Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Laillistettua metaboliaa, osa 2

Kirjoittaja: Asiantuntija

Pyynnöstä tuntemattomana pysyttelevä asiantuntija jatkaa professori Richard Feinmanin valistusmateriaalin penkomista. Tässä osa 1, jossa pienen johdannon jälkeen saimme tietää miten hiilihydraatit varastoidaan ja käytetään elimistön tarpeisiin. Tässä kirjoitussarjan toisessa osassa perehdytään ravintorasvojen aineenvaihduntaan ja ketogeenisen ruokavalion etuihin.

Rasvahappojen hajottaminen ja varastointi

Kuten glukoosin aineenvaihdunnassa, rasvahappojen synteesi ja hajottaminen ovat myös insuliinin ja glukagonin hallinnassa. Kuvio 3 esittää rasvojen E-muotoisen molekyylirakenteen. E:n varret ovat rasvahappoja, ja pystyrunko on varret yhdistävä glyseroli. Rasvojen kemiallinen nimi on tri-asyyli-glyseroli (TAG), eli kolme rasvahappoa ja yksi glyserolimolekyyli (”asyyli” on hapon adjektiivinen muoto).

Rasva voidaan hajottaa vapaiksi rasvahapoiksi ja glyseroliksi; prosessi on nimeltään lipolyysi (”lipo”, joka tarkoittaa ”rasvaa”, ”-lysis” tarkoittaa ”hajottamista”). Rasvahapot ovat suurelta osin hiilivetyjä (pitkät hiiliketjut ja vety yhdistyneenä hiileen), aivan kuten bensiini ja vastaavat polttoaineet. Kemiallisesti ne vaativat samankaltaista reaktiota (oksidaatio), mutta koska haluamme sen tapahtuvan huoneenlämpötilassa ilman sytytystulppaa, meidän on kehitettävä hienostunut mekanismi.

Rasvan varastointi käsittää TAG:n muodostumisen rasvahapoista ja glyserolista (synteesi). Adiposyytit (rasvasolut) toistavat synteesi-lipolyysi sykliä, jota säätelevät insuliini ja glukagoni samalla tavalla kuin glykogeenin synteesiä ja de-polymerisointia. Insuliini lisää TAG:n varastointia ja glukagoni kiihdyttää rasvahappojen tuotantoa TAG:sta (ja edelleen päästämistä verenkiertoon).

Kuvio 3: Rasvan (triasyyliglyserolin, TAG) rakenne. Tyypillisissä rasvahapoissa on noin 20 hiiliatomia. Rasvasolut ylläpitävät loputonta sykliä; hajottavat ja syntetisoivat TAG:n rasvahapoista ja glyserolista.

Hiilihydraattien ruokarajoitus ja ketoosi

Muodostuva kuva on prosessi, jota pääasiassa säätelevät ravinnon hiilihydraatit. Glukoosin tarjonta säätelee hormoneja, pääasiassa insuliinia ja glukagonia. Rasvalla on pitkälti passiivinen rooli aineenvaihdunnassa, koska se syntetisoidaan ja hajotetaan hiilihydraattien vaikutuksesta. Painonpudotuksessa hiilihydraattirajoitus on strategia, joka seuraa tästä ajatuksesta.

Aineenvaihdunnallisesti hiilihydraattien väheneminen on ajurina nälkäpaastoon sopeutumisessa, ei niinkään kokonaiskalorien väheneminen. Kalorien kokonaismäärä on tietysti osa kokonaisuutta, mutta ravinnon hiilihydraatti on pääohjaaja. Hiilihydraattien, suoraan ja hormonien välityksellä, sanotaan olevan katalyyttisiä: ollessaan itse polttoaineena, se lisäksi stimuloi muiden ravintoaineiden sijoittamista joko varastoitavaksi tai energiantuotantoon. (Vanhassa oppikirjallisuudessa sanottiin, että rasva oli ruuti ja hiilihydraatti oli sytytin.)

Vähähiilihydraattinen ruokavalio välttää kehon proteiinikuormasta syömisen, koska ruokavalioon sisältyy proteiinia. Ajatuksena on siis se, että keho noudattaa paastoon sopivaa vastetta, mutta välttyy lihasmassan menetykseltä. Tällaisia ​​ruokavalioita kutsuttiin perinteisesti ”proteiinia säästäväksi paastoiksi”, tai kuten fysiologian pioneeri George Cahill totesi, ”Atkinsin dieetti on korkean kaloripitoisuuden paasto.” Käytännössä vähähiilihydraattiset dieetit sisältävät yleensä runsaasti rasvaa (varsinkin verrattuna perinteisiin suosituksiin), ja ne on tapana lyhentää LCHF (low carb high fat).


Kuvio 4: Metabolinen toiminta ja ketoosi. Kaksi polttoainetta (CHO ja Fat), jotka toimitetaan verenkiertoon joko ravinnosta tai varastoista, ovat lähtöaineita oksidaatiossa hiilidioksidiksi ja vedeksi. Kolmas polttoaine, ketoaineet, voidaan syntetisoida rasvahapoista, kun veren glukoosi on alhainen. Glukoosia voidaan varastoida glykogeeninä tai muuntaa rasvaksi, mutta aineenvaihdunnan keskeinen piirre on se, että rasvaa ei voi muuntaa glukoosiksi. Proteiini voi toimia glukoosin lähteenä, mutta nälkäpaastossa ainut proteiinin lähde on kehon ”kierrätys”proteiini, ja tässä kontekstissa ketoaineet ovat ”proteiinia säästäviä” ja ne voidaan polttaa soluissa vaihtoehtoisena polttoaineena (korvaten glukoosia), pitäen tarpeen glukoosin uudistuotannolle GNG niin pienenä kuin mahdollista.

Kun ruokaa ei ole tarjolla, evoluutio on kehittänyt mekanismin proteiinien säästämiseksi käyttämällä epäsuorasti rasvaa. Vaikka aivot ja keskushermosto eivät voi käyttää pitkäketjuisia rasvahappoja, voidaan osa maksan rasvametaboliasta kanavoida ketoaineiden luomiseen, jotka ovat lyhyitä molekyylejä, joita aivot ja hermosto voivat käyttää, samoin kuin myös muut solut. Ketoaineet tarjoavat vaihtoehtoisen polttoaineen glukoosille ja vähentävät tarvetta proteiinin käyttämiseksi glukoneogeneesiin. Ketoaineet beta-hydroksibutyraatti (BHB) ja asetoasetaatti ovat neljän hiilen yhdisteitä, jotka voivat korvata glukoosin tarvetta monissa kudoksissa.

Normaaleissa olosuhteissa aivot tarvitsevat noin 130 g glukoosia päivässä. Muutama päivä ketoosissa ja paastossa, ja tämä glukoosin tarve puoliintuu. Ketogeneesin aloitussignaali on alentunut hiilihydraatti ravinnossa, ja siihen liittyvä insuliinin väheneminen ja glukagonin lisääntyminen. Tämä tarkoittaa, että rasvan hajottamista (lipolyysiä) ei estetä, kun Insuliinitaso putoaa ja vapaat rasvahapot vapautuvat verenkiertoon ja osa kulkeutuu maksaan. Hyvin suuret rasvahappopitoisuudet maksassa johtavat ketoaineiden tuotantoon, ja samaan aikaan stimuloidaan glukoneogeneesiä. Tämä johtaa samanaikaisiin ketoaineiden synteesiin ja glukoosin uudistuotantoon, glukoneogeneesiin.

Kuva 5: Metabolisten komponenttien vuorovaikutus. Varastorasva (TAG) voi toimittaa rasvahappoja polttoaineeksi, mutta näistä voi myös tulla ketoaineita. Jotta asiat eivät pääse valloilleen (liikaa rasvojen hajottamista, liikaa ketoaineita), ketoaineet stimuloivat insuliinia sen verran, että se toimii estävänä paluukytkimenä. Tällaisen syklin polku on esitetty kuviossa 6.

Ketoaineiden tuotannon säätely

Laajaa kiinnostusta ketogeenisiin ruokavalioihin on herännyt hiljattain, ja niiden arvo voi olla vielä aliarvioitu. Tämä johtuu siitä, että olemme oppineet ketoaineenvaihdunnasta vain kahdessa kontekstissa: nälkäpaastossa, jossa ketoaineet ovat ystäviämme, ja hoitamattomassa tyypin 1 diabeteksessa, jossa ketoasidoosista tulee todellinen uhka – koska ketoaineet ovat happoja ja asidoosi (liian paljon happoa veressä) voi olla hengenvaarallista. Ennen insuliinin keksimistä ketoasidoosi oli potentiaalinen kuolinsyy tyypin 1 diabetesta sairastaville. Syynä siihen, että ketogeeninen ruokavalio ei aiheuta riskiä ei-diabeetikoille, on se, että ketoaineet itse stimuloivat insuliinin eritystä, joka tukahduttaa lipolyysin eli rasvahappojen lähteen, vähentäen vapaita rasvahappoja veressä ja sammuttaen ketoaineiden synteesin.

Toisin sanoen, on olemassa negatiivinen takaisinkytkentä. Jos nälkäpaastoon tai vähän hiilihydraattia sisältävään ruokavalioon liittyy veren glukoosipitoisuuden heikkeneminen, haima tunnistaa sen ja glukagoni hormoni erittyy (ja insuliini samalla vähenee). Glukagoni stimuloi rasvahappojen hajottamista ja vapauttamista verenkiertoon, ja insuliinin negatiivinen ohjaus helpottaa, kun insuliinitasot laskevat. Tämä johtaa vapaiden rasvahappojen tuotannon lisääntymiseen. Maksaan virtaa nyt rasvahappoja, joita voidaan käyttää ketoaineiden synteesiin. Täten luodaan vaihtoehtoinen polttoaine aivoille, jos glukoosi veressä pysyy todella alhaisena. Jos ketoainepitoisuus alkaa nousta liian korkeaksi, ketoaineet itse stimuloivat haimaa erittämään insuliinia, jonka määrä alkaa kohota. Glukagonin eritys estyy ja nämä kaksi hormonimuutosta yhteisvaikutukseltaan sammuttavat lipolyysin. Kuvion 5 laaja sininen viiva esittää ketoosin stimulaation ja säätelyn sykliä.

Kuva 6: Ketoosin pitäminen hallinnassa. Ketogeneesiä säätelee takaisinkytkentäsilmukka (vaaleansiniset nuolet kuvassa): matala glukoosipitoisuus ➛ insuliinin putoaminen ➛ lipolyysi nousee ➛ korkeat rasvahapot ➛ ketoaineet ➛ insuliini lisääntyy ➛ lipolyysi estyy ➛ alentuneet vapaat rasvahapot ➛ ketogeneesi sulkeutuu ➛ solut alkavat käyttää glukoosia➛ glukoosi laskee ➛ insuliini putoaa jne. Johtopäätös on se, että ketogeeninen ruokavalio ei voi aiheuttaa ketoasidoosia.

Kuviot 5 ja 6 esittävät, kuinka tämä järjestelmä toimii, mutta on tärkeää ymmärtää, että tämä prosessi ei ole mikään flipperikone. Todellisuudessa kaikki tapahtuu samanaikaisesti: TAG valmistetaan ja hajotetaan jatkuvasti, ja solujen pinnan reseptorit havaitsevat glukoosin ja hormonit. Siinä on kaikki elementit vakaaksi tilaksi – muutokset toteutetaan takaisinkytkennällä, ja biologia pyrkii pitämään kaiken muuttumattomana. Siksi yksi suklaapatukka ei ehkä ”potkaise sinua pois ketoosista”, ja siksi sinun täytyy tehdä jotain radikaalia laihtuaksesi (muuttaaksesi tasapainotilan).

Johtopäätös

Elävät organismit ovat vakaassa tilassa, jossa ne tuottavat energiaa polttamalla ruokaa. Niillä on kehittyneet mekanismit, joilla ylläpidetään enemmän tai vähemmän vakio veren glukoositaso (kts. Kuva alla). Kun elintarvikkeita ei ole, monet organismit voivat siirtyä uuteen tilaan, jossa ne käyttävät varastoitua rasvaa polttoaineena, tuottavat glukoneogeneesin avulla jatkuvasti glukoosia (pääasiassa proteiinista) ja tarjoavat proteiinia säästävää vaihtoehtoista polttoainetta ketoaineina. Vakaan tilan pääkontrolli tapahtuu nautitun hiilihydraatin kautta (ja välillisesti insuliinilla ja muilla hormoneilla), ja tätä voidaan käyttää terveyshyödyn tavoitteluun saavuttamalla paastoamisen edut, kun samalla säästetään kehon proteiineja.

Kuva 7: Yhteenveto aineenvaihdunnasta. Ruokavalion kaksi pääpolttoainetta, hiilihydraatit ja rasvat, sekä rasvojen hajotustuotteet ketoaineet (joiden tuotanto käynnistyy hiilihydraattien rajoituksen kautta), voidaan hapettaa energiaksi (oranssit nuolet). Rasvahappo-TAG-sykliä ja glukoosi-glykogeenisykliä säätelevät insuliini (joka estää hajottamista ja suosii varastointia) ja glukagoni (joka suosii hajottamista). Insuliini itse säätelee glukagonia.

Richard David Feinman, Ph.D., on solubiologian professori New Yorkin osavaltion yliopiston lääketieteellisessä keskuksessa Brooklynissa, jossa hän on ollut edelläkävijä ravitsemuksen sisällyttämisessä biokemian opetussuunnitelmaan. Rochesterin yliopiston ja Oregonin yliopistosta valmistunut tohtori Feinman on julkaissut lukuisia tieteellisiä ja kansantajuisia kirjoituksia. Hän on perustaja ja entinen päätoimittaja (2004–2009) Nutrition & Metabolism lehdessä. Hän tutkii parhaillaan ketogeenisen ruokavalion soveltuvuutta syöpähoitoon.

Muita metaboliaan liittyviä kirjoituksia Feinmanin omassa blogissa:

https://feinmantheother.com/2012/02/02/648/

https://feinmantheother.com/2017/04/01/calories-in-calories-out-substrate-cycles-and-diesel-engines/

 

1 thought on “Laillistettua metaboliaa, osa 2”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.