Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

100 keinoa päivittää elämäntapasi

Uusi elämäntapakirja on tänään (19.1.2018) ilmestynyt.  Yrittäjä Tuomas Mikkonen ja hänen uusi kirjansa ”100 tapaa uudistua ja kukoistaa” esitellään tässä haastattelun muodossa.

Tuomas Mikkonen, elämäntapayrittäjä

Docendo esittelee Tuomas Mikkosen elämäntapayrittäjänä. Kun etsin internetistä termiä ”elämäntapayrittäjä” hakukone Google löytää 1670 klikattavaa kohdetta. Selailen niitä satunnaisesti ja luen vähäsen tästä ammattinimikkeestä. Opin jotain. Google väittää lisäksi, että aiheeseen liittyvät nämä haut: nopean kasvun yrittäjät, eettinen yrittäjyys ja lifestyle yrittäjyys. Onko Google oikeilla jäljillä? Millainen elämäntapayrittäjä on T. Mikkonen?

”Minulle elämäntapayrittäjyys on sitä, että rakennan työni tukemaan elämääni ja kiinnostukseni kohteita. Monesti elämä rakentuu työn ympärille. Aikataulut ja asuinpaikka sovitetaan työhön sopivaksi. Tämä tuntui minusta äärimmäisen rajoittavalta.

Kaikilla on useita taitoja ja kiinnostuksen kohteita. Minullakin tuli useita huteja kun etsin sitä kombinaatiota, jossa taitoni kohtaavat maailman tarpeet. Teen liiketoiminnan konsultointia, kirjoitan kirjoja, suunnittelen pelejä ja teen improvisaatioteatteria. Nämä ovat siis niitä juttuja, joista saa rahaakin, eli tyydytän maailman tarpeita. Jos tuo ehto ei täyty, niin kyseessä on harrastus.”

100 tapaa uudistua ja kukoistaa

Miksi 100? Eikö 10 hyvin perusteltua elämäntavan muutosta olisi ollut parempi keino kuin 100 lyhyttä tietoiskua?

”Ideana oli antaa laaja kattaus ideoita. Jotain joka jäisi kutkuttamaan lukijan mieltä ja saada hänet miettimään, että “huh, enpä olekaan tuota tullutkaan ajatelleeksi”. Lyhyet tietoiskut antavat ihmisille hakusanoja, joilla he voivat etsiä lisää tietoa vaikka googlesta. Mutta tietoa ei voi etsiä, jos ei ole tuota hakusanaa.

Tällaisia napostelu-ideoita on helppo käydä läpi muutamia aina silloin tällöin. Se ei vaadi paljoa aikaa tai vaivaa ja voi hyvin antaa mielenkiintoisia ajatuksia, tehtäviä ja haasteita arjen ratoksi. Ja 100 on siitä hyvä luku, että ideat eivät lopu ihan heti kesken ja siellä on kaikille jotain uutta opittavaa!”

Tässä pieni kurkistus kirjaan. Muun muassa tällaisia ideoita Tuomas tarjoaa:

”Kiitollisuus. Aivan liian usein unohdamme kaiken sen, mitä olemme saaneet ja mitä meillä on. Mielessämme pyörii se, mitä pitää tehdä ja minne pitää mennä. Unohdamme pysähtyä tähän hetkeen, katsella ympärillemme ja kiittää tästä kaikesta. Jos totta puhutaan, meillä on jo kaikki tässä ja nyt, joten olkaamme siitä kiitollisia. Emme oikeasti tarvitse mitään lisää. Monet eivät ymmärrä olla kiitollisia mistään, ennen kuin menettävät kaiken. Kuinka paljon enemmän olisi tarpeeksi? (Tehtävänä on kirjoittaa illalla ylös vaikkapa vihkoon kolme seikkaa, joista olet kiitollinen yleisesti, ja kolme asiaa tästä päivästä, joista olet kiitollinen. Jos jatkaa tätä käytäntöä, huomaa elämänsä laadun paranevan, eikä jahtaa enää koko ajan seuraavaa tavaraa, asiaa tai suoritusta.)

Uusiutuminen. Jokaisella meillä on omat rutiinimme ja tapamme. Luemme aamulla lehteä ja keitämme kahvit. Ostamme kaupasta aina samat tuotteet. Kuljemme aina samaa reittiä. Välillä on hyvä sekoittaa pakkaa. Muutoksen ei tarvitse olla iso. Tee vähän eri asioita tai tuttuja asioita eri tavalla. On tärkeää ruotia omia rutiineja ja miettiä, teetkö niitä siksi, koska olet aina tehnyt niin vai siksi, koska se on oikeasti paras tapa toimia. Varsinkin kun ikää karttuu, tuntuu tutusta uomasta poistuminen aina vain vaikeammalta. Mutta ei hätää! Aivomme ovat plastiset eli meidän tekomme muokkaavat niitä fyysisesti. Uusia ratoja voi syntyä vielä vanhanakin, joten kyllä vanha koirakin voi uusia temppuja oppia! (Tehtävänä on tehdä kolme uutta asiaa tänään. Voi vaihtaa kahvin teehen aamulla. Voiko todellakin? Vaihteeksi voi syödä päivällisen puolisonsa kanssa keskustellen eikä television ääressä. Pitää mennä eri reittiä töihin. Voi lukea jotain uutta. Voi ostaa jotain ruokaa, jota ei ole koskaan kokeillut. Valinta on meidän!)

Kapinoi. Kun haluat edistää jotain, haluat muutosta. Muutos tarkoittaa aina voimasuhteiden vaihtumista, joten osa porukasta jarruttaa muutosta. Joudut ”sotaan” yhteiskuntaa vastaan. Vanhat yritykset kampittavat uusia, lobbaavat lainsäädäntöä tai vaikeuttavat kaavoituspäätöksiä. Aina kun jotakin lakia muutetaan, vaikka 90 prosenttia hyötyisi, pieni 10 prosentin ryhmä kyllä pitää ääntä ja yrittää tukahduttaa muutokset. Voi myös olla, että uudistajaa pidetään hulluna tai typeränä tai hänet yritetään sivuuttaa tyystin. Kapinointi on taistelua nykytilaa vastaan. Monet asioista ovat hyvin, mutta eivät läheskään kaikki. Minkä asian puolesta sinä olet valmis pistämään tikkusi ristiin ja sanomaan ”ei enää”? Status quo on aina ennenkin horjutettu yhden henkilön tai pienen ryhmän toimesta, joka on pannut tuulemaan. (Kapinointia voi harjoittaa vaikka näin: Ota kantaa! Mikä on niin väärin nykymaailmassa, että se saisi sinut liikkeelle? Tutki sieluasi ja katso mitkä aiheet luovat siellä värinää. Seuraa moraalista kompassiasi. Kun olet valinnut kapina-aiheen, mieti keinoja (mielellään rauhanomaisia), joilla voisit alkaa ajaa asiaa eteenpäin.)

Sitoudu & fokusoi. Nuorena on hienoa, kun maailma on täynnä mahdollisuuksia, joita voi tutkia eri näkökulmista. Kaikkea, mikä kiinnostaa, kannattaa testata ja moniin juttuihin kannattaa lähteä mukaan. Harvoin aktiivisuudesta on haittaa. Mutta sitten, kun olet saanut vähän elämänkokemusta ja perspektiiviä, niin on aika sitoutua ja fokusoida. Olet nähnyt, testannut ja kokenut monia asioita, joten nyt on aika valita. Mitkä ovat ne asiat, joiden parissa haluat viettää aikaa pidempään? Mitkä asiat luovat sellaisia muutoksia itsessäsi ja maailmassa, joihin haluat panostaa? Meillä kaikilla on varmasti lukuisia projekteja, jotka ovat keskeneräisinä pöytälaatikossa odottamassa aikaansa. Suurimman osan niistä voi unohtaa suoralta kädeltä. Aika ei vain riitä kaikkeen. On valittava taistelunsa tarkasti. Ne projektit, jotka valitset vietäväksi pidemmälle, tulevat imemään aikasi. Ja se on hyvä. Aloitettu projekti on arvokas, olet sentään ottanut ensiaskeleen. Loppuunviety projekti on korvaamaton – olet todellinen luoja! (Tehtävänä on käydä läpi nykyiset ja menneet jutut, projektit ja porukat, joissa olet ollut osana. Mitkä niistä sytyttivät sinut ja antoivat merkitystä elämääsi? Minkä parissa viihdyit? Mikä kehitti sinua eteenpäin? Mistä sait elantoa? Pitää valita muutama ja hylätä loput tietoisesti. Sitoudu ja fokusoi, niin voit päästä paljon, paljon pidemmälle, väittää Tuomas Mikkonen!)”

Leiki, rakasta ja palvele

Kirjassa on kolme osaa: leiki, rakasta ja palvele. Mitä tässä leikitään? Kirkonrottaa? Kymmenen tikkua laudalla?

”Ihminen oppii parhaiten leikkimällä. Kiinnostumalla, kokeilemalla ja hassuttelemalla asian kanssa. “Mitä tapahtuisi, jos…”. “Entäpä jos tekisinkin …”. Leikki on erityisen hyvä tapa rikkoa omia rutiineja ja siten jatkaa kehittymistä ihmisenä. Leikissä ihmisen ei tarvitse vielä olla mestari. On lupa kokeilla ja epäonnistua. Ei tarvitse ottaa asiaa tai itseään vielä niin vakavasti.”

Rakkautta tarjolla

Rakkautta on tarjolla kirjassasi hyvin monella tasolla. Itse pidin paljon siitä kun annat luvan jopa rakastaa itseään. Se on kuule suomalaiselle vaikea paikka. Miksi?

”Olemme monesti kovin armottomia itsemme kanssa. Ehkä koemme itsemme arvottomiksi, koska emme ole täydellisiä. Teemme virheitä, suutumme, emme aina ymmärrä ja sitten on vielä kaikenlaisia haluja ja toiveita. Tärkeintä olisi havaita, ettei sellaista asiaa kuin täydellisyys ole olemassa. Ja jos olisikin, niin tuskin kukaan sitä rakastaisi. Ehkä jopa vihaisivat, koska se olisi niin perhanan täydellinen!

Itsensä rakastaminen on minusta tärkeää. Ihmiset heijastavat toisiinsa omia sisäisiä tuntemuksiaan. Jos tunnemme vihaa, niin myös heijastamme sitä muihin. Jos olemme epävarmoja itsestämme, niin olemme myös epävarmoja muista. Tämä saattaa ilmentyä esimerkiksi mustasukkaisuutena. Ole siis varovainen sen kanssa, mitä tuntemuksia ruokit sisälläsi, sillä ne näkyvät kauas.”

Ruoanlaittoon voi rakastua!

Pysyykö linjat kurissa? Mistä löydät aikaa omaan kokkailuun? Voiko einesmössöä ja kevytlimsaa rakastaa?

”Mitä enemmän rakastut ruoanlaittoon, niin sitä helpompi on myös pitää linjat kurissa. Eineksillä se on vaikeampaa, sillä niissä on usein paljon rasvaa ja suolaa. Toisaalta kaikkihan rakastaa suolaa ja rasvaa, niin kyllähän eineksiin voi rakastua. Ei kokkailu paljoa aikaa vie. Parin perusreseptin opettelu ja isojen satsien kerralla tekeminen itse asiassa säästää aikaa huomattavasti. Kaikki perusraaka-aineet löytyvät puolivalmisteina, niin perunoitakaan ei tarvitse kuoria tai pilkkoa nykyään. Kokkaaminen voi olla myös erittäin terapeuttista. Keskittyy hetkeksi siihen mitä tekee. Antaa ruoanlaiton viedä mennessään. Kokkailu tai tiskaaminen oikein tehtynä voi korvata meditaatioharjoitukset!”

Inflaatiotarkastus

Omille rakkailleen saa sanoa vaikka joka päivä ”minä rakastan sinua”. Kärsiikö tuollainen muistuttelu jo inflaation noin usein käytettynä?

”En ole vielä havainnut. Mutta sen kanssa pitää olla tarkkana. Siinä hetkessä pitää olla läsnä ja tarkoittaa sanojaan. Nuo kolme sanaa ovat kuitenkin todellisia voimasanoja, niin niitä pitää käyttää vastuullisesti.”

Palvelkaa toisianne

Palvelkaa toisianne kehotetaan jo Raamatussa. Miten toistemme palveleminen onnistuu parhaiten? Jatkuvaa vastapalvelusten kyttäämistäkö se on?

”Jos kyttäät vastapalveluksia, niin se ei ole mitään todellista palvelemista. Se on vaihtokauppaa. Ihminen on hypersosiaalinen eläin. Se on meidän suurin vahvuutemme. Joten se, että tämä on jo ainoin muinoin havaittu ja havaitaan edelleen todistaa palvelemisen tärkeyden paikkansapitävyyden hyvin. Ihminen ei ole muuttunut juurikaan parissa vuosituhannessa.

Ensiksi pitää todeta, että kun auttaa ja ajattelee muita, niin on itse onnellisempi. Niin meidän aivot vain toimivat. Toiseksi “vastavuoroisuuden lain” mukaisesti niitämme sitä mitä kylvämme. Jos auttaa kohtalontovereitaan runsaskätisesti, niin kyllä sitä apua ropisee myös omaan laariin. Yleensä vielä korkojen kanssa. Ei ehkä heti, mutta ennen pitkään.”

Miksi?

Kehotat kirjassasi lähestymään ongelmia elämässämme kysymällä ”miksi”. Miksi?

”Miksi on äärimmäisen oivallinen kysymys. Havaitsemme elämässämme seuraamuksia, ilmiöitä, reaktioita ja tapahtumia. Jokaisella seuraamuksella on jokin syy, josta seuraamus on peräisin. Miksi on hyvä kysymys näiden syy-seuraus-suhteiden selvittämiseen. Mitä tarkemmin ymmärrämme näitä suhteita, niin sitä paremmin osaamme löytää juurisyitä, joiden ratkaiseminen vapauttaa meidät oireiden hoidosta todellisten ongelmien ratkomiseen. Tätä tekniikkaa voi käyttää, niin ihmissuhteiden, terveyden kuin talouden hoitamiseen. Kun havaitset jonkin seuraamuksen, niin lähde tutkimaan miksi niin tapahtui. Kun kysyy tarpeeksi monta kertaa “miksi?”, niin jossain vaiheessa voi löytää erittäin olennaista omasta elämästään.”

Tuomas Mikkonen tekee virheen

Kerro yksi tekemäsi virhe (teethän sinäkin virheitä?), josta otit opiksi.

”Lähdin mukaan erääseen start-up firmaan. Oma valmennustoiminta oli ihan hyvällä mallilla, mutta start-upin idea vaikutti hyvältä ja potentiaalisesti todella skaalautuvalta. Sisälläni oli omituinen tunne siitä, että olikohan tämä nyt minua varten? Merkkasin sen vain peloksi ja halusin toimia siitä huolimatta. En kuunnellut intuitiotani. En käynyt tuntemuksiani läpi.

Noh siinä tuli haaskattua pari kuukautta elämästäni ennen kuin tajusin, että tämä tiimi ei ole minua varten. Sen jälkeen aina kun erityyppisiä vaihtoehtoja on ilmaantunut olen käynyt ne läpi paljon tarkemmin ja kuunnellut intuitiotani asian suhteen. Kaikkea ei voi loogisesti ratkoa, joten pitää luottaa kokemusperäisiin tuntemuksiin myös.”

Hyvään elämään ei ole oikotietä

Kirjoitat ”Hyvään elämään ei ole oikotietä. Ei yhtä kikkaa, keinoa, ohjetta tai mantraa.” Miten minusta tuntuu, että aika moni etsii juuri edes sitä yhtä keinoa tai ohjetta, jota seurata tässä sekavassa maailmassa. Olenko ihan väärässä?

”Ihmiset eivät pidä monimutkaisista ratkaisuista. Epävarmuuden sietoa ei opeteta koulussa, joten monet tekevät kaikkensa saadakseen monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia ratkaisuja. Tämä hyvä, tuo huono. Minä olen tätä, noi on tuota. Kivoja mustavalkoisia ratkaisuita, joita sitten sovitetaan kaikkiin eri asiayhteyksiin.

Siksi varoitankin ihmisiä siitä, että jos joku yrittää myydä jotain, mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se luultavasti on sitä. Kaikkia ideoita kannattaa mutustella ja maistella, mutta harvoja kannattaa niellä sellaisenaan. Onneksi suurin osa on sen verran järkeviä, että haistavat kunnon Bullshitin ja kiertävät sen kaukaa. Oma bullshit on tietenkin vaikeinta tunnistaa.”

Inspiraation lähteitä

Paljastat, että suurin osa kirjasi ideoista tulee muilta filosofeilta ja ajattelijoilta. Jotenkin jäin kaipaamaan tietoa siitä minkälaisten jättiläisten harteilla sinä olet seissyt. Ketkä ajattelijat ovat eniten inspiroineet sinua? Jari Sarasvuon löysin. On kai muitakin?

”Nicholas Nassim Taleb on mielenkiintoinen ajattelija. Hänen havainnot siitä miten heikosti ihmiset ymmärtävät tilastoja ja riskiä auttaa ymmärtämään oman ymmärryksen vajavaisuutta. Stephen Coveyn “Tie Menestykseen” on ehkä paras selfhelp opus mitä on tullut vastaan. Siinä on hyvä ajatuskehikko, jonka omaksumalla henkilö pääsee pitkälle.

Jarilla on kyllä hyviä horinoita ja hän on erinomainen tarinankertoja. Dale Carnegien klassikko siitä, kuinka käyttäytyä ihmisten kanssa on timanttinen kirja. Tim Ferris sai minut syttymään elämäntapayrittäjyydestä. Daniel Pinkin kirjat auttavat ymmärtämään ihmisten motivaatiota. Buddha ei tainnut itse mitään kirjoittaa, mutta itämaiset ajatukset ihmisen jatkuvasta uusiutumisesta ja kaiken pysymättömyydestä ovat olleet mieltä rauhoittavia. Tässä oli muutamia mitkä nyt ekana tuli mieleen. On niitä paaaaaaljon muitakin.”

Muuta

Mitä muuta kuuluu elämääsi kuin elämäntapayrittäjyys?

”Puoliso, perhe ja ystävät tietysti! Ihmissuhteiden laatu määrittää pitkälti ihmisen onnellisuuden. Minulla on ollut hyvä tuuri niiden suhteen! Näistä rakkaista ihmisistä ja suhteesta heihin pitää pitää hyvin huolta. Terveys, energia ja oma jaksaminen on ehkä seuraavaksi tärkein. Urheilu, ruoka ja hyvät unet kun on kunnossa, niin ei pata leivo kiinni. Kaikenlainen harrastustoiminta luo elämään paljon mielekkyyttä. Improvisaatioteatteri, matkailu ja pelaaminen laudalla, korteilla, sekä tietokoneella ovat lähellä sydäntäni.”

Kirja kannattaa lukea

Millaista lukijakuntaa sinä tavoittelet kirjallesi?

”Ei elämän pidä olla mitään arjessa pärjäämistä ja selviytymistaistelua. Ihmisen kuuluu kukoistaa! Kaikkia, joita tämä ajatus kiinnostaa, toivon lukemaan kirjani.”

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Bongaa psykopaatti!

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.