Valikko Sulje

Mindset – mielen asento

Olin Viisas Elämä -kirjankustantajan järjestämillä uutuuskirjajulkkareilla. Julkistuksen kohteena oli Carol S. Dweckin menestysteoksen odotettu suomennos. Taitavasti oli Jaana-Mirjam Mustavuori hyökännyt kirjajärkäleen kimppuun ja loistavalla tavalla Mindset Academyn moottoriturvat johdattelivat meitä Dweckin maailmaan.

Mindset Academyn Makke Leppänen ja Jukka Sundberg pahoittelivat kirjan viivästymistä, mutta totuttelivat meidät siihen ajatukseen, että nyt on syntynyt jotakin aivan ainutlaatuista ja pitkä odotus palkitaan lopulta ihan otolliseen aikaan.

Alkuteos “Mindset: The New Psychology of Success” on suomeksi ilmestyessään saanut nimen “Mindset: Menestymisen psykologia”. Harmittelimme aluksi mindset -termin vilkasta käyttöä kirjassa. Eikö löydy rikkaasta suomenkielestämme omaa vastinetta? Yleisön joukosta putkahti esille hyvä yritys suomennokseksi: Mielen asento.

Hyvä yritys, saa nähdä jääkö käyttöön kuvaamaan mindsettiä.

Carol Dweck on psykologian tohtori ja Stanfordin yliopiston psykologian professori, joka on keskittynyt motivaation, persoonallisuuden ja henkilökohtaisen kehityksen tutkimiseen.

Mindset on kymmeniä vuosia kestäneiden tutkimusten tulos. Se on tieteellinen ja käytännönläheinen kertomus siitä, miten mielentila ja asennoituminen vaikuttavat mahdollisuuksiin elämässä enemmän kuin lahjakkuus tai luonteenpiirteet.

Sillä, miten kehumme lapsiamme, voi olla merkittävä vaikutus heidän tulevaisuuteensa. Mindset paljastaa, miksi taitojen ja älykkyyden ylistäminen voi olla haitallista, ja miten voimme auttaa lasta kehittämään joustavan asenteen. Dweckin mukaan mitä tahansa voi oppia yrittämällä ja jatkamalla asian tekemistä. Epäonnistuminen ei kerro lahjattomuudesta vaan siitä, että ihmisellä on jotain opittavaa.

Kansainvälisesti tarkastellen mindset on motivaatiokirjallisuuden klassikko ja bestseller, joka löytyy jo tuhansien menestyvien johtajien, urheilijoiden, opettajien ja vanhempien yöpöydältä. Nyt Suomi on valloituksen kohteena.

Katsotaan vähän mitä kirjasta selvisi pressitilaisuudessa ja kirjaa ensi kertaa ahmien.

Makke ja Jukka avasivat meille Dweckin terminologian ja ydinajatukset. Saimme kuulla, että ns. fixed mindset (muuttumattomuuden asenne) syntyy ego-orientaatiosta (itsekeskeisyydestä). Näytänkö fiksulta ja pätevältä, olenko muita parempi ja päihitänkö kaikki muut? Muuttumattomuuden asenne on haitallista yksilön kehitykselle, sillä tämän seurauksena hän saavuttaa vähemmän kuin mihin hän pystyisi. Hän välttää haasteita ja esteiden ilmaantuessa hän puolustautuu niitä vastaan ja antaa helposti periksi. Hän haluaa myös päästä elämässä helpommalla, eikä pidä vaikeiden asioiden hallintaan vaadittavaa omaa vaivannäköä kannattavana. Lisäksi sellainen, jolla on fixed mindset -asento vahvasti päällä, jättää hyödyllisen kielteisen kritiikin hyödyntämättä. Hän kokee muiden menestymisen uhkana itselleen.

Haasteorientaatiossa kysymme sen sijaan itseltämme kuinka hyvin suoriudumme ja mitä opimme haasteista, jopa epäonnistumisesta. Kasvun asenteessa vain taivas on rajana. Haluamme koko ajan oppia uutta ja taipumuksena on nimenomaan ottaa haasteet avosylin vastaan. Esteet ovat vain hidasteita ja asenteeseen kuuluu, ettei anneta periksi takaiskujen sattuessa. Mitä enemmän vaivaa on nähty asian eteen, sitä enemmän tunnetaan mielihyvää ja jos saa kuulla kritiikkiä, se otetaan opiksi. Lisäksi kasvun asenteessa iloitsemme toisten menestyksestä. Innostumme siitä ja otamme opiksi toisten menestyksestä.

Mindset luo pohjan potentiaalimme valjastamiselle. Mitä mielen strategioita kannattaa kehittää, jos haluaa menestyä? Siihen kirja vastaa hyvin perusteellisesti. Jos ajattelit Dweckin tarjoavan vain kasvun asennetta, saattaa hämmästyä siitä miten Dweck näkee paljon hyvää muuttumattomuuden asenteessa.

Meillä kaikilla on sekoitus kasvun ja muuttumattomuuden asenteita, ja on tärkeää tunnistaa se. Siinä ei ole mitään hävettävää. Kyse on enemmän siitä, että toivottaa oman inhimillisyytensä tervetulleeksi. Siitä huolimatta, että meidän täytyy hyväksyä itsessämme oleva muuttumattomuuden asenne, meidän ei tarvitse hyväksyä sitä, miten usein se nousee esiin ja miten paljon vahinkoa se saa aikaan.

Dweckin mukaan, toinen askel kehittymisessämme kohti parempaa roolia elämässä, on tietoiseksi tuleminen siitä, mikä laukaisee meissä muuttumattomuuden asenteen. Milloin sinussa asuva muuttumattomuuden asenteen omaksunut persoona tulee käymään?

Kolmanneksi, on annettava muutumattomuuden asenteen omaksuneelle persoonasi osalle nimi. Kuulit aivan oikein. Pitää kutsua kasvun asennetta kuvaava nimi paikalle aina kun muuttumattomuuden asenne, jolla on se ja se nimi, tulee liian vahvaksi ja häiritseväksi. Tämä mahdollistaa siirtymisen oman persoonansa vuorovaikutuksessa aivan toiselle tasolle.

Kun tietää mikä saa muuttumattomuuden asenteen heräämään, ja on tuskallisen tietoinen mitä se saa aikaan elämässä, on otettava se matkalle mukaan. Vartioi muuttumattomuuden asennettasi, pidä se aina mukanasi. Kun jätät mukavuusalueesi, ole valmis tervehtimään sitä! Kiitä sitä hyvästä yrityksestä, mutta älä lähde sen kelkkaan mukaan. Olet kasvun asenteella liikkeellä!

Kirja on pakkohankinta kaikille, jotka haluavat kasvaa ihmisinä. Helppolukuisena se avautuu ensilukemisella, mutta tietenkään kirjan opit eivät hetkessä tule osaksi elämääsi. Kehittyminen kysyy asennetta, oikeaa mielen asentoa.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

0 Comments

  1. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja | Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *