Valikko Sulje

Hippokratia

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Suomeen syntyi 29.5.2018 uusi terveyspalvelu aluksi diabeetikoille (erityisesti tyypin 2 diabeetikoille), mutta myöhemmin mahdollisesti myös muille elämänaloille ja sairasteluun panostava. Terveyspalvelun nimi on Hippokratia.

Korjaus (20.8.2021)

Valitettavasti tämä terveyspalvelu ei sittenkään lähtenyt lentoon. Syynä oli liian vähän maksavia asiakkaita. Harmi. Iso harmi.

Tässä alla alkuperäinen kirjoitus. Toimintaideasta ja sen käytöstä voidaan mahdollisesti keskustella.

Ydintiimi

Tiimissä on monille tuttuja terveysvaikuttajia. Sivuston ja palvelun alullepanijana on johtaja Lasse Nybergh, joka itse on tervehtynyt kakkostyypin diabeetikko. Toiminnanjohtajana on Universumin ainoa turpaduunari, biologi Christer Sundqvist. Maan parhaita ravintoneuvoja antaa Nina Westerback ja lääkäri, jolta voi saada apua on LKT Timo Kuusela. Psykologi Minna Nevala huolehtii siitä, että motivaatiosi elämäntapamuutoksiin säilyy.

Lääkärin sana

Timo Kuusela
Lääketieteen ja kirurgian tohtori

Rasvapolttoinen, ketogeeninen ruokavalio (myös keto-ruokavalio, vhh tai LCHF) on elimistön kannalta täysin luonnollinen ja fysiologinen energian tuotantotapa, jonka mekanismit tunnetaan tarkoin. Rasvahapoista ja keto-aineista mitokondrioiden tuottama solu-energia on sokerista (glukoosi) tuotettuun energiaan verrattuna tehokkaampaa ja turvallisempaa. Se ei ole myöskään riippuvainen elimistön tuottamasta insuliinista tai hyvin yleiseksi tulleesta elintapa sairauksien perussyystä, insuliiniresistenssistä.

Valitsin ketogeenisen ruokavalion yli 18 v. sitten. Vaikeat ja jopa henkeä uhanneet sairaudet kohtalaisen nuorena (52 v.) (välittömiä hoitoja vaatinut ns kolmen suonen sepelvaltimotauti), vähän myöhemmin puhjennut T2D olivat tärkeimmät syyt syvällisen perehtymisen jälkeiseen elintapa valintaan.

Olen ollut etuoikeutettu kokeilemaan 1990-luvun alusta kaikkein uusimpia lääkehoitoja. Melkein ilman lääkkeitä olen selvinnyt vajaat kaksi vuosikymmentä sepelvaltimot toimintakykyisinä kestämään aika runsasta ja mieltä virkistävää liikuntaa ja T2D:n ollessa ns remissio-tilassa s.o. normaalit verensokerin arvot.

Tutuiksi ollaan tultu ketogeenisen ruokavalion kanssa. Paluuta suositusruokavalioon en harkitse.

Olen oppinut myös ihmettelemään sitä ammattilaisten suorittamaa pelottelua, mitä kritiikittä suolletaan asioita tuntemattomien kansalaisten ”ojentamiseksi”, kun ohjeistetaan niin sydän-verisuonitautien kuin muiden (mm. T2D) elintapoja. Tieteeksi verhottu harkittu harhautus kuvannee nykytilannetta parhaiten. Se koskee myös ketogeenisesta ruokavaliosta varoittelua.

Maksullista ja maksutonta sisältöä

Sivuilla on terveyteen liittyvää asiatietoa hyvin paljon maksumuurin takana (tällä hetkellä sivuille pääsee hyvin edullisesti) ja ilmaismateriaalia on myös tarjolla. Yksityisyydensuoja on tiukan tietosuojakäytännön tasolla. Jäsenpalvelut ovat monipuoliset (reseptejä, treenipalveluja, kysymyksiä ja vastauksia, tiedejuttuja, kevyempää lukemista jne.).

Näin se diabeetikon tervehtyminen tapahtuu

1) Diabeetikko siirtyy noudattamaan tiukkaa LCHF-ruokavaliota (ns. ketogeeninen ruokavalio). Ruokavaliossa on päivää kohti yleensä alle 20 g hiilihydraattia ja rasvaa nautitaan vapaasti ja runsaasti. Tiimissämme olevat lääkärit (Timo Kuusela, Erkki Antila ja Ville Pöntynen) pitävät tätä ruokavaliota turvallisena tyypin 2 diabeetikolle. Ravintoasiantuntijamme Nina Westerback kertoo lisää ruokavaliosta monissa kirjoituksissa. Ateriapankissa on runsaasti reseptejä.
2) Diabeetikon on varmistettava hoitavalta lääkäriltään ja tarvittaessa tiimimme lääkäriltä, voiko hän turvallisesti siirtyä ketogeeniselle ruokavaliolle. Tarpeelliset muutokset lääkityksiin (erityisesti jos diabeetikko hoitaa itseään ulkoisella insuliini-lääkkeellä) tehdään aina lääkärin tai muun terveydenhoidon ammattilaisen kanssa. Pääsääntöisesti lääkkeitä joudutaan vähentämään ruokavalioon siirryttäessä. Muista aina kysyä asiasta, jos olet epävarma, sillä tutkittua ja kokemusperäistä tietoa on aina tarjolla. Tiimimme lääkäri on diabeetikko, jonka sairaus on pysynyt remissiossa 18 vuotta runsasrasvaisella LCHF-ruokavaliolla ja liikunnalla.
3) Yksilöllisellä ohjauksella pyrimme pitämään LCHF-ruokavaliolle siirtyneen diabeetikon jatkuvasti kiinnostuneena omasta terveydestään. Päättäessäsi siirtyä ketogeeniselle ruokavaliolle se ei välttämättä suju kaikilta ilman kommelluksia ja hankaluuksia. Ruokavaliolla kannattaa kuitenkin pysytellä, sillä kokemuksemme ja tiedenäytön mukaan diabeteksen oireet tulevat takaisin, jos siirrytään liian aikaisin hiilihydraatteja runsaammin sisältävälle ruokavaliolle. Mahdollisesti tiukka LCHF voi muuntua maltillisempaan suuntaan jossakin vaiheessa elämääsi. Jo 8 vuotta ketogeenisella ruokavaliolla itsensä terveenä pitänyt diabeetikko Lasse Nybergh tosin ihmettelee, kannattaako näin mukavasta ruokavaliosta koskaan pyrkiä pois!
4) ”Diabeetikko keskiössä” -ajattelumme perustuu aitoon pyrkimykseen sovittaa diabeteksen hoito mahdollisimman hyvin diabeetikon elämäntilanteeseen. Hoito tuntuu meidän menetelmässämme mahdollisesti mielekkäämmältä ja siihen sitoudutaan paremmin.  Perusterveydenhoidossa on monesti tilanne aivan päinvastainen: diabeetikko joutuu sopeutumaan lääkerumbaan ja ohjeistukseen parhaan kykynsä mukaan. Meitä kiinnostaa elämäntapaasi liittyvät asiat kuten esim. oletko vegaani, harrastatko runsaasti liikuntaa ja millainen on perhe- sekä taloustilanteesi. Meitä kiinnostaa tietää onko sinua helppo motivoida pysyviin terveysratkaisuihin vai tarvitsetko runsaasti tukea tähän asiaan. Me haluamme tietää miten hyvin olet perillä ruoka-aineiden vaikutuksista terveyteen ja tuottaa sinulle sekä yleistä että yksilöityä tietoa ruokavaliostasi.
5) Kannustusta ja motivointia tarjotaan innovatiivisilla työkaluilla (kännykkä- ja tietokoneapplikaatiot, mindset, kurssit, seminaarit). Tiimillämme on tähän liittyen hyvin runsaasti osaamista. Sinua ei todellakaan jätetä yksin, vaan pidämme sinusta tiukasti kiinni ohjelmassamme, jotta terveytesi säilyy. Tiimissä on psykologi tarjoamassa mm. asiantuntemusta tapojemme muuttamisesta ja terveyttä edistävän muutoksen pysyvyydestä.
6) ”Tiede edellä” -käytäntö varmistaa sen seikan, että tämä ei ole mikään ohimenevä muoti-ilmiö vaan vankasti tieteeseen ankkuroitu tapa hoitaa diabetesta. Sivustoltamme on luettavissa uusimpia tutkimuksia (kansankielelle tulkittuna) liittyen tähän tapaamme hoitaa diabetesta. Meillä on yhteistyökumppaneita tieteen maailmasta ja teemme itsekin koko ajan tieteellistä tutkimustyötä. Pyrimme koko ajan ymmärtämään enemmän siitä miten insuliiniresistenssi syntyy ja vaikuttaa diabeetikon elämässä. Näin voimme aina ankkuroida ohjeemme tieteeseen. Tiede on voimavaramme ja ohjaajamme!

Kuulet vielä tästä palvelusta lähipäivinä lisää! Moni asia vielä työn alla, mutta mikä tätä viivyttämään. Kysy, mikäli on ongelmia sivuston käyttöönotossa: asiakaspalvelu@hippokratia.fi

Tervetuloa!


cropped-christer-sundqvist.jpeg
Christer Sundqvist

turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori. Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

2 Comments

  1. Marja Aavisto

    IHanaa, että viimeinkin meillä Suomessakin tapahtuu jotain tämmöistä. Kannatan vilpittömästi. Olen itse pitänyt DM2n vhh:lla remissiossa yli kolme vuotta. Edelleen kaipaan tietoa, faktoja, kaikkea asiaan liittyvää. Haluaisin myös liittyä jäseneksi. Miten ja missä se onnistuu??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *