Valikko Sulje

Säteilyn kummisedät

Kirjoittaja: Erja Tamminen

Säteilyturvakeskus vahvisti kantansa älylaitteiden riskeihin:

“Nykytiedon mukaan langattomien verkkojen radiotaajuinen säteily ei aiheuta haitallisia terveysvaikutuksia. Langattomien verkkojen aiheuttama altistuminen on selvästi enimmäisarvoja pienempää. Tämänhetkisen tiedon mukaan enimmäisarvot suojaavat kaikilta radiotaajuisen säteilyn tunnetuilta haitallisilta vaikutuksilta.”

STUK ja Solidium

Suomen nykyinen ja tuleva talouselämä lepäävät pitkälti Säteilyturvakeskuksen (STUK) lausuntojen varassa. Valtion sijoitusyhtiö Solidium osti maaliskuussa 840 miljoonalla eurolla Nokian osakkeita. Solidium nousi täten Nokian suurimpien omistajien joukkoon 3,3 prosentin osuudella. Vaikka STUK onnistuisikin lyhyellä aikajänteellä torjumaan sijoitusriskejä, pidemmän aikavälin tarkastelussa laskelmat saattavat pettää.

Samanaikaisesti Solidiumin osakesalkun kanssa julkaistiin uutinen laadukkaasta yhdysvaltalaistutkimuksesta (NTP), jonka vertaisarvioinnissa vahvistui syöpäriski matkapuhelinsäteilylle altistetuilla urosrotilla (clear evidence). Syövän lisäksi koe-eläimillä todettiin muitakin terveysongelmia. Tutkimus herätti tiedeyhteisön kyseenalaistamaan kännyköiden turvallisuuden ja keskustelua vauhditti brittilehtien uutinen aivokasvainoikeudenkäynnistä, jossa Nokian kännykkämalli 3310 komeili otsikoissa kuulohermonkasvaimen rinnalla.

Oleg A. Grigoriev on rohkea mies

Maailman terveysjärjestö WHO:n syöväntutkimuslaitos (IARC) luokitteli 2011 langattomat verkot mahdollisesti karsinogeeniseksi. Nykytutkimuksen valossa moni asiantuntija, kuten Venäjän säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Oleg A. Grigoriev, luokittelisi kännykät jo kategoriaan todennäköisesti karsinogeeninen.

Grigoriev uutisoi Twitterissä Venäjän lähestyneen WHO:n syöväntutkimuslaitosta (IARC) esittäen linjan tiukentamista. Grigoriev twiittasi myös BabySafe -Projektista, jossa muistutetaan raskaana olevia naisia älylaitteiden käytön riskeistä: Pitäkää puhelimet kaukana kehittyvästä sikiöstä, älkääkä säilyttäkö kännykkää taskussa. Lisäksi pääjohtaja esitti huolensa nykyteknologian vaikutuksesta luontoon; hyönteiskatoon ja lintukantojen romahtamiseen.

Langattomien verkkojen laajentamisella on Grigorievin mukaan heikentävä vaikutus myös ilmastonmuutoksen torjunnassa verkkojen kohtuuttoman suuren energiankulutuksen vuoksi. Suomessa ei voisi kuvitellakaan vastaavia lausuntoja. Mikäli sellaista joskus tapahtuisikin, todennäköisesti suurin huoli kohdistuisi Solidiumin salkkujen sulamiseen.

STUK on harkitun valikoiva kannanotoissaan

Vaikka STUK pitää Venäjää riittävän luotettavana kumppanina toimittamaan ydinvoimaa Suomelle, Grigorievin esittämiltä näkemyksiltä suljetaan silmät. EU:n työryhmä (SCENIHR) ja sen riskinarvio ovat sen sijaan STUK:n linjan mukaisia. Monet SCENIHRin jäsenistä ovat aiemmin toimineet elektroniikkateollisuuden konsultteina; tai alan teollisuus on rahoittanut heidän tutkimustaan. Oleg A. Gregoriev ja moni muu on arvostellut SCENIHRiä läpinäkyvyyden puutteesta. SCENIHRin entinen puheenjohtaja Anders Ahlbom erotettiin IARC:n työryhmästä 2011 sidonnaisuuksien vuoksi. Ahlbomilla oli veljensä Gunnarin kanssa Brysselissä lobbausfirma, jonka toimialana oli mm. IT-teollisuuden tuotteiden markkinointi ja turvanormeihin ja lainsäädäntöön vaikuttaminen.

Vielä pieni huomio

Viranomaisten lausunnot vaikuttavat myös aivan tavallisten ihmisten, älylaitteiden kuluttajien, asenteisiin. Teknologian käyttö onkin meillä holtitonta ja huoletonta. Suomi on epäilemättä riskien väheksymisen ehdoton kärkimaa maailmassa:

Mieshenkilö Twitterissä:

“Muistan ajan, kun Hula-hula vanteidenkin väitettiin olevan vaarallisia terveydelle – taisi olla 1950 ja jotain.”

Erja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

http://www.sahkoailmassa.fi/

erja.tamminen@sahkoailmassa.fi
09-291 8696 tai tekstiviesti 044 0803 845

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *