Valikko Sulje

Älä kadota terveyden aarretta!

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Olen pannut merkille, että yhä useampi ihminen pitää terveyttään suuressa arvossa. Ihminen tekee kaikkensa, jotta hän ei menettäisi tätä suurinta aarrettaan elämässä. Vasta menettäessään ihminen oppii, sanoo intialainen sananlasku monimerkityksellisesti. Terveyden merkityksen ymmärtää viimeistään silloin, kun sen menettää. Haluan täydestä sydämestäni toivottaa sinut tervetulleeksi hyvin yksinkertaisen tekstini pariin. Lue ja kommentoi!

Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen

Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja elämänvalintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Luennoillani hämmästellään yhdessä miten yksinkertaista terveyden säilyttäminen on ja miten hienossa kunnossa ihmiselimistö pysyy noudattaessaamme hyvin helppoa elämäntapaa: nuku hieman paremmin kuin kaikki muut, syö hieman paremmin, liiku hieman enemmän, rentoudu hieman useammin jne.

Terveys ei aina merkitse lääketieteellisen laitteen näyttämää suosiollista mittarilukemaa, vaan terveydessä on kyse myös vaikeammin mitattavissa olevista asioista kuten onnellisuus ja tyytyväisyys. Terveys merkitsee monille sairauden poissaoloa. Terveeksi julistetaan se ihminen, jolle ei ole diagnosoitavissa yhtään sairautta. Onko näin?

Nyt tulee vaikea asia

Vastuuta omasta terveydestä ei voi lykätä jonkun muun kontolle, vaan vastuu on otettava terveydestä ihan itse. Tämä voi tietysti olla vaikea oivaltaa, jos on teettänyt joko tietoisesti tai alitajuisesti itselleen mallin siitä, että terveysasiat hoidetaan aina jonkun muun toimesta (“lääkäri kertoo oletko terve ja jos et ole, hän määrää sinulle lääkkeen joka parantaa”). Tällöin sinun henkilökohtainen arvovaltasi on nujerrettu. Ihan uusi sivu aukeaa elämässäsi kun otat vastuun omasta terveydestäsi. Kun ihan tosissasi paneudut tilanteeseesi ja opit oman elämäsi ja terveytesi parhaaksi asiantuntijaksi.

Yksi vaikeimpia asioita terveysvalistuksessa on pysäyttää ihminen pohtimaan elämänvalintojaan ihan tosissaan. Tekeekö hän kaikkensa, jotta terveys säilyy? Löytääkö hän tässä hetkessä jotain arvokasta elämäntaipaleelleen? Kannattaako hänen paneutua tähän asiaan ihan tosissaan? Väitän, että suurin osa terveysvalistuksen oivallisesta sanomasta menee hukkaan, jos ihminen ei ole vastaanottavaisessa tilassa ja omaksu täydestä sydämestään hänelle tarjottua tietoa.

Terveyden aarre löytyy hyvin yksinkertaisesta maastosta

Kokemukseni mukaan tämän polun varrelta löytyy terveyden perusta:

  • Laadukas ruoka. Syö mahdollisimman usein (aina?) ravinteikasta mahdollisimman luonnonmukaista ruokaa (ei lisäaineita, ei valmisruokaa, ei liikaa sokeria). Älä juo liikaa kahvia ja vähennä alkoholin käyttöä. Googlaa: anti-inflammatory diet (anti-inflammatorinen, tulehdusta ehkäisevä ruoka)
  • Sopivasti liikuntaa. On tärkeää liikkua yksilöllisten tarpeittesi mukaisesti. Harva meistä tarvitsee erittäin paljon liikuntaa ja vielä harvempi (ei kukaan?) pärjää liikkumattomana. Mitoita siis liikuntapanostuksesi viisaasti!
  • Aurinko. Me tarvitsemme auringonvaloa, jotta pysymme terveenä. Tässäkin on oltava tarkkana ettei tule liioiteltua. Vietä aikaa auringossa, mutta Suomessakin on kesäisin suojattava itseään liialliselta auringonpoltolta.
  • Tasapainoinen elämä. Löytyy tukea sekä sosiaalisuudesta että yksinäisyydestä. Tuen mielelläni ajatusta siitä, että ihmisen on hyvä välillä olla yksin omine ajatuksineen ja välillä on hyvä ympäröidä itsensä hyvillä ystävillä. Etsi tasapainoa tässä asiassa. Vältä negatiivisia ihmisiä. Etsi työ, harrastus ja elämäntapa josta pidät. Älä käytä elämääsi valittamiseen. Jos valitat kaikesta, ei ole kovin realistista odottaa, että elämä muuttuisi paremmaksi.
  • Unta palloon! Löytyy hyvin vahva viesti siitä, että yksi olennainen tekijä terveytemme perustassa on hyvä yöuni. Pitkäikäiset nukkuvat hyvin. Tee kaikkesi turvataksesi yöunesi. Uni on verraton aarre.
  • Ota rauhallisesti! Kaikki merkit viittaavat siihen, että liiallinen stressi nakertaa elämänlaatua ja terveyttä. On syytä kaikin keinoin etsiä rentoutta ja tiedostaa milloin elämän kokonaisrasitus on liian rankalla tasolla.

 

Lopuksi

Terveys ja hyvinvointi koostuu siis hyvin yksinkertaisista asioista. Kun ylläolevat asiat ovat kunnossa, sitten on hienosäädön aika, eli tarvitsemme kaikki yksilöllistä säätöä (ravintolisät, mahdollinen maidottomuus, viljatuotteiden määrä, työn määrä, motivointi, kiinnostuksen aste, vastuun ottaminen terveydestä, oman elimistön kunnioittaminen). Kaikille sopivaa täydellistä ja yhtenäistä terveyslinjausta ei ole löydettävissä. Käytä koko elämäsi oman hyvinvointisi etsimiseen. Se on kiehtova harrastus!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

1 Comments

  1. Tarja Hartman

    Hyvä artikkeli. Perusasioita. Miksi kuitenkin välillä niin vaikeita noudattaa. Kuten vältä negatiivisia ihmisiä, vältä stressiä, …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *