Valikko Sulje

Nolo juttu – ravitsemussuositukset pilaavat saavutetut hyvät tulokset Seinäjoella

Kirjoittaja: Sami Virtanen

Seinäjoki ylisti jokunen vuosi sitten, miten heidän ohjeita viedään jo maailmalle ja saadaan hyviä terveystuloksia. Nyt sitten tapahtuikin nolo juttu. Saimme äsken tällaisen tiedon:

”Seinäjoki käänsi lasten painokäyrät laskuun yhteistyöllä ja vie nyt osaamistaan maailmalle – omien lasten hyvinvointimittarit kääntyivät kuitenkin taas väärään suuntaan (https://yle.fi/uutiset/3-10107947)”

Hyvinvointimittarit kääntyivätkin väärään suuntaan

Mikä tästä sitten tekee varsinaisesti nolon jutun? Hieman lisää asiaa tutkimalla löydämme:

”Ruokapalvelut toteuttavat kouluissa ja varhaiskasvatuksessa ravitsemussuositusten mukaista ruokailua ja tuottavat päivittäin yli 11 000 sydänterveellistä lounasta (Sydänmerkki 2015). Koulujen, varhaiskasvatuksen ja ruokapalvelujen yhteistyöryhmät edistävät ravitsemussuositusten mukaista ruokailua.
Välipalatarjoilussa on kiinnitetty huomiota sokerin vähentämiseen.
Hankinnoissa elintarvikkeille on asetettu tarkat suola-, sokeri-, rasva- ja kuitukriteerit. (http://www.seinajoki.fi/material/attachments/seinajokifi/sosiaalijaterveys/terveyspalvelut/asiakas-japotilasasiakirjat/DDTEXk0wn/2016_SEINAJOEN_KAUPUNGIN_LIHAVUUS_LASKUUN_-OHJELMA_2013-2020.pdf)”

Laitosruoka syyllinen?

Kriteerit näyttävät tulevan suoraan laitosruuan tiukoista laatukriteereistä. Nyt vain kaveriksi on otettu lisäksi myös sokerin vähentäminen. Normaalisti sitä ei rajoiteta.

Laitosruokailun laatukriteerien lisänä ei edes sokerin vähentäminen näytä auttavan!

Lopuksi

Vielä muistutukseksi lause, jonka moni on varmaan ennenkin kuullut:

”Liikunnalla ei voi kumota epäterveellisen syömisen haittoja.”

Sami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Vuodesta 2010 lähtien olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

1 Comment

  1. Tomppa

    Sokeri tietenkin, mutta myös teolliset siemenöljyt, kuten rypsiöljy. Ja eläinrasvojen demonisointi. Mutta noloin kaikista, osaamattomuus matematiikassa.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!