Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: LEPO VAI LIIKE?

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 295. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 295
Jakelupäivä maanantaina 3.8.2020

LEPO VAI LIIKE?

Kehoamme hallitsee kaksi hermoverkostoa sen mukaan pitääkö meidän levätä tai liikkua, rentoutua tai stressata. Tässä terveysohjeeni tilaajille tutkittua täsmätietoa siitä asiasta.

Kehomme autonomisia (tiedostamattomia, tahdosta riippumattomia) toimintoja ohjaavat keskushermoston alkeellisimmat osat, eli selkäydin ja aivorunko. Nämä hermoston osat käyttävät kahta erillistä hermoverkostoa kehomme toimintaan sen mukaan pitääkö meidän stressata vai rentoutua, levätä vai liikkua.

Näitä kahta autonomista hermostoamme kutsutaan nimillä sympaattinen ja parasympaattinen hermosto. Yhdessä nämä muodostavat tavattoman mielenkiintoisen kehoamme hallitsevan, useimmiten täysin huomaamattoman hallintajärjestelmän.

Kehomme herättäminen toimintaan on sympaattisen hermoston tehtävä. Se on päällä sen aikaa kuin sille on tarvetta (stressitilanne, pakoreaktio, fyysinen ja henkinen ponnistus). Sen jälkeen parasympaattinen hermosto alkaa toimia ja kumoaa sympaattisen hermoston vaikutuksia ja kehomme palaa rentoutuneeseen tilaan.

Sympaattinen hermosto aktivoituu esimerkiksi nostamalla sykettä, jotta lisää verta saadaan keuhkoihin ja happea lihaksiin. Maksa vapauttaa glykogeenivarastostaan glukoosia lisäenergiaksi. Ruoansulatus hidastuu koska verta tarvitaan enemmän muualla kehossa. Ääri-ilmiönä esiintyy voimakkaassa pelkotilassa, että oksennamme mahalaukun tyhjäksi. Täydellä mahalla on vaikeampi juosta karkuun.

Parasympaattinen hermosto rentouttaa hengitystiet ja keuhkot palaavat normaaliin kokoon. Verisuonet, jotka äsken kuljettivat kiivaasti verta lihaksiin, supistuvat ja verta riittää nyt tasaisemmin ympäri kehoamme. Syke palautuu lähelle lepotasoa ja maksa alkaa taas varastoida sokerienergiaa seuraavaa uhkatilannetta tai paastojaksoa varten. Koska stressi on poistunut, ruoansulatus herää taas henkiin. Vatsan kurinaa voi kuulla.

Ongelmia syntyy silloin kun sympaattinen hermosto ”jää päälle”. Stressitila ei poistukaan, vaan jää päälle. Jäämmekin kuluttamaan turhaan voimavarojamme, vaikka meidän pitäisi päästä jo lepäämään. Pitkään jatkuessaan tällainen olotila sairastuttaa meidät. ”Loppuunpalaminen” (burn-out) on seuraus siitä, että jäädään sympaattisen hermoston ”vangiksi” pitkiksi ajoiksi. Burn-outia voidaan hoitaa, mutta se on usein pitkiä toipumisjaksoja edellyttävä epämiellyttävä olotila.

Lopuksi kevennys. Onko sinulla joskus ollut ”perhosia vatsassa” ennen esiintymistilannetta, haastattelua tai muuta vastaavaa? Tiede tarjoaa tähänkin selityksen.

Perhoset vatsassa johtuvat siitä syystä, että sympaattinen hermosto vähentää veren virtausta mahaan. Maha valmistautuu vaaratilanteeseen. Mahassa on tiheä hermoverkosto, joka viestittää eteenpäin hermostuneita, lepattavia tunteita. Jotkut tuntevat tämän pahoinvointina tai kihelmöivänä tunteena mahalaukun ympärillä.

Nyt tiedämme tämän asian alkeet.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Yhden iäkkään potilaan hoito-show

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Suomessa on moni asia hyvin ja useimmat meistä samme asianmukaista hoitoa kun sairaus iskee. Valitettavasti löytyy esimerkkejä ihan toisenlaisesta todellisuudesta. Olen saanut käyttöön erään moniongelmaisen 80-vuotiaan miespotilaan lähes katastrofaalisen huonon tilanteen, jota pohdin avoimesti ratkaisujakin etsien.

Karu todellisuus on, että viime vuodet ovat olleet Suomen terveydenhuollossa jatkuvaa alamäkeä. Potilaan arjessa tämä näkyy pinnan kiristymisenä puolin ja toisin. Potilaat ja hoitajat seuraavat tilanteen pahentumista.

Omalääkärit kortilla

Tässäkin tapauksessa ongelman ytimessä on potilaan vaikeudet lääkärinsä kanssa. Alun perin positiivinen kokemus potilaan ja lääkärin yhteistyöstä on vähitellen hiipunut pahoinvoinniksi, josta kaikki kärsivät. Sairaalle ihmiselle on kivuliasta kokea miten sairaus vähitellen vie toimintakyvyn. Hän toivoo jäljelle jäävälle terveydelleen ymmärrystä ja kerää toivon kipinät sen varaan, että hän saa toteuttaa unelmiaan niin kuin kaikki muutkin ihmiset.

Lääkäreiden sanavarastosta ja käyttäytymisestä on kadonnut myötäeläminen potilaan elämässä, empatia. Kymmenen minuutin tapaamisessa ei luonnollisestikaan päästä alkua pitemmälle ja tilannetta ei helpota lääkärin vaihtuminen tuhkatiheään. Potilaalla on runsaan tusinan verran sairauksia ja kovia oireita yhdessä ja erikseen, välillä painottuen johonkin tiettyyn suuntaan. Potilaalla on mm. rytmihäiriöitä, kolmas tahdistin menossa, kahden insuliinilääkkeen muodostama verensokeria ”heittelehtivä” diabetes, Charcot’n jalka, umpeutumattomia ja tuskallisia haavaumia ja niiden seurauksena mm. yleisiä verenmyrkytyksiä (sepsis), jokavuotisia vakavaoireisia parinkin kuukauden kuumeettomia flunssia, verisiä ysköksiä, ruuansulatuksen häiriöitä (ummetus, reflux), allergioita, astmaoireita, hengitysvaikeuksia, tuskallinen eturauhaskasvain, selkärangan kroonistuneet välilevyjen tuskalliset hermovauriot (leikkausta pidetään riskinä), liikkuminen mahdollista vain rollaattoriavusteisesti, pysyvästi vaurioitunut kuulo(tinnitys), munuais-, maksa- ja kolesteroliarvot aika ajoin kiikunkaakun.

Näin vakavan sairausvyyhdin purkamisessa ei riitä muutama satunnainen lääkärikäynti, vaan tässä pitäisi huomata, että kaikki tahot hyötyisivät siitä, että ongelmiin puututaan systemaattisesti. Pala palalta palautetaan toimintakykyä ja annetaan potilaalle toivo paremmasta.

Järjetöntä touhua

Miten on käynyt kun oireet alkoivat kasautua? Potilas oli kysynyt terveysasemalta omalääkäriaikaa. Hänelle kerrottiin, että seuraava vastaanottoaika on vasta 2 kuukauden kuluttua! Potilas saa ”hepulin ja antaa palaa”. Tämä on tietenkin hyvin valitettavaa ja mielenpurkauksen kohteeksi ei välttämättä osunut oikea henkilö.

Potilas saa kuulla, että heillä on 4 lääkärin vaje. Potilas soittaa ensiapusairaalaan, josta asialliseen sävyyn kerrotaan, että heille ei voi tulla niin kauan kuin terveysasema on auki. Potilas soittaa uudestaan terveysasemalle ja kysyy ensiapukäynnin mahdollisuudesta (10 minuutin aikoja). Sellainen löytyisi samana päivänä, mutta sovitaan, että potilas soittaa seuraavana aamuna ”kello 8:n jakeluun”, koska oireet pakottavat vuodelepoon ja kipulääkitykseen.

Yön aikana hän kirjoittaa vapaaehtoisavustajan kanssa paperille viime päivien oireet lääkäriä varten. Se on välttämätöntä, sillä vastaanotolla hän ei ole enää tuskista johtuen haastattelukunnossa. Ensiapusairaalaan hän voi yrittää yöllä mikäli tilanne kärjistyy. Tosin hän tietää kokemuksesta, että ensiavussa joutuu yleensä odottamaan 5-8 tuntia tuolilla istuen.

Lääkäri ja kiukkuinen potilas

Nuori lääkäri on ystävällinen, kuuntelee keuhkot ja sydämen ja kysyy, riittäisikö vuodelepo ja kuuma mehu tavanomaisen buranan kera, kun kuumettakaan ei ole, mihin potilas kommentoi, että ei riitä. Tappelu antibiootista käydään joka vuosi, ellei vakituista omalääkäriä löydy hätiin ja ”ensiapuun”. Vuosikymmenien kokemus osoittaa, että antibiootti vaimentaa tuskia, voimakasta pahoinvointia, huimausta, kurkkukipua, pään alueen suhinoita, voimistunutta tinnitystä sekä helpottaa komplikaatioita noin 2-3 päivän sisällä.

Lääkärit ”pelkäävät” antibioottien liikakäyttöä, mihin potilaalla on tapana kommentoida, että vanhuspotilaille voi olla kysymys elämästä tai kuolemasta. Potilaiden keskinäisessä vertaistuessa joutuu kuulemaan kauhukertomuksia todellisesta sairaalaelämästä. Kuumeettomuus muunmuassa ei saa riskiryhmillä olla suojalääkityksen epäämisen syy.

Terveysasematasolla yrittävät auttaa saatavilla olevin keinoin, mutta törmätään – puolin ja toisin – byrokratian kapuloihin rattaissa!

10 minuuttia on kulunut

Vertaistuessa ihmetellään jatkuvasti sitä, kun potilaalle sanotaan ensiavussa, että 10 minuuttia on kulunut, vaikka potilaan oirekuvaus oli tuskin alkanut. Esimerkiksi Helsingissä tämä huomauttelu on maan tapa. Vika ei ole lääkäreissä vaan terveyskeskushallinnossa, joka on näin ohjeistanut.

Potilas kertoo miten hän viimeksi sai kuulla kymmenen minuutin näkemiintoivotuksen. Siltä istumalta hän käveli yksityiselle lääkäriasemalle, jossa tuli asianmukaisesti hoidetuksi, tosin ei aivan kymmenessä minuutissa. Julkisessa hoidossa hänen tarvitsemansa resepti olisi maksanut 0 euroa, yksityisessä se maksoi viikonloppuna 132 euroa. Että se siitä tasa-arvosta.

Tässä huomaa selvästi, että potilaalle varattu vastaanottoaika on aivan liian lyhyt. Sairaalajohdon selkäranka täytyy olla titaania, sillä tämän epätoivon keskellä luulisi jotain ratkaisuja etsittävän, eikä pyöräytetä tätä rumbaa pitempään.

Poliitikot puhuvat terveydenhoidon tasa-arvosta, johon on tänään kohtuuttoman pitkä matka. Potilaat ja hoitajat ovat paljolti samassa veneessä ihmettelemässä hallintojen minuuttileikkiä. Myös moni lääkäri ja hoitaja on kritisoinut julkisuudessa nykykäytäntöä järjettömänä!

Potilaan on pystyttävä ja osattava, vaikka ei mitenkään pysty eikä osaa

Minulle tuli uutuutena seuraava pysäyttävä tieto. Terveysasemat ja erikoissairaanhoito ovat keksineet, että potilas saa lähestyä heitä puhelinkontaktin ohella suojatulla sähköpostilla (=etäkontakti), ei tavallisella suojaamattomalla. Tässä viitataan salassapitovelvollisuuteen. Potilas jää kuitenkin väliinputoajan asemaan koska hän ei osaa käyttää monimutkaista suojattua yhteyttä salattavin pankkitunnuksin. Tarpeettoman hankala byrokratia on nyttemmin ulottunut potilasasiamiestenkin työhön, sillä he vaativat suojattua systeemiä, eli vaikeuttavat kohtuuttomasti potilaan oireselvityksiä.

Vanhukset, mielenterveyspotilaat, vammaiset ja vastaavat saattavat jäädä hoidotta, kun eivät voi omien voimien varassa kaikessa rauhassa koota ja lähettää tietojaan esim. lääkärille jatkotoimia varten vastaanotolla. Salaaminen on ok, jos potilas sitä haluaa, mutta salaamisen asettaminen hoidon tai hoitoavun ehdoksi on potilaan hoitamatta jättämistä.

Hoitamaton tuska on terveydenhuollon julmuutta

Noin 80 % potilaiden yhteydenotoista käsittelee sairauksiin liittyviä tuskia ja lääkeongelmia. Hoitamatta jättäminen tai riittämätön hoito ovat tyytymättömyyden aiheena. Voimassa on kaksi lainkohtaa, joihin puolin ja toisin hoitokeskusteluissa viitataan. Laissa terveydenhuollon ammattihenkilöistä (§22) todetaan:

”Laillistettu lääkäri päättää potilaan lääketieteellisestä tutkimuksesta, taudin määrityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta”.

Selvääkin selvempää päätäntävaltaa pehmentää kuitenkin potilaslain §6:

”Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan”.

Kipujärjestöille tulee vuosittain useita satoja tiedusteluja näistä kahdesta sanasta ja niiden ensisijaisuudesta.

Mitä mieltä olet tästä tositarinasta?

Kerro mieluusti mitä mieltä olet tästä potilastapauksesta ja pohdinnoistamme.

Christer Sundqvist

turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtoricropped-christer-sundqvist.jpeg

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

terveysohjeet sinullekin

1 thought on “Yhden iäkkään potilaan hoito-show”

  1. Tämä vanhojen hoito on ihan kamalaa tässä maassa. Pelottaa tulla täällä vanhaksi. Alueellani eivät lääkärit vaihdu ja apua saa akuutisti nopeastikin. Vaihdoin terveyskeskuslääkäriäni epäasiallisen kohtelun takia ja sain aivan toisenlaisen, joten se vaihto kannatti. Meillä potilaat jaetaan asuinkadun mukaan, joten ’musta-pekka’ tuli ensin. Mutta asiaan. Ko. vanhuksen monet ongelmat voitaisiin hoitaa vallan mainiosti myös terveyskeskuksessa ja siksi kehotankin vanhoja kapinaan. Ottakaa avustaja mukaan ja poistukaa vasta kun asianne on hoidettu. Eikö voi pyytää pitkää aikaa? Törkeää rahastusta muuten muualla. Lisäksi jokin taho opastamaan ravinnon ja vitamiinien valinnan tärkeydestä. Ja uhkailu rangaistavaksi!! Mutta ennenkuin lääkärikoulutus muuttuu ennalta ehkäisevään suuntaan ja lääkäreille tulee soveltuvuustestit, taitaa olla turha toivo. Avustaja/lapsi/tuttava/vapaaehtoinen voisi olla ratkaisu esim. siteiden vaihtoon ja lääkkeiden annosteluun. Pidän todella röyhkeänä väitettä 80-vuotiaan lääkepyynnön tarpeettomuudesta, mutta eihän morfiinia tai kannabistakaan voi kuolevalle antaa, sillä voi tulla ’riippuvaiseksi’.- Kiitos tästä jaetusta potilaskertomuksesta!

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.