Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Presidentti Niinistölle

Kirjoittaja: Ari Kaihola

Onnitteluni!

Hyvä presidentti Niinistö. Kaikkein ensimmäiseksi onnitteluni nimityksestänne WHO:n arvovaltaiseen komissioon, jonka tavoitteena on ei-tarttuvien tautien (NCD) vähentäminen. Toivotan teille menestystä tässä tärkeässä tehtävässä!

WHO:n tiedotteessa sanotaan:

Ryhmä tulee esittämään rohkeita ja innovatiivisia ratkaisuja kiihdyttääkseen maailman yleisimpien tappavien sairauksien ennaltaehkäisyä ja hallintaa. Näitä ovat esimerkiksi sydän- ja keuhkosairaudet, syövät ja diabetes”.

Hälyttävä tilanne

Ennakkoluulotonta asennetta todellakin tarvitaan, sillä NCD:t, joita mielelläni kutsun elintasosairauksiksi, ovat yleistyneet hälyttävää vauhtia – WHO tiedotteen mukaan jo seitsemän kymmenestä kuolemasta johtuu niistä. Myös terveydenhuollon kustannuksista leijonanosa menee elintasosairauksien hoitoon ja prosenttiosuus saattaa olla jopa korkeampi kuin osuus kuolemista. Olen arvioinut niitä Suomen osalta tässä kirjoituksessani.

NCD:t ovat maailman johtavia tappajia, joiden välttäminen olisi mahdollista, mutta maailma ei tee tarpeeksi niiden estämiseksi” sanoo tohtori Vazquez;

Meidän on kysyttävä itseltämme haluammeko tuomita tulevat sukupolvet ennenaikaiseen kuolemaan ja viettämään elämänsä rapautuvan terveyden ja hukkaan heitettyjen mahdollisuuksien varjostamana. Vastaus on selkeä ’ei’. On paljon asioita, joita voimme tehdä hoitaaksemme ihmisiä ja suojellaksemme jokaista tupakoinnin, alkoholin, epäterveellisten ruokien ja sokeristen juomien haitoilta sekä järjestääksemme terveyspalveluita, joita he tarvitsevat ei-tarttuvien sairauksien pysäyttämiseksi lähtökuoppiinsa”.

Mitä tehdä asialle?

Joko ei olla tehty tarpeeksi tai on tehty vääriä asoita. Mitä sitten pitäisi tehdä? Mietitäänpä, miten tähän on tultu: Suomen osalta ensimmäiset ravitsemussuositukset otettiin käyttöön 1987, siis n. 30 vuotta sitten. Tarkoituksena oli tietenkin niiden avulla saada kansanterveys kohenemaan ja taittaa nousu-uralla olevat sairaudet laskuun. Alla olevien lukujen valossa voinee todeta, että päin prinkkalaa meni. Johtopäätös? Jatketaan samoilla ravitsemussuosituksilla, kuten joka viides vuosi on ollut tapana? No, ei kai sentään enää! Eiköhän olisi jo korkea aika lakata lyömästä päätä Karjalan mäntyyn tai sama asia hieman tyylikkäämmin ilmaistuna Einsteinin sanoin ”Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia.” Jos muutosta halutaan, on myös keinojen muututtava. Ei sen ymmärtääkseen tarvitse olla Einstein!

Otetaanko esimerkkiä Kanadasta?

Kanadassa on syntynyt ravitsemussuosituksia arvosteleva liike lääkäreiden keskuudessa. Puolitoista vuotta sitten heitä oli alle 200, mutta nyt muutoksia vaatii jo 717 lääkäriä ja terveysalan ammattilaista. Ja jos tuo porukka on edes osittain samaa kuin nämä, jotka protestoivat omia palkankorotuksiaan vastaan (!), niin kannattaa todellakin kuunnella.

Tuoreimmassa kirjeessään he arvostelevat aikeita suolan vähentämiseksi ja tyydyttyneen rasvan leimaamiseksi edelleen haitalliseksi (pakkausmerkinnöissä). Kumpaankaan ei heidän mukaansa löydy riittävää tieteellistä näyttöä ja seuraukset voivat olla terveyden kannalta negatiiviset.

Noiden 700 kanadalaisen terveysalan ammattilaisen tavoitteena on tukea tieteelliseen todistusaineistoon perustuvien ravitsemussuositusten aikaan saamista.

Viimeisten 35+ vuoden ajan kanadalaiset ovat noudattaneet Kanadan Ravitsemussuosituksia ja tuona aikana on tapahtunut jyrkkä lisääntyminen ravitsemusperäisissä sairauksissa, erityisesti lihavuudessa ja diabeteksessa. Radikaali muutos on tarpeen.”

Me tiedämme, että ennaltaehkäisy on parasta lääketiedettä ja että tämä on ainoa keino estää terveydenhuoltoamme uhkaava taloudellinen romahdus. Monet lääkärit ja terveysalan ammattilaiset ovat reagoineet, mutta ellemme ryhdy toimenpiteisiin yhteisesti, tulemme jatkossakin kärsimään ravitsemuksesta johtuvasta heikosta terveydestä ja ennenaikaisista kuolemista.”

Ilmiö on yleismaailmallinen

Niin Suomessa kuin kaikkialla muuallakin ravitsemussuositusten laatimiseen on sotkeutunut niin paljon politiikkaa, elintarviketeollisuuden, maatalouden yms. taloudellisia intressejä sekä työllisyydestä huolehtimista, että se alkuperäinen tavoite – kansalaisten terveys – on joutunut väistymään tärkeimmän kriteerin paikalta. Muutosta pitäisi peräänkuuluttaa ei vain Kanadan, vaan kaikkien maiden lääkäreiden.

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. Allaolevien, 30 vuoden aikana Suomessa nopeasti lisääntyneen 7 sairauden joukosta löytyy 3 esimerkkiä siitä, että ne voidaan pysäyttää tai jopa saada laskemaan.

T2-diabetes 3x

Pystymme parantamaan kakkostyypin diabeteksen nopeasti ja pysyvästi” – Piilaaksossa vaikuttavan Sami Inkisen yritykselle lupaavia tuloksia, kertoo Kauppalehdessä hiljattain julkaistu uutinen.

Pystyimme osoittamaan, että kakkostyypin diabeteksen eteneminen on mahdollista pysäyttää nopeasti ja tulokset toimivat myös pidemmällä aikavälillä”, Inkinen iloitsee. ”Virta Healthin hoito paransi muitakin terveysparametreja, kuten korkeaa verenpainetta, veren rasva-arvoja, tulehdusarvoja sekä maksa-arvoja.” ja

Kakkostyypin diabeteksen kehitys kääntyi lähes kaikilla parempaan, eikä 60 prosentilla enää ole diabetesta. Tutkimukseen osallistuneista insuliinihoitoa käytti 30 prosenttia, jonka pystyi lopettamaan kokonaan tai vähentämään näistä 94 prosenttia.”

Myös T1-diabetes on lisääntynyt voimakkaasti (>2x tarkastelujaksolla) alle 15-vuotiailla sen jälkeen, kun D-vitamiinin saantisuositus päätettiin pienentää ensin 100µg:sta 50:een (1964), 25:een (1975) ja viimein nykyiseen 10µg:aan (1992). T1-diabetes lisääntyi vastaavassa tahdissa, mutta nyt aivan uusimman tiedon mukaan (2013) sen kasvu on pysähtynyt ja kääntynyt jopa hienoiseen laskuun, kun D-vitamiinin saantia on lisätty. Tämä on tapahtunut osittain maidon D-vitaminoinnilla (2003 lähtien), mutta suurin osa vaikutuksesta selittynee lisääntyneestä D-vitamiinista ravitolisän muodossa. Kansa on ottanut terveytensä ohjat omiin käsiinsä eikä enää kuuntele Ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia. Tätä väitettä tukee THL:n lukuihin perustuva grafiikka, jossa 5 vuoden jaksolla D-vitamiinin saannin lisäys on otettu valtaosin purkista (keltainen) ja naiset näyttäisivät olevan valveutuneempia kuin miehet (kuten yleensä). Keskimääräinen D-vitamiinin saanti on nyt n. 20µg, kun suositus on 10µg. Pysähdys T1 tapausten lisääntymisessä todettiin 2006-2011 tehdyistä havainnoista.

Eturauhasen syöpä n. 2x

Eturauhassyövän ilmaantuvuudessa on tapahtunut erittäin jyrkkä nousu niin Ruotsissa (erityisesti Gotlanti/Tukholma alueella), Suomessa kuin Tanskassakin. Norjassa ja Islannissa nousu on ollut hieman loivempi, mahdollisesti kalapainotteisemman ruokavalion suojaavasta vaikutuksesta johtuen. Kuten maiden tilastoista näkyy, tapaukset eivät lisääntyneet niin voimakkaasti ennen 90-lukua, jolloin ne suorastaan räjähtivät käsiin ja lisääntyivät nopeasti yli tuplaksi. Tuona aikana ei ainakaan tyydyttyneen rasvan käyttö kasvanut – päin vastoin. Tyydyttyneestä rasvasta tuli kirosana ja maito vaihtui rasvattomaan ja voi margariiniin.

Ehkä merkittävin seikka tuona aikana oli transrasvojen käytön lisääntyminen ravitsemussuositusten aikaansaaman margariiniboomin myötä. Myös herkästi hapettuvien, ”sydänterveellisten” öljyjen käyttö lisääntyi (rypsi, auringonkukka). Suomen, Tanskan ja Islannin tilastossa kaiken lisäksi näkyy, mitä tapahtui sitten, kun margariineista poistettiin transrasvat vaihtoesteröinnin tultua käyttöön ja transrasvat alkoivat poistua myös valmisruoista. Eturauhassyöpätapaukset vähenivät (ao. kuvassa Suomen tilasto).

Miksi Pohjoismaiden sairaustilastot? Siitä yksinkertaisesta syystä, että Suomi yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa laatii ravitsemussuositukset jokseenkin samalla aikataululla ja samoihin kriteereihin perustuen. Jos ravitsemuksessa tapahtuvat muutokset heijastuisivat ihmisten terveydentilaan, niin ne oletettavasti näkyisivät kaikkien Pohjoismaiden tilastoissa. Juuri niin kuin nyt näyttää käyneen. Tätä hypoteesia tukee vielä se seikka, että Ruotsin tilastosta puuttuu muilla esiintyvä äkkinäinen sairaustapausten lasku. Selitys tälle voi olla WHO:n transrasvojen kieltoa koskevasta artikkelista vuodelta 2015 löytyvä tiedonmurunen: ”Tanska oli ensimmäinen maa, joka lainsäädännöllisesti kielsi transrasvat (2003) ja muut maat ovat noudattaneet esimerkkiä: Norja, Islanti, Unkari, Itävalta ja Sveitsi. Ruotsikin on laatinut vastaavan lain, mutta ei ole ottanut sitä vielä käyttöön.” Mikä muu voisi selittää noita tilastoja yhtä hyvin?

Suomessa vähennys tehtiin kaikessa hiljaisuudessa 2000-luvun vaihteen tienoilla. Lainaus edesmenneen Kari Salmisen kirjoittamasta artikkelista:

Ensimmäiset havainnot synteettisten trans-rasvahappojen sydänhaitallisista vaikutuksista ilmestyivät jo 1990-luvulla. Eräs keskeinen näyttö oli Kansanterveyslaitoksen ja Harvardin yliopiston SETTI-tutkimus (Pietinen ym. 1997), joka kuitenkin vaiennettiin tehokkaasti. Nyt tutkimusnäyttö on vahva ja asiantuntijat ovat yksimielisiä niiden haitallisuudesta. Margariiniteollisuus on luopunut kaikessa hiljaisuudessa osittaishydrauksesta ja siten poistanut trans-rasvahapot pääsääntöisesti, vaan ei täysin, tuotteistaan.”

THL:n paperissa Elintarvikeanalyysit: transrasvahapot taulukossa 3 on vertailtu vuoden 1995 trans-rasvamääriä eri elintarvikkeissa vuoden 2009 tasoon. Tuolla välillä muutos on radikaali ja lisäksi Bunge Finlandin tehtaanjohtaja melko tuoreessa esityksessään kertoo transrasvojen vähentämisestä vuoden 2004 tason 7%:sta 1,3%:iin (kohdasta 9:30 eteenpäin). Transrasvojen elintarvikeketjusta poistaminen edellä olevien tietojen perusteella tapahtui Suomen osalta 1990-luvun lopussa / 2000-luvun alussa.

Lihavuus n. 2x

Lihavuuden lisääntyminen jatkaa nousuaan, mutta siihenkin on jo korjaus olemassa. Edellä olleessa Virta Health -uutisessa sanottiin myös: ”Tutkimukseen osallistui 349 henkilöä. He laihtuivat keskimäärin 12 prosenttia…”. Eikä tuo suinkaan ole ainoa mahdollisuus – Englannissa toimiva Public Health Collaboration on kerännyt tietoa satunnaistetuista tutkimuksista, joiden perusteella matalahiilihydraattinen ruokavalio on toimiva keino painon pudottamiseen. 62 tutkimuksesta, joissa verrattiin matalahiilihydraattisen ruokavalion tehoa vähärasvaiseen (~nykyinen ravitsemussuositus), voitot jakautuivat edellisen hyväksi 53:7 ja jos tarkasteltiin vain merkittäviä painonpudotuksia, suhde oli 31:0.

Ravitsemussuositusten mukaiset liialliset hiilihydraatit eivät ehkä kuitenkaan yksistään riitä selittämään lihavuusepidemiaa. Myös ravintorasvat ovat kokeneen merkittävän muodonmuutoksen samassa yhteydessä. Tämäkin oli ehkä virhe, sillä sydänterveellisillä, pehmeillä rasvoilla saattaa olla nurja puoli – ne lihottavat.

Lainaan tähän pätkän tämän kuun alussa julkaistusta kirjoituksesta ”Lihavuuden syiden kehittyvä hypoteesi – kuinka monityydyttymättömät rasvat tekevät meistä lihavia”

On esitetty, että kolme tekijää yhdessä muodostivat ”täydellisen myrskyn”, joka on johtanut lihavuuden massiiviseen lisääntymiseen 1980-luvulta nykypäivään.

(1) tyydyttyneen rasvan demonisointi

(2) kannustaminen teollisten siemenöljyjen käyttöön

(3) pitkälle jalostettujen hiilihydraattien lisääntynyt käyttö

Lyhyesti sanottuna, nyt hahmottuva hypoteesi lihavuuden aiheuttajista pitää sisällään nämä asiat: (a) ruokavalioon vuoden 1980 jälkeen lisättyjen hiilihydraattien määrän lisäksi asiat menivät huomattavasti huonompaan suuntaan, kun (b) päälle vielä annosteltiin teollisia, monityydyttymättömiä ja lihavuutta aiheuttavia rasvoja ja samaan aikaan (c) vähennettiin luonnollisia, tyydyttyneitä rasvoja, jotka suojaavat lihavuudelta.

Osoituksena nykyisen linjan toimimattomuudesta saimme 12.3.2018 YLE:n sivuilta lukea jälleen yhdestä epäonnistumisesta, kun Seinäjoen lasten lihavuus on kääntynyt uudestaan nousuun liikuntaa ja terveellisiä ravitsemussuosituksia painottavasta toimenpideohjelmasta huolimatta. Varsin selkeää se on 1-5 vuotiailla.

Yhteenveto

Elintasosairaudet (NCD) ovat lisääntyneet aivan liikaa 30 vuodessa, jotta kehitys voitaisiin ohittaa olan kohautuksella. Selityksiä on löydyttävä ja kaikkein mieluiten vastauksia. Nykyisellä tahdilla koko Suomi on täynnä sairaita ihmisiä joidenkin vuosikymmenten kuluttua. Tilanne ei voi jatkua näin! Tätä ei mikään SOTE ratkaisu korjaa – nykyisiin elintasosairauksiin johtaneet perussyyt pitää kaivaa esille ja poistaa. Se on tehokkainta ennaltaehkäisyä.

Ylläolevissa esimerkeissä on kaksi muutosta, joilla elintasosairauksien lisääntyminen on saatu joko pysähtymään tai peräti laskemaan ravitsemusta muuttamalla yleisellä tasolla. T1-diabeteksessa, joka on Suomessa maailman yleisintä, uusien tapausten määrä pysähtyi ja todennäköinen syy on lisääntynyt D-vitamiinin saanti. Eturauhassyövät sekä lisääntyivät että vähenivät useissa Pohjoismaissa samanaikaisesti jonkin laajemmin tapahtuneen muutoksen seurauksena. Tämäkin muutos näyttäisi liittyvän elintarvikeketjussa tapahtuneisiin muutoksiin ja oma veikkaukseni on trans-rasvojen poistuminen. Lihavuuteen ja T2-diabetekseen vaikuttavien muutosten on jo osoitettu toimivan, mutta niiden käyttöönotto väestötasolla odottaa vielä toteutumistaan.

Ravitsemussuosituksilla on siis vahva merkitys ihmisten terveyteen – niin hyvässä kuin pahassakin. Siksi olisi ensiarvoisen tärkeää, että muutokset testattaisiin etukäteen riittävän laaja-alaisesti, että nyt tapahtuneilta tuhansien ja taas tuhansien ihmisten sairastumisilta ja ennenaikaisilta kuolemilta vältyttäisiin. Nyt suuri osa maapallon väestöstä on ollut koekaniineina USA:sta lähtöisin oleville ravitsemussuosituksille, jotka eivät alun perinkään pohjautuneet tieteelliseen näyttöön. Tulokset tästä globaalista kokeesta ovat masentavat: lihavuus ja T2-diabetes ovat ennätyslukemissa.

Tässä kirjoituksessa mainittujen 7 elintasosairauden voimakkaan lisääntymisen pitäisi vihdoin avata päättäjien silmät. Olemme menossa väärään suuntaan ja nyt, 30 vuoden matkan jälkeen, olisi jo korkea aika vähintäänkin palata tilanteeseen ennen noita suosituksia. Silloin em. sairaudet olivat nykyiseen verrattuna moninkertaisesti harvinaisempia.

Juuri noin yksinkertaista se on! Nykyisillä ohjeilla on päädytty ennätykselliseen T2-diabetes- ja lihavuusepidemiaan Alzheimerista nyt puhumattakaan, niin pitäisi osata tehdä oikea johtopäätös.

Olen omalta osaltani kyllästynyt katsomaan asioiden kehittymistä huonompaan suuntaan ja tehnyt yleisen terveyden edistämiseksi sen, mitä rajallisilla resursseillani on mahdollista – samoin kuin kanadalaiset terveysalan ammattilaiset omassa maassaan.

Herra Presidentti, teillä on uuden tehtävänne myötä hyvät mahdollisuudet vaikuttaa NCD suitsimiseen paljon tehokkaammin kuin kaltaisellani tavallisella kansalaisella. Siksi toivon, että mietitte tämän avoimen kirjeen sisältämiä asioita; sisältäväthän ne juuri WHO:n toimeksiantoa mukailevan sanoman – nyt tarvitaan ”rohkeita ja innovatiivisia ratkaisuja”.

Keinojen on muututtava.

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

3 thoughts on “Presidentti Niinistölle”

 1. UK pääministeri Theresa May:llekin on ehdotettu ruokavaliomuutosta T1-diabeteksen parempaan hallintaan. Meppi Nathan Gill on kirjoittanut hänelle avoimen kirjeen koettuaan itse ruokavaliomuutoksen edulliset vaikutukset.

  “Current government advice recommends that people put starchy carbohydrates at the base of their diet. These guidelines are absolutely wrong and have been a major contributor to the obesity crisis in the UK over the past three decades and the diabetes epidemic. I have now concluded that this advice and the promotion of “low fat” foods promoted in official government advice in 1983 has been a thirty five year diet fad that has replaced millennia of eating satiating and nutritious full fat whole foods with disastrous consequences for public health,” MEP Gill writes.

  http://www.robertlustig.com/2018/03/aseem_malhotra_uk_release/

 2. Jos T2-diabetes halutaan voittaa, totuus on tuotava julki.

  Aseem Malhotran artikkeli ravitsemukseen liittyvien tietojen vääristelystä ja elintarviketeollisuuden käyttämistä keinoista, jotka muistuttavat tupakkateollisuuden vastaavia. Terveysalan toimijoiden – sydän- ja diabetesyhdistysten sekä ravitsemusneuvojien – yhteydet elintarviketeollisuuteen otetaan myös esille. Sisältää lyhyen katsauksen tyydyttyneen rasvan ja sokerin historiaan (Ancel Keys vs. John Yudkin). Myös statiinit ja kolesteroliteoria saavat osansa arvostelusta.

  Kaiken kaikkiaan nykyisen ravitsemustieteen ongelmakentän monipuolisesti kattava kirjoitus.

  http://www.menshealth.co.uk/food-nutrition/the-fight-against-dietary-misinformation-continues

 3. Richard Horton, The Lancetin päätoimittaja, esitti tämän vakavan varoituksensa NCD:sta jo viime vuoden heinäkuussa:

  ”…jos radikaalia suunnanmuutosta ei saada aikaiseksi seuraavan 12kk aikana, globaali tavoite joidenkin suurimpien tappajien kuriin saamiseksi voidaan unohtaa.”

  ”…if a radical course correction is not made within the next 12 months, the global goal of controlling some of the biggest killers in the world today will not be achieved.”

  https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Horton_(editor)

  http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)31919-0/fulltext

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.