Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Äiti hiihtää huipulla

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Toimittaja Taru Schroderus on kirjoittanut hiihtäjä Riitta-Liisa Roposen tarinan.  ”Äitinä huipulla” -kirja (Fitra, 2017) antaa realistisen kuvan huipulla urheilevan äidin elämästä, arjen tuomista lukuisista haasteista, kompromisseista ja uhrauksista oman urheilu-uran ja perheen hyvinvoinnin eteen. Kirja tuo erityisen elävästi esille viidentoista vuoden ajanjakson pikku-Idan syntymästä ukin kuolemaan. Tähän ajanjaksoon mahtuu tuhansia treenitunteja, lapsesta erossa olemisen ikävää, koko perheen yhteisiä leirejä ja lomia, vaativia kilpailumatkoja, erikoisia matkajärjestelyjä ja pitkää pinnaa. Vahvan tukiverkon merkitys korostuu hiihtäjän arjessa, joka vie vuoroin molempia vanhempia maailmalle. Riitta-Liisan aviomies on hiihtovalmentaja.

Draamaa

Kirjassa on paljon dramatiikkaa, sillä Riitta-Liisan elämä ei ole aina sujunut suunnitelmien mukaisesti. Yksi dramaattisimpia kokemuksia on aviomies Toni Roposen äkillinen sairastuminen kaudella 2008-2009. Annetaan Ritun itse kertoa:

”Eräänä syyskuisena aamuna, juuri kun Toni oli lähdössä Tukholmaan tärkeään työpalaveriin, hän sai aivoinfarktin. Se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, sillä eihän kukaan voisi olettaa, että infarkti iskee alle nelikymppiseen hyväkuntoiseen mieheen. Hän oli kolauttanut päänsä paria päivää aiemmin jalkapallopelissä, joten todennäköisesti infarkti johtui ainakin osittain siitä.

Olin vielä umpiunessa, kun kuulin korvatulppieni läpi Tonin hakkaavan vessan ovea ja huutavan nimeäni. Hän oli oksentanut rajusti ja lyyhistynyt vessan lattialle, eikä päässyt sieltä omin voimin ylös. En ole ikinä elämässäni pelästynyt niin pahasti kuin silloin. Ryntäsin Tonin luo ja soitin saman tien apua. Sitten soitin naapuritaloon vanhemmilleni, jotka juoksivat hätiin. Minuutit ennen ambulanssin saapumista olivat pitkiä. Toni nostettiin paareilla vessan lattialta ambulanssin kyytiin ja hänet vietiin pillit ulvoen sairaalaan. Tutkimusten jälkeen tukoksen todettiin olevan pikkuaivoissa. Jostain syystä Toni otettiin sisään tutkimuksiin vasta iltapäivällä ja liuotushoito aloitettiin heti kun diagnoosi oli selvillä. Oli onni onnettomuudessa, että Toni kuitenkin selvisi infarktista, koska nopea toimiminen on tärkeää juuri tällaisissa tapauksissa.

Tonin tilannetta kuvaa ehkä parhaiten se, että kun hänen äitinsä tuli Mikkelistä katsomaan poikaansa, hän pyörtyi järkytyksestä ja joutui itsekin osastolle tarkkailuun.”

Toni kuntoutui hyvin ja Riitta-Liisa jatkoi harjoitteluaan ja kilpailemistaan. Kirjassa on hyvin yksityiskohtaista tietoa huippu-urheilijan harjoittelusta. Ehkä parasta kirjassa on se rehellinen kuva mikä piirtyy lukijalle siitä mitä urheilijan arki on. Se on totista työtä!

Dalén

Toni Roponen tutkii kirjassa päävalmentaja Magnar Dalénin merkitystä Riitta-Liisan uralla. Magnarin aika vuodesta 2006 vuoteen 2014 oli Riitta-Liisan kansallisen ja kansainvälisen uran kannalta erittäin merkittävää aikaa. Vaikka Ritu menestyi hyvin jo vuoden 2005 MM-kisoissa ja yksittäisissä maailmancupin kisoissa, on sanomattakin selvää, että Magnar toi paljon uusia asioita ja ajattelutapoja maajoukkueen harjoitteluun. Toni kirjoittaa näin:

”Minulla oli Magnarista todella vähän etukäteistietoa, koska hän oli työskennellyt edellisvuodet lähinnä lukiovalmentajana. Toki tiesin, että Magnar oli ollut pitkän suksihuoltajauransa jälkeen menestyksekäs päävalmentaja myös Ruotsin maajoukkueessa. Niinä vuosina, kun Magnar toimi huoltopäällikkönä Norjassa ja Ruotsissa sekä päävalmentajana Ruotsissa, hänellä oli mahdollisuus nähdä läheltä maailman parhaiden urheilijoiden harjoittelua, elämää ja suhtautumista sekä urheiluun että sen ulkopuolisiin asioihin. Nyt, vuosien kuluttua, olen oppinut huomattavasti paremmin ymmärtämään näiden asioiden merkityksen omassa valmennustoiminnassani…

…Hän oli todellinen huippu-urheilumies ja häntä kiinnosti lähinnä parhaiden urheilijoiden tekeminen, joka tarkoitti myös muiden maiden urheilijoita. Hän seurasi aina leireillä innoissaan myös muiden harjoittelua ja ihannoi asioita, joita parhaat urheilijat tekivät. Se olikin yksi Magnarin vahvuuksista. Hän ei yrittänytkään oppia asioita fysiologian kautta, vaan ottamalla mallia huippujen tekemistä harjoituksista. Magnarille oli tyypillistä kertoa jo syksyllä, ketkä ulkomaisista huipuista tulevat menestymään talvella ja ketkä eivät. Joskus nämä veikkaukset menivät metsään ja joskus napakymppiin, mikä on tietysti aika luonnollista, kun puhutaan vain maailman valioista.

Leiriharjoittelu oli Magnarin aikakaudella hyvin samantyyppistä koko ajan. Se perustui vahvaan kokemukseen siitä, mitä hän oli nähnyt eri maajoukkueiden tekevän. Minusta leirisuunnitelmat olivat loistavia ja valmentajana halusin, että varsinkin Ritu tekee leiriohjelman täysin suunnitelman mukaan.

…Magnar oli kaikkina näinä vuosina hyvin johdonmukainen monissa asioissa, joita hän halusi tuoda joukkueeseen. Meille perheenä Magnar oli koko kahdeksanvuotisen päävalmentajuutensa ajan erittäin reilu ja pelisäännöt olivat selvät alusta lähtien. Magnar hyväksyi perheen kaikille leireille (sisältäen lapset ja jopa ystävät), mutta kilpailukaudella kukaan ulkopuolinen ei saanut majoittua joukkueen kanssa samassa hotellissa. (Mukaan lukien Ida ja minä, joka olin tuolloin Matin ja Ritun henkilökohtainen valmentaja). Sopeuduimme täysin Manen linjaan. Vaikka jouduimmekin suunnittelemaan elämäämme huomattavasti enemmän hänen sääntöjensä vuoksi, niin mielestäni hän toimi erittäin jämptisti. Magnar pyrki myös olemaan tasapuolinen kaikkia kohtaan. Majoitussääntö oli toki monesti hankala asia etenkin Idalle ja hoitajillemme. Idan oli vaikea ymmärtää, miksi hänen pitää olla äidistä erossa ja olla vierekkäisessä hotellissa. Mutta sääntö koski kaikkia. Magnar oli tehnyt asian selväksi kaikille ja systeemi toimi hienosti. Meille perheenä oli huomattavasti tärkeämpää olla mukana leireillä, koska siellä Ida sai elää arkea äidin kanssa. Luonnollisesti myös minun rooli valmentajana oli tärkeämpi leireillä kuin kisamatkoilla. Suunnittelin kaikki leirit, joissa olimme mukana ajoissa ja se helpotti myös yhteispeliä Manen kanssa. Usein Mane tuskailikin minulle, että muut jättivät suunnittelun perheenjäsenistä liian viime tippaan.

Vaikka muistelen Manen aikaa varsin positiivisesti ja opin häneltä vuosien varrella paljon, niin on selvää, että monesti myös kirosin häntä monen monituisissa asioissa. Osa turhautumisistani liittyi siihen, että uskoin vahvasti hänen voivan mukautua tietyissä asioissa, mutta hyvin usein sain huomata hänen olevan omissa mielipiteissään järkähtämätön. Edes väistämättömän totuuden tunnustaminen ei häneltä onnistunut, vaikka hän oli väärässä.”

Magnarin teesit Toni Roposen kommentein:

  1. Pitää harjoitella paljon ja kovaa.
  2. Paljon ylämäkiharjoittelua (ainoa keino parantaa ”moottoria”).
  3. Paljon tasatyöntöharjoittelua (muutti eniten minun ajatuksiani hiihtoharjoittelusta kesällä).
  4. Pk-harjoittelu pitää tehdä hiljaa. Magnar ei kuitenkaan puuttunut, kun urheilijat menivät liian kovaa, mutta sanoi minulle, jos joku teki väärin. Magnar sanoi, että urheilijan pitää tajuta itse virheensä, jos hän on kerran asiasta sanonut.
  5. Oheisharjoittelu on tärkeää, mutta ylämäkiharjoittelu tekee voittajat.
  6. Pitää kilpailla myös kesällä.
  7. Jos mahdollista, harjoittele aina parempiesi kanssa ja ota mallia siitä mitä he tekevät (mallista oppiminen oli yksi Manen vahvuuksista).

Ura jatkuu

Mukavaa on lukea, että Ritun ura hiihtäjänä jatkuu. Tähän loppuun Ritun omia, tuoreita ajatuksia:

”Liiton paljon puhutut talousvaikeudet eivät mielestäni ole juurikaan vaikuttaneet itse toimintaan. Maajoukkuetoiminta on ollut koko urani ajan erittäin korkeatasoista. Leiriolosuhteet ovat olleet todella hyvät sekä Suomessa että ulkomailla, ja maajoukkuevalmentajat, joita on yleensä leireillä 2–3, ovat suunnitelleet ja toteuttaneet hyviä leirejä. Leireillä on aina ollut mukana 1–3 hierojaa/fysioterapeuttia, jotka ovat tehneet pitkää päivää, jotta kaikki urheilijat olisivat tyytyväisiä. Myös ravinto-olosuhteet ovat aina olleet optimaaliset huippuharjoitteluun. Kilpailukaudella huoltomme on toiminut loistavasti ja jokaisella hiihtäjällä on ollut oma voitelija. On tietenkin luonnollista, että toisinaan joku asia ottaa päähän ja kaikkia eivät samat leiripaikat tai ruoka ei miellytä. Suurin syy siihenkin on, että jossain muualla hyvä on ollut vieläkin parempaa.

Olen hiihtänyt suurimman osan urastani äitinä ja valmentajat ovat suhtautuneet äitiyteeni hyvin. En ole koskaan odottanut, että liitto tai kukaan muukaan hoitaisi lapseni tai hoitajani kustannuksia. Tärkeintä on ollut hyväksyntä sekä vapaus ja luottamus toimintaamme perheenä. Jo Idan syntymän hetkellä päätin pitää tyttäreni niin paljon ja lähellä itseäni kuin mahdollista. Kun mietin viimeistä yhdeksää kuukautta elämässäni taaksepäin, niin en olisi vielä vuosi sitten voinut kuvitella, millainen vuosi minulla on edessä. Viimeisien kuukausien aikana olen huomannut, miten pienistä asioista onni ja onnellisuus muodostuvat.

Joulukuussa 2016 tyttäreni hevonen kaatui omiin jalkoihinsa ja olimme todella onnekkaita, että Idalta murtui vain solisluu. Kymmenen päivää myöhemmin alkoi epäonneni selän kanssa ja se johti lopulta leikkaukseen ja unelmani särkymiseen kotikisojen suhteen. Tonin isän kuolema ja äitini vakava sairastuminen asettivat nekin elämässä tärkeimmät asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Kun tähän vielä lisätään läheisen ystäväni vaikea sairaus, johon kukaan ei tunnu löytävän ratkaisua voin todeta, että takana on elämäni ylivoimaisesti rankin vuosi sekä fyysisesti että henkisesti. Tällä hetkellä urheilulliset ajatukseni ovat jo olympialaisissa. Vaikka urani onkin jo ollut todella pitkä, en osaa ajatella jäähdytteleväni, vaan tavoittelen edelleen menestystä korkeimmalla tasolla.

Olemme puhuneet Tonin kanssa paljon urani kestosta ja tulevaisuudesta. Ensimmäisen kerran minulta kysyttiin lopettamisesta jo kymmenen vuotta sitten. Huippu-urheilu muuttuu jatkuvasti ammattimaisemmaksi ja useissa lajeissa nähdään aina vain vanhempia huippuja, joiden motivaatio harjoitteluun ja kurinalaiseen elämään on säilynyt jo vuosikymmeniä kovana. Olen vahvasti sitä mieltä, että ikä ei ole useinkaan selittävä tekijä tulosten heikkenemiselle. Monesti vika löytyy harjoittelusta sekä motivaatiosta huippu-urheilun vaatimaan elämään ja harjoitteluun, jossa kompromisseja ei tunneta. Olen luonnollisesti itsekin pohtinut ja puhunut lopettamisestani jo useina vuosina. Kaikkeen työhön liittyy välillä tuskastumista ja väsymistä, ja näin on toki myös urheilussa. Itse koen, että elän hyvin poikkeuksellista elämää, josta nautin edelleen valtavan paljon. Jatkan uraani niin kauan, kun nautin harjoittelusta ja kilpailuista yhtä paljon kuin nyt. Jos tasoni kuitenkin putoaa, enkä pysty enää hiihtämään sillä tasolla, jolla olen aiemmin ollut, siirryn suosiolla sivuun. Aika näyttää, milloin lopetan, mutta varsinkin nyt kun vaikeudet ovat takanapäin, nautin täysillä elämästäni. Sanotaan, että vastoinkäymisen hetkellä rinnallasi seisovat ystävät, jotka rakastavat sinua ja perheenjäsenet, jotka ovat todella merkityksellisiä. Kun elämä potkii päähän, muut paitsi tosiystävät kaikkoavat ympäriltä. Onnekseni olen saanut huomata, että heitä, jotka välittävät, on todella suuri joukko. Ystävät, joista osan olen tuntenut jo esikouluikäisestä lähtien, ovat edelleen tukenani. Uskon, että voin sanoa: nyt ja aina.”

Ei kerrota kaikkea

Kirjaan olisi ehkä kaivannut enemmän paljastuksia hiihtäjänaisten keskinäisistä suhteista, josta on välillä julkisuuteen tihkunut eripurastakin kertovia asioita. Aino-Kaisa Saarinen kertoo omassa kirjassaan, että Riitta-Liisa ei ollut enää puheväleissä häneen Vancouverin olympialaisissa vuonna 2010 epäonnisen parisprinttiratkaisun jälkeen. Myös Riikka Sarasoja-Lilja oli vaihtanut kisakylän ravintolassa pöytää Saarisen saapuessa paikalle.

”Dalen on ottanut tavaksi viedä viestijoukkueen kilpailua edeltävänä iltana pizzalle. Tämä ”viestipizza” on ollut eräänlainen kultamitalitalismaani sekä Sapporon että Liberecin MM-kisoissa. Nyt ilmassa leijuu hieman toisenlaista kemiaa. Matkalle valittuun pizzeriaan en mahdu samaan autoon kuin Ritu. Pizzeriassa istumme samassa pöydässä, mutta pizzoja haarukoidaan kiusallisessa hiljaisuudessa.” Pekka Holopainen: Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot (Kustannusosakeyhtiö Teos, 2016)

Nyt jätetään ilmaan ehkä liian myönteinen kuva yhteiselosta, mutta toisaalta, tarvitseeko niitä ikäviä asioita niinkään tonkia, kun myönteisilläkin asioilla voi täyttää kirjan.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

1 thought on “Äiti hiihtää huipulla”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.