Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Mielen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin

Viisas Elämä -kirjankustantaja on saanut Harri ja Ilkka Virolaiselta aiheen mielenkiintoiseen kirjaan, siitä miten terveyttä voi edistää mm. ajattelemalla myönteisesti ja miten terveyden voi raunioittaa kielteisillä ajattelumalleilla sekä liiallisella huolehtimisella.

Kirja menee paikka paikoin vähän turhankin syvälle mielen koukeroihin ja karkaa näiltä osin muuten niin vankalta tieteelliseltä pohjalta. Parasta antia kirjassa on niiden ajattelumallien esittely, jolla terveyden edistäminen onnistuu. Keskityn siihen osa-alueeseen kirja-arviossani.

mielen_voimaVeljekset Virolainen ovat laaja-alaisesti kouluttautuneet ymmärtämään mielen osuutta terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Keskeisenä väittämänä on, että ajattelumallejaan, uskomuksiaan ja tunteitaan kontrolloimalla, voidaan vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin. Mieli on kuin lihas. Kun sitä harjoittaa, se vahvistuu ja kehittyy.

Ajattelumalleista tutuin lienee myönteinen elämänasenne. Tällaisella asenteella liikkeellä oleva ihminen odottaa miellyttävien asioiden tapahtumista ja uskoo onnistuvansa toiminnassaan. Tämä ei tietenkään poista vastoinkäymisiä ihmisen elämästä. Edelleen myönteisellä ihmisellä on seuralaisena suru, hän turhautuu ja saattaa kokea ahdistusta. Mutta se mikä erottaa myönteisesti asioihin suhtautuvan ihmisen negatiivisesta ja synkkämielisestä ihmisestä, on optimistin ratkaisukeskeinen asenne. Optimistisessa elämänasenteessa dominoi toimeen ryhtyminen ongelman ratkaisemiseksi. Ei jäädä tuleen makaamaan!

Pessimisti näkee vaikeuksia jokaisessa mahdollisuudessa. Optimisti näkee mahdollisuuden jokaisessa vastoinkäymisessä. Winston Churchill

Optimistista ja pessimististä ajattelutapaa on tutkittu runsaanlaisesti. Yleisesti ottaen on hyödyllisempää terveydelle olla optimisti. Kirjassa on esimerkkejä myönteisyyden voimasta. Positiivisesti elämään suhtautuvilla esiintyy vähemmän kuolleisuutta syöpään, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä onnettomuuksiin. Myönteinen elämänasenne voi osoittautua aivan ratkaisevaksi tekijäksi ihmisen terveydelle. Tämä saattaa johtua yksinkertaisesti siitä syystä, että optimistilla on tutkimusten mukaan vahvempi immuunijärjestelmä ja matalampi verenpaine kuin pessimistillä.

Positiivisen elämänasenteen on myös havaittu auttaneen kivun kestämisessä. Eräässä tutkimuksessa oli suora yhteys myönteisyydellä ja kivun siedolla.

Onnellisuudella on selkeä yhteys terveyteen. Onnettomat ihmiset ovat raihnaisempia ja jaksavat huonommin sietää elämän epämukavuuksia.

Miten saavuttaa myönteinen elämänasenne? Tähän löytyy ratkaisu mm. myönteisestä itsepuhelusta. Ihminen psyykkaa itseään uskomaan omiin kykyihinsä ja mahdollisuuksiinsa. Epäonnistuessaan elämän eri käänteissä, myönteisesti elämään suhtautuva ihminen, ei alistu itsekritiikkiin vaan pikemminkin hän analysoi tilannettaan ja pyrkii löytämään ratkaisun. Tällä on merkittävä rooli stressin siedossa. Terveyttä ja hyvinvointia rakennetaan esimerkiksi aloittamalla aamu elämällä jokainen päivä kaikilla tavoin paremmin (Couén menetelmä).

Terveyden edistämiseksi ihmiset ovat esimerkiksi käyttäneet erilaisia voimalauseita:

Joka päivä tulen terveemmäksi ja terveemmäksi kaikilla tavoin.

Immuunijärjestelmäni on erittäin vahva.

Annan anteeksi itselleni ja kaikille muille, lasken irti kaikesta kaunasta, vihasta, häpeästä ja syyllisyydestä.

Rakastan itseäni ja hyväksyn itseni täysin ehdoitta.

Päivittäinen voimalauseiden toistaminen omassa mielessä vaikuttaa tunnetilaan ja aivoratoihin sekä alitajuisiin uskomuksiin. Tällaista olen itse harrastanut ja voin lämpimästi suositella! Voimalauseen tehoa voi parannella yhdistämällä lauseen tiettyyn tunnetilaan. Kun lause ilmaisee rakkautta, pitää rakkauden kohde nähdä ainakin mielessään samalla kun päästää voimalauseen liikkeelle.

Voimalauseista on hyötyä, silloin kun uhkaa jäädä sairautensa vangiksi. Oleellista on laskea irti sairauteen viittaavasta identiteetistä ja korvata tämä terveyteen viittaavalla ajattelulla. Eräällä hierojalla oli erittäin kipeä ranne, joka esti työnteon. Hän teki mielessään voimakkaan päätöksen parantua. Hän sanoi mielessään, että tämä kipu ei kuulu minulle. Sanouduttuaan irti sairaustilastaan, tapahtui se seikka, että kipu aika pian väistyi taka-alalle ja hän pääsi takaisin työelämään. Sinäkin voit tätä yksinkertaista keinoa kokeilla.

Myönteisen elämänasenteen vaikutukset on nähty ihan solu- ja kudostasolla. Kiehtovinta tässä on alitajunnan rooli! Alitajunnassa olevia terveyttä rajoittavia uskomuksia voi muuttaa eri tavoin. Eräs keino löytyy kirjasta. Hiljennytään hetkeksi ja kysytään miltä itsestä tuntuu kun on jokin vaiva tai jokin tilanne päällä. Jokin tunne saattaa nousta pintaan. Siitä pääsee lähtemään liikkeelle. Tämä tunne arvioidaan vaivaan tai tilanteeseen liittyen esim. asteikolla 0-10. Tämän jälkeen oleellista on kokea kyseinen tunne täysin ja sellaisenaan. Samalla seurataan mitä tapahtuu tunteelle. Kun tunteen kokee tällä tavalla ihan sellaisenaan, se purkautuu. Mikäli purkautumista ei tapahdu, silloin tunteeseen on jäänyt kiinni alitajuisesti. Ideana tässä on antaa ajatusten tulla ja mennä, jäämättä kiinni niihin, ja mikäli niihin liittyy jokin tunne, annetaan tunteelle jokin arvio. Näin menetellen voi vähitellen vapautua tunteen aiheuttamasta ahdingosta ja laskea tunteen voimakkuus vähitelleen nollaan asti.

Meditaation hyödyistä on kirjassa useita esimerkkejä. Meditaatiota ei pidä ”suorittaa”, se oli hyvin kirjoitettu ja se on niin oikein! Asenne, että täytyy meditoida tai kehittyä ajattelussa, on turmiollista. Parempi on antaa meditaation laskea stressitasoa ihan sellaisenaan ja hyväksyä itsensä joko huonona tai erittäin hyvänä meditoijana. Mutta meditaatio ei ole mikään suoritus, kuten ei myöskään ole esimerkiksi rukous.

Elämä ei ole aina ruusuilla tanssimista. ”Piikin” voi tuntea esimerkiksi panemalla merkille millaiset uskomukset rajoittavat terveyden ja hyvinvoinnin saavuttamista. Kirjailijat luettelevat mm. tällaisia syitä: ikä tuo mukanaan väistämättä kaikenlaisia vaivoja, tästä taudista ei voi parantua, minussa on jotain vikaa, olen uhri, on ihan turha yrittää – epäonnistun kuitenkin ja mikään ei riitä. Tällaisista uskomuksista irti pääseminen voi olla vaikeaa, mutta nähty vaiva näiden poistamiseksi on erittäin palkitsevaa.

Tämä pikainen kurkistus kirjan monipuoliseen sisältöön, toivottavasti vakuuttaa sinut kirjan hyödyllisyydestä. Suosittelen!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Mielen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.