Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Suolistossako terveyden salaisuus?

Kirjoittaja: Tarja Leino

Tässä saamme selkeää tietoa suoliston merkityksestä terveydelle. Tietolähteenä on Tarja Leino, upea vieraskirjoittajamme. Ruoansulatuselimistön anatomia esitellään ensin ja sitten mennään toiminnan kautta suoliston terveyden esittelyyn. Lähde mukaan matkalle suoliston syövereihin!

Ruoansulatuselimistö

Ruoansulatukseen osallistuu:
– Aivot
– Suu
– Ruokatorvi
– Mahalaukku
– Ohutsuoli
– Haima
– Maksa
– Sappi
– Paksusuoli

Ruokatorvi – kanava suun ja mahalaukun välillä. Alhaalla ruokatorvessa on läppä, joka estää vatsan sisällön ja vatsahappojen takaisinvirtauksen.

Mahalaukku – puolikuun muotoinen vino pussi sydämen alapuolella. Kun ruoka saapuu mahaan, gastriini-hormoni saa aikaan ruoansulatusnesteiden tuotannon: ruoansulatusentsyymit, mahahappo, hormoneita ja sisäinen tekijä, joka sitoo B12-vitamiinin, jotta se voisi imeytyä myöhemmin suolistossa.

Ohutsuoli – noin 6-7 metriä pitkä. Kiemurtelevaa ohutsuolta peittää kolmikerroksinen limakalvo, joka on pinnaltaan hyvin poimuinen. Sormimaisien ulokkeiden pinnalla sijaitsevat mikrovillukset muodostavat laajan imeytymispinta-alan, pinta-alaa tenniskentän verran. Suolen pinnasta erittyy ruoansulatusnesteitä ja osa ravinnosta imeytyy suolen pinnalta verenkiertoon. Ruokamassa etenee suolen lihaksiston aaltomaisten, rytmikkäiden liikkeiden avulla. Suolistossa on paljon hermoja, jopa niin, että se jatkaa työtään, vaikka aivot eivät enää toimisi.

Maksa on suurin sisäelimistä, oikealla alimpien kylkiluiden suojassa, paino 1-1,5 kg. Sen läpi virtaa verta noin puolitoista litraa minuutissa, yli 2000 litraa vuorokaudessa. Maksalla on monia tehtäviä. Proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihdunnan säätely. Maksa tuottaa sappea rasvojen pilkkomiseen. Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat maksaan ja monet vitamiinit muuttuvat maksan avulla aktiiviseen muotoon. Maksa osallistuu myös verensokerin säätelyyn ja toimii osaltaan energiavarastona (glykogeeni+rasva). Maksan tärkeä tehtävä on puhdistaa elimistöä, tehdä vaarattomaksi myrkyllisiä aineita, josta osa tulee kehon oman aineenvaihdunnan tuotoksena, osa ulkopuolelta. Maksa käsittelee lääkeaineet, lisäaineet, torjunta-aineet, myrkyt, kemikaalit, raskasmetallit, mikrobit, alkoholi, myös esim. hiusten värjäysaineet ja ihon kautta imeytyvät aineet menevät nekin maksan käsiteltäväksi. Maksa hajottaa myös kehon omat käytetyt hormonit, kuten testosteroni ja estrogeeni.

Paksusuoli kehystää ohutsuolta, alkaen oikealta alhaalta nousten maksan tasolle, josta poikittain vasemmalle ja vasenta vatsaontelon laitaa alas päättyen peräsuoleen. Pituutta on vähän toista metriä pitkä ja ohutsuolta paksumpi. Pinnalla on limaa tuottavia rauhasia. Noin 8 tuntia, suunnilleen kaikki imeytymätön ruoka on siirtynyt paksusuoleen, mukanaan ruoansulatus-nesteitä ja vettä. Vauhti hidastuu. Normaalisulatus-aika on 18-24 t. Paksusuoli supistuu harvakseltaan sieltä täältä ja suolen sisältö sekoittuu vähitellen. Paksusuolen bakteeristo hoitaa vielä monia tehtäviä. Paksusuolesta imeytetään takaisin ruoansulatus-nesteitä ja vettä. Sieltä imeytyy kalsiumia ja muita kivennäisaineita. Bakteeriston avulla saamme vielä energiapitoisia rasvahappoja, K-vitamiinia, B12-vitamiinia, tiamiinia (B1) ja riboflaviinia. Paksusuoli säätelee neste- ja suolatasapainoamme. Imeytetyt aineet kulkevat maksaan ja sieltä eteenpäin kehoon.

Loppu sulamaton aines ravinnosta, lähinnä kuitua ja selluloosaa, poistuu ulosteena. Ulosteen mukana poistuu myös kehosta ruoansulatuskanavan epiteelin kuollutta solukkoa, kuolleita ja eläviä bakteereita, lääkejäämiä, muita haitta-aineita ja vettä.

Suolistomikrobit. Suolistossamme elää koko joukko bakteereja, joiden työn tuloksena saamme ravinnosta irti vitamiinit ja hivenaineet. Bakteeristo hoitaa puolustuksen tuhoten haitallisia aineita. Tämä massa on kuin kokonainen elin suoliston uumenissa. Painoa tällä bakteerimassalla on kilosta kahteen.

Suoliston terveys heijastuu koko kehoon

Kaikki sairaudet alkavat suolistosta. – Hippocrates

Sikiö kohdussa steriili, suolistofloora alkaa kehittyä syntyessä saaduista mikrobeista. Samoin saadaan ihonpinta mikrobisto. Äidinmaidon bifilobakteerit tukevat immuniteettia ja aineenvaihduntaa hoitavia suolistobakteereita. Liian lyhyt imetys altistaa lihavuudelle ja gluteeni-herkkyydelle. Huono ravinto, tarpeeton antibiootti, liika puhtaus tai liialliset kohtaamiset haitallisten bakteerien kanssa voi aiheuttaa ongelmia. Kestää noin kolme vuotta, kun suolistoon tullut bakteeristo, joka vastaa aikuisen suoliston tilaa. Keisarileikatut altistuvat vieraalle bakteeristolle ja suolistobakteeristo valmis vasta pidemmän ajan päästä. Yleensä seitsemään ikävuoteen mennessä erot tasoittuneet.

99 % ihmisen mikro-organismijoukoista on suolistossa, noin 100 biljoonaa bakteeria, yli 1000 eri lajia, 150 x enemmän kuin meissä geenejä. Jokaisella meistä erilainen, eri maailman osissa ja kansoissa erilainen. Mitä syömme ja minkä ikäisiä olemme, silloinkin erilainen, koko ajan muuttuva. Eri kansoilla erilainen bakteeristo, esim Japani merilevää sulattava bakteeristo, jota eurooppalaisilla ei. Aasialaisista 50% saa soijasta apua, länsimaissa 25-30%. Paikallinen ruoka vuosisatojen kuluessa muokannut sulattavat suolistobakteeri kannat.

Suolistobakteerit antavat tietoa mihin kykenemme. Esim. parasetamoli toisille myrkyllisempää. Osa suolistobakteereista valmistaa aineita, joka vaikuttaa myrkkyjä hävittävän maksan toimintaan. Tutkimus näistä suoliston asukeista ja niiden hoitamista tehtävistä vasta nuorta.

Vuonna 2011 heidelbergiläinen tutkimusryhmä löysi tästä suuresta bakteerimassasta kolme päätyyppiä. Jokaisen ihmisen bakteeristoa hallitsee yksi näistä kolmesta, puhutaan suolistotyypistä tai entero-tyypistä. Mielenkiintoista on, että jo vanhassa klassisessa kiinalaisessa lääketieteessä ihmiset on jaettu kolmeen ryhmään sen mukaan, millainen hoitovaste heillä on tiettyihin lääkekasveihin. Eri bakteerisuvuilla on erilaisia ominaisuuksia ja tähän tulevaisuudessa tutkimus tulee paneutumaan, esim ruoansulatuskyky, hermojen vahvuus tai riski sairastua joihinkin tiettyihin sairauksiin.

Neljäsosa teollistuneiden maiden ihmisistä kärsii heikentyneestä bakteerikannasta ja erilaiset suolisto-ongelmat ovat tavallisia. Suomessa paljon tulehduksellisia suolistosairauksia ja määrä lisääntyy noin 6% vuosittain. Vääristynyt bakteerikanta altistaa ylipainolle, metaboliselle oireyhtymälle, tyypin-2-diabetekselle ja maksasairauksille. Kun suolistossa menee mikrobimaailma pieleen, niin koko kehossa menee vielä enemmän pieleen…

Vastustuskykymme elää suolistossa

Hyvän immuniteetin perusta on ehjä ja tiivis solukalvo suolistossa sekä terve bakteeristo, joka tukee limakalvon toimintaa ja tiivistää soluvälejä.
Immuunijärjestelmästä 80% on suolistossa. Suolistomikrobien suojaava vaikutus perustuu siihen, etteivät ne anna kasvutilaa haitallisille bakteereille.
Mikrobiston häiritseminen toistuvilla antibiootti-kuureilla, huonolla ruoalla ja stressi, johtaa soluseinän läpäisevyyden lisääntymiseen, imeytymishäiriöihin ja tulehduksiin, jotka leviävät suolesta muualle elimistöön.

Aivot ja suolisto

 • Viestejä kulkee kumpaankin suuntaan. Väittäjäaineena toimii serotoniini.
 • Jännitys – perhosia vatsassa, pelottaa – vatsa kuralla, pettymysten nieleminen, tunteet tuntuvat aivoissa ja suolistossa.
 • Nälän ja kylläisyyden viestit, mielihyvä
 • Stressi – aivot viestivät suolistolle hätätilasta. Suoliston toiminta hidastuu ja ruoansulatus hidastuu ja energiansaanti heikkenee. Pitkään jatkuessaan stressi johtaa suoliston kunnon heikkenemiseen.
 • Unettomuus, huolet ja paineet hidastavat ja haittaavat ruoansulatusta, mutta muutoksilla oikeanlaiseen ravintoon voidaan saada helpotusta negatiivisiin tunteisiin ja uniongelmiin.
 • Muistin ja ajatustoiminnan tehostamiseen löytyvät ravintoaineet tukevat suolistoakin.
 • Päänsärky, masennus, ADHD, aivosumu kertovat huonovointisesta suolesta.
 • Klo 22 tuleva himo syödä makeaa ja sitten vielä suolaista voi olla bakteerien lähettämä viesti aivoille. Ne siis voivat määrätä käyttäytymistämme.
 • On todettu, että ylipainoisilla suolistossa ovat päässeet vallalle hiihihydraattia pilkkovat bakteerit ja joissain sairauksissa todettu puutteita lajeissa tai virheellisesti painottunutta bakteeristoa.
 • Liika sokerin ja nopeasti energiaa antavan ruoan nauttiminen sumentaa aivot ja saa väsyneeksi.
 • Alkoholi ja tupakansavun nikotiini sekä jotkut lääkeaineet pääsevät suoraan vaikuttamaan aivoihin.
 • Heikentynyt suolisto päästää läpi haitallisia aineita, jotka verenkierron kautta voivat päästä aivoihin

Hiljanen tulehdus – syy sairauksiin

Ylipainoisilla, diabeetikoilla ja veren rasva-arvojen ollessa epätasapainossa, verikokeissa usein tulehdusarvoista kertovat hieman koholla. Ei kuitenkaan niin paljoa, että rajat ylittyvät. Suoliston epäedullinen bakteeristo tuottaa tulehdus-välittäjäaineita, jotka voivat kiinnittyä suolessa kulkevien ruokaosasten pintaan tai päätyä muualle elimistöön verenkierron kautta. Tulehdusvälittäjät aiheuttavat vahinkoa elimissä, esim kilpirauhasessa hidastamalla kilpirauhashormonin tuotantoa, jolloin rasvanpoltto hidastuu.

Vahva tulehdussairaus vie voimat ja laihduttaa ihmisen, mutta hiljainen tulehdus on huomaamaton ja lihottaa vähitellen. Hiljaista tulehdusta (=inflammaatio), voi aiheuttaa myös hormonaalinen epätasapaino esim liika estrogeeni, D-vitamiinin puutos tai liian gluteenipitoinen ruokavalio.
Bakteerien pääsy suolistosta elimistöön johtuu useimmiten vuotavasta suolesta. Suolen limakalvo on vaurioitunut ja solujen välistä pääsee läpi osittain sulaneita ruokaosasia sekä bakteereja. Ne aiheuttavat tulehdusreaktion ja puolustusreaktion heräämisen.

Heikentyneeseen suolen kuntoon ja vaurioihin syitä voivat olla:

 • Antibioottikuurit tappavat taudinaiheuttaja bakteerit, mutta myös hyvät suoliston bakteerit siinä mukana. Ripuli yleinen lääkehaitta.
 • Antibiootit harventavat suolistobakteerilajien valikoimaa ja kykyjä tehtäviinsä. Metronidatsoli ja gentamysiini aiheuttivat erityisen suuria muutoksia.
 • Lasten ja vanhusten suolistofloora paljon normaalia epävakaampi ja elpyy kuurin jälkeen hitaammin. Vielä kaksi vuotta kuurin jälkeen suolistossa jäljellä pahoja bakteereja, jotka siitä lääkkeestä selvisivät.
 • Turhat antibioottikuurit, virustautiin ei tehoa, edesauttaa resistenttien bakteerikantojen lisääntymistä – onko kohta se aika, kun antibiooteilla ei enää saada tuloksia aikaan?
 • Itsehoito tulehduskipulääkkeet – mahahaava riski ja lisäävät suoliston läpäisevyyttä (ibuprofeeni :Burana, Ibusal, dilofenaakki: Voltaren, Diclomex, naprokseeni: Naproxen, Napromet jne)
 • Reseptilääkkeiden haittavaikutukset – voivat kuluttaa jonkun vitamiinin tai hivenaineen kehosta tai haitata ravintoaineiden imeytymistä. Tiedettävä, niin voi ottaa tarvittavat lisäravinteet tueksi
 • Kroonistuneet infektiot esim parasiitit, virukset
 • Dysbioosi eli bakteerikannan epätasapaino
 • Myrkylliset aineet, esim hiiva ja haitalliset bakteerit tuottavat näitä
 • Kroonistunut ummetus
 • Palkokasvien lektiinit (papujen ja siementen kuorissa) aikaansaavat histamiinin tuotantoa suolessa ja kiinnittyvät suolen pintaan vaurioittaen solukkoa
 • Liian vähän kuitua, huonolaatuisia rasvoja sisältävä, lisäainepitoinen ruokavalio
 • IBS (ärtyvän suolen oireyhtymä) ja FODMAP-ruokavalio
 • Huono pureskelu ja hotkiminen – liian isoja paloja niellään, eikä ruoansulatus kykene niitä liuottamaan. Kulkiessaan suolistossa tekevät vahinkoa limakalvolle.
 • Liiallinen pikaruoan ja teollisen ruoan syönti sekä jatkuva runsas sokerin syönti – aiheutuu puutosta ravintoaineista, kaloreja kyllä, mutta ei rakennus-aineita uusille soluille.
 • Muoviin pakattuun ruokaan liukenee pakkauksesta aineita ja mikrolämmitys liuottaa lisää.
 • Maitotuotteet ja gluteeniviljat voivat aiheuttaa intoleransseja. Joskus yhteyttä hankala havaita, oireet voivat tulla vasta päivien päästä.

Elimellisiä syitä voi olla monia:

 • Mahahapon alhainen tuotanto haittaa sinkin, magnesiumin, kalsiumin ja B12-vitamiinin imeytymistä. Jos proteiinit eivät sula, niin eivät aminohapot irtoa ja pääse muodostamaan rakenteita ja välittäjäaineita. Mahahappo viestii myös haimalle, että aika tuottaa ruoansulatusentysyymejä ja riittävää happamuutta tarvitaan ohutsuolessakin.
 • NÄRÄSTYSLÄÄKKEET / HAPPOSALPAAJAT
 • Närästysoire voi olla myös hapottoman mahan oire !! Syy selvitettävä, käyttö maksimi vain KAKSI viikkoa!
 • Närästys ja refluksi-oire voivat olla myös stressin aiheuttama.
 • Puutteellinen ravinto on elimistölle stressitila, vaikka henkilö ei mielestään olisi stressaantunut.
 • Helikobakteeri, mahakatarri
 • Alkoholi heikentää mahalaukun limakalvoa
 • Nikotiini, kofeiini, rasvaiset ja mausteiset ruoat, suklaa ja piparminttu voivat höllentää ruokatorven läpän lihasta. Pyritään välttämään oireita aiheuttavaa ruokaa
 • Suorassa istuminen saattaa estää oirehtimista.
 • Alhaisesta mahahaposta kertoo heti syömisen jälkeen tuleva liiallisen täyteyden tunne ja/ tai pahanolon tunne, turvotus, ilmavaivat, röyhtäilyä. Tunne siitä, että ruoka ei sula vaan jämähtää
 • Jatkuvaa ummetusta, sulamaton ruoka ulosteissa
 • Osteoporoosi
 • Aikuisiän akne, hauraat, lohkeilevat kynnet
 • Monia ruoka-aineyliherkkyyksiä ja/tai allergiaa
 • Raudanpuutosanemia, B12-puutos (alakulo, väsymys)
 • Liian pitkäaikainen närästyslääkkeiden käyttö altistaa uusimpien tutkimusten mukaan dementialle. 44%
 • Haimaentsyymien vähäisyys vaikuttaa proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien sulamiseen. Oireita ovat vatsan turvotus, täyteyden tunne ja ilmavaivat kahdesta neljään tuntia ruokailusta.
 • Ripuli, krooninen ummetus, sulamaton ruoka ulosteessa, kalvakat ja pahanhajuiset ulosteet
 • B12-vitamiinin puutos, rasvaliukoisten vitamiinien (A,D,K) vähyys
 • Nilkkojen turvotus
 • Nämä oireet voivat johtua muustakin !
 • Sapen suoloja tarvitaan rasvojen pilkkomiseen, jotta rasvat voivat imeytyä. Jos sappihappoja ei muodostu riittävästi imeytyminen häiriintyy, voi tulla ”rasvaripuli”, löysä vatsa ja pahanhajuinen kelluva uloste. Sapen tuotannon häiriö johtaa rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisen heikentymiseen. Pitkään jatkuessa voi johtaa immuniteetin, limakalvojen, silmien ja luuston oireisiin ja sairauksiin. Jatkuvissa oireissa käynti lääkärissä tarpeen

Suolisto-ongelmat voivat olla taustalla mm:

 • Allergia, astma
 • Akne, ihottumat, psoriasis
 • Autismi, masennus, dementia, keskittymisvaikeudet
 • Jatkuva väsymys ja jatkuva sairastelu
 • Krooninen väsymysoireyhtymä
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta ja kilpirauhastulehdus
 • Fibromyalgia, MS-tauti
 • Reuma
 • Ummetus
 • Jos suoli tyhjenee harvemmin kuin kolmesti viikossa. Ei normaalia, että tämä pääsääntöinen olotila
 • Liian vähäinen veden juonti, liian vähän kuitua ruokavaliossa, liian vähäinen rasvojen saanti, magnesiumvajaus, liikunnan vähyys, liiallinen maitotuotteiden syönti, ruoka-aine herkkyydet, ärtynyt suoli tai kilpirauhasen toimintahäiriö, lääkehaitta
 • Kuuntele kutsua – pidättäminen laiskistaa suolen. Juo vettä 1-1,5 litraa/vrk aterioiden välillä. 1-2 rkl kylmäpuristettu oliiviöljy illalla ennen nukkumaan menoa ja lasi vettä heti herättyä

Terve ruoansulatus on elinvoiman lähde

Kaikille joka tilanteessa sopivia ohjeita on mahdoton antaa, mutta joitain ohjeita oloa helpottamaan on. Juo aamulla herättyäsi ensimmäiseksi lasillinen huoneenlämpöistä vettä. Keho yön jäljiltä nestevajauksessa. Syö aamiainen, lounas ja iltaruoka, kolme selvää ateriaa 4-5 tunnin välein, välipalat vain tarpeen mukaan.

Kahvi/tee ja voileivät – ei ole ateria. Vältä sokeria ja valkojauhotuotteita – ne ylläpitävät tulehdusta ja ruokkivat väärää bakteerikantaa. Karsi valmisruoat, kuiduttomia ja runsaasti lisäaineita, sokerin eri muotoja ja huonoja rasvoja. Karsi margariinit, käytä luonnollisia rasvoja: voi ja kookos paistamiseen, kylmäpuristettu (luomu) oliiviöljy + vähän rypsiöljyä. Tee oma levite: ½ voita ja ½ öljyä

Karsi kevyttuotteet – kevyt ja rasvaton tuote usein makeutettu aspartaamilla ja muilla haitallisilla aineilla.

Hapanmaitotuotteet helpommin sulavia, valitse maustamaton ja rasvaa sisältävä.

Pureskele kunnolla, rauhoita ruokailuhetki – ei tehdä töitä, lueta lehteä tai selailla laitteita ruokaillessa.

Ota yhteys ammattilaiseen

Väsyttääkö? Vatsavaivoja, yli/alipaino, verenpaine koholla, veren rasva-arvot pielessä, suolistovaivat, tyypin 2-diabetes, allergia, ihottuma, astma, reuma ja fibromyalgia, ruokavalion ja yleiskunnon parantaminen, kuntoilijoiden ja urheilijoiden ravitsemus.

www.ravintoterapia.auttaa.fi

Ravintoterapia Tarja Leino

040 5740812 tarja.leino(at)pp.inet.fi

Paikkakuntasi ammattitaitoiset ravintoneuvojat ja –terapeutit löydät www.terveysopisto.fi ja www.suomenravintoterapia.fi

 

Maitokapina!

1 thought on “Suolistossako terveyden salaisuus?”

 1. Erittäin asiantunteva kirjoitus. Hyviä ohjeita terveyden hoitoon yms. Hyvä että tuli luettua, pitää paneutua asiaan vielä tarkemmin joku päivä.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.