Valikko Sulje

Mahtava tietopaketti erityisruokavalioista

Toimittaja Maija Haavisto on koonnut hengästyttävän laajan tietopaketin erityisruokavalioista.

Nordbooksin kustantama paksukantinen kirja “Erityinen” kuuluu jokaisen allergioista, ruokayliherkkyyksistä ja ruoan aitoudesta kiinnostuneiden kirjahyllyyn.

Maijalla on runsaasti omakohtaista kokemusta erityisruokavalioista. Kokemusasiantuntijana hän on osannut rajata kirjan tietosisällön helposti hallittavaan muotoon.

On ollut erittäin haastava tehtävä koostaa “kaikki” tieto erityisruokavalioista yhteen kirjaan. Maija on tässä tehtävässä onnistunut. Vaikka muutamien ruokavalioiden ja ruoka-aineiden kohdalla annettu tieto on tosi niukkaa, hän on tarjonnut mahdollisuuksia kiinnostuneille jatkaa muissa kirjoissa ja tutkimusraporteissa asian selvittelyä. “Kaikkea” ei voi saada mahtumaan yhteen kirjaan.

Kiinnostavinta on kirjassa havainnoida, että luettelomaisessakin kirjassa on taitavan toimittajan käsissä runsaasti tarjolla oivallista tietoa kiehtovassa muodossa. Itse pelkäsin kyllästyväni kirjan sisältöön. Ei todellakaan, tämä vasta on kiinnostava kirja!

Vai mitä sanotte tästä?

10 myyttiä ruoka-allergioista

  1. Ruoka-allergiat ovat vain nirsoilun muoto. (Maija kirjoittaa niistä ennakkoluuloista ja harhakäsityksistä, jotka ovat ihan aikuisen oikeasti olemassa, mutta joita jotkut pitävät nirsoiluna)
  2. Ruoka allergia kohdistuu aina proteiiniin (Saamme lukea miten esim. alkoholi, nikkeli tai sokeri voi allergisoida meidät)
  3. Oikea ruoka-allergia on aina IgE-välitteinen (Tämä on vanha myytti, jonka Maija kumoaa)
  4. Allerginen reaktio tulee välittömästi altistuksen jälkeen (On harvinaisempaa, muttei täysin lillukanvarsien kääntelyä muistuttavaa, että allergia voi puhjeta viivästyneenä)
  5. Ruoka-allergiat eivät aiheuta vatsavaivoja (Saamme oppia miten monimutkaisia vatsavaivat ovat)
  6. Eihän sille ruoalle voi olla allerginen (Käytännössä mille tahansa ruoalle voi olla allerginen, vaikka joidenkin ruokien kohdalla se on selvästi harvinaisempaa kuin toisten)
  7. Jos ruoka aiheuttaa kutinaa, se tarkoittaa allergiaa (Asia ei sentään ole näin yksinkertaista)
  8. Ruoalle ei voi olla allerginen maistaessaan sitä ensimmäistä kertaa (Altistus on voinut tapahtua esim. ihon, äidinmaidon tai hengitysilman kautta ja silloin ruokana nautittu allergeeni aiheuttaa eka kerralla reaktion)
  9. Keliakia on sama kuin vilja-allergia (Kirjassa selviää, että vilja-allergia voi parantua, mutta keliakia on parantumaton sairaus)
  10. Maitoallergikko voi syödä laktoosittomia maitotuotteita (On tosi kiva juttu, että Maija kumoaa tämän yleisen virhekäsityksen)

Kirjassa käydään perusteellisesti läpi ruoan aiheuttamat monenlaiset oireet. Itse olen varsin perusteellisesti tutustunut ravitsemukseen, mutta monia yllättäviä havaintoja sain tuta kirjan sivuilla.

Maija uskaltaa astua tiedekäsityksen laitamille mainitsemalla mm. erilaisia kokeellisia hoitoja allergisiin reaktioihin. Esimerkiksi ulosteensiirron soisi yleistyvän hoitomuotona ongelmalliseen suoliston bakteerikantaan.

“Kaikista” erityisruokavalioista on suppea esittely. Melkein kaikkien esittelyjen kohdalla tulee mieleen: Tästä haluaisi lisää tietoa.

Kaikkea ei kuitenkaan saa mahtumaan yhteen kirjaan. Nämä erityisruokavaliot on käsitelty hieman pelkkää mainintaa laajemmin: ADHD-ruokavalio, afrikkalaisten ruokavalio, aknea hoitava ruokavalio, alkalinen, alkoholiton ruokavalio, Atkins, autistille sopiva ruokavalio, autoimmuunitautien ruokavalio, Bahai dieetti, bentsoehappoa välttelevä, buddhalaisten ruokatouhut (ei Maijan sanavalinta!), DASH, diabeteksen ruokavalio, Dukan (kiintoisa!), eliminaatioruokavalio (kiinnostavalla tavalla esitetty!), endometrioosiin lievennystä, epilepsiaan toteutettava ruokavalio, favismi (glukoosi-6-fosfaattidehydrogenaasin puutos), fibromyalgia, FODMAP, fruitarismi, fruktoosia välttävät ruokavaliot, GAPS-ruokavalio (minulle aiemmin tuntematon), gastropareesia hoitava ruokavalio, gluteeniton, glykeeminen indeksi, GoFatGo (Jutta Gustafsbergin kehittämä älyttömyys), granulomatoottinen huulitulehdus, Hare Krishna, hemokromatoosi, hiivaton, hindujen ruokahitit (turpaduunarin sanavalinta), histamiinia välttelevä, homeallergikon ruokavalio, hypoglykemia (voi vaivata muitakin kuin diabeetikkoja), ikääntyneen ruokavalio (tärkeä asiaa!), infektioherkän ruokavalio, Itämeren ruokavalio, jainalaisuus, jesidit touhuavat (ei Maijan sanoin), juutalaisten ruoka, kaloreja rajoittava ruokavalio, kasvissyönti (erilaisia muunnelmia), ketogeeninen ruokavalio, kihdin hoito ruokavaliolla, kilpirauhassairauksiin suositeltava ruokavalio, kofeiiniton, koisokasveja välttelevä, kolesterolia alentava, koliikkivauvan dieetti, krooninen väsymysoireyhtymä, laihdutusruokavalioita (niitä on tosi paljon!), laktoositon, lateksia välttelevä, liha-allergikon ruokavalio (kiinnostava!), lihavuusleikkauksen jälkeen sovellettava ruokavalio, luomuruokaan keskittyvä, lääkkeiden haittavaikutuksia huomioiva dieetti, maidoton, makrobioottinen, masentuneen ruokavalio, makuaisti (nirsoilijoille!), matalaoksalaattinen, Menieren tauti, migreeni, mormonit, MS-tauti, munuaistauti, muslimisapuska (Maija sanoo sen sivistyneemmin), nielemisvaikeudet, niukkakuituinen, niukkaproteiininen, Okinawan ruokavalio, Ornishin ruokavalio, Painonvartijat (onneksi ei enää toimistoa Suomessa!), paleoruokavalio, Pellinki (Antti Heikkilän muunnelma ja karppaajan unelma), pureskeluvaikeudet, pätkäpaasto, raakaruoka, raskausajan ruokavalio (raskaus ei ole sairaus!), rastafarit, refluksitautiin soveltuva ruokavalio, reumapotilaan ruokavalio, runsaskuituinen, salisylaattiherkille suunniteltu ruokavalio, sappirakon sairauksiin ravitsemushoito, SCD-ruokavalio (hyvä!), SIBO, sikhit ruokalautasen äärellä, sitruunahapolle herkistyneille, sokeriton, sorbaattiherkille, South Beach, systeemistä nikkeliallergiaa poteville, syöpäpotilaan ruokavalio, tanniineille herkistyneille, trehaloosi-intoleranttien ruokavalio, tulehduksellisten suolistosairauksien yleisruokavalio, vegaanius, veriryhmäruokavaliot (älytöntä sekoilua), viljaton, VLCD, vähähappoinen, vähähiilihydraattinen ruokavalio, vähärasvainen (kärsimys!), vähäsuolainen, Välimeren ruokavalio, Zone, ärtyneen paksusuolen erityisruokavalio.

Suoliston kunto on tässäkin kirjassa nostettu esille ruokavalioremontin perusteena. Lukuisin eri menetelmin voidaan suoliston hyvinvoinnista varmistua. “Kaikki” mitä haluat tietää suolistosairauksien hoidosta löytyy kirjan sivuilta.

Kirja vilisee käytännönläheisiä ohjeita ruokavalioista ja tietoa siitä miten pitäisi suhtautua erityisruokavalioita noudattaviin (“voi kamala, en minä ainakaan pystyisi olemaan ilman X:ää”, “kyllä sinä nyt maistaa voit”, “erityisruokavaliot ovat muoti-ilmiö”)

Tärkeimmät asiat otetaan esille ruokavalintojen suhteen ja lukija saa kivoja vinkkejä mitä ottaa huomioon ruoan valmistamisessa.

Niin kuin tässä ei vielä olisi kylliksi, kirjassa luetellaan A:sta Ö:hön selityksen kera mitkä ruoka-aineet ovat allergikolle ongelmallisia.

Vahva suositus!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

0 Comments

  1. Paluuviite:Erityisiä arvosteluita | Hankala potilas vai hankala sairaus

  2. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja | Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *