Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Syntymäjuhlapäiväni


”Terveystietoista, rakkauden, rehellisyyden, kiitollisuuden, nöyryyden, intohimon, onnellisuuden, voiman, myönteisyyden, rentouden, innokkuuden, toiveikkuuden ja tyytyväisyyden sävyttämää syntymäpäivää sinulle!”

– Christer Sundqvist

”Olisiko kokemukseni arjessa upeiden ja antoisien toivomiesi sävyjen sävyttäessä ajatuksiani, sanojani ja tekojani?” -Jaana

Tällaisella keskustelulla syntymäjuhlapäivänäni alkoi tämä tarina, jota sanoitan nyt teille rakkaat lukijat.

Olen nyt täyttänyt siis 46 -vuotta, elänyt monenlaisia kokemuksia tässä kehossani. Keho, mieli, sielu, henkisyyden tiedostaminen ovat värittäneet elämääni jo nuoresta naisesta, kaksikymmenvuotiaasta saakka.

Tätä kokonaisuutta voi ihmisyydessä kokea.

Syntyy tarve opiskella, tutkia, kokeilla kaikkea sellaista, joka on uutta. Pikku hiljaa kertaannuttaa tietoa, vahvistaa kokemustansa jota sisäistää omaksi kokemukseksi, ymmärrykseksi siitä mistä on kyse.

Mistä elämässä on kyse?

Tätä pohdin, tutkin, jopa ulkoisesta elämästä, asioista, ihmisistä hain. Kunnes tiedostin, minä olen se kuka kokee, ajattelee, tuntee, tekee. Minä yksin olen vastuussa kaikesta siitä, mitä olen ja mitä elämäni on.

Kokemus itsestä tänä päivänä on osa elämääni, hengitystänikin jopa ja siksi Christerin syntymäpäivä -toivotus ei ole minulle sanoja ruudulla, paperilla, vaan hiljennyn ja koen, mitä sanat minussa merkitsevät, minulle. Yhä siis mitä minä koen jokaisista näistä sanoista ja kaikista niistä yhdessä.

Pyhitin päiväni tälle kokemukselle, olin kiitollinen sanoista, jotka voisivat minulle avata jotain aivan uutta elämääni, sinä hetkenä, päivänä, vielä tänäänkin.

Hiljennyin siis kokemaan itsessäni rakkauden, autenttisen rehellisyyden itseeni, kaikkeen siihen mitä päivä tuo tullessaan, jo pelkästään tämä, tällaisessa tietoisuudessa oleminen avaa valtaisan kiitollisuuden elämälle, sen tarkoitukselle kaikessa ihmeellisyydessään.

huittiVietin päivääni maalla, voimaisan luonnon, järven rannalla, ottaen aurinkokylpyjä. Yhteys virtaavaan veteen, joka edessäni avautui, sai minut kokemaan iloa, keveyttä ja innostusta, sellaista tiedättekös, jos olisinkin seilaamassa kaarnan palasen päällä, virran mukana vain, vailla mitään mikä minua rajoittaisi, matkaisin luonnollisen virran mukana. Syvään hengitys tästä huikeudesta ja jälleen tietoisuuteni palaa kehooni, siihen, että olen läsnä tässä. Juuri nyt, on elämäni, tässä näin ja sitä koen.

Olen kuullut puhuttavan mieli on tyyni ja rauhallinen, sellaista ja vielä enemmän, koin koko päivän. Tällöin olen kykenevä kuuntelemaan kehoani, mikä on parhaaksi ravinnoksi, liikkeeksi, levoksi. Kuuntelen myös mikä on se mitä seuraavaksi teen ja toteutan, kuuntelen sananikin, joita toiselle sanon. Kuuntelen autenttisuudessaan, vailla odotuksia, ehtoja toiselle, toiselta minulle. Tunnen, olen arvokas, sinä olet arvokas, luonto, eläimet ovat arvokkaita.

Tuomen kukkasten kauneus ja tuoksu, nokkosten ja raparperien kasvu kodin pihamaalla, voikukkien, piharatamojen ja minulle vielä monien uusien tuttavuuksien, ns. villiyrttien runsaus, mitä mahtavuutta!

Kaikki tämä sai sieluni rakkauden lauluksi kauttani maailmaan, ääneksi joka virtaa sekin vailla ehtoja, intuitiivisesti vain. Äänelläni välitän luonnolle, kasveille, ihmisille rakkauden, ilon, kiitollisuuden, innostuksen, toivon…

Kuinka arvokkaita kirjoitetut ja ääneen lausutut sanat ovatkaan.

Sanat, joita luin päivän aikana facebookista, onnitteluja, muistamisia, jokaisen kohdalla avoimuudessani koin, kuinka sanoma, jopa ihmiseltä välittyvä tunne, energia minua koskettaa. Onnea ei kukaan toinen voi meille antaa, ei ottaa. Onnellisuus on tunne jota itse kukin voi itsessään kokea. Sata kertaa Onnea kuultuna ja koettuna, tiedättekin kuinka huikeaa se on. On arvokkaampaa, kuin mikään maallinen maailmassa, lahjana parhain! Voiko liikaa sanoa sanoja rakkaudella, positiivisuudella, myötätunnolla maustettuna?

Sitä on mitä ajattelee, tuntee, sanoo, tekee, ravitsee kehoaan. Tarvitsemme hyvän olon tunteen lisäksi tahtoa, sisäistä voimaa joka luo liikkeen, kaikkeen niin ajatuksiin, sanoihin, tekoihinkin. Niin kauan, kun on tahtoa, on toivoa.

Toivon sinulle hyvää syntymäjuhlasi päivää, juuri Sinulle, kun sen aika on. Tahdotko kokea sen, jo nyt ja päivän jokaisen vuodessa?

Kiitos, kiitos, kiitos, rakkaudella, Jaana

jaana_huittiJaana Huitti

Henkisen kasvun ohjaaja. On elänyt monenlaisia kokemuksia kehossaan ja kirjoittaa mm. rakkauden viestejä blogissaan: https://jaanahuitti.wordpress.com/ Jaanaan saat yhteyden lähettämällä sähköpostia jaana.huitti@gmail.com. Hän vastaa jokaiselle postia lähettäneelle. 

0 thoughts on “Syntymäjuhlapäiväni”

  1. Paluuviite: Syntymäjuhlapäiväni | Jaana Huitti

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.