Valikko Sulje

Tarkastelussa Terveyssummit 2020

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Sivu on päivittynyt 2.2.2020

Turpaduunari seuraa yhdessä teidän kanssanne upeaa terveystapahtumaa. Terveyssummit tarjoaa tänäkin vuonna erinomaisen kiinnostavia haastatteluja. Karita Aaltonen on keskustelemassa kiintoisten terveysvaikuttajien kanssa. Haastattelut ovat nähtävissä maanantaina 27.1.2020 lähtien ilmaiseksi rajoitetun ajan.

Rekisteröidy

Nähdäksesi kaikki haastattelut sinun pitää rekisteröityä tästä linkistä. Näet kaikki haastattelut vain rekisteröitymällä ilmaiseksi! Järjestäjä tarjoaa myös VIP-pakettia niille, jotka haluavat nähdä haastattelut rajoituksetta.

Todella paljon tietoa terveydestä

Yritän katsoa kaikki haastattelut ja kertoa mikä niistä jää päällimmäisenä mieleen ja mitä oivalluksia voimme ottaa mukaan omaan terveysarkeemme. Voit mieluusti kommentoida haastatteluja ja kertoa oman mielipiteesi. Tuntuu mukavalta katsoa näitä yhdessä! Nyt on jaossa tosi paljon arvokasta terveystietoa!

 

Maanantai 27.1.

”Mikrobien verkostot terveytemme tukipilareina”
Elias Hakalehto, probioottitutkija, bioteknisen mikrobianalytiikan dosentti

Kaikissa TerveysSummiteissa mukana ollut tutkija Elias Hakalehto kertoo mielenkiintoisella tavalla mm. siitä miten mikrobiomin (suoliston ja limakalvojen bakteerit sekä iholla olevat bakteerit) ja muiden elintoimintojemme välillä vallitsee vuorovaikutus. Tämä on kerta kaikkiaan fantastinen juttu, joka vaikuttaa aivan ratkaisevalla tavalla terveyteemme ja myöskin tietenkin sairauteemme.

Mikrobiomin tutkimus on tullut vahvasti mukaan lääketieteelliseen tutkimukseen ja vieläpä jäädäkseen sinne. Kun ymmärrämme miten meidän hyvinkin yksilöllinen mikrobiomimme toimii, silloin ymmärrämme miten koko elimistömme toimii. Kuuntele haastattelusta miten dosentti Hakalehto tuo tämän asian esille.

Mikrobiomin kunto on meille erittäin tärkeä mm. puolustusjärjestelmämme toimivuuden kannalta. Ympäristön vaikutus mikrobiomiin on hankala ymmärtää ja sairauden syyt usein vaikeita selvittää. Syntyy tavallaan tarpeita aivan uudenlaisille diagnooseille. Tämä on ihan uusi ja jännä näkökulma, joka sinun on hyvä kuulla.

On todella tärkeää kuunnella omaa kehoa ja niitä viestejä mitä sieltä tulee kun käyttää eri ravintoaineita, toteaa Elias viisaasti.

”Vanhusten lääkehoidon järkeistäminen ja lääke-cocktailien minimointi”
Pauli Puirava, farmaseutti, lääkehoidon kouluttaja ja konsultti

Vanhusten lääkehoidon järkeistämisessä riittää työsarkaa. Se selviää tästä erinomaisen käytännönläheisestä farmaseutti Pauli Puiravan TerveysSummit haastattelusta. Pauli käyttää työssään erästä Englannin mallia, joka hänen selittämänään vaikuttaa hyvinkin toimivalta. Tietokoneilla tehostettu farmaseutti esitellään, vau!

Lääkkeet aiheuttavat oireita ja kun niitä nautitaan paljon samaan aikaan, voi olla melkoisia yllätyksiä edessä. Ongelmia tulee silloin kun hoidetaan toisella lääkkeellä toisen lääkkeen aiheuttamia oireita!

Vanhusten ylilääkityksen suhteen on menty maassamme koko ajan parempaan suuntaan. Turhaa lääkitystä osataan jo aika hyvin varoa. Kuuntele mitkä neuvot Paulin antaa niille vanhuksille ja omaisille, jotka joutuvat taistelemaan lääke-cocktailien keskellä. Tilanne ei olekaan menetetty!

”Vireystasoa ja terveyttä tukevan ruokavalion ABC”
Sami Sundvik, hyvinvointialan ammattilainen, yrittäjä, valmentaja, luennoitsija

Kuuntele miten terveysalan ammattilainen Sami Sundvik ajautui terveysalalle. Aika yllättävä syy löytyi Samin sairastelukierteen taustatekijöissä. Bongaa se syy ensi tilassa. Se voi olla sinunkin ongelmasi.

Aika paljon voi tehdä terveytensä eteen yksinkertaisia asioita toteuttaen. Saat runsaasti terveysvinkkejä haastattelun aikana. Itse pidin Samin rauhallisesta tyylistä kun hän kertoi havainnoistaan.

Oli kiva kun käytiin läpi erilaisia ruokavaliomalleja! Kerrankin järkevällä tavalla. Kuuntele tarkkaan.

Kiva kun kerrankin sai kiintoisan listauksen perusteluineen mitä ravintolisiä kannattaa käyttää.

Elämässä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Se on se kokonaisuus mikä on tärkeä hahmottaa terveydessä. Harvoin jokin yksittäinen asia nousee tärkeään rooliin. Vautsi vau millainen tietopläjäys!

”Mitä ovat aivorohdot?”
Raija Kivimetsä, villiyrttikouluttaja, kasvilääkintään ja aivojen hyvinvointiin erikoistunut hyvinvointikouluttaja, Hortoilu.fi sivuston perustaja

Hyvinvointikouluttaja Raija Kivimetsä oli Karita Aaltosen TerveysSummit haastattelussa ja tällä kertaa aivorohtojen kimpussa. Jännä ja hyvin tärkeä aihe.

Kotimaan puhtaassa maaperässä kasvaa ihanat superfoodit. Mielenterveyttämmekin hoitava kehto löytyy luonnostamme, kunhan osaamme etsiä. Kuuntele esimerkiksi mitä villiyrttejä Raija käyttää tällä hetkellä. Ja kuuntele mitä Raija sanoo saunasta!

Kerrassaan upea haastattelu!

”Ketogeeninen ruokavalio osana terveellistä elämäntapaa”
Tomi Kokko, elämäntapamuutosekspertti

Tästä suositusta ketogeenisestä ruokavaliosta on puhumassa siihen perehtynyt Tomi Kokko. Nyt tulee sellainen tietopaketti tästä ruokavaliosta, että onkohan muulloin ollut tarjolla? En usko.

On trendikästä olla ketoosissa. Tomi selittää miten ketoositilaan päästään ja miksi on hyvä olla ketoosissa. Ihan luonnollista se on, ei mitään ihmeellistä. Siltä vaikuttaa.

Ketogeeninen ruokavalio ei kuitenkaan sovi kaikille. Se oli hyvä kuulla. Ja sinunkin on hyvä kuulla mitä esimerkkejä ja mielipiteitä Tomilla on tarjota tästä hieman fanaattisesta suhtautumisesta ketogeeniseen ruokavalioon.

Armollisuutta omaan elämäntyyliin, kehottaa Tomi ja ainakin minä nyökkään! Kaiken tässä elämässä ei tarvitsekaan mennä ketoosifiltterin läpi.

Loistava haastattelu ja ihanaa kun Karita ihan aidosti innostui aiheesta ja Tomi näin pisti taas parastaan kehiin.

Mitä mieltä sinä olet? Puhuiko Tomi asiaa?

Tiistai 28.1.

”Naisten hormonitoiminnan tasapainottaminen luonnonmukaisin keinoin”
Daniela Salomaa, diplomihomeopaatti, ravintoneuvoja

Hyvä hormonitoiminta on kuin hyvin viritetty orkesteri, väittää ravintoneuvoja Daniela Salomaa. Hieno orkesteri meillä onkin ja jokaisella ”instrumentilla” on omaa roolinsa. Jäätkö sinäkin miettimään miten soi estrogeeni? Onko progesteroni se vetopasuuna? Prolaktiinin on ehkä pakko olla äänessä kun intermezzo syntyy?

Hormonit ovat tärkeitä kehomme toimintojen säätelijöitä ja toimivat pääsääntöisesti hyvin kunhan niitä ei häiritä (ympäristömyrkyt, stressi, hormonivalmisteet, kemikaalit, huono ruoka). Hormonitoiminta on nykypäivänä lujilla. Jos olet ihmetellyt mikä on estrogeenidominanssi, niin saat siihen nyt Danielan tarjoaman selityksen.

On tärkeää syödä laadukasta ruokaa ja hormonitoiminnan tasapainottamisessa tärkeitä ovat myös erilaiset luonnonmukaiset kasvirohdot. Homeopatiasta voi myös saada apua.

”Mikä avuksi fibromyalgiaan, kipuun ja uupumukseen?”
Hanna Huttunen, diplomiravintoterapeutti

Omat terveysvaivat veivät Hanna Huttusta terveystiedon etsimisen tielle. Kivut ja väsymys olivat seuralaisena ja sitten niille löytyi nimi: fibromyalgia.

Jos haluat todella paljon tietoa tästä sairauksesta, kuuntelet korvat höröllä Hannan loogista selvitystä tästä hankalasta ja väärinymmärretystä sairaudesta. Saat runsaasti terveysvinkkejä.

Pidetään itsestämme huolta, koska me ansaitsemme sen. Meillä on oikeus voida hyvin! Hyvä Hanna, naulan kantaan!

”Suoliston mikrobiomi ja sen mittaaminen”
Antero Koponen, toimitusjohtaja, MDD Terveyspalvelut Oy

Kolmenkymmenen vuoden kokemuksella Antero Koponen valottaa nyt suoliston mikrobiomin mittaamisen kiemuroita. Parhaalta vaikuttaa DNA-tunnistustekniikka. Ei kannata pelästyä, tämä ei ole mikään insinöörin tarjoama mittaustekninen kalvosarja. Ei toki, tässä siirrytään nopeasti suoliston mikrobiomin käytännön seikkoihin.

Mikrobeja pystytään tunnistamaan tuhansia. Ongelmana on tietää mitkä niistä ovat tärkeitä. Ne ovat kiehtovan tutkimuksen kohteena.

Syynä lisääntyneisiin ongelmiin suoliston mikrobiomissa Antero mainitsee mm. ruoan köyhtymisen.

Hoitoon pitäisi mennä ajoissa, ennen kuin oireet pääsevät kovin pahaksi. Terveyden palauttaminen on tehtävä niin, että otetaan terveys ns. omiin käsiin.

Integratiivisen lääketieteen esittely oli itse asiassa oikein kiintoisa juttu, vaikka poikettiinkin aiheesta. Ihminen ei ole pelkkää biokemiaa!

Kuuntele myös mitä mieltä Antero on lähdevedestä ja kraanavedestä. Tämän haastattelun hienoimmat hetket elettiin oikeastaan silloin kun poikettiin aiheesta. Mummotkin mainitaan!

”Ruoansulatus ja sen toiminnan tukeminen”
Nina Saine, diplomiravintoterapeutti

Kiva kuunnella Nina Saineen selkeää puhetta ruoansulatuksesta. Tässä oiva oppitunti meille kaikille, jotka ihmettelemme mitä ruoalle tapahtuu siellä ruoansulatuskanavassa.

Asiakastyössä joutuu ravintoterapeutti aika lujille. Tarvitaan niin tavattoman paljon tietoa, että se ”juttu” löytyy mikä on aiheuttanut ongelmat. Apua on haettu mahdollisesti monelta eri suunnalta ja asiakkaan odotusarvot nopeasta paranemisesta saattavat olla epärealistiset. Toipuminen vie yleensä aikaa.

Ihanaa filosofointia stressin vaikutuksesta ruoansulatukseen kuten vain Nina osaa. Ja kiintoisaa juttua lasten ruokailusta. Rehellistä puhetta oli myös antibiooteista. Niistä on monesti ihan hyötyä, ei ne pelkkiä ongelmia aiheuta.

Mieleen hiipii monesti kuuntelukerran aikana miten tavattoman yksilöllisiä me ihmiset olemme. Mikä sopii yhdelle, ei sovi kaikille.

Hirmu paljon vinkkejä! Kannattaa kuunnella.

”Terveyden optimointi”
Teemu Arina, teknologia-asiantuntija, biohakkeri

Biohakkeri Teemu Arina tuli varsin hyvin varustautuneena Karita Aaltosen haastatteluun. Kaikenlaiset laitteet oli siellä käytössä. Pokka kesti hyvin. Hän käyttää laservaloja, ei niinkään vitamiineja.

Suurin osa ihmisistä ei tiedä miten hyvin tai huonosti voivat. Erilaiset mittalaitteet voivat tämän kertoa. Esimerkiksi unen laatua voi monella eri tavalla mitata ja tuloksia hyödyntää elämässä.

Tavattoman mielenkiintoista nippelitietoa unen merkityksestä terveydelle! Ja tietenkin puhuttiin geenitesteistä ja epigeneettisistä muutoksista perimässä. Ikääntymisen hidastamisesta!

Huikea puolitoistatuntinen puolustuspuhe datan keräämisen puolesta. Älä missaa!

 

”Probioottien vaikutus terveyteen”
Chris Newbold, ravitsemusterapeutti, kliinisen ravitsemuksen osaston johtaja BioCare

Oikea VIP-vieras Englannista oli Karita Aaltosen haastateltavana, eli kliinisen ravitsemuksen asiantuntija Chris Newbold. Tavattoman tärkeää tietoa probiooteista alan huippukouluttajalta. Ja selkeää englannin kieltä.

Probiootit todellakin toimivat, mutta pitää tietää täsmälleen mitkä tuotteet sinulle sopivat. Saamme kuulla hyvin tärkeää tietoa sopivan probiootin valinnasta. Ja paljon uutta tietoa useimmille meistä.

 

Keskiviikko 29.1.

”Muistisairauksien ehkäisy ja ruokavaliohoito”
Marja Ruuti, ravitsemusterapeutti

TerveysSummitin vakiovieras ravitsemusterapeutti Marja Ruuti on nyt puhumassa siitä miten ruokavalinnoilla voi ehkäistä muistisairauksien kehittymistä. Valtavan kiinnostava aihe!

Yleiseen muistisairauteen Alzheimer liittyy ns. amyloidiplakkien muodostuminen aivoissa ja aivoissa on myös hiljainen tulehdustila.

Elämäntavoilla voidaan ehkäistä suurinta osaa muistisairauksista. Syö hyvin, nuku, liiku, laihduta erityisesti vyötäröltä. Tyypin 2 diabetes altistaa muistisairauksille. Miksi tästä puhutaan niin vähän?

Oikeastaan hoitoratkaisua ei löydy lääketarjonnan parista. Pitää siis hoitaa lääkkeettömästi (mainitaan jopa Käypä hoito -suosituksissa).

Ruokaremonttiin kuuluu nopeasti imeytyvien hiilihydraattien vähentäminen (erityisesti jauhot). Tilalle runsaasti kasviksia. Laadukkaita rasvoja tarvitaan, kalanrasvojen lisäksi kasviöljyjä. Perinteinen Välimeren ruokavalio on oikein toteutettuna mainio turva muistisairauksia vastaan.

Rauhallisesti meille tärkeää tietoa välittävä Marja Ruuti on aina yhtä kiintoisa vieras. Kannattaa katsoa.

 

”Syövän hoidon uudet tutkimukset ja mitä uutta tiedämme syövästä”
Timo Joensuu, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri LT, kliinisen onkologian dosentti

Syöpälääkäri Timo Joensuu edustaa TerveysSummitissa fiksua näkemystä siitä mitä koululääketieteellä (Docrates) on tarjota syöpään sairastuneelle.

Täydentävien hoitojen suosija ei mahdollisesti pidä Timon selityksestä siitä miten voimakas rooli perinnöllisyydellä ja ikääntymisellä on syövän lisääntymisessä. Moni varmaan haluaisi Timon painottavan enemmän syövän metabolista roolia. Niele kiukkusi ja kuuntele Timoa provosoitumatta. Kyllä Timo todella paljon tietää syövän mekanismeista.

Influenssa voi olla syöpäriski, lääkäri Joensuun mukaan. Influenssa aiheuttaa niin suuren tulehdusriskin elimistölle, että se voi edesauttaa syövän kehitystä. Tämä oli aika yllättävä tieto ainakin minulle.

Haastattelun mahdollisesti tärkein anti on uusien syöpätutkimusten ja -hoitojen esittely. Syöpä havaitaan yhä aikaisemmassa vaiheessa ja syövän hoito on melkoisessa myllerryksessä. Syövän hoito on nykyään parhaimmillaan toimivaa, tervettä kudosta säästävää, täsmähoitoa. Yksityinen Docrates syöpäsairaala on tehnyt todella paljon sen eteen, että lääketieteellinen hoito olisi Suomessa ihan kansainvälistä huipputasoa. Suomi on esimerkiksi sädehoidon, sytostaattihoidon, immunologisen hoidon ja biologisen lääkehoidon huippumaa. Syövän molekyylibiologia tunnetaan myös ehkä parhaiten täällä Suomessa. Tänne tulee potilaita yli 60. maasta.

Ihmisen oma aktiivisuus on kaikkein tärkeintä menestyksellisessä syövänhoidossa. Pyritään siihen, että elämänlaatu pysyisi mahdollisimman hyvänä vakavasta sairaudesta huolimatta.

Suomi on ehkä paras maa sairastua syöpään. Täällä on paras osaaminen. Mietipä sitä.

”Kilpirauhasongelmien kokonaisvaltainen hoito”
Sauli Siekkinen, yleislääketieteen erikoislääkäri

Erikoislääkäri Sauli Siekkinen kertoo pelottavan yleisestä asiasta: kilpirauhasen sairauksista.

Heti alussa tulee tärkeä tieto. Yksinkertaisella homokysteiinitestillä voidaan havaita ne potilaat, joilla tyroksiinin (T4) muunto aktiiviseksi hormonin muodoksi (T3) kudostasolla, on vajavaista. Valitettavasti tämä koe otetaan hyvin harvoin.

Toivottavasti tämä tärkeä tieto tuo selvyyttä tavattoman ristiriitaiseen kilpirauhaspotilaiden hoitotilanteeseen.

Oikean diagnoosin löytyminen on erittäin tärkeää. Tuntuu uskomattomalta, että kilpirauhaspotilaat ovat vaarassa saada masennusdiagnoosin, vaikka syy saattaa olla siinä, että kilpirauhanen ei toimi kunnolla.

Lääkehoito (T4 ja/tai T3) on välttämätöntä tässä sairaudessa, jos ei ole kyse siitä, että potilaalla on akuutti jodinpuute (mikä on täysin mahdollista juuri esimerkiksi Suomessa!).

Elämä ei ole ruusuilla tanssimista, sanoo Siekkinen. Ja tarkoittaa tällä mm. sitä, että kilpirauhasen oireilu on vain yksi osa ihmisen mahdollista sairastelukierrettä. Ei välttämättä löydy ihmepilleriä, vaan ihmisen on muutettava elämäntapojaan tervehtyäkseen. Näin se on!

”Välttämätön aminohappo L-karnitiini terveyden tukena”
Kari Raij, lääketieteen tohtori, yleislääkäri

Yleislääkäri Kari Raij on TerveysSummitin vakiovieras ja nyt on tarjolla kertakaikkiaan upea ja helposti tajuttava haastattelu karnitiinista.

Pistä video päälle. Anna tiedon upota ja nauti värikkäistä käänteistä karnitiinin ympärillä.

Tämän videon pitäisi olla lääkäreiden pakollisena opetusvideona. Piste.

”Uni ja unen häiriöt”
Markku Partinen, lääketieteen tohtori, professori, neurologian erikoislääkäri

Unesta ja unen häiriöistä on toistamiseen TerveysSummitissa mukana professori Markku Partinen. Kuuntele ja katso kerrassaan upea haastattelu!

Erityisesti kannattaa panna merkille unihäiriöiden yleisyys. Väsymyksestä haetaan tällä hetkellä eniten tietoa Googlen hakukoneissa, kun terveys askarruttaa ihmisiä.

Unihäiriöiden selvittelyn vaikeudet tulevat hyvin esille. Kuuntele Partisen esimerkinomaisia kertomuksia hyvän yöunen etsimisen karikoista.

Partinen uskaltaa myös kritisoida sairauksien (mm. masennus) diagnostiikka. Mitä mieltä olet siitä, että sairauksia saatetaan hoitaa väärin vaan sen takia, että halutaan niin tarkkaan seurata Käypä hoito -suosituksia, että paras hoito jää antamatta? Silmät auki ja korvat hörölle arvon lääkärit!

Elämän tärkein ihminen on hyvä ystävä, sanoo Partinen lopuksi, ja haastattelija Karita päästää ilmoille Hallelujan! Oikein paljon kiitoksia tästä haastattelusta TerveysSummit.

 

Torstai 30.1.

”Ayurvedaa pohjoiseen sovellettuna – tunnista kehotyyppisi lääkärin opein ja tasapainota terveytesi ayurvedan avulla”
Pardaman Sharma, Ayurveda-asiantuntija

Ayurveda on elämän tie, josta on kertomassa sen asiantuntija Pardaman Sharma. Kokonaisvaltainen hoitomuoto on tarjolla.

Vata, pitta ja kapha sekä niiden yhdistelmät tulevat tutuiksi. Koko elämäntapa sovitetaan sen mukaan mitä tyyppiä ihminen on. Kiehtovaa! Mitä tyyppiä sinä olet?

Ayurvedan voi sovittaa suomalaisiin olosuhteisiin ja se onkin tämän videohaastattelun kiehtovin seikka. Kehosta pidämme varsin hyvin huolta täällä Suomessa, mutta mieli on harvemmin tasapainossa. Mielen vaikutus on suuressa roolissa ayurvedassa. Sharma antaa runsaasti vinkkejä tästä.

Tärkeää on tehdä mitä rakastat, tee sitä mistä nautit, Sharma kehottaa. Eiköhän totella?

”Merkityksellistä elämää hakemassa”
Tommy Hellsten, teologi, terapeutti, kouluttaja, kirjailija

Ammattimainen ihmettelijä Tommy Hellsten tarjoaa aivan ainutlaatuisen haastatteluhetken. Koko ihmiselämä menee siihen kun etsii merkityksellistä elämää. Meille on annettu huikea mandaatti luoda omaa elämäämme.

Kriisit ja vaikeudet tulevat meille, ei välttämättä rangaistuksena, vaan opettamaan jotakin. Osana sinun elämäsi suunnitelmaa. Kärsimys haluaa kertoa meille jotakin ja jos vastustat tätä, silloin et opi tästä.

Jos haluat muuttaa maailmaa, sinun pitää ensin muuttua itse, sillä olet osa maailmaa, sanoo Tommy. Muutos tulee kunhan suostun muuttumaan.

Ainoa paikka täällä maan päällä missä voi elää, on rakkauden tiellä. Rakkauden tietä kohti mennään kun ihminen ymmärtää tarvitsevansa rakkautta. Rakkauten pääsee kun ihminen tajuaa heikkoutensa ja antautuu rakkaudelle. Rakkaus tulee kun olet siihen valmis. Ego väistyy ja täyttyy rakkaudella. Se tulee sinne missä on tilaa. Vahvuutta on uskaltaa olla heikko. Huikeaa!

Elämä ei tahdo sinulle pahaa, vaan se haluaa, että sinussa syntyy se mikä sinussa pitää syntyä.

Vaikeita asioita tulee vastaan, mutta pistä haastattelu välillä tauolle ja mieti omaa tilannettasi. Se saattaa olla elämäsi tärkein asia, että mietit miten voisit elää merkityksellistä elämää.

 

”Miten päästä selkeän, elinvoimaisen ja merkityksellisen elämän alkujuurille?”
Teemu Syrjälä, hyvinvointivalmentaja

Siinä missä Hellsten aiemmassa TerveySummit haastattelussa korosti miehen heikkouksia ja haavoittuvuutta hyvinä ominaisuuksina elämän tiellä, siinä hyvinvointivalmentaja Teemu Syrjälä valaa miehiin elinvoimaa heikkouden tilalle. Eläköön tämä erilainen näkökulma, eikö niin? Molemmat miehet ovat oikeassa. Molempia tarvitaan, ehdottomasti.

Teemu on koonnut miehet yhteen ympäri Suomea. Nyt on aika koota heimo, sanoo Teemu. Ajatella, että miehet voivat tulla yhteen, ilman alkoholia.

Suomalainen mies ei puhu, ei pussaa, ei tunteile, on kova jätkä? Ei välttämättä näin, sanoo Teemu. Suomalaismiehen pinnan alla löytyy vaikka mitä muuta.

Suomalainen mies on historiamme orja, olemme vielä niin lähellä elettyä maailmansotaa, turvattomuutta ja sodan jälkeistä uudelleenrakentamista, että nyt on sopiva aika heimon kokoontua vaikka Teemun tapahtumissa ja kursseilla. Mies haluaa puhua stressistä, ihmissuhteista, yhteyden puuttumisesta.

Teemua jaksaa kuunnella!

 

”Kokonaisvaltainen hyvinvointi”
Karita Tykkä, holistinen hyvinvointivalmentaja, meditaatio-ohjaaja, kirjailija

Hyvinvointivalmentaja Karita Tykkä tuo hyvän olon pelkällä ihanan pirteällä olemuksellaan.

Hyvä elämä voi löytyä Karitan opeilla, se on pakko myöntää. Nauti hänen terveysohjeista. Hengitä, rauhoitu, ole läsnä, tee hyviä valintoja.

Mistä lähtee hyvä päivä käyntiin? Se selviää kun kuuntelet tämän videon.

Sinä riität, sellaisena kuin olet, olet tosi hyvä, kannattaa usein toistaa itselleen.

”Ketogeeninen ruokavalio”
Kirsi Salo, sertifioitu hyvinvointivalmentaja, terveysvaikuttaja, luonnonmukaisuuden puolestapuhuja

Hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo on ketogeenisen ruokavalion kannattaja ja puhuu TerveysSummitin haastattelussa siitä mitä kokemuksia hänellä on ruokavaliosta (ja monesta muusta asiasta!).

Kiinnostava juttu sinänsä on miten paljon hyvää ketogeeninen ruokavalio on tuonut kaikkiin Kirsin terveyshaasteisiin. Allergiat katosi, kehon rasvakoostumus muuttui, Kirsi jaksoi tasaisemmin elää.

Katso miten Kirsi lähti liikkeelle toteuttamaan tätä ketogeenista ruokavaliota. Mahtava tietopaketti iloisen Kirsi Salon kautta tarjoiltuna!

 

Perjantai 31.1.

”Mikä avuksi krooniseen väsymysoireyhtymään, homealtistumiseen, sähköyliherkkyyteen ja monikemikaaliyliherkkyyteen?”
Kirsi Vaali, tutkija, dosentti

Tutkija Kirsi Vaali on kiinnostunut suolahoitojen merkityksestä sairauksissa. Joskus kilpirauhasvaivat voivat johtua jodin ja muiden mineraalien puutteesta. Apu voi löytyä suolavedestä, kertoo Vaali.

Kuuntele seikkaperäinen selitys sille miten uupumus voisi syntyä ja mikä siihen on ratkaisu. Kuuntele myös mitä monikemikaaliherkkyydessä pitäisi tehdä.

Älä jää oman sairautesi vangiksi, hae apua, valistaa Vaali.

”Syväluotaus funktionaaliseen lääketieteeseen”
Maili Lepola, funktionaalisen lääketieteen asiantuntija ja hammaslääkäri

Varaa aikaa vähän yli tunti ja opi lääkäri Maili Lepolalta mikä on funktionaalinen lääketiede.

Potilas kertoo parhaimmassa tapauksessa taudin syyn lääkärille haastattelutilanteessa.

Turpaduunarilta lähtee vahva kuuntelusuositus.

”Elintapojen ja ravitsemuksen vaikutus hormonitoimintaan ja terveyteen”
Taija Somppi, yleis- ja verisuonisuokirurgian erikoislääkäri ja Jani Somppi, liikuntafysiologi, osteopaatti

Sompit ovat tunnin haastattelussa. Taija ja Jani kertovat ”Parantavat hormonit” -kirjastaan, joka on äskettäin ilmestynyt.

Lääkkeet puolustavat paikkaansa, mutta muitakin keinoja on kuin lääkkeet. Täydentäviä ja rinnakkaisia hoitoja tulisi käyttää enemmän.

Saat haastattelun aikana runsaasti tietoa siitä miten voit parantaa vointiasi.

”Bakteerien välttämättömyys terveydelle”
Mirja Salkinoja-Salonen, mikrobiologi, emeritaprofessori

Jos luulit tietäväsi kaiken bakteerien merkityksestä terveydelle, niin korjaa heti käsityksesi. Roppakaupalla tulee lisätietoja aivan erinomaisessa professori Mirja Salkinoja-Salosen haastattelussa.

Ei tunnu järkevältä syödä ruokaa, joka on tapettu. Kun poistamme mikrobit ruoasta säilöntäaineilla, aiheutamme kovin suuria ongelmien omille mikrobeillemme suolistossa.

Ei pidä tuhota ihon omaa bakteerikantaa käyttämällä mikrobien kasvua hillitseviä aineita pesuaineissa. Se on epäviisasta, sillä ihon terveys perustuu siihen, että iholla on runsaasti omia bakteereja antamassa meille tarpeellisia suojavaikutuksia. Katso mitä sinun käyttämässäsi pesuaineessa lukee! Käytä jatkossa anionisia tensidejä (saippuoita)!

Käsidesi-info kannattaa kuunnella erityisen tarkkaan. Meillä taitaa olla ihan ylimitoitettu bakteerikauhu.

Tästä lähtien luemme tarkkaan mitä ruokamme sisältää ja millä tavalla me ylläpidämme tervettä mikrobikantaamme.

 

”Masennuksen biologia: mitkä ovat masennuksen evolutiiviset syyt”
Markus J. Rantala, evoluutiobiologian ja evoluutiopsykologian dosentti

Suomalaisilla on ainutlaatuisen hyvä tilaisuus tutustua ihan uusiin, raikkaisiin näkemyksiin terveydestä käynnissä olevan suuren terveystapahtuman aikana. Tämä TerveysSummit-tapahtuma tarjoaa yhteiskunnallisesti merkittävällä tavalla laadukkaita terveyshaastatteluja ilmaiseksi kuluvan viikon aikana.

Tarkastelukulmaksi voi suositella aikamme suurta yhteiskunnallista ja terveydellistä ongelmaa, masennusta. Evoluutiobiologian ja evoluutiopsykologian dosentti Markus J. Rantala sairastui masennukseen. Hän on oman kokemuksensa ja tutkimustyönsä perusteella tehnyt mielenkiintoisen havainnon. Aika harvassa sairaudessa on nimittäin niin, että potilaalla on täysin päinvastaiset oireet, mutta diagnoosi ja hoito on sama.

Eihän se näin voi olla. Esimerkkinä dosentti Rantala mainitsee toisaalta kaamosmasennuksen, missä sairastunut on väsynyt ja nukkuu paljon ja toisaalta avioeron johdosta masentuneen, joka ei voi nukkua koska jää vatvomaan tilannettaan. Molemmilla on masennus, joka saatetaan hoitaa samalla tavalla.

Jos sinulla ei ole aikaa katsoa ilmaiseksi kuin yksi ainoa perjantain video (VIP-passilla saa omaan tahtiin katsoa kaikki videot silloin kuin itselleen parhaiten sopii), se on tämä Rantalan video. Dosentti Rantala perustelee selkeällä tavalla masennuksen evoluutiobiologisia mekanismeja ja tuo masennuskeskusteluun ja -hoitoon uuden ulottuvuuden.

Masennus ei ole yksi sairaus, vaan masennustyyppejä on useita. Masennus on koko kehon ongelma, ei ainoastaa aivojen ongelma. Masennus voi oireilla monin tavoin esimerkiksi seksihaluttomuutena, unettomuutena tai lisääntyneenä alkoholin käyttönä. Rantala avaa haastattelussa masennuksen monisyisiä ilmenemismuotoja hyvin käytännönläheisesti ja konkreettisesti.

Huikea kuuntelukokemus!

 

Lauantai 1.2.

”Kilpirauhassairauksien kokonaisvaltainen hoito”
Ville Pöntynen, yleislääkäri

Jälleen lääkäri Ville Pöntynen on TerveysSummitissa puhumassa kilpirauhassairauksista. Kuin apteekin hyllyltä tippuu kaikki olennainen liittyen kilpirauhaseen ja sen hoitoon.

Ville kertoo mitä potilaskokemuksia hänelle on kerääntynyt vuosien varrella. Huippujuttu.

Ville korostaa stressin merkitystä kilpirauhassairauksien synnyssä. Lääkkeet vaikuttavat monesti haitallisesti aivolisäkkeeseen.

Lääkärin käsikirja on aika vajavainen ja Käypä hoito -suositusta kilpirauhassairauksiin ei ole. Se on ikävä asia. Lisäksi on olemassa laadukas Eurooppalainen hoitosuositus kilpirauhassairauksiin (ETA), joka valitettavasti on englanninkielinen ja useimmat lääkärit eivät lue ja sovella sitä. Ville mainitsi myös Suomen endokrinologiyhdistyksen hoitosuosituksen, mutta sekin on vajavainen.

Erityisesti kilpirauhasongelmien takia suurissa vaikeuksissa olevat, voivat mieluusti kuunnella tarkkaan mitä Ville suosittelee hoidoksi. Kilpirauhasongelmien hoito on hyvin monimutkaista.

Olipa hieno haastattelu!

 

”Kroonisen kivun ja fibromyalgian taustatekijät sekä kokonaisvaltainen hoito”
Pirjo Lindfors, kipu- ja anestesiaerikoislääkäri

Nyt tulee hengästyttävän laaja tietopaketti kroonisesta kivusta ja fibromyalgiasta. Sen tarjoaa kipu- ja anestesiaerikoislääkäri Pirjo Lindfors.

Kipuja on monenlaisia, se selviää. Löytyy yli 200 eri kipudiagnoosia. Kipu ja masennus kulkee käsi kädessä.

Mikäli sinua vähääkään kiinnostaa kivun kokonaisvaltainen hoito, niin tässä on sinulle hurjan hyvä haastattelu tarjolla. Ehkä selkein koskaan kuulemasi! Varaa itsellesi kynä ja muistiinpanovälineet!

”Uni ja unen häiriöt ja krooninen väsymysoireyhtymä CFS”
Olli Polo, unitutkija, professori, lääketieteen tohtori

Professori Olli Polo on puhumassa unihäiriöistä. Hän on tämän asian erikoisasiantuntija ja sen huomaat haastattelun aikana. Tietoa tulee valtavasti.

Uniapneaa on ruuhkaksi asti, mutta toki unettomuus on yleisin uniäiriö.

Kroonisessa väsymysoireyhtymässä (jäätävä sairaus!) uni ei virkistä ja palauta meitä. Se toimii hyvänä mallina kun halutaan tutkia ja ymmärtää unen häiriintyneitä mekanismeja.

Kerrassaan upea haastattelu!

 

”Mitä on ennaltaehkäisevä terveydenhuolto?”
Olli Sovijärvi, lääkäri

Suomalaisilla on vaikea valintatilanne tänään 1.2.2020. Miten ehtiä kuunnella ilmaiseksi kaikki mielenkiintoiset tarjolla olevat TerveysSummitin terveyshaastattelut? Mikäli aikaa on vähän käytettävissä, aloita silloin esimerkiksi lääkäri Olli Sovijärven haastattelulla.

Olli Sovijärvi kertoo ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta niin kuin vain hän osaa sen selkeästi ilmaista. Valtavan hieno tietopaketti!

Sairauksien ennaltaehkäisy on yllättävän levällään. Kuuntele Ollin visio siitä miten tämä voitaisiin saada toteutettua järkevällä tavalla uutta teknologiaa hyödyntäen.

”Voiko diabeteksen peruuttaa?”
Jakob Valdma, yleislääkäri ja Peruuta diabetes -kirjan kirjoittaja

Jakob Valdma on aivan erinomaisen kiinnostava ja nöyrä lääkäri. Hän tulee tutuksi tässä haastattelussa.

Nyt selviää miten tyypin 2 diabeteksen voi peruuttaa ja myös miksi diabetes on niin yleistä nykyään. Hienolla tavalla tulee selväksi miten yksinkertaisilla elämäntavoilla on suuri merkitys.

Valdma haluaa muuttaa diabeetikon hoitoa korostamalla hyviä elintapoja. Lääkkeet eivät saa olla ainoa hoito. Ketogeeninen ruokavalio on aika hyvä ruokavaliomalli diabeetikolle (kunhan sen tekee oikealla tavalla).

 

Sunnuntai 2.2.

“Muistisairaudet ja niiden ennaltaehkäisy”
Erkki Antila, yleislääkäri, Funktionaalisen lääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja

TerveysSummitin viimeinen päivä alkaa legendaarisen hienolla lääkäri Erkki Antilan haastattelulla. Muistaakseni en ole koskaan kuullut Erkkiä näin rennosti kertomassa todella tärkeästä asiasta: muistisairauksien ennaltaehkäisystä.

Me voimme estää muistin heikentymistä hyvillä elämäntapavalinnoilla. Riskitekijät voi yrittää sulkea pois: stressi, masennus, unettomuus (erityisesti uniapnea), ylipaino, kakkostyypin diabetes, korkea verenpaine ja muut sydänsairaudet, liikkumattomuus, alkoholin runsas käyttö, myrkyt (alumiini, elohopea, lyijy), aistien heikentyminen (hajuaisti!). Aikamoinen lista!

Kuuntele Erkin selkeät ohjeet miten ennaltaehkäistä muistisairaudet!

 

“Kylmä- ja kuuma-altistuksen terveysvaikutukset: Asiaa saunasta avantoon”
Jaakko Halmetoja, tietokirjailija, ravintoasiantuntija ja luennoitsija

Luennoitsija Jaakko Halmetoja kertoo Karita Aaltosen haastattelussa kylmä- ja lämpöaltistumisen hyödyistä. Kuuntele miksi kannattaa saunoa usein ja avantoon pulahtaa.

Suomalaisuuden ytimessä on saunominen. Jaakko kertoo mitä terveysarvoja liittyy säännölliseen saunomiseen.

Hui, keho pitäisi myös käyttää kylmässä, Jaakon mukaan. Varsinkin kylmän ja kuuman vaihtelu tuntuu järkevältä mekanismilta rakentaa itselleen paremman terveyden.

Tämä oli ihana haastattelu!

 

“Syöpätutkimukset ja ravitsemus patologian professorin silmin”
Mikael Björnstedt, Karoliinisen instituutin professori, yksi maailman johtavia seleenitutkijoita

VIP-vieras Mikael Björnstedt puhuu taas englannin kielellä (tekstitys suomeksi) seleenin merkityksestä terveydellemme ja nyt erityisesti suhteessa syöpään. Professori Björnstedt on sitä mieltä, että tarvitaan varsin runsaasti seleeniä ravinnon kautta, jotta saadaan terveille soluille suojavaikutus.

Seleeni suojaa siis terveitä solujamme ja antaa sitä kautta suojan myös syöpäkasvua vastaan.

Mikael kertoo siitä miten syövän pysäyttämätön kasvu on se suurin ongelma terveydellemme. Tiedämme aivan liian vähän syövän kasvumekanismeista. Mutta ravinnolla on siis merkitystä syövän hoidossa ja tätä ajatusta pitää viedä vahvemmin koululääketieteen suuntaan.

Hieno tietopaketti!

 

“Antioksidantit ja vitamiinit terveytemme tukena: näin selvität onko kehossasi puutostiloja”
Pyry Suonsivu, yleislääkäri, Antioksidanttiklinikoiden toimitusjohtaja

Lääkäri Pyry Suonsivu on taas puhumassa ravitsemushoidoista. Yli puolet suomalaisista kärsii jodin puutosta. Nuorilla naisilla on raudanpuutos, veganismi on taitolaji. Lapsilla on yllättävän usein A-vitamiini vähissä. Tärkeitä havaintoja.

Haastattelun parhainta antia on kun Pyry selvittää miten räätälöidä ruokavalio sellaiseksi, että menetetty terveys löydetään taas. Ravinneköyhän ruoan tilalle aito, luonnollinen ruoka ja tarvittaessa ravintolisiä.

Hyvin toimiva suoli on onnellisuuden lähde. Mitä olet jo tänään syönyt? Onko se suoli toiminut?

Hauska haastattelu!

 

“Selviytymistarina”
Pekka Hyysalo, FightBack -liikkeen perustaja

Olipa mukava kuulla Pekka Hyysalon selviytymistarina. Olen kuullut sen monta kertaa aikaisemmin, mutta Karita Aaltosen haastattelussa Pekan tarinaan tuli lisää syvyyttä. Ihan huikea oman elämänsä sankari!

Kun Pekka sai kuulla olevansa vakavasti sairas, hänellä oli kaksi vaihtoehtoa: kyllästyy elämään tai antaa itse kaikkensa palautuakseen taas terveen kirjoihin. Hänellä on nyt selvä päämäärä elämässään: taistella itsensä yhä parempaan terveyteen.

Jokaisen pitäisi kuulla tämä haastattelu.

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *