Valikko Sulje

Mielen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin

Viisas Elämä -kirjankustantaja on saanut Harri ja Ilkka Virolaiselta aiheen mielenkiintoiseen kirjaan, siitä miten terveyttä voi edistää mm. ajattelemalla myönteisesti ja miten terveyden voi raunioittaa kielteisillä ajattelumalleilla sekä liiallisella huolehtimisella.

Kirja menee paikka paikoin vähän turhankin syvälle mielen koukeroihin ja karkaa näiltä osin muuten niin vankalta tieteelliseltä pohjalta. Parasta antia kirjassa on niiden ajattelumallien esittely, jolla terveyden edistäminen onnistuu. Keskityn siihen osa-alueeseen kirja-arviossani.

mielen_voimaVeljekset Virolainen ovat laaja-alaisesti kouluttautuneet ymmärtämään mielen osuutta terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Keskeisenä väittämänä on, että ajattelumallejaan, uskomuksiaan ja tunteitaan kontrolloimalla, voidaan vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin. Mieli on kuin lihas. Kun sitä harjoittaa, se vahvistuu ja kehittyy.

Ajattelumalleista tutuin lienee myönteinen elämänasenne. Tällaisella asenteella liikkeellä oleva ihminen odottaa miellyttävien asioiden tapahtumista ja uskoo onnistuvansa toiminnassaan. Tämä ei tietenkään poista vastoinkäymisiä ihmisen elämästä. Edelleen myönteisellä ihmisellä on seuralaisena suru, hän turhautuu ja saattaa kokea ahdistusta. Mutta se mikä erottaa myönteisesti asioihin suhtautuvan ihmisen negatiivisesta ja synkkämielisestä ihmisestä, on optimistin ratkaisukeskeinen asenne. Optimistisessa elämänasenteessa dominoi toimeen ryhtyminen ongelman ratkaisemiseksi. Ei jäädä tuleen makaamaan!

Pessimisti näkee vaikeuksia jokaisessa mahdollisuudessa. Optimisti näkee mahdollisuuden jokaisessa vastoinkäymisessä. Winston Churchill

Optimistista ja pessimististä ajattelutapaa on tutkittu runsaanlaisesti. Yleisesti ottaen on hyödyllisempää terveydelle olla optimisti. Kirjassa on esimerkkejä myönteisyyden voimasta. Positiivisesti elämään suhtautuvilla esiintyy vähemmän kuolleisuutta syöpään, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä onnettomuuksiin. Myönteinen elämänasenne voi osoittautua aivan ratkaisevaksi tekijäksi ihmisen terveydelle. Tämä saattaa johtua yksinkertaisesti siitä syystä, että optimistilla on tutkimusten mukaan vahvempi immuunijärjestelmä ja matalampi verenpaine kuin pessimistillä.

Positiivisen elämänasenteen on myös havaittu auttaneen kivun kestämisessä. Eräässä tutkimuksessa oli suora yhteys myönteisyydellä ja kivun siedolla.

Onnellisuudella on selkeä yhteys terveyteen. Onnettomat ihmiset ovat raihnaisempia ja jaksavat huonommin sietää elämän epämukavuuksia.

Miten saavuttaa myönteinen elämänasenne? Tähän löytyy ratkaisu mm. myönteisestä itsepuhelusta. Ihminen psyykkaa itseään uskomaan omiin kykyihinsä ja mahdollisuuksiinsa. Epäonnistuessaan elämän eri käänteissä, myönteisesti elämään suhtautuva ihminen, ei alistu itsekritiikkiin vaan pikemminkin hän analysoi tilannettaan ja pyrkii löytämään ratkaisun. Tällä on merkittävä rooli stressin siedossa. Terveyttä ja hyvinvointia rakennetaan esimerkiksi aloittamalla aamu elämällä jokainen päivä kaikilla tavoin paremmin (Couén menetelmä).

Terveyden edistämiseksi ihmiset ovat esimerkiksi käyttäneet erilaisia voimalauseita:

Joka päivä tulen terveemmäksi ja terveemmäksi kaikilla tavoin.

Immuunijärjestelmäni on erittäin vahva.

Annan anteeksi itselleni ja kaikille muille, lasken irti kaikesta kaunasta, vihasta, häpeästä ja syyllisyydestä.

Rakastan itseäni ja hyväksyn itseni täysin ehdoitta.

Päivittäinen voimalauseiden toistaminen omassa mielessä vaikuttaa tunnetilaan ja aivoratoihin sekä alitajuisiin uskomuksiin. Tällaista olen itse harrastanut ja voin lämpimästi suositella! Voimalauseen tehoa voi parannella yhdistämällä lauseen tiettyyn tunnetilaan. Kun lause ilmaisee rakkautta, pitää rakkauden kohde nähdä ainakin mielessään samalla kun päästää voimalauseen liikkeelle.

Voimalauseista on hyötyä, silloin kun uhkaa jäädä sairautensa vangiksi. Oleellista on laskea irti sairauteen viittaavasta identiteetistä ja korvata tämä terveyteen viittaavalla ajattelulla. Eräällä hierojalla oli erittäin kipeä ranne, joka esti työnteon. Hän teki mielessään voimakkaan päätöksen parantua. Hän sanoi mielessään, että tämä kipu ei kuulu minulle. Sanouduttuaan irti sairaustilastaan, tapahtui se seikka, että kipu aika pian väistyi taka-alalle ja hän pääsi takaisin työelämään. Sinäkin voit tätä yksinkertaista keinoa kokeilla.

Myönteisen elämänasenteen vaikutukset on nähty ihan solu- ja kudostasolla. Kiehtovinta tässä on alitajunnan rooli! Alitajunnassa olevia terveyttä rajoittavia uskomuksia voi muuttaa eri tavoin. Eräs keino löytyy kirjasta. Hiljennytään hetkeksi ja kysytään miltä itsestä tuntuu kun on jokin vaiva tai jokin tilanne päällä. Jokin tunne saattaa nousta pintaan. Siitä pääsee lähtemään liikkeelle. Tämä tunne arvioidaan vaivaan tai tilanteeseen liittyen esim. asteikolla 0-10. Tämän jälkeen oleellista on kokea kyseinen tunne täysin ja sellaisenaan. Samalla seurataan mitä tapahtuu tunteelle. Kun tunteen kokee tällä tavalla ihan sellaisenaan, se purkautuu. Mikäli purkautumista ei tapahdu, silloin tunteeseen on jäänyt kiinni alitajuisesti. Ideana tässä on antaa ajatusten tulla ja mennä, jäämättä kiinni niihin, ja mikäli niihin liittyy jokin tunne, annetaan tunteelle jokin arvio. Näin menetellen voi vähitellen vapautua tunteen aiheuttamasta ahdingosta ja laskea tunteen voimakkuus vähitelleen nollaan asti.

Meditaation hyödyistä on kirjassa useita esimerkkejä. Meditaatiota ei pidä “suorittaa”, se oli hyvin kirjoitettu ja se on niin oikein! Asenne, että täytyy meditoida tai kehittyä ajattelussa, on turmiollista. Parempi on antaa meditaation laskea stressitasoa ihan sellaisenaan ja hyväksyä itsensä joko huonona tai erittäin hyvänä meditoijana. Mutta meditaatio ei ole mikään suoritus, kuten ei myöskään ole esimerkiksi rukous.

Elämä ei ole aina ruusuilla tanssimista. “Piikin” voi tuntea esimerkiksi panemalla merkille millaiset uskomukset rajoittavat terveyden ja hyvinvoinnin saavuttamista. Kirjailijat luettelevat mm. tällaisia syitä: ikä tuo mukanaan väistämättä kaikenlaisia vaivoja, tästä taudista ei voi parantua, minussa on jotain vikaa, olen uhri, on ihan turha yrittää – epäonnistun kuitenkin ja mikään ei riitä. Tällaisista uskomuksista irti pääseminen voi olla vaikeaa, mutta nähty vaiva näiden poistamiseksi on erittäin palkitsevaa.

Tämä pikainen kurkistus kirjan monipuoliseen sisältöön, toivottavasti vakuuttaa sinut kirjan hyödyllisyydestä. Suosittelen!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

0 Comments

  1. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja | Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *