Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Kilpirauhanen ja rypsiöljy
    tammikuu 30, 2018
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Tähän kirjoitukseen on Facebookissa käydyn vilkkaan keskustelun perusteella ilmestynyt korjaus 28.1.2018. Katso alla (vihreällä tekstillä). Lukekaa myös...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2017
    tammikuu 18, 2018
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Äänestys on päättynyt! On taas se aika vuodesta, jolloin äänestäjät valitsevat Turpaduunarin terveysblogissa vuoden tärkeimmät terveysvaikuttajat. Äänestys...
  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Kova rasva – vaarallista terveydelle?
    maaliskuu 21, 2018
    Kirjoittajat: Sami Uusitalo ja Christer Sundqvist Kirjoitus on päivittynyt (lue alla, punaisella kirjasinvärillä merkitty teksti) Julkinen kysymys Ursula Schwabille Ravitsemusterapian...
  • Voita vai rypsiöljyä?
    tammikuu 17, 2018
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Rypsiöljy - saako tuota siemenöljyä arvostella Suomessa? Rypsiöljy, tuo Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) lempilapsi, sai naarmun julkisuuskuvaansa, kun...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    joulukuu 22, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Syöpälääkärin väitettä on syytä katsoa kriittisesti
    tammikuu 4, 2018
    Kirjoittaja: Jouni Jämsä Syöpälääkäri Veera Salminen kirjoittaa: "CAM-hoitajat valehtelevat syöpäsairaille saadakseen heidän rahat." Veera Salminen esitti 22/2017 Duodecim-lehdessä/netissä valikoituja tutkimuksia luontaisvalmisteista syövän...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Maksakirroosi yleistyy – mikä mättää?
    helmikuu 20, 2018
    Kirjoittaja: Sami Virtanen Yleistyvä maksakirroosin syy on rasvamaksa, joka liittyy etenkin vyötärölihavuuteen. Tiede tarjoaa maksakirroosin korjaamiseen mielenkiintoisia vastauksia: Tyydyttynyttä rasvaa...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Rasvaton maito – tieteellinen näyttö tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän hoidossa ja ehkäisyssä
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Sami Uusitalo Christer Sundqvistin tekemiä päivityksiä: 13.9.2017, 15.9.2017,  18.9.2017 ja 4.12.2017 (Lisäys 4.12.2017) Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on vastannut tähän...
  • Sananlaskuja ystävyydestä
    helmikuu 14, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist On ystävänpäivä. Tarjoan sananlaskukokoelmistani muutamia ystävällisiä sananlaskuja. Lue, koe, elä! Kiitos ystävydestä! Aita on hyvä ystävienkin välillä....
  • Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että kova rasva ei ole terveydelle hyväksi?
    maaliskuu 8, 2018
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Meillä on töitä. Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab väittää Ylen uutisissa seuraavaa: ”Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka...
  • Tyypin 2 diabetes ja Suomi-ilmiö
    helmikuu 26, 2018
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Juttu päivittyi. PDF-tiedosto lisätty. Vuodesta 2006 lähtien olen inspiroitunut lääkäreiden Richard Bernstein, Timo Kuusela, Matti Tolonen, Antti...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • Puoskarilaki on kieltolaki
    tammikuu 29, 2018
    Kirjoittaja: Jouni Jämsä Taas halutaan "puoskarilakia" Suomeen Tammikun 15. päivänä 2018 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen vaatii taas "uskomushoidot"...

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Presidentti Niinistölle

Kirjoittaja: Ari Kaihola

Onnitteluni!

Hyvä presidentti Niinistö. Kaikkein ensimmäiseksi onnitteluni nimityksestänne WHO:n arvovaltaiseen komissioon, jonka tavoitteena on ei-tarttuvien tautien (NCD) vähentäminen. Toivotan teille menestystä tässä tärkeässä tehtävässä!

WHO:n tiedotteessa sanotaan:

Ryhmä tulee esittämään rohkeita ja innovatiivisia ratkaisuja kiihdyttääkseen maailman yleisimpien tappavien sairauksien ennaltaehkäisyä ja hallintaa. Näitä ovat esimerkiksi sydän- ja keuhkosairaudet, syövät ja diabetes”.

Hälyttävä tilanne

Ennakkoluulotonta asennetta todellakin tarvitaan, sillä NCD:t, joita mielelläni kutsun elintasosairauksiksi, ovat yleistyneet hälyttävää vauhtia – WHO tiedotteen mukaan jo seitsemän kymmenestä kuolemasta johtuu niistä. Myös terveydenhuollon kustannuksista leijonanosa menee elintasosairauksien hoitoon ja prosenttiosuus saattaa olla jopa korkeampi kuin osuus kuolemista. Olen arvioinut niitä Suomen osalta tässä kirjoituksessani.

NCD:t ovat maailman johtavia tappajia, joiden välttäminen olisi mahdollista, mutta maailma ei tee tarpeeksi niiden estämiseksi” sanoo tohtori Vazquez;

Meidän on kysyttävä itseltämme haluammeko tuomita tulevat sukupolvet ennenaikaiseen kuolemaan ja viettämään elämänsä rapautuvan terveyden ja hukkaan heitettyjen mahdollisuuksien varjostamana. Vastaus on selkeä ’ei’. On paljon asioita, joita voimme tehdä hoitaaksemme ihmisiä ja suojellaksemme jokaista tupakoinnin, alkoholin, epäterveellisten ruokien ja sokeristen juomien haitoilta sekä järjestääksemme terveyspalveluita, joita he tarvitsevat ei-tarttuvien sairauksien pysäyttämiseksi lähtökuoppiinsa”.

Mitä tehdä asialle?

Joko ei olla tehty tarpeeksi tai on tehty vääriä asoita. Mitä sitten pitäisi tehdä? Mietitäänpä, miten tähän on tultu: Suomen osalta ensimmäiset ravitsemussuositukset otettiin käyttöön 1987, siis n. 30 vuotta sitten. Tarkoituksena oli tietenkin niiden avulla saada kansanterveys kohenemaan ja taittaa nousu-uralla olevat sairaudet laskuun. Alla olevien lukujen valossa voinee todeta, että päin prinkkalaa meni. Johtopäätös? Jatketaan samoilla ravitsemussuosituksilla, kuten joka viides vuosi on ollut tapana? No, ei kai sentään enää! Eiköhän olisi jo korkea aika lakata lyömästä päätä Karjalan mäntyyn tai sama asia hieman tyylikkäämmin ilmaistuna Einsteinin sanoin ”Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia.” Jos muutosta halutaan, on myös keinojen muututtava. Ei sen ymmärtääkseen tarvitse olla Einstein!

Otetaanko esimerkkiä Kanadasta?

Kanadassa on syntynyt ravitsemussuosituksia arvosteleva liike lääkäreiden keskuudessa. Puolitoista vuotta sitten heitä oli alle 200, mutta nyt muutoksia vaatii jo 717 lääkäriä ja terveysalan ammattilaista. Ja jos tuo porukka on edes osittain samaa kuin nämä, jotka protestoivat omia palkankorotuksiaan vastaan (!), niin kannattaa todellakin kuunnella.

Tuoreimmassa kirjeessään he arvostelevat aikeita suolan vähentämiseksi ja tyydyttyneen rasvan leimaamiseksi edelleen haitalliseksi (pakkausmerkinnöissä). Kumpaankaan ei heidän mukaansa löydy riittävää tieteellistä näyttöä ja seuraukset voivat olla terveyden kannalta negatiiviset.

Noiden 700 kanadalaisen terveysalan ammattilaisen tavoitteena on tukea tieteelliseen todistusaineistoon perustuvien ravitsemussuositusten aikaan saamista.

Viimeisten 35+ vuoden ajan kanadalaiset ovat noudattaneet Kanadan Ravitsemussuosituksia ja tuona aikana on tapahtunut jyrkkä lisääntyminen ravitsemusperäisissä sairauksissa, erityisesti lihavuudessa ja diabeteksessa. Radikaali muutos on tarpeen.”

Me tiedämme, että ennaltaehkäisy on parasta lääketiedettä ja että tämä on ainoa keino estää terveydenhuoltoamme uhkaava taloudellinen romahdus. Monet lääkärit ja terveysalan ammattilaiset ovat reagoineet, mutta ellemme ryhdy toimenpiteisiin yhteisesti, tulemme jatkossakin kärsimään ravitsemuksesta johtuvasta heikosta terveydestä ja ennenaikaisista kuolemista.”

Ilmiö on yleismaailmallinen

Niin Suomessa kuin kaikkialla muuallakin ravitsemussuositusten laatimiseen on sotkeutunut niin paljon politiikkaa, elintarviketeollisuuden, maatalouden yms. taloudellisia intressejä sekä työllisyydestä huolehtimista, että se alkuperäinen tavoite – kansalaisten terveys – on joutunut väistymään tärkeimmän kriteerin paikalta. Muutosta pitäisi peräänkuuluttaa ei vain Kanadan, vaan kaikkien maiden lääkäreiden.

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. Allaolevien, 30 vuoden aikana Suomessa nopeasti lisääntyneen 7 sairauden joukosta löytyy 3 esimerkkiä siitä, että ne voidaan pysäyttää tai jopa saada laskemaan.

T2-diabetes 3x

Pystymme parantamaan kakkostyypin diabeteksen nopeasti ja pysyvästi” – Piilaaksossa vaikuttavan Sami Inkisen yritykselle lupaavia tuloksia, kertoo Kauppalehdessä hiljattain julkaistu uutinen.

Pystyimme osoittamaan, että kakkostyypin diabeteksen eteneminen on mahdollista pysäyttää nopeasti ja tulokset toimivat myös pidemmällä aikavälillä”, Inkinen iloitsee. ”Virta Healthin hoito paransi muitakin terveysparametreja, kuten korkeaa verenpainetta, veren rasva-arvoja, tulehdusarvoja sekä maksa-arvoja.” ja

Kakkostyypin diabeteksen kehitys kääntyi lähes kaikilla parempaan, eikä 60 prosentilla enää ole diabetesta. Tutkimukseen osallistuneista insuliinihoitoa käytti 30 prosenttia, jonka pystyi lopettamaan kokonaan tai vähentämään näistä 94 prosenttia.”

Myös T1-diabetes on lisääntynyt voimakkaasti (>2x tarkastelujaksolla) alle 15-vuotiailla sen jälkeen, kun D-vitamiinin saantisuositus päätettiin pienentää ensin 100µg:sta 50:een (1964), 25:een (1975) ja viimein nykyiseen 10µg:aan (1992). T1-diabetes lisääntyi vastaavassa tahdissa, mutta nyt aivan uusimman tiedon mukaan (2013) sen kasvu on pysähtynyt ja kääntynyt jopa hienoiseen laskuun, kun D-vitamiinin saantia on lisätty. Tämä on tapahtunut osittain maidon D-vitaminoinnilla (2003 lähtien), mutta suurin osa vaikutuksesta selittynee lisääntyneestä D-vitamiinista ravitolisän muodossa. Kansa on ottanut terveytensä ohjat omiin käsiinsä eikä enää kuuntele Ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia. Tätä väitettä tukee THL:n lukuihin perustuva grafiikka, jossa 5 vuoden jaksolla D-vitamiinin saannin lisäys on otettu valtaosin purkista (keltainen) ja naiset näyttäisivät olevan valveutuneempia kuin miehet (kuten yleensä). Keskimääräinen D-vitamiinin saanti on nyt n. 20µg, kun suositus on 10µg. Pysähdys T1 tapausten lisääntymisessä todettiin 2006-2011 tehdyistä havainnoista.

Eturauhasen syöpä n. 2x

Eturauhassyövän ilmaantuvuudessa on tapahtunut erittäin jyrkkä nousu niin Ruotsissa (erityisesti Gotlanti/Tukholma alueella), Suomessa kuin Tanskassakin. Norjassa ja Islannissa nousu on ollut hieman loivempi, mahdollisesti kalapainotteisemman ruokavalion suojaavasta vaikutuksesta johtuen. Kuten maiden tilastoista näkyy, tapaukset eivät lisääntyneet niin voimakkaasti ennen 90-lukua, jolloin ne suorastaan räjähtivät käsiin ja lisääntyivät nopeasti yli tuplaksi. Tuona aikana ei ainakaan tyydyttyneen rasvan käyttö kasvanut – päin vastoin. Tyydyttyneestä rasvasta tuli kirosana ja maito vaihtui rasvattomaan ja voi margariiniin.

Ehkä merkittävin seikka tuona aikana oli transrasvojen käytön lisääntyminen ravitsemussuositusten aikaansaaman margariiniboomin myötä. Myös herkästi hapettuvien, ”sydänterveellisten” öljyjen käyttö lisääntyi (rypsi, auringonkukka). Suomen, Tanskan ja Islannin tilastossa kaiken lisäksi näkyy, mitä tapahtui sitten, kun margariineista poistettiin transrasvat vaihtoesteröinnin tultua käyttöön ja transrasvat alkoivat poistua myös valmisruoista. Eturauhassyöpätapaukset vähenivät (ao. kuvassa Suomen tilasto).

Miksi Pohjoismaiden sairaustilastot? Siitä yksinkertaisesta syystä, että Suomi yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa laatii ravitsemussuositukset jokseenkin samalla aikataululla ja samoihin kriteereihin perustuen. Jos ravitsemuksessa tapahtuvat muutokset heijastuisivat ihmisten terveydentilaan, niin ne oletettavasti näkyisivät kaikkien Pohjoismaiden tilastoissa. Juuri niin kuin nyt näyttää käyneen. Tätä hypoteesia tukee vielä se seikka, että Ruotsin tilastosta puuttuu muilla esiintyvä äkkinäinen sairaustapausten lasku. Selitys tälle voi olla WHO:n transrasvojen kieltoa koskevasta artikkelista vuodelta 2015 löytyvä tiedonmurunen: ”Tanska oli ensimmäinen maa, joka lainsäädännöllisesti kielsi transrasvat (2003) ja muut maat ovat noudattaneet esimerkkiä: Norja, Islanti, Unkari, Itävalta ja Sveitsi. Ruotsikin on laatinut vastaavan lain, mutta ei ole ottanut sitä vielä käyttöön.” Mikä muu voisi selittää noita tilastoja yhtä hyvin?

Suomessa vähennys tehtiin kaikessa hiljaisuudessa 2000-luvun vaihteen tienoilla. Lainaus edesmenneen Kari Salmisen kirjoittamasta artikkelista:

Ensimmäiset havainnot synteettisten trans-rasvahappojen sydänhaitallisista vaikutuksista ilmestyivät jo 1990-luvulla. Eräs keskeinen näyttö oli Kansanterveyslaitoksen ja Harvardin yliopiston SETTI-tutkimus (Pietinen ym. 1997), joka kuitenkin vaiennettiin tehokkaasti. Nyt tutkimusnäyttö on vahva ja asiantuntijat ovat yksimielisiä niiden haitallisuudesta. Margariiniteollisuus on luopunut kaikessa hiljaisuudessa osittaishydrauksesta ja siten poistanut trans-rasvahapot pääsääntöisesti, vaan ei täysin, tuotteistaan.”

THL:n paperissa Elintarvikeanalyysit: transrasvahapot taulukossa 3 on vertailtu vuoden 1995 trans-rasvamääriä eri elintarvikkeissa vuoden 2009 tasoon. Tuolla välillä muutos on radikaali ja lisäksi Bunge Finlandin tehtaanjohtaja melko tuoreessa esityksessään kertoo transrasvojen vähentämisestä vuoden 2004 tason 7%:sta 1,3%:iin (kohdasta 9:30 eteenpäin). Transrasvojen elintarvikeketjusta poistaminen edellä olevien tietojen perusteella tapahtui Suomen osalta 1990-luvun lopussa / 2000-luvun alussa.

Lihavuus n. 2x

Lihavuuden lisääntyminen jatkaa nousuaan, mutta siihenkin on jo korjaus olemassa. Edellä olleessa Virta Health -uutisessa sanottiin myös: ”Tutkimukseen osallistui 349 henkilöä. He laihtuivat keskimäärin 12 prosenttia…”. Eikä tuo suinkaan ole ainoa mahdollisuus – Englannissa toimiva Public Health Collaboration on kerännyt tietoa satunnaistetuista tutkimuksista, joiden perusteella matalahiilihydraattinen ruokavalio on toimiva keino painon pudottamiseen. 62 tutkimuksesta, joissa verrattiin matalahiilihydraattisen ruokavalion tehoa vähärasvaiseen (~nykyinen ravitsemussuositus), voitot jakautuivat edellisen hyväksi 53:7 ja jos tarkasteltiin vain merkittäviä painonpudotuksia, suhde oli 31:0.

Ravitsemussuositusten mukaiset liialliset hiilihydraatit eivät ehkä kuitenkaan yksistään riitä selittämään lihavuusepidemiaa. Myös ravintorasvat ovat kokeneen merkittävän muodonmuutoksen samassa yhteydessä. Tämäkin oli ehkä virhe, sillä sydänterveellisillä, pehmeillä rasvoilla saattaa olla nurja puoli – ne lihottavat.

Lainaan tähän pätkän tämän kuun alussa julkaistusta kirjoituksesta ”Lihavuuden syiden kehittyvä hypoteesi – kuinka monityydyttymättömät rasvat tekevät meistä lihavia”

On esitetty, että kolme tekijää yhdessä muodostivat ”täydellisen myrskyn”, joka on johtanut lihavuuden massiiviseen lisääntymiseen 1980-luvulta nykypäivään.

(1) tyydyttyneen rasvan demonisointi

(2) kannustaminen teollisten siemenöljyjen käyttöön

(3) pitkälle jalostettujen hiilihydraattien lisääntynyt käyttö

Lyhyesti sanottuna, nyt hahmottuva hypoteesi lihavuuden aiheuttajista pitää sisällään nämä asiat: (a) ruokavalioon vuoden 1980 jälkeen lisättyjen hiilihydraattien määrän lisäksi asiat menivät huomattavasti huonompaan suuntaan, kun (b) päälle vielä annosteltiin teollisia, monityydyttymättömiä ja lihavuutta aiheuttavia rasvoja ja samaan aikaan (c) vähennettiin luonnollisia, tyydyttyneitä rasvoja, jotka suojaavat lihavuudelta.

Osoituksena nykyisen linjan toimimattomuudesta saimme 12.3.2018 YLE:n sivuilta lukea jälleen yhdestä epäonnistumisesta, kun Seinäjoen lasten lihavuus on kääntynyt uudestaan nousuun liikuntaa ja terveellisiä ravitsemussuosituksia painottavasta toimenpideohjelmasta huolimatta. Varsin selkeää se on 1-5 vuotiailla.

Yhteenveto

Elintasosairaudet (NCD) ovat lisääntyneet aivan liikaa 30 vuodessa, jotta kehitys voitaisiin ohittaa olan kohautuksella. Selityksiä on löydyttävä ja kaikkein mieluiten vastauksia. Nykyisellä tahdilla koko Suomi on täynnä sairaita ihmisiä joidenkin vuosikymmenten kuluttua. Tilanne ei voi jatkua näin! Tätä ei mikään SOTE ratkaisu korjaa – nykyisiin elintasosairauksiin johtaneet perussyyt pitää kaivaa esille ja poistaa. Se on tehokkainta ennaltaehkäisyä.

Ylläolevissa esimerkeissä on kaksi muutosta, joilla elintasosairauksien lisääntyminen on saatu joko pysähtymään tai peräti laskemaan ravitsemusta muuttamalla yleisellä tasolla. T1-diabeteksessa, joka on Suomessa maailman yleisintä, uusien tapausten määrä pysähtyi ja todennäköinen syy on lisääntynyt D-vitamiinin saanti. Eturauhassyövät sekä lisääntyivät että vähenivät useissa Pohjoismaissa samanaikaisesti jonkin laajemmin tapahtuneen muutoksen seurauksena. Tämäkin muutos näyttäisi liittyvän elintarvikeketjussa tapahtuneisiin muutoksiin ja oma veikkaukseni on trans-rasvojen poistuminen. Lihavuuteen ja T2-diabetekseen vaikuttavien muutosten on jo osoitettu toimivan, mutta niiden käyttöönotto väestötasolla odottaa vielä toteutumistaan.

Ravitsemussuosituksilla on siis vahva merkitys ihmisten terveyteen – niin hyvässä kuin pahassakin. Siksi olisi ensiarvoisen tärkeää, että muutokset testattaisiin etukäteen riittävän laaja-alaisesti, että nyt tapahtuneilta tuhansien ja taas tuhansien ihmisten sairastumisilta ja ennenaikaisilta kuolemilta vältyttäisiin. Nyt suuri osa maapallon väestöstä on ollut koekaniineina USA:sta lähtöisin oleville ravitsemussuosituksille, jotka eivät alun perinkään pohjautuneet tieteelliseen näyttöön. Tulokset tästä globaalista kokeesta ovat masentavat: lihavuus ja T2-diabetes ovat ennätyslukemissa.

Tässä kirjoituksessa mainittujen 7 elintasosairauden voimakkaan lisääntymisen pitäisi vihdoin avata päättäjien silmät. Olemme menossa väärään suuntaan ja nyt, 30 vuoden matkan jälkeen, olisi jo korkea aika vähintäänkin palata tilanteeseen ennen noita suosituksia. Silloin em. sairaudet olivat nykyiseen verrattuna moninkertaisesti harvinaisempia.

Juuri noin yksinkertaista se on! Nykyisillä ohjeilla on päädytty ennätykselliseen T2-diabetes- ja lihavuusepidemiaan Alzheimerista nyt puhumattakaan, niin pitäisi osata tehdä oikea johtopäätös.

Olen omalta osaltani kyllästynyt katsomaan asioiden kehittymistä huonompaan suuntaan ja tehnyt yleisen terveyden edistämiseksi sen, mitä rajallisilla resursseillani on mahdollista – samoin kuin kanadalaiset terveysalan ammattilaiset omassa maassaan.

Herra Presidentti, teillä on uuden tehtävänne myötä hyvät mahdollisuudet vaikuttaa NCD suitsimiseen paljon tehokkaammin kuin kaltaisellani tavallisella kansalaisella. Siksi toivon, että mietitte tämän avoimen kirjeen sisältämiä asioita; sisältäväthän ne juuri WHO:n toimeksiantoa mukailevan sanoman – nyt tarvitaan ”rohkeita ja innovatiivisia ratkaisuja”.

Keinojen on muututtava.

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

3 thoughts on “Presidentti Niinistölle”

  1. UK pääministeri Theresa May:llekin on ehdotettu ruokavaliomuutosta T1-diabeteksen parempaan hallintaan. Meppi Nathan Gill on kirjoittanut hänelle avoimen kirjeen koettuaan itse ruokavaliomuutoksen edulliset vaikutukset.

    “Current government advice recommends that people put starchy carbohydrates at the base of their diet. These guidelines are absolutely wrong and have been a major contributor to the obesity crisis in the UK over the past three decades and the diabetes epidemic. I have now concluded that this advice and the promotion of “low fat” foods promoted in official government advice in 1983 has been a thirty five year diet fad that has replaced millennia of eating satiating and nutritious full fat whole foods with disastrous consequences for public health,” MEP Gill writes.

    http://www.robertlustig.com/2018/03/aseem_malhotra_uk_release/

  2. Jos T2-diabetes halutaan voittaa, totuus on tuotava julki.

    Aseem Malhotran artikkeli ravitsemukseen liittyvien tietojen vääristelystä ja elintarviketeollisuuden käyttämistä keinoista, jotka muistuttavat tupakkateollisuuden vastaavia. Terveysalan toimijoiden – sydän- ja diabetesyhdistysten sekä ravitsemusneuvojien – yhteydet elintarviketeollisuuteen otetaan myös esille. Sisältää lyhyen katsauksen tyydyttyneen rasvan ja sokerin historiaan (Ancel Keys vs. John Yudkin). Myös statiinit ja kolesteroliteoria saavat osansa arvostelusta.

    Kaiken kaikkiaan nykyisen ravitsemustieteen ongelmakentän monipuolisesti kattava kirjoitus.

    http://www.menshealth.co.uk/food-nutrition/the-fight-against-dietary-misinformation-continues

  3. Richard Horton, The Lancetin päätoimittaja, esitti tämän vakavan varoituksensa NCD:sta jo viime vuoden heinäkuussa:

    ”…jos radikaalia suunnanmuutosta ei saada aikaiseksi seuraavan 12kk aikana, globaali tavoite joidenkin suurimpien tappajien kuriin saamiseksi voidaan unohtaa.”

    ”…if a radical course correction is not made within the next 12 months, the global goal of controlling some of the biggest killers in the world today will not be achieved.”

    https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Horton_(editor)

    http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)31919-0/fulltext

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.