Valikko Sulje

Terveysohjeita

terveysohjeet sinullekin

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Olen useiden vuosien ajan julkaissut tilaajille yksinkertaisia terveysohjeita. Haluan näillä terveysohjeilla jatkaa valistustyötäni ja mikäli mahdollista saada uusia tilaajia. Olen sen vuoksi tähän koonnut esimerkkejä siitä millaista terveystietoa on äskettäin ollut jaossa. Tule mukaan!

Tilaus tehdään näin: Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (jotkut pankkiohjelmat eivät hyväksy @merkkiä, korvaa se jollain muulla merkillä). Voit myös maksaa MobilePay-ohjelmalla (0407529274).

Turpaduunarin terveysohje numero 368

Jakelupäivä maanantaina 3.1.2022

ONNEKSI OLKOON!

Onnittelut rakas terveysohjeeni tilaaja ja lukija. Sinä teit sen! Selvisit hullun haastavasta vuodesta 2021! Alkaa uusi haastava vuosi 2022, sillä ainahan niitä haasteita riittää elämässä. Oletko valmis kohtaamaan vuoden 2022?

Rakastan uuden vuoden alkuja. Tämä aika on aina merkinnyt minulle uutta mahdollisuutta, täydellistä aikaa uudelle alulle. Ehkä vuoden alku on sinullekin merkityksellistä aikaa?

Olen aamulla harjoitellut uuden vuoden kirjoittamista… 2022, 2022, 2022… alkaa sujua. Onpa hienot numerot! Me kaksi. Sinä ja minä kohtaamme näissä terveysohjeissa. Koko vuoden ajan. 52 kohtaamista! Muista kommentoida ja antaa palautetta. Muista kysyä ja ihmetellä asioita kanssani. Panen parastani jakoon! Alkaa jo kahdeksas vuosi näitä viikoittaisia terveysohjeita. Jotenkin olen ehkä pakostakin oppinut miten näitä terveysohjeita laaditaan. Saamani palautteen perusteella ne ovat nimittäin koko ajan yhä parempia. Kiitos!

Selvisit viime vuodesta. Nyt on aika esimerkiksi vuoden ensimmäisen viikon aikana selvittää, mikä elämässäsi on toimivaa ja mitä toivot tulevalta vuodelta. Itse tunnen, että tänä vuonna meille kaikille on luvassa suuria ja hienoja asioita!

Hyvin aloitettu vuosi on puoliksi tehty vuosi. Aloita tämä vuoden ensimmäinen viikko tosissasi.

Voit tehdä niin kuin edesmennyt psykiatriystäväni Ilkka Härkönen minulle opetti. Se poltetun tai hävitetyn paperin rituaali. Se voisi mennä vaikka näin:

Paperilapulle kirjoitat listan kaikesta siitä mistä haluat luopua. Mikä meni pieleen vuonna 2021? Näitä pieleen menneitä haastavia tilanteita on saattanut olla oma käytöksesi tietyissä tilanteissa, kokemasi pelot, katkeruuden tunteet, epäonnistumiset ihmissuhteissa, mikä töissä meni pieleen, mikä teki sinusta katkeran jne.

Katso sitten tarkkaan listaasi. Se on joko pitkä taikka lyhyt. Se on sinun henkilökohtainen listasi. Kukaan muu ei sitä näe.

Tee sitten jotain mahdollisesti yllättävää. Kiitä siitä, että sait kokea nuo pieleen menneet tapahtumat. Kiitä siitä, että sait mahdollisuuden oppia jotain näistä hankaluuksista. Katso vielä hetken listallasi olevia asioita ja sano sitten näin ääneen tai hiljaa mielessäsi, mutta täysin tosissasi:

”Minä päästän nyt irti kaikista näistä listallani olevista asioista. Ne olivat ikäviä ja hankalia asioita. Unohdan ne ja katson elämääni eteenpäin.”

Rypistä sitten paperi ja tuhoa se polttamalla tai muulla tavoin niin, että sitä paperilappusta ei enää ole.

Sitten uuden vuoden kimppuun! Toivota uusi vuosi tervetulleeksi. Mitä hauskaa aiot tehdä tänä vuonna? Mitkä asiat elämässäsi ovat hyvin? Varjele tärkeimpiä ihmissuhteitasi ja ota vastaan ilolla kaiken sen minkä hyväksyt kuuluvaksi sinun elämäntapaasi.

Haluan sinun tietävän, että olen täällä tukemassa sinua vuoden 2022 toteutuksessa. Tulee hyvä vuosi! Pysy mukana.

Ihmeellisellä tavalla sinun kanssakulkijasi,

christer

Turpaduunarin terveysohje numero 376

Jakelupäivä maanantaina 28.2.2022

ÄLÄ VERTAA MUIHIN

On hyvä aika ajoin muistuttaa itselleen, että meistä jokainen on yksilö. Me reagoimme elämäntapamuutoksiin omalla tavallamme.

Oikeastaan, pahinta mitä voit tehdä on verrata itseäsi muihin. Silloin katoaa kosketus omaan itseesi ja mihin oikeasti pystyt.

Joillakin meistä on helppoa pitää paino kurissa, joillakin niitä kiloja vain sattuu tulemaan enemmän kuin tarpeeksi. Joillakin motivaatio pysyvään muutokseen säilyy vaikka repsahduksia sattuu. Joillakin motivaatio romahtaa pienestäkin takaiskusta.

Parempi on verrata itseensä. Pidä omaa salaista päiväkirjaa missä tarkastelet liikuntaan, ravitsemukseen tai lepoon liittyvää elämäntapamuutostasi. Saatat huomata, että lähtötasosta on menty huimasti eteenpäin, oikeaan suuntaan.

Lopeta itsesi vertaaminen muihin. Vertaa sen sijaan siihen, mitä itse olit eilen, kuukausi sitten tai viime vuonna.

Kilpailua ja vertailua on ihan tarpeeksi monilla elämän osa-alueilla, ei ainoastaan urheilussa. Kilpailemme työpaikasta, ystävistä, arvovallasta, paremmuudesta. Kilpailua ja kisailua on jatkuvasti, jotta löydetään parhaat jokaiselta alalta. Mitä jos jättäisit elämäntapavalintasi vapaaksi kilpailusta?

Tee pysyvä elämäntapamuutos ja iloitse edistymisestä ihan omalla tavallasi ja omaan tahtiisi.

Turpaduunarin terveysohje numero 379

Jakelupäivä maanantaina 21.3.2022

TERVEYDEN EDISTÄMISTÄ MYÖNTEISYYDEN VOIMALLA

Uusimmassa terveyskirjassani käsittelen sitä miten voi myönteisellä asenteella edistää terveyttään. Toiveikkuus, vahva elämänhalu ja myönteisten tunteiden korostaminen ruokkii terveyttämme. Usein toistuva tunnereaktio (myönteinen tai kielteinen) tallentuu muistijälkenä kehomme soluihin. Puhutaan solumuistista tämän ilmiön suhteen.

On helppo kuvitella, että vakavaan sairauteen liittyvä pelkotila ja mahdollisesti vihareaktio tai suru voi vaikuttaa soluihimme kielteisesti. Myönteinen suhtautuminen taas vastaavasti voi ruokkia terveyttä edistäviä solutapahtumia kehossamme.

Soluillamme on monenlaisia tapoja reagoida erityyppisiin ympäristön ja fysiologian kehittämiin olosuhteisiin (stressi, suru, hyvänolon tunne, verenpaineen vaihtelut, vastustuskyvyn muutokset). Terveet solut osaavat reagoida lähellä olevien syöpäsolujen viesteihin ja vankistaa solun puolustusmekanismeja. Tällä saralla tehdään kuumeisesti tutkimustyötä.

Psykologian ja neurolääketieteen tohtori Alexander Loyd kertoo kirjassaan ”Rakkauden periaate” (Viisas elämä, 2016) solumuistista ja syövästä. Tiedemiehet ovat saaneet selville, että syöpä voi olla seurausta huonoista solumuistoista. Epänormaalit muistot solujen sisällä saattavat edistää mm. traumoja, riippuvuuksia ja masennusta. Myöhemmällä iällä puhkeavat sairaudet saattavat johtua muistoista, jotka ohjelmoituivat soluihin. Hoidoissa, joissa puututaan sairauden oireisiin, ei syihin, ovat varsin tehottomia tällaisessa tilanteessa.

Kohti myönteisyyttä, eikö vain?

Turpaduunarin terveysohje numero 382

Jakelupäivä maanantaina 11.4.2022

PISTOS KYLJESSÄ

Olen harrastanut urheilua koko elämäni ajan. Tykkään liikkua luonnossa, urheilukentällä, yksin ja toisten kanssa. Urheilusta on se hyöty, että oppii tuntemaan oman kroppansa aika hyvin.

Tyttäreni sanoi, että voimistelutunnilla häntä sattui kylkeen. Kerroin hänelle mistä todennäköisesti oli kyse. Kerroin hänelle myös miten itse pääsin eroon pistoksesta kyljessä. Se keino tepsi joka kerta ennemmin tai myöhemmin.

Liikunnan aikana ilmaantuu silloin tällöin pistävää kipua kyljessä tai vatsan alueella. Eräs valmentaja selitti minulle aikoinaan, että se johtunee ylirasittuneesta pallealihaksesta. Järkeilin nuorena urheilijana, että siihen voi auttaa, jos sitä kipukohtaa painaa oikein kovaa.

Tämä kipukohdan painaminen auttoikin useimmin. Löysin kuitenkin itsepintaiseen pistoskipuun omaperäisen ratkaisun, jonka nyt jaan teille.

Mene kumaraan asentoon ja purista voimakkaasti palleaa käsivarsillasi niin, että keuhkot tyhjentyvät lähes kokonaan. Vedä sitten ilmaa ahnaasti keuhkoihin ja toista puristusliike mikäli tarpeen. Totesin, että tämä keino viimeistään poisti pistoksen tunteen kyljestä.

Liikkukaa!

Turpaduunarin terveysohje numero 383

Jakelupäivä tiistaina 19.4.2022

UUTTA KEHIIN VAI JATKOA RUTIINEILLE?

Kautta aikojen on kiistelty siitä onko hyvä tehdä asiat aina niin kuin on oppinut, vai olisiko hyvä rikkoa rutiinit ja tavoitella uutta näkemystä asioihin. Tätä pohdimme tällä viikolla ja erityisesti suhteessa mielen virkeyteen.

Vahvasti näyttää siltä, että rutiineista toki on hyötyä varsinkin jos ne edistävät terveyttä, mutta vaihtelu olisi hyödyksi. Selitystä tälle on etsitty ja se on ehkä löytymässä.

Tiede osoittaa nimittäin, että aivot tykkäävät muutoksesta, uusista tavoista, uudesta ajattelusta. Syvällä aivojemme sopukoissa asustaa ihmeellinen elin nimeltään hippokampus (aivoturso). Tämä hippokampus on vähitellen paljastamassa salaisuutensa tiedemiehille. Se toimii eräänlaisena uusien asioiden tutkana.

Kun ajattelemme jotain uutta, hippokampus poimii tämän tiedon tutkan lailla ja lähettää tästä ilmiöstä käskyjä niille aivoalueille, jotka hyötyvät uudesta tiedosta. Kiitoksena tästä uudesta tiedosta nämä aivoalueet tuottavat enemmän dopamiinia (mielihyvää tuottavaa hormonia).

Eikä tässä vielä kaikki.

Tutkimukset osoittavat, että uusi tieto kiihdyttää aivojen kykyä painaa asioita mieleen. Aivot ikään kuin heräävät uudestaan rutiinien keskellä ja voimistuvat tästä.

Voisi sanoa, että rutiinit ovat myrkkyä mielenterveydelle. Uudet näkemykset antavat polttoainetta aivoille ja kun uuden tavoittelu jää pysyväksi ilmiöksi, siitä saa palkintona hyvän mielen.

Koskaan ei ole myöhäistä oppia jotain uutta! Mitä uutta aiot tällä viikolla tehdä? Mistä uudesta seikasta on ollut tavattoman paljon hyötyä sinulle?

Tällaista on tarjolla viikoittaisissa terveysohjeissa. Tule mukaan tilaajaksi!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: https://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

3 Comments

  1. Aune Viik

    Hei!
    Olen 71-vuotias “harmaapantteri” mummeli 😉 .-Olen onnekseni oppinut kyseenalaistamaan “jopa lääkäreidenkin” ohjeita.Nyt muutama päivä sitten melkein hermostuin lääkärin kommentista.-Pyysin tk:n kautta lähetettä verikokeisiin (lähinnä kilpirauhasarvot pitäisi katsoa).Lääkäri oli “iskenyt silmänsä” kolesteroliarvoihini,jota oli otettu reilu vuosi sitten.LDL oli hiukan koholla,HDL yli kaksi kertaa arvojen mukainen.Kokonaiskolesteroli 6.5.-Lääkäri oli kommentoinut,että kolesteroliarvoja ei oteta,ellen halua lääkitystä?! Koskaan aiemmin ei kukaan ollut kehottanut lääkitystä ottamaan.-Enkä todellakaan sitä halua,en ymmärrä!

  2. Kimmo Katavisto

    Moi Christer.

    Tilaan sinulta terveys sekä ravinto ohjeet. Hiilihydraatit eli välimeren ravinto ohjeet. Sekä vitamiini että hivenaineita käsittelevän ohjeet eli kuinka paljon ja milloin.
    Tuo keto on jäänyt pois koska käytän manukahunajaa.
    En ole sitoutunut keto enkä liioin Vhh vaan olen jättänyt turhat hiilihydraatit pois.
    Tuolla aikaisemmin taisin mainita että tällä hetkellä pommitan kehoani noin 16 tuntia päivässä emäksisellä ravinteilla.

    Voitko lähettää maksu ohjeet sähköpostiini.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *