Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Laillistettua metaboliaa, osa 1

Kirjoittaja: Asiantuntija

Pyynnöstä tuntemattomana pysyttelevä asiantuntija on innostunut professori Richard Feinmanin valistusmateriaalista. Tutuksi tullut asiantuntijamme on kääntänyt osan Feinmanin tekstistä Suomen kielelle ja pohtinut sanoman merkitystä. Lukuiloa!

Johdanto laillistettuun metaboliaan

Terveellinen syöminen on hankalaa, mutta ”onneksi” laillistetut ravitsemusterapeutit kertovat meille, miten syödä. Heidän oppinsa perustuvat useita vuosia opiskeltuun Tieteeseen. Mitä jos yrittäisimme tutustua tähän tieteeseen, alkeista aloittaen. Katsotaan ensin professori Feinmanin artikkeli aihepiiriistä, ja jatketaan artikkelisarjan muissa osissa analyysiä.

Jos teet kuten laillistettu ravitsemusterapeutti sinulle kertoo…

  • syö 3 pääateriaa ja välipalat siihen väliin ja tarvittaessa iltapala
  • syö tasapainoisesti eli kaikkia ravintoaineita joka aterialla (tasapainoinen ruokavalio on vakiintunut tarkoittamaan n. 50% hiilihydraattiosuutta ja 30% rasvaosuutta)
  • pidä verensokeri tasaisena
  • jos jätät aamiaisen väliin, ahmit myöhemmin
  • paastoaminen kuluttaa kehon rasvatonta massaa, etkä saa tarpeellisia kuituja ja hivenaineita
  • vältä tyydyttyneitä rasvoja ja korvaa niitä monityydyttymättömillä rasvoilla ja kokojyväviljatuotteilla
  • ei hiilareita voi kokonaan lopettaa, aivot tarvitsevat…

Johdanto metaboliaan

Aloittakaamme opiskelu professori Feinmanin johdolla ja hänen artikkelillaan metaboliasta (aineenvaihdunnasta) crossfit.com sivustolla.

Elämänmuotoja eli organismeja voidaan pitää lämpövoimakoneina ja aineenvaihduntaa organismin sisäiseksi toiminnaksi. Metabolia muuntaa ruoan sisältämän energian hyödylliseksi työksi (useimmiten kemiallista työtä, joka tuottaa elävälle solulle uutta kudosmateriaalia), joten tuottavuus (hyödyllinen työ mieluummin kuin hukattu lämpötyö) voidaan säilyttää.

Ihmisellä on käytössä kaksi pääasiallista metabolista polttoainetta: hiilihydraatti ja rasva. Ihmisen aineenvaihdunnalla on myös kaksi tavoitetta. Ensinnäkin meidän on ylläpidettävä riittävää energiantuotantoa, jonka hyödyllinen osa varmistaa sellaisten biologisten välituotteiden saatavuuden, jotka voivat ylläpitää elämää. Toiseksi meidän on säilytettävä enemmän tai vähemmän vakiona veren glukoosipitoisuuden.

Jotkut kudokset, erityisesti osa aivoista ja hermostosta, tarvitsevat glukoosia polttoaineeksi, joten hypoglykemia (alhainen verensokeri) edustaa selkeää hengenvaaraa. Korkea verensokeri (hyperglykemia) ei myöskään ole hyväksi.

Kuva 1: Tärkeimmät polttoaineet: hiilihydraatti CHO ja rasva FAT. Ihmisen aineenvaihdunnan kriittinen ominaisuus on se, että se ei voi muutamia poikkeuksia lukuunottamatta tehdä rasvasta glukoosia.

Jotta tarvitsemamme energia voidaan tuottaa ja verensokeri pidetään vakiona, niin aineenvaihduntamme käsittelee ravintoaineita ja polttoaineita eri tavalla. Tämä mahdollistaa joustavuuden sen suhteen, mitä syömme ja miten ylläpidämme elämänprosessejamme. Mutta on olemassa yksi ongelma: Mitä tapahtuu, kun ruokaa ei ole? Esivanhempamme eivät saaneet kolmea ateriaa päivässä.

Me kaikki varastoimme riittävästi rasvaa, jonka varassa voimme elää viikkoja tai jopa kuukausia, joten energiansaannin ensimmäinen tavoite on helposti saavutettu. Nälkäpaasto uhkaa kuitenkaan vakaan verensokerin vaatimusta. Toisin kuin rasvavarastomme, joka on suuri, glukoosivarastomme on hyvin vähäinen. Kehon melko rajallinen ratkaisu varastointitarpeeseen on polymerisoida glukoosi, mitä kutsutaan glykogeeniksi. Glykogeeni on rakenteeltaan kuin tärkkelys, joka on ruoan tärkeä glukoosilähde sokerin ohella.

Glykogeeniä varastoidaan pääasiassa maksassa ja lihaksissa. Nälkäpaaston aikana glukoosi irrotetaan polymeeristä (glykogeeni on hyvin haaroittunutta ja siinä on monia päitä, joita voidaan käyttää glukoosin nopeaan tuottamiseen). Nämä molekyylit viedään maksasta verenkiertoon aivojen ja muiden kudosten energiaksi. Lihasten glykogeenivarastoista glukoosia ei voi viedä, vaan se käytetään ainoastaan lihasten tarpeeseen, mikä on sopusoinnussa näkemyksemme kanssa, jossa maksa on aineenvaihdunnan komentokeskus ja lihas toimii kuluttajana. Kaikkien eri lihasten glykogeenivarastot ovat noin 400 grammaa. Maksan glykogeenivarasto on noin 100 gramma (kaikki yhteensä noin 2000 kcal). Lihasten ja maksan glykogeeni riittää energialähteeksi vain pari päivän ajaksi. Hiilihydraatin puute ja tarve pitää yllä veren glukoositasoa on kriittinen osa paastoon sopeutumista.

Kuva 2: Yhteenveto hiilihydraattien aineenvaihdunnasta. Hiilihydraattien tärkein ruokavalion lähde on polymerisoitunut tärkkelys (maissi, vehnä, peruna). Ruoansulatus pilkkoo tärkkelyksen yksittäisiin glukoosimolekyyleihin, jotka menevät aineenvaihdunnan energiaksi tai kierrätetään glykogeeniksi varastointia varten. Glukoosin lisäksi ihmisen ruokavalion toinen merkittävä sokeri on fruktoosi. Fruktoosia on puolet sakkaroosissa (pöytäsokeri: fruktoosin ja glukoosin dimeeri), joka imeytyy kahtena erillisenä sokerina. (Fruktoosi-maissisiirappi on kaupallinen prosessoitu tuote, joka on muodostettu muuntamalla jonkin verran glukoosia fruktoosiksi).

Hiilihydraattien aineenvaihdunta on esitetty kuviossa 2. Glukoosi on kuuden hiilen yhdiste yleensä kuusikulmaisena renkaana. Tärkkelys on polysakkaridi (glukoosipolymeeri) ja ravintoaineesta riippuen, voi sisältää satoja tai jopa muutamia tuhansia glukoosiyksiköitä. Ruoansulatus johtaa vapautuneisiin glukoosimolekyyleihin. (Fruktoosi on myös kuuden hiilen yhdiste, mutta viisikulmaiseksi renkaaksi järjestäytyneenä.)

GLUCONEOGENESIS GNG eli glukoosin uudistuotanto

Maksa on aineenvaihdunnan komentokeskus, tunnistaessaan kudosten energiantarpeen ja ohjaamalla tarjontaa. Se säätelee verensokeria sen tasoa havainnoimalla, ja tarpeen mukaan irrottaa glukoosimolekyylit varastoidusta glykogeenistä (ja päästää glukoosin verenkiertoon). Glykogeenivaraston täydentämiseksi ja jatkuvan tarjonnan ylläpitämiseksi myös nälän tai alhaisen glukoosipitoisuuden olosuhteissa, maksa suorittaa prosessin, joka tunnetaan nimellä glukoneogenesis (GNG). Lähtöaineena ovat muut metaboliitit, pääasiassa kierrätetty proteiini. Vain pieni osa kaikesta varastoiduista rasvasta voidaan käyttää glukoosin tuotantoon.

Säätö ja kontrolli

Miten maksa tietää, milloin GNG pannaan päälle? Miten adiposyytit (rasvasolut) tietävät voivansa lisätä rasvan hajottamista polttoaineiksi ja päästää ne verenkiertoon? On olemassa kaksi ensisijaista ohjausta, joista ensimmäinen ovat polttoaineet itsessään. Maksa reagoi rasvan ja sokerin sisään tulevaan virtaan. Toiseksi aineenvaihdunnan tila aistitaan, ja siihen reagoivat hormonit, pääasiassa insuliini ja glukagoni.

Haiman beetasolut erittävät insuliinia vasteena glukoosin pitoisuudelle; insuliini on ensisijaisesti anabolinen (kasvattava); se varastoi rasvaa ja hiilihydraattia sekä lisää proteiinisynteesiä. Ohjaus on usein negatiivista esim. siten, että insuliini vaimentaa vastahormoninsa glukagonin synteesiä ja aktiivisuutta.

Haiman alfasolut erittävät glukagonia verensokerin laskiessa, ja glukagoni kiihdyttää glukoosin vapauttamista glykogeenivarastoista samoin kuin rasvahappojen purkamista rasvasoluista. Molemmat toiminnot ovat insuliinin (negatiivisen) takaisinkytkennän alaisia.

Meillä on kehon laajuinen kontrolli hormonien kautta. Jos verensokeri laskee, glukagonia erittyy ja glukagoni stimuloi glukoosin vapautumista glykogeenivarastoista maksassa ja rasvan vapautumista adiposyyteistä (rasvasoluista). Insuliinin eritys taas on merkki siitä, että ajat ovat hyviä – ehkä söit juuri illallisen ja on aika varastoida ravinteita. Insuliini estää glukagonia päästämästä lisää ravintoaineita vereen, koska juurihan söit, ja pysäyttää gluconeogeneesin ja sitä myötä glukoosin päästämisen verenkiertoon.

Nyt ymmärrämme melko hyvin, että insuliinin pääasiallinen tehtävä on, suoraan ja välillisesti, maksan glukoosituotannon ja glukoosin vapautumisen hallinta (rajoittamismielessä). Oppikirjoissa korostetaan perinteisesti, että verensokerin aleneminen johtuu insuliinin kyvystä lisätä solujen glukoosin ottoa verenkierrosta, mutta nyt pidämme tätä toissijaisena vaikutuksena. Tämä prosessi tulee ongelmalliseksi, jos se lakkaa toimimasta hyvin. Tyypin 1 diabeetikolle T1D on tunnusomaista insuliinierityksen vakava puute tai puuttuminen kokonaan. TD1-ihmiset eivät voi kontrolloida glukoosin vapautumista maksasta, vaikka ruoasta tulee lisää glukoosia, mikä johtaa hyperglykemiaan eli korkeaan verensokeriin, joka on diabeteksen keskeisin ilmiö. Ihmiset, joilla on tyypin 2 sokeritauti, tuottavat insuliinia, mutta heikolla tottelevaisuudella elinten puolelta – heitä kutsutaan insuliiniresistenteiksi – ja hyperglykemia on ensisijaisesti seurausta vaikeudesta käyttää glukoosia, minkä pitoisuus siis pysyy korkeana veressä.

Seuraavassa osassa tarkastellaan rasvojen aineenvaihduntaa.

 

2 thoughts on “Laillistettua metaboliaa, osa 1”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.