Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Olemme enemmän kuin vain kasa soluja ja biokemiaa

Mitä kaikkea sinulle on elämässäsi tapahtunut?

On paljon ihmisiä, jotka oireilevat lääkärien mielestä epämääräisesti ja heillä on monenlaista ”vikaa” terveydessä. Tällainen ihminen on kenties helpompi leimata siten, että vika on korvien välissä ja vaikka potilas on mennyt vastaanotolle valittamaan esimerkiksi kipuja ja uupumusta, poistuu vastaanotolta masennusresepti kourassa.

Tätä tapahtuu paljon ja tämä on ihan puolivillaista epähoitoa. Harmin paikka, että lääkärit eivät usein vain yksinkertaisesti tiedä paremmasta (tai eivät syystä tai toisesta halua tietää) ja potilaat saavat kokea etteivät tule kuulluksi, eivätkä saa apua vaikka sitä viimeisillä voimillaan etsisivät.

Ihminen pitää ottaa huomioon kokonaisena

Eivät pelkästään virheravitsemus, ympäristömyrkyt ja geenit aiheuta terveysongelmia, vaan myös se pitää ottaa huomioon mitä elämässä on ollut meneillään ja mitä tapahtunut, kun jokin sairaus on puhjennut, alkanut jokin oireilu tai terveys romahtanut.

Kun haastattelen vastaanotollani ihmisiä, sieltä paljastuu usein sellaista henkistä, joka pitäisi pystyä käsittelemään ja oivaltamaan osana paranemisprosessia. Muutos ja henkinen kasvu seuraavat usein sitä, että tunnistamme ja kyseenalaistamme aikaisempia toimintatapojamme ja uskomuksiamme. Tässä muutamia kuvitteellisia, mutta hyvin yleisentyyppisiä esimerkkejä:

Esimerkkejä

Esimerkki 1:

Kaiken itselle suunnatun sonnan nielevä kilpirauhaspotilas, joka panttaa negatiiviset tunteensa eikä uskalla koskaan asettaa omaa hyvinvointiaan etusijalle pelätessään epäsuosiota, hylkäämistä ja kiusaamista.

Minä: Oliko sinulla siihen aikaan elämässä joitakin vaikeita elämäntapahtumia ja stressiä kun sinulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta?

Asiakas: No olen aina ollut sellainen ylikiltti ja minun yli on helppo kävellä. Kärsin tuolloin tosi vaikeasta parisuhteesta, jossa oli henkistä väkivaltaa ja olin juuri saanut kaksi lasta. Olin tosi väsynyt ja oli myös taloudellisia vaikeuksia.

Esimerkki 2:

Nuori urheilullinen nainen vakavassa ylikuntotilassa. Hän on tottunut hakemaan hyväksyntää ja arvostusta suorittamalla elämäänsä ilottomasti ja olemalla hyvin armoton itseään kohtaan. Hän ei sitä itse oikein tiedosta, mutta hän pelkää, että ilman täydellistä suorittamista ja kontrollia elämä jotenkin hajoaa kaaokseen tai siinä ei ole mitään tarkoitusta tai mielekkyyttä. Kuntosalilla ja lenkkipolulla on viimeisen kahden vuoden aikana rumpattu mieli ja keho äärimmilleen ja asiakas on pohjattoman uupunut, ahdistunut ja huonovointinen. Hormonit ovat aivan pielessä ja hän on ollut jo kaksi kuukautta lähes vuodelevossa sairaslomalla.

Minä: Miltä sinusta on tuntunut kun olet joutunut pitämään taukoa kaikesta liikunnasta?

Asiakas: Tuntuu kun seinät kaatuisi päälle. Olen vasta nuori, mutta nyt en yhtään tiedä onko tulevaisuudella minulle mitään tarjottavaa. Mitä jos jäänkin tällaiseksi? Jos äiti ja isä ei auttaisi, en pärjäisi ollenkaan, mutta tuntuu silti täysi-ikäisenä tosi avuttomalta kun ei pärjää yksin.

Esimerkki 3:

Mies, eronnut, kolme kouluikäistä lasta. Tulee vastaanotolle pitkään jatkuneiden suolisto-ongelmien takia. Alkanut kiinnittämään huomiota terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan.

Minä: Millainen elämäntilanne sinulla oli silloin kun sinulla diagnosoitiin ärtyneen suolen oireyhtymä?

Asiakas: Oli ihan hirveä elämäntilanne. Lapset oli pieniä, oli koko ajan kauhea kiire. Olin jatkuvasti väsynyt ja pelkäsin menettäväni sekä työpaikkani että vaimoni. Se alkoi sitten siitä, että närästi koko ajan ja vatsa oli varsinkin aamuisin aivan löysällä.

Huomaa!

Huomasitko yhteneväisyyksiä kaikkien kolmen esimerkkiasiakkaan tarinassa: Taustalla oli stressiä ja pelkoa. Todennäköisesti näilläkin reagointitavoilla on ollut vieläkin kaukaisempia juuria mm. lapsuuden tapahtumissa, sillä me alamme jo kohdussa reagoimaan ärsykkeisiin yksilöllisillä tavoilla.

Reagoimiseen liittyy myös tunnetiloja. Kun jokin rasitustila yhdessä geenien ja ympäristötekijöiden kanssa aikaansaa meissä fyysistä oireilua ja sairauksien puhkeamista, tämä pitäisi kokonaisvaltaisessa lähestymistavassa aina ottaa huomioon. Osaammeko tunnistaa reagoimistamme ja tunteitamme, jotka liittyvät hyvinvointiimme sekä henkisesti että fyysisesti?

Ravitsemuksella ja mm. funktionaalisen lääketieteen keinoin voimme saada ihmeitä aikaan monissa terveyttä ja hyvinvointiamme nakertavissa tilanteissa, mutta huomioimalla henkisen puolen, saamme apua paljon syvällisemmin ja apu voi olla myöskin pysyvämpää. Jos henkinen puoli unohdetaan, fyysiset ja henkiset ongelmat tulevat takaisin joko samantyyppisenä oireiluna kuin aikaisemmin tai uudenlaisessa muodossa.

Sama reagointi ja toiminta, jotka on olleet taustalla vaikuttamassa terveysongelmien syntyyn, voivat johtaa uusiin pulmiin tulevaisuudessa. Esimerkkinä vaikkapa se, että esimerkkimme kaksi nuori liikunnallinen nainen löytää itsensä parin vuoden kuluttua uudesta vakavasta rasitus- ja ylikuntotilasta, koska hän ei ole käsitellyt ajatteluaan, reagoimistaan ja toimintatapojaan tai vaikka hän jatkossa urheilisikin vain terveydeksi ja kohtuudella, hän saattaa löytää itsensä burn outista perustettuaan yrityksen ja ahertaessaan 12 tunnin työpäiviä kuukausikaupalla vähillä unilla ja kovassa stressissä. Lopulta voi kuitenkin tulla aika hänen vapauttaa itsensä suorittamisen kahleista kun aika on hänelle kypsä.

Lopuksi

Kaikkea ei tietenkään saada ”fiksattua” kuntoon kerrallaan. Toipuminen ja kasvaminen ihmisenä on kuin sipulin kuorimista kerros kerrokselta ydintä kohden.

Olen nähnyt työssäni, että parhaimman avun toipumisensa tiellä saavat ne yksilöt, jotka avoimesti ja halukkasti, myöskin itsestään vastuun ottaen, huomioivat itsensä kokonaisuutena. Olemme enemmän kuin vain kasa soluja ja biokemiaa.

nina_saineNina Saine

Kirjoittaja toimii kokemusasiantuntijana ja vertaistukihenkilönä kilpirauhaspotilaiden parissa, on valmistunut diplomiravintoneuvojaksi ja opiskelee edelleen ravintoterapeutiksi. Vastaanotot hänellä on Tampereella ja Hyvinkäällä. Hän on kiinnostunut integratiivisesta ja funktionaalisesta lääketieteestä ja harrastaa myös kaikkea luovaa, kuten korujen tekemistä. Nina pitää blogia osoitteessa jalkeilla.blogspot.com

 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.