Kirjoittaja: Christer Sundqvist
On tärkeää, että syöpä havaitaan varhain. Geneettiset tutkimukset ja monipuoliset diagnostiikkavälineet syövän aikaiseksi toteamiseksi ovat yleistyneet. Joukkoseulontojen lisäksi on olemassa monenlaisia riskikartoituksia. Olen erään yksityisen syöpäsäätiön tiedottaja ja tutkija, joten seuraan syöpään liittyviä uutisia ja tutkimuksia aika tarkasti.
Syövän proteiinikuvioita tunnistetaan
Äskettäin Yhdysvaltojen Weill Cornell -lääketieteen ja Memorial Sloan Ketteringin tutkijat havaitsivat, että ns. solunulkoisia rakkuloita ja hiukkasia voidaan käyttää syövän tunnistamiseen. Menetelmässä tunnistetaan syövän tuottamia uusia proteiinikuvioita solun ulkopuolella. Tutkijoiden mukaan syöpä voidaan näin havaita hyvin varhaisessa vaiheessa. Näyte voidaan saada verikokeella tai kudosnäytteellä (biopsia).
Tutkimuksessa näytteet tulivat ihmisiltä, joilla oli tunnettu syöpämuoto ja kontrolliryhmänä oli terveiltä ihmisiltä saadit näytteet. Tutkimukseen sisällytettiin kahdeksantoista erityyppistä syöpää, mukaan lukien rintasyövän, paksusuolen, haiman ja keuhkojen syövät. Näytteet analysoitiin ja havaittiin syöpään liittyviä biomarkkereita solunulkoisissa rakkuloissa ja hiukkasissa.
Tietokoneanalyysin avulla tutkijat pystyivät löytämään verinäytteistä ne proteiinikuviot, jotka vastasivat tiettyä syöpätyyppiä. Menetelmä on varsin tarkka, sillä 95 % tapauksista syöpä havaittiin ja diagnoosi oli oikea 90 % tapauksista.
Syövän hoito voidaan aloittaa varhaisessa vaiheessa
Tutkijat havaitsivat, että he saattoivat nähdä erityisen varhaisessa vaiheessa haima- ja keuhkosyövän. Nämä pelottavan vaaralliset syöpämuodot havaitaan harvoin näin varhain ja näiden syöpien hoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, voi johtaa parempiin hoitotuloksiin.
Syöpä on systeeminen sairaus, jossa ei koske vain yksittäistä elintä tai kudosta, jossa kasvain esiintyy, vaan myös muut kehomme alueet ovat alttiita syövän vaikutuksille. Syöpään liittyvät solunulkoiset vesikkelit ja veren hiukkaset voivat siten tulla kasvainsoluista, kasvaimen läheisyydessä olevista normaaleista soluista tai kehon täysin eri paikoissa olevista soluista, erityisesti immuunisoluista.
Tarkastelemalla verenkierrossa olevia solunulkoisia rakkuloita ja hiukkasia, tutkijat voivat siis saada tietoja muista kudoksista itse kasvaimen lisäksi. Se voi tarjota arvokasta tietoa tapauksissa, joissa tauti ilmenee metastaasien kautta jossain kehossa, mutta joissa alkuperäistä kasvainta ei ole löydetty. Näin on noin viidessä prosentissa kaikista syöpädiagnooseista.
Lisää tutkimusta tarvitaan
Työryhmässä on peräti 117 tutkijaa ja tuloksia on vilkkaasti hyödynnetty muissa tutkimuksissa samojen tutkijoiden ja muiden tutkijoiden toimesta. Lähes samaan herkkyyteen päästiin pääosin Kaliforniassa suoritetussa tutkimuksessa, joka julkaistiin tänä vuonna. Kiinalaistutkijoilla oli myös menestystä. He havaitsivat varhaisessa vaiheessa paksusuolen syövän tällä menetelmällä.
Lähteet:
Ayuko Hoshino, Han Sang Kim, Linda Bojmar, Kofi Ennu Gyan et al (117 tutkijaa). Extracellular Vesicle and Particle Biomarkers Define Multiple Human Cancers. Cell, online August 13 2020, doi: 10.1016/j.cell.2020.07.009 https://www.researchgate.net/publication/343643318_Extracellular_Vesicle_and_Particle_Biomarkers_Define_Multiple_Human_Cancers
Hinestrosa JP, Kurzrock R, Lewis JM et al (21 tutkijaa). Early-stage multi-cancer detection using an extracellular vesicle protein-based blood test. Commun Med (Lond). 2022 Mar 17;2:29. doi: 10.1038/s43856-022-00088-6. PMID: 35603292; PMCID: PMC9053211. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35603292/
Qiao D, Gu C, Wang W et al (8 tutkijaa). Tumor-Originated Exosomal hsa-miR-3937 as a Minimally Invasive Early Biomarker for Liquid Biopsy of Colorectal Cancer. J Oncol. 2022 May 11;2022:6990955. doi: 10.1155/2022/6990955. PMID: 35602301; PMCID: PMC9117024. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35602301/