Valikko Sulje

Kaali – arkinen aarre keittiössä

Rakkaus kaaliin on synnyttänyt upean kokkaus- ja tietokirjan kaalista. Paina se kaaliisi: tuskin löytyy toista vihannesta, josta saisi niin vaihtelevaa ja hyvää ruokaa edullisesti.

Salla Korpelan kaalikirjassa on upea Anna Aution kuvitus. Aistikkaat ruokakuvat pistävät resepteihin eloa.

Saamme lukea ja katsoa keräkaalin ylistystä. Se on usein kaupan halvimpia vihanneksia, jota sesonkiaikaan saa useita kiloja eurolla. Karppaajan (suosittu ruokavalio) peruskaali soveltuu yleiskäyttöön salaateiksi, paistoksiksi, keitoiksi, laatikoiksi, piiraiden täytteeksi ja hapatettavaksi. Reseptivalikoima kattaa nämä ruoat: cole slaw; japanilainen ja italialainen kaalisalaatti; chukrut; paistettu kaali kiinalaisittain ja thaimaalaisittain; haudutettu punakaali; kreikkalaiset, välimerelliset ja kuorrutetut kaalikääryleet; kiinalaiset ja kreikkalaiset kaalinyytit; kaalifajitas; kaaliburritot kalifornialaisittain; kaalilasagne; kaali-nyhtökauralaatikko; kaaliperunagratiini; kaalimuusi; kaali-perunaletut; venäläinen kaalipiirakka; laihdutus-, kermainen ja mausteinen kaalikeitto; hapankaali; hapankaaliborsts.

Varhaiskaalin ilmestyminen kauppoihin on samanlainen kevään merkki kuin parsa. Ensimmäiset varhaiskaalierät tulevat perinteisesti Unkarista Suomeen huhtikuussa. Kotimaista varhaiskaalia saa yleensä kesäkuusta lähtien. Varhaiskaali on tavallisen valko- eli keräkaalin nopeakasvuinen lajike. 

Varhaiskaalista tarjotaan valmistettavaksi näitä ruokia: nuudeli-varhaiskaalisalaatti; kevätkaalisalaatti; kaalitsatsiki; valkoviinissä haudutettu varhaiskaali; grillatut varhaiskaalit.

Kukkakaalista saa tehtyä mm. näitä ruokia: kukkakaaliceviche; kukkakaali-sinihomejuustosalaatti; kukkakaalikorma; kukkakaalilaatikko; kukkakaalikeitto; kukkakaalipizzapohja; kukkakaaliriisi tai -couscous; pasta carbonara kukkakaalista; kukkakaalipurilaiset; kukkakaalikermakastike; paahdettu ja uppopaistettu kukkakaali; hot buffalo kukkakaali; kiinalaiset seesamikukkakaalit.

Monien suosikki, parsakaali, saa kirjassa paljon ylistystä. Saamme lukea, että se on hienostunut lisuke ja monenlaisten ruokalajien pääraaka-aine: parsakaalipesto; paahdettu parsakaali tahinikastikkeella; parsakaaligratiini; höyrytetty parsakaali; parsakaalipiiras; välimerellinen parsakaalipasta; supersalaatti; kermainen parsakaalikeitto; parsakaali-perunakeitto; parsakaali-juustopasta.

Vihreän, kiharalaitaisen lehtikaalin voi suosiolla ottaa keittojen, smoothien ja pataruokien pääraakaaineeksi. Kirjassa on tällaiset reseptit: lehtikaalipasta; lehtikaali-tomaattikeitto; lehtikaalisipsit; lehtikaalisalaatti; lehtikaali lisukkeena.

Monet 1970- ja 80-luvun nuorista ovat saaneet pysyvän kammon koulun kiinankaalisalaatista. Vihannes tuli Suomen markkinoille tuolloin, ja oli ilmeisesti halpaa, säilyvää ja kuljetuksen kestävää – siis koulujen keittoloihin sopivaa. Päivästä toiseen samanlaisena lautaselle lätkäisty kelmeä, nahkea kiinankaali oli ankea pakkovihannes. Tosin Kiinassa tätä kaalia pidetään vaurauden merkkinä. Hyvin maustettuna se paljastaa paremman luonteensa, jolle kannattaa antaa mahdollisuus!

Kirjassa on tarjolla tätä: kimchi; kiinankaalisalaatti länsimaisittain ja itämaisittain; kiinankaaliwokki; kiinankaali-ramen-nuudelikeitto; lämmin kiinankaalilisuke.

Kirjan lopussa on vielä kyssäkaalireseptejä: kyssäkaaliranskalaiset; kyssäkaalicarpaccio.

Kirjan reseptit ovat kokeilussa. Suosittelen!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

0 Comments

  1. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja | Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *