-puutosoireyhtymä Japanissa”

Myös Okinawalaisten miesten eloonjäämisasteiden ikäjakauma vuonna 1990 on erikoinen. Kokonaiskuolleisuus yli 70-vuotiaille oli Japanin pienin, kun taas alle 50-vuotiaille miehille kuolleisuus oli korkein kaikista 47 prefektuurista… ”

Yhdessä sukupolvessa Okinawa ”edistyi” Japanin alhaisimmasta kuolleisuudesta korkeimpaan.

Siemenöljyt ja jalostetut jauhot toivat DC:t Japaniin

Tämä yksi väestöreaktio kiistää selvästi useita johtavia hypoteeseja ”sivistyksen sairauksien” DC leviämisestä. Se leviäminen ei selvästikään ole geneettinen (vaikka genetiikka on osatekijä erityisesti Japanissa), koska monimutkaiset mukautumiset eivät toteudu geeneissä nopeasti. Nämä DC:t eivät johdu pelkästään hiilihydraattien kokonaismäärästä, sillä Okinawalaisilla oli korkea hiilariosuus ruokavaliossaan, jossa oli mukulakasveja, riisiä ja hedelmiä jo ennen amerikkalaisten saapumista [19].

Amerikkalaiset toivat muassaan suuria määriä halpoja jalostettuja jauhoja, jotka korvasivat Okinawalla hiilihydraatin lähteitä. Näitä DC:itä ei ole aiheuttanut lihansyönti, sillä muualla Japanissa lihan kulutus kasvoi huomattavasti toisen maailmansodan jälkeen, ja pitkäikäisyys kasvoi, toisin kuin Okinawassa. Näitä DC:itä eivät aiheuta eläinperäiset rasvahapot, koska ne korvattiin nopeasti Amerikasta tuotavilla halvoilla siemenöljyillä. Näitä DC:itä eivät todennäköisesti aiheuta tyydyttyneet rasvahapot, koska tyydyttyneiden rasvojen kulutus oli ja on Japanissa alhaisempi kuin Amerikassa, eikä ole olemassa mekanismeja, joilla selitetään, miten luonnon saturoituneet rasvahapot aiheuttavat sairauksia. Ympäristömyrkyt ovat myös epätodennäköinen selitys, sillä vaikka Japani oli teollistunut, Okinawa ei kokenut merkittävää muutosta tukikohdan myötä.

Okinawassa ei ole myöskään mahdollisuutta paikalliseen ympäristötekijään, sillä japanilaiset, jotka muuttivat Amerikkaan, sairastuivat lisääntyvästi DC:en. Ja tulkoon mainituksi, tämä myös kumoaa kolesteroli-sydänsairaus hypoteesin, koska kolesterolitasot eivät liity mitenkään sydänsairauksiin Japanissa, vaan pitkäikäisyyteen. [20].

(ELAS) Extra LinoleenihAppo Syndrooma

Kirjallisuudessa Metaboliseen Syndroomaan (Metsyn) yhdistyvät sairaudet jakavat yhteisiä piirteitä. Tulehdus ja insuliiniresistenssi ovat usein mainittuja, mutta ehkä merkittävämpiä piirteitä ovat mitokondrioiden toimintahäiriö, apoptoosi (solukuolema), nekroosi (kudoskuolema) ja geneettinen vaurio.

Nämä viittaavat yhteiseen mekanismiin, jolle Okuyama antoi nimen ELAS [21]. Mielestäni se on paras ehdokas kausaalisuuteen ja paras selitys MetSynin ja siihen yhdistyvien kroonisten Sivistyksen Sairauksien (DC) syistä. (Diseases of Civilization sai myöhemmin poliittisesti korrektimman version ”Western Diseases”).

Mitä on linoleenihappo?

Linolihappo Linoleic acid (LA) on omega-6-rasvahappojen (n-6 PUFA) rasva, joka on välttämätön ihmisten ja eläinten toiminnalle. Omega-6-rasvahappoja löytyy kaikista luonnollisista elintarvikkeista, kasveista ja eläimistä, joten tätä ei voi välttää kokonaan – se ei ole edes mahdollista ja vähän tarvitaan välttämättä.

Rasvahappoja on kolmenlaisia. Linolihappo LA on monityydyttymätön rasvahappo (n-6 PUFA). Kettatyydyttymättömätön rasvahappo (MUFA), kuten oleiinihappo (nimetty oliiviöljystä) ja saturoituneet rasvahapot (SFA), kuten steariinihappo (nimetty härästä steer) tai palmitiinihappo (nimetty palmuöljystä). Kalaöljy on myös pitkäketjuinen PUFA, mutta omega-3-lajike (n-3 PUFA).

Omega-6-rasvahapot valmistetaan pääasiassa kasveista, samoin kuin kasviperäiset n-3 PUFA:t, ja ne rikastuvat elintarvikeketjussa eläimiin, jotka syövät näitä kasveja. Omega-6-rasvahappojen tärkeimmät lähteet normidieetissä ovat öljyt, jotka on jalostettu eri siemenistä, sekä eläimet, joille syötetään näitä siemeniä esim. maissia.

PUFA:lla on ominaisuuksia, jotka herättävät mielenkiinnon: ne ovat erittäin herkkiä hapettumiselle (härskiintymiselle), toisin kuin MUFA tai SFA, ja PUFA:a käytetään elimistössä kudosten rakennuspalikoina ja erilaisia signaalitoimintoja varten, kunhan ne on muutettu muiksi molekyyleiksi.

PUFA:n taipumus oksidoitua on ongelman juuri

Kun ruoka härskiintyy, se alkaa haista ja maku huononee, koska MUFA:t ja PUFA:t ovat hajonneet peroksideiksi [22]. Sekä n-6 että n-3 PUFA:t ovat erittäin herkkiä härskiintymään. Ihmiset eivät havaitse erityisen hyvin omega-6-rasvahappojen hajoamista, ne haisevat hieman tunkkaisilta ja ihmiset oikeastaan pitävät niiden mausta. Vertaa tätä härskiin n-3 PUFA:an; kuvittele mädäntynyttä kalaa! Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että paljon n-6 sisältänyt ruoka oli harvinaista nykyaikaan asti [23].

Oksidoituneen PUFA:n ongelmat

Sekä n-3- että n-6 PUFA:t tuottavat pilaantuessaan toksiineja, mutta n-6-rasvahapot tuottavat pahempia toksiineja. Näistä merkittävimmät – ja parhaiten tutkitut – ovat akroleiini  acrolein, HNE, ja MDA; vaikka muitakin on. Niitä kutsutaan yhdessä hapettuneiksi linolihappometaboliiteiksi (OxLAM). Akroleiini on tupakansavussa esiintyvä akuutti toksiini. HNE on ELAS:in vaikutusten paras merkkiaine, koska sitä saadaan vain n-6-rasvahapoista. Kaikkia kolmea muodostuu n-6-rasvahappojen ruoanlaitossa tai lämmittämisessä, mutta niitä tuotetaan myös kehossa. Kuinka myrkyllisiä nämä tuotteet ovat? Ruuan valmistaminen näillä siemenöljyillä on ei-tupakoivien naisten keuhkosyövän johtava syy Kiinassa [24].

Myrkkyluettelo näistä kolmesta kemikaalista on erittäin vaikuttava. Akroleiini on biosidi, myrkyllistä kaikelle elämälle. HNE ja MDA ovat vähemmän huonoja, mutta ne ovat sytotoksisia (tappavat eläviä soluja), mutageenisiä (aiheuttavat mutaatioita DNA:ssa) ja genotoksisia (tuhoavat DNA:ta). OxLAMit ovat myös erittäin reaktiivisia, mikä tarkoittaa, että ne voivat yhdistyä muihin molekyyleihin, ja aiheuttaa ja stimuloida toimintahäiriöitä [25].

(Sivuhuomautus: kroonisen alkoholinkäytön polttoprosessi (toissijainen) menee CYP2E1 entsyymin kautta (MEOS eli microsomal ethanol oxidation system). Tällöin etanoli aiheuttaa maksassa lipidien peroksidaasia, tuottaen HNE:ta ja MDA:a, ja edelleen molekyylejä, jotka indusoivat immuunireaktion ja jatkuessaan maksasairauden. Siis etanoli vaikuttaa maksan LA rasvahappoihin, ja mitä enemmän, sitä enemmän? Hiiret eivät kestä yhdistelmää alkoholi – LA, vaan niiden maksa sanoo nopeasti poks. Hiiristä tulee hyviä alkoholisteja. Kookosöljyn tai muun saturoituneen rasvan kera maksa kestää ehjänä. Miten tämä liittyy ihmisiin… ei tiedetä tarkasti).

Ensisijainen mekanismi ELAS

Omega-6-rasvahappojen kulutuksen lisääntyminen muuttaa kudosten rakennetta nopeasti, koska rasvahappoja korvataan koko ajan (soluseinämissä, varastoissa). Joissakin kudoksissa se tapahtuu viikkojen kuluessa, toisissa, kuten ihmisen aivoissa, se näyttää kestävän paljon kauemmin [26]. N-6 -kulutuksen lisääntyminen uudistaa nopeasti ruston rakennetta, kaikissa tutkituissa eliöissä, korvaamalla vakaammat omega-9-rasvahapot (oleiinihappo on n-9 MUFA) [27]. Sama tapahtuu mitokondrioissa [28]. Kuten edellä mainittiin, mitokondrioiden toimintahäiriö ja DNA-vauriot ovat MetSynin ja kaikkien siihen liittyvien sairauksien ominaisuus. Tämä nähdään ylilihavilla rasvasoluissa, diabetes -potilailla haimasoluissa, ja sydämen verisuonten epiteelisoluissa ateroskleroosissa. Viallisia mitokondrioita löytyy samoin sydämen vajaatoiminnassa, rasvamaksasoluissa, neurologisten sairauksien, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin haittaamissa soluissa, ja erityisesti syöpäsoluissa.

OxLAMit käynnistävät tuhoisia ketjureaktioita

Tämä mekanismi on hyvin kuvattu, vaikkakaan se ei ole yleisesti tunnistettu. Ylimääräinen n-6-linolihapon (LA) kulutus aiheuttaa muutoksia kardiolipiini -molekyylissä, joka on mitokondriossa eli solujen energiantuotantolaitoksessa (kaikissa korkeammissa elämänmuodoissa). LA rakenteeseensa saanut kardiolipiini on ainutlaatuisen herkkä hapettumiselle, verrattuna n-3 PUFA:an, MUFA:an tai SFA:an samassa rakenteessa. Tämä hapetusreaktio voi tapahtua spontaanisti, koska rauta voi katalysoida LA-hapettumista ja kardiolipiini on jatkuvasti kosketuksissa mitokondrioiden rauta-atomien kanssa. Kun kardiolipiini hapettuu, ketjureaktio voi alkaa. In vitro, laboratorion testipenkillä, tämä reaktio jatkuu, kunnes kaikki kardiolipiini on käytetty, mutta onneksi kehollamme on tähän vastatoimia [29].

Tässä prosessissa tuotetaan OxLAMeja. Esimerkiksi HNE aiheuttaa muiden kardiolipiini molekyylien hapettumisen, mikä voi mahdollisesti aiheuttaa itsensä ylläpitävän ketjureaktion. Reaktiossa syntyy reaktiivisia happiradikaaleja (ROS), jotka voivat myös aloittaa vierekkäisen kardiolipiinin hapettumisen [30].

OxLAMit ovat kuitenkin useita kertoja vahingollisempia kudoksia kohtaan kuin ROS [31]. HNE voi itse aiheuttaa ROS tuotantoa. Hapettunut kardiolipiini aiheuttaa mitokondrioiden toimintahäiriöitä, koska mitokondriot ovat heikentyneet hapettuneesta kardiolipiinistä. [32].

Seuraavaksi mitokondriot joko romahtavat, aloittavat apoptoosin tai nekroosin [33]. Lisääntynyttä solukuolemaa nähdään koko sivilisaation sairauksien kirjossa- kun taas syövässä solut jättävät olennaisesti huomiotta normaalin apoptoottisen signaalin ja menevät ”laukalle”. Syöpien Warburg-efektin uskotaan olevan solujen reaktio mitokondrioiden toimintahäiriölle, jossa solut käyttävät vaihtoehtoista energian tuotantoreittiä (glukoosin maitohappokäyminen), joka sopii paremmin niiden hallitsemattomaan lisääntymiseen.

Thomas Seyfried, joka on tutkinut paljon syövän aineenvaihduntaa, toteaa, että dys-funktionaalista kardiolipiiniä havaitaan aina syöpäsoluissa [34]. Nekroosia eli kudoskuolemaa havaitaan myöhäisvaiheessa olevissa DC -sairauksissa, kuten ateroskleroosissa, maksakirroosissa, sydämen vajaatoiminnassa ja Alzheimerin taudissa.

Kun OxLAMeja syntyy soluihin, ne edistävät nopeasti prosessia, joka tunnetaan nimellä Oksidatiivinen Stressi (OxStr). HNE ja MDA ovat ensisijaisia markkereita OxStrin mittaamiseen. ROS eivät voi helposti päästä mitokondrioista, jotka ovat hyvin valmistautuneita näihin, mutta OxLAMit vesiliukoisina kulkeutuvat läpi solun. OxLAMista tulee myös säännöllinen osa mitokondrion funktiota: HNE indusoi mitokondrioita alas-regulaatioon negatiivisen feedback -mekanismin kautta.

Oletettavasti tämän on tarkoitus rajoittaa HNE:n tuotantoa ja säästää tärkeää antioksidanttia glutationia (GSH) sekä aldehydi-dehydrogenaasi-entsyymiä (ALDH). GSH ja ALDH ovat molemmat tärkeitä kehon suojaajia odotettavissa olevilta HNE-tasoilta. Ylimääräinen HNE voi heikentää sekä GSH:n että ALDH:n toimintaa, sallien hallitsemattoman ketjureaktion etenemisen.

GSH:n vähentyneet tasot ovat tyypillinen merkki HNE:n ylituotannosta, ja ruokavalion indusoima puute GSH-tuotannossa ennakoi DC:tä eli sivistyneitä sairauksia [35]. ALDHn geneettinen puute, joka on erittäin yleinen Japanissa ja Kiinassa, altistaa kaikille DC:lle [3637]. (ALDH vaikuttaa myös alkoholin hajottamiseen maksassa).

Kudosten terveys eri rasvahappojen funktiona

Hämmentävää, että n-6-rasvahappopitoisuudet sairaissa kudoksissa osoittavat usein pienempää osuutta kuin muilla rasvahapoilla, ja näissä tapauksissa n-6:n lisääminen voi itse asiassa parantaa kudoksen toimintaa. Tämä näyttää johtuvan ketjureaktiosta, joka kuluttaa LA:ta tai arakidonihappoa (AA). Jälkimmäinen on pitkäketjuinen n-6-rasvahappo, joka on tuotettu LA:sta. Omega-6-tasot ovat alemmat, mutta HNE-tasot ovat nousseet, kun n-6 reagoivat OxLAMeiksi [3839].

OxLAM:it voivat kiinnittyä DNA:han ja muuttaa sen toimintaa, sekä mitokondriossa että solun ytimessä tumassa. Itse asiassa ne näyttävät olevan geneettisen vaurion ensisijainen syy, koska geneettiseen vaurion merkkiaineet ovat OxLAMien tuottamia [40]. Mutageenisten ja genotoksisten kemikaalien laaja tuotanto elävässä organismissa (in vivo) olisivat pitkälle menevä selittäjä DC -sairauksiin yleisesti liittyville geneettisille vaurioille.

OxLAMit ovat inflammaatiota aiheuttavia

OxLAM:it, kuten HNE, indusoivat suoraan tulehdusta ja lisäävät tulehduksellisia markkereita. LA:sta peräisin olevan AA:n ylimäärät aiheuttavat myös tulehdusta, koska sitä käytetään signaalikemikaalien muodostamiseen, jotka lähettävät tulehdussignaaleja keholle. Tulehduskipulääkkeiden, kuten aspiriinin, NSAID:ien ja Cox-2-inhibiittorien mekanismi heikentää osittain tätä polkua.

Vaikuttaa siltä, että keskeinen makrofagien tehtävä on poistaa myrkyllisiä OxLAM:eja kudoksista. Makrofagit ovat paikalle hälytettyjä immuunijärjestelmän soluja, jotka hyökkäävät vieraita soluja vastaan. Makrofagien tunkeutuminen kudoksiin nähdään erilaisissa DC:issä kuten ateroskleroosissa ja ylilihavuudessa [41]. Yksi selitys on se, että OxLAM:ien molekyyleihin tekemät muutokset aiheuttavat näiden molekyylien muuttumisen patogeeniin liittyväksi molekyylimalliksi (PAMP) – molekyylit vaikuttavat makrofageista bakteereilta.

Vasta-aineita hapettuneelle LDL-kolesterolille (OxLDL) on olemassa ja näiden vasta-aineiden kehittäminen ateroskleroosin hoitoon on paljastanut, että vasta-aineet ovat yhtä herkkiä bakteeriperäisille lipopolysakkarideille ja OxLDL:lle [4243].

Anti-kardiolipiini vasta-aineita nähdään useissa vakavissa auto-immuunisairauksissa ja ne ovat herkkiä vain hapettuneelle kardiolipiinille. Siten ylimääräinen n-6 linkittyy auto-immuniteetin syytekijäksi. Se voisi olla perimmäinen syy allergisten sairauksien lisääntymiseen Okinawassa ja ympäri maailmaa [44].

Cardiovascular Disease (CVD) sydän- ja verisuonisairaus

Goldstein ja Brown saivat Nobelin palkinnon LDL-reseptorin löytämisestä [45]. Seuraava asia, jonka he yrittivät tehdä, oli indusoida ateroskleroosin ensimmäisen vaiheen, makrofagien muuntumisen vaahtosoluiksi, jotka muodostavat sydänsairauden aiheuttavien ateroskleroottisten plakkien ytimen. He epäonnistuivat [46]. Steinberg ja Witztum huomasivat sitten, että LDL:ää on muutettava hapettamalla, jotta makrofageista tulee vaahtosoluja [47].

Lipidiperoksidaasi vaatii ainesosan, ennen kaikkea lipidiestereiden ja kolesterolien rakenteessa olevat PUFA:t, joilla on määräävä vaikutus oksidaatioherkkyyden määrittämisessä. Kuten Esterbauer et al. totesivat [52], LDL:ssä voi olla suuri määrä PUFA:a suhteessa luonnollisten endogeenisten antioksidanttien pitoisuuteen. Rasvahappokoostumuksen merkitys osoitettiin vaikuttavalla tavalla hiljattain tehdyissä tutkimuksissa, joissa kaniinit saivat runsaasti joko linolihappoa (18: 2) tai oleiinihappoa (18: 1) 10 tunnin ajan. Eläimistä oleiinihappoa sisältävään ruokavalion LDL rikastui voimakkaasti oleaatista ja sisälsi hyvin vähän linolihapon linoleaattia. Tämä LDL oli erittäin vastustuskykyinen oksidatiiviselle muutokselle, mitattuna suorilla lipidiperoksidaasiparametreilla.

Esterbauer löysi HNE:n, joka on aina läsnä ateroskleroottisissa vaurioissa kaikissa eliöissä. Hapettuneet n-6 PUFA:t muodostavat suuren osan näissä plakeista löydetyistä rasvahapoista [48]. OxLDL on toiseksi paras sydäninfarktin ennustaja, jonka ylittää vain OxLDL / HDL-suhde (HDL on lipoproteiini, mitä enemmän sen parempi) [49].

Muita verenkiertoelimistön sairauksia, kuten suonikohjuja ja erektiohäiriöitä, esiintyy myös lisääntyneillä OxStr-pitoisuuksilla OxLAM:ien läsnäolon perusteella. HNE ja oxLDL ovat aktiivisia koko patologisen prosessin aikana indusoidessaan vaahtosoluja, indusoimalla makrofagien sisäänpääsyä suonten seinämään ja edistämällä apoptoosia, nekroosia sekä ateroskleroosissa havaittuja DNA-vaurioita.

Steinberg ja Witztum seurasivat kanitutkimusta ihmistutkimuksella, joka vahvisti LA:n merkityksen OxLDL:n muodostumisessa [50]. Myös muut tutkimukset ovat vahvistaneet vaikutuksen. Onnistunein CVD-ehkäisy tutkimus, Lyon Diet Heart Study, tuotti lähes 70%:n CVD-riskin alenemisen, pienensi erityisesti LA:n kulutusta ja lisäsi n-3- ja n-9-rasvahappojen käyttöä ruokavaliossa.

Se vahvistaa validointia mekanismille ihmisissä, mutta on huomattava, että metaboliitteja ei mitattu [51]. HNE:n puhdistaminen vähentää ateroskleroottisia vaurioita eläinkokeissa [52].

Samoin OxLAM:ien oksidatiivisia vaikutuksia esiintyy suonikohjuissa, ja nämä markkerit ovat aina läsnä vaurioalueilla [53]. Erektiohäiriö vaikuttaa myös tämän prosessin alaiselta. Erektiohäiriöiden lääkkeillä on ilmeisten vaikutusten lisäksi myös antioksidanttivaikutus, ja ne näyttävät pidentävän elämää sydän- ja verisuonisairauksissa [5455].

——-artikkelin loppu

Mitä uskoa, arvovallalla ladattua meta-analyysiä vai laajahkoa mekanistista analyysiä? Molemmissa on virhetodennäköisyys? Okinawan ihmiskoetta vai ruokakyselyformulaariin ja kudosnäytteeseen perustuvaa tutkimusta? Näillä potentiaalisilla harmeilla meta-analyysinkin, varsinkin pitkien tutkimusten kohdalla, pitäisi jo piipata LA:n kohdalla (niitäkin on tehty). Tämä meta-analyysi keskittyi vain CVD, ei all-cause mortality. Nämä ”sydänterveellisten” öljyjen nautiskelijat ovat joissakin tutkimuksissa ikään kuin treidanneet CVD:n muihin ikäviin tauteihin. Mene ja tiedä.

Tucker kommentoi Taubesin vierailua podcastissa, täydentäen ruokahistorian osuutta. Jatkettu oliiviöljy ei ole katoavaa kansanperinnettä…

http://yelling-stop.blogspot.com/2019/03/response-to-gary-taubes-on-omega-6-fats.html

 

9 thoughts on “Liika on liikaa PUFA:nkin suhteen”

 1. On todennäköisesti valitettavan totta. Ymmärrän hyvin miten haluat kirjoittaa nimimerkin takaa, kun katsoo esim.
  tämän youtube -linkin koosteen, jossa tulee aika hyvin esille miten tämä kokonaisuus on tietoisesti rakennettu.
  https://www.youtube.com/watch?v=IZcUd3V8L30

  Tuossa Tuckerin kirjoituksessa tulee esiin miten kannattaa välttää myös teollista sian ja kanan lihaa, kun ovat syötetty näillä omega-6 siemenöljyillä. Tämä todennäköisesti koskee myös luomuversioita, kun silloin on sitten vain käytetty luomumaissia jne.
  Samaan sarjaan on hyvä vielä lisätä Norjassa kasvatettu lohi, kun ihan vaikka finelin tietokannasta voi katsoa miten lohenkin rasva-arvo on täysin sotkettu näillä siemenöljyillä ja kasvatetun lohen omega-6 -pitoisuus on n. 10x luonnon loheen verrattuna. Puhumattakaan siitä mitä kaikkea muuta ne pitävät sisällään.

 2. Tuossa Tuckerin kirjoituksessa viitataan artikkeliin 89:
  ”N-3 supplementation does not affect the progression of AMD unless it’s accompanied by low n-6 intake [89]. ”
  Sen takaa löytyy Pubmed abstract otsikolla:
  ”Coll Antropol. 2011 Sep;35 Suppl 2:307-10.
  The role of omega6 to omega3 ratio in development and progression of age-related macular degeneration.
  Mance TC1, Kovacević D, Alpeza-Dunato Z, Stroligo MN, Brumini G.”

  Yritin vaan en onnistunut löytämään linkkiä tuohon koko artikkeliin. Olisin kiitollinen, jos se olisi löydettävissä, kun vierastan referoida artikkeliin, josta on vain abstract käytettävissä.

   1. Kiitos. Löysin sen itsekin jo Research Gate:n kautta. Siitä tuli esiin tämä asia, jos omega-6 taso on jonkin määrätyn tason yläpuolella, niin omega-6/omega-3 -suhteen korjaaminen omega-3 määrää lisäämällä ei enää auta vaan omega-6 taso olisi saatava myös absoluuttisesti alemmalle tasolle.

    1. Hei
     En ihan löydä tuota lähteestä, mutta se on uskottava sekä oma politiikkani. Vältä aktiivisesti pufa-6 (niitä on kaikkialla) ja suosi omega-3. Kasviperäinen lyhytketjuinen ALA imeytyy huonohkosti 10%, mutta olisi houkuttelevaa ajatella, että se johtuu omega-6 ylimäärästä -> vähennä omega-6, jolloin imeytyminen paranee ? (luulo-päättelytietoa tämä). Rasvainen kalasäilyke kunniaan…vältä niitä kasvirasvoihin säilöttyjä, oliivi tai vesi pitää olla. Siis lopetin ranskalaisvälipalat kasvirasvapaiston takia ravintoloissa, lopetin majoneesin oston teen ite, nachos ei kelpaa auringonkukkaöljyn takia, rypsiöljy kotoa hiivattiin, mutta jos jotain prosessoitua pitää ostaa, niin rypsiöljy raaka-aineena on huonoista vähiten huono ja käytännössä pohjolassa aika käytetty. Älköön kukaan yrittäkö tarjota minulle soijaöljy tms. jne, elämä on nyt uusia valintoja täynnä.

     Omega-6 ja 3 kilpailevat samasta saturaatioentsyymeistä FADSx, ja omega-3 voittaa kun molempia tarjolla sopivasti. Mitä se hahlo sitten on, 1:1 – 1:7…? Suhteen ylittyesä o-6 valloittavat saturaasiketjun, ja tasapaino järkkyy. Luolamiehen biokemian täytyy pystyä hoitamaan annosteluja jonkin envelopin puitteissa, se raukka kun ei tiennyt nopeista ja hitaista hiilareista, verensokerista tai sydänterveellistä rasvahapoista mitään. Eikä luoja varjele laillistetuista ravitsemusterroristeista.

     Sen sijaan sama ohje löytyy lähteen lähteestä, Simopoulos on tehnyt hyvän yhteenvedon mekanismeista ja yhdistellyt näitä epidemiologiaan. Mielenkiintoista: hiiret voidaan laittaa muuntamaan omega-6 omega-3;ksi (tämä ei siis onnistu ihmisiltä), ja mitä siitä seuraa (hyvää).

     An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity
     Artemis P. Simopoulos 2016
     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808858/

     JR

 3. Tämä artikkeli ”The role of omega 6 to omega 3 ratio in development and progression of age-related macular degeneration.” löytyi Research gate:n kautta. Mielenkiintoinen tapaus, kun sen yhdistää tähän vasta julkaistuun WHO:n suositukseen miten voisi ehkäistä dementiaa:
  https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/312180/9789241550543-eng.pdf

  Sen suositus 3 on seuraava ja siinä PUFA tarkoittaa omega-3 -lisäravinteita.
  RECOMMENDATION 3: Vitamins B and E, PUFA and multi-complex supplementation should not be recommended to reduce the risk of cognitive decline and/or dementia. Quality of evidence: moderate Strength of the recommendation: strong

  Suositus pohjautuu Forbes et al artikkeliin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696451/
  ”Effect of Nutrients, Dietary Supplements and Vitamins on Cognition: a Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials”

  Artikkelissa ei käsitellä omega-6 rasvahappoja lainkaan mutta seuraava maininta on lopun Discussionissa:
  ”While this may be due to differences in study population and/or outcome measures, an issue requiring attention is the variability in the composition, dose, duration, and timing (during the participant’s life span) of the intervention. For example, the ratio of omega-6 to -3 may be an important consideration for omega-3 trials.(71) ”

  Tuo referenssi 71 on seuraava: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23451843
  ”The omega-6/omega-3 ratio and dementia or cognitive decline: a systematic review on human studies and biological evidence.”
  Loef M, Walach H, J Nutr Gerontol Geriatr. 2013; 32(1):1-23

  Ja mitä siinä mainitaankaan:
  ”Our review of the 14 studies in humans that fulfilled the selection criteria (7 prospective studies, 3 cross-sectional studies, 1 controlled trial, 3 case-control studies) provided evidence, albeit limited, supporting an association between the n-6/n-3 ratio, cognitive decline, and incidence of dementia. This review supports growing evidence of a positive association between the dietary n-6/n-3 ratio and the risk of Alzheimer’s disease.”

  Näiden perusteella voisin tehdä seuraavan hypoteesin: WHO:n suositukset pitävät paikkansa, kun ravinnosta saatava omega-6 määrä ylittää kriittisen tason, jonka jälkeen vitamiinit tai omega-3 -ravintolisät eivät enää kykene estämään. dementoitumisprosessia. Ja näin on tapahtunut kaikissa näissä mukaan otetuissa tutkimuksissa.

  Suositukset eivät kuitenkaan kerro mitään tilanteesta, että ravinnosta saatava omega-6 taso ei ylittäisi kriittistä tasoa ja sen aiheuttama dementoitumisprosessi ei edes käynnistyisi.

 4. Itse asiassa mielenkiintoista ettei rasvakeskustelussa paljastu, kuuluuko kasvi pufa3 O3 ja O6 lsuhdelukuun. Eikä muuten ole missään näkynyt paljonko on toi vaarallinen O6 määrä. 2011 faostatsien (Laatikainen) mukaan Kreikassa saavat O6:tta n. 2 kertaisesti Kreikan aurongonkukkaöljyn käytössä vs Suomen auringonkukkaöljy + rypsiöljy.

  Mielenkiintoinen blogistin esiintuoma tutkimustulos. Jos oleiinihappo tiputtaa ldl tasoa niin silloin kai pitäisi kehua rypsiöljyä. Omega suhde 1:2 sekä O3 ja O9 suhde n:1:3

 5. OXLAMeilla on pleiotrooppisia (laaja-alaisia) haitallisia vaikutuksia, jotka liittyvät kroonisiin kiputiloihin (mm. päänsärkyyn), valtimoiden ”kalkkiutumiseen” ja sen myötä sepelvaltimotautiin, rasvamaksaan sekä Alzheimerin tautiin. Sepelvaltimotauti johtuu pääasiassa tulehduksesta, eikä suinkaan kolesterolista, kuten pitkään on virheellisesti kuviteltu (CANTOS-tutkimus).
  Vähentämällä omega-6:n saantia 6,7:sta 2,4 prosenttiin kalorimäärästä vähenevät haitalliset OXLAMit dramaattisesti 12 viikossa, katso taulukko (Ramsden ym. 2012) tästä linkistä
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3467319/table/T2/

  Lisää ravintorasvoista, OXAMeista ja kroonisesta matala-asteisesta tulehduksesta
  http://www.tritolonen.fi/artikkelit/264-krooninen-matala-asteinen-tulehdus

 6. Paljonko omega-6 muuttuu arakidonihapoksi? omega 3:sta taitaa olla aste 5%:n luokkaa. Luetaanko kai omega 3 tuohon 2:1 suhteedeen?

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.