Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Tehokasta treeniä teknologian avulla

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Mainio kirja teknologian käytöstä liikunnassa on nähnyt päivänvalon. Suomalaisen urheiluteknologian kehittäjä Janne Kallio on väsännyt Fitralle sellaisen tietoteoksen, että siitä riittää ammennettavaa hyvin pitkäksi aikaa. Kirja antaa työkaluja teknologian käyttöön omassa harjoittelussa. Laitekehitys on ollut huimaa! Esimerkiksi 20 markan pyörämittari ja muutaman kympin sekuntikello ovat vaihtuneet mittalaitteisiin, joiden laskentateho vastaa muutamien vuosien takaisia tietokoneita, sanoo Janne alkusanoissa, ja jatkaa:

”Urheilusuoritusta ohjaavat taivaalla liikkuvat satelliitit, kehosta mitataan sykettä millisekuntien tarkkuudella, jokainen polkimen painallus välittyy virtuaalimaailmassa meneillään olevaan kilpailuun ja maapallon toisella puolella oleva valmentaja voi vertailla suorituksiasi tuhansiin muiden vertaisryhmään kuuluvien ihmisten suorituskykyyn. On selvä, että pää menee jo pyörälle.”

Mitä uutta teknologia tuo treenaamiseen?

Harjoittelun perusperiaatteet eivät ole muuttuneet miksikään, toteaa Jannekin. Edelleen pistetään tossua toisen eteen, pidetään pyörän ketjuja kireänä ja altaassa painellaan edestakaisin. Sitten levätään ja nautitaan harjoittelun hedelmistä.

Uutta tässä on, ainakin tämän kirjan mukaan, että nyt harjoittelun osa-alueet on niin helppo mitata ja tarkastella sitä suorituksen sujuvuutta jälkikäteen, jopa reaaliajassa. Palautumista on mahdollista seurata hetki hetkeltä ja mikäli luottoa teknologiaan on, niin seuraava treeni saadaan ajoitettua optimaalisesti.

Entinen huipputriatlonisti Tom Söderdahl on kirjassa vierailevana tähtenä. Hän on kirjoittanut erittäin kiintoisan kappaleen omakohtaisesta kokemuksestaan urheiluteknologian historiallisessa kehityksessä. Olihan hän Magnus Lönnqvistin ohella niitä ensimmäisiä, joka systemaattisesti käytti sykemittaria kisoissa. Syke kertoi omaa kieltään sopivasta rasitustasosta ja auttoi tasaamaan vauhtia sellaiseksi, että pääsi maaliin saakka rankassa kisassa. Mutta nykyään ranteessa kulkee siis tietokone mukana. Huimaa kehitystä ja tarvetta maalaisjärjen käyttöön kuvaa seuraava kohta Söderdahlin tekstissä (lue se moneen kertaan, sillä olipa tässä huima sanoma!):

”Urheilun ja sen tukitoimiin liittyvä teknologia on kehittynyt valtavasti noista alkuosan tarinan ajoista. Nykypäivänä voimme mitata helposti mitä erilaisempia asioita ja samalla myös arkistoida niitä sähköisiin harjoituspäiväkirjoihin. Itsensä ja suoritusten mittaamisesta on tullut myös vahva trendi ja enää ei tarvitse olla maailman huipulle tähtäävä urheilija tehdäkseen niin. Monet teknologian tarjoamista mittausmahdollisuuksista myös motivoivat ja helpottavat harjoittelua. Uudelle teknologialle löytyy aina kannattajiensa lisäksi myös vastustajansa. Niin se on aina ollut, niin se oli myös sykkeen mittauksen yleistyessä. Teknologia on kuitenkin tuonut urheiluun paljon hyvää. Sen kehitys on muokannut harjoittelua optimaalisempaan suuntaan ja tullee tekemään niin myös jatkossa. Perusasiat eivät silti muutu mihinkään. Ihmiset ovat niitä, jotka urheilevat ja valmentavat, tekevät ennätyksiä, epäonnistuvat ja yrittävät uudelleen. Kehitys ajaa myös näitä ihmisiä eteenpäin. Valmentajallani Nitillä oli aikanaan muutama viisas sanonta, jotka sopivat hyvin myös tähän aikaan. Ensimmäinen oli ”Harjoittelu on helkkarin yksinkertaista niin kauan kuin sekunti on sekunti ja metri on metri”. En muista sanonnan alkuperäisen esittäjän nimeä, mutta sen voisi nykypäivänä täydentää vielä lauseella ”ja niiden mittaaminen ja arkistoiminen on helpompaa kuin koskaan aikaisemmin”. Toinen sanonta liittyi sykemittarien käyttöön harjoittelun tukena. ”Sykemittari on hyvä renki, mutta huono isäntä.” Sanonnan voisi päivittää nykypäivään ”Teknologia urheilussa on hyvä renki, mutta huono isäntä”. Urheilija joutuu tekemään monia urheiluun liittyviä päätöksiä päivittäin. Joskus niiden tekemiseen on aikaa ja niitä on mahdollisuus haudutella, sparrata valmentajan kanssa ja käyttää olemassa olevaa teknologia hyödykseen. Mutta joskus päätöksiä joudutaan tekemään myös nopeasti ja yksin. Silloin ei ole aikaa miettiä, kilpailutilanne on malli esimerkki tällaisesta hetkestä. Silloin urheilija tekee ratkaisunsa intuition perusteella ja päätöstä tehdessään ei ole takeita sen lopputuloksessa. On vain luotettava itseensä ja katsottava mihin valittu tie johtaa. Mitä paremmin tuntee itsensä ja kehonsa, sen todennäköisempää on, että päätös johtaa haluttuun tulokseen. No miten minulle kävi aikanaan Paulin ja Teemun kanssa tehdyssä yhteisharjoituksessa? Hyvin. Selvisin harjoituksesta ja pysyin maailman parhaiden vauhdissa. Tämän kaltaista tietoa teknologia ei voi koskaan korvata.”

Kirja etenee loogisesti korostaen treenivaikutusta ja palautumista. Kirjassa esitellään lukuisin esimerkein ja oivaltavien piirroksien ja valokuvien avulla miten tehdään harjoittelusta mielekästä, tehokasta ja hauskaakin.

Liikunnan ja levon kautta tuloksiin

Liikuntaharjoittelun kuormittavuus ja sen ymmärtäminen sekä hallinta tehdään selväksi. Kun on liikuttu, sitten tarvitaan sopivaa vastapainoa. Palautuminen koostuu ravinnosta, levosta ja unesta. Haastavaksi harjoittelun tekee se, että se useimmilla (kaikilla?) tapahtuu osana kiihkeää arkea, jossa työkiireet, opiskeluhaasteet ja normaali perhe-elämä tuottavat omat haasteensa. Nämä ns. häiriötekijät tuottavat stressiä ja kuormittavat, mikä vaikuttaa sekä harjoittelemiseen että palautumiseen.

Harjoittelemaan pystyy kuka tahansa, Janne kirjoittaa, mutta mikäli tavoitteena ei ole työttömyys, koulun keskeyttäminen tai avioero, on syytä ymmärtää miten harjoitella tuloksellisesti ilman fanaattisuutta. Teknologian vankina voi nimittäin helposti olla siten, että vain kerää tunteja ja kilometrejä. Muu elämä kärsii. Ei tämä mitään rakettitiedettä ole, mutta Janne varoittaa sellaisesta treenisokeudesta, jossa tuijotetaan vain niitä mittaustuloksia.

Aina pitäisi seurata harjoittelua pitkällä aikajänteellä, eikä tuijottaa jotakin yksittäistä treenitapahtumaa. Kaikenlaiseen pieneen piiperrykseen ja piippausten vangiksi ei kannata heittäytyä.

Teknologia tulee avuksesi

Jos ymmärsin kirjan viestin oikein, niin treenimäärää ja palautumista voidaan pitää erittäin tärkeänä asiana, mutta ei saa unohtaa harjoittelun oikeaa rytmitystä. Tässä teknologia tarjoaa oivan avun. Mittaustuloksen perusteella voidaan saada selville kannattaako mennä tehotreeniä vetämään, vain onko vielä aihetta palautella muutama päivä ja vasta sitten vetää oksennustreenit? Tehotreeneissä mittalaitteet ovat oivallisia piiskaajia, mutta palautumisen seuranta vasta treenin hedelmät kypsyttää.

Palautumistilan mittaamiseen on useita mahdollisuuksia tarjolla. Kirja esittelee tämän asian perusteellisesti antaen riittävästi tilaa myös alkukantaiselle ajatukselle siitä, että aina kannattaa kysyä itseltään miltä nyt kropassa tuntuu, eikä tuijotella vain mittarin lukemia. Esitellään sykevälimittausta, ortostaattista sykereaktiota ja vaikkapa hermoston mittausta. Tärkeää on varmistaa oikea menetelmä palautumiseen.

Palautumisen vinkit

Kirjassa on erityisen ansiokas palautumistekniikoiden esittely. On totaalilepoa, verryttelyä, kylmähoitoa, kompressiota, ravintoa ja tärkeää unta tarjolla. Pieniä makupaloja (Fitran luvalla):

”AKTIIVINEN PALAUTUMINEN.
Lääketieteessä vuosia sitten oli tapana makuuttaa potilasta hyvinkin pitkään. Lepohan auttaa palautumisessa. Nykypäivänä käytäntö on muuttunut radikaalisti, palautuminen pyritään samaan mahdollisimman nopeasti aktiiviseksi. Kun saadaan happi ja veri kiertämään, elimistö pääsee itse korjaamaan vaurioita. Periaatteessa nämä viimeisimmät periaatteet lääketieteessä vastaavat myös kestävyysurheilun palutumiseen. Veri kiertämään ja palautuminen on nopeampaa. Vertailtaessa passiivista ja aktiivista palautumista havaittiin aktiivisen palautumisen vaikuttavan merkittävästi laktaatin poistoon…

KYLMÄHOIDOT
Hyvin yleiseksi tavaksi edistää palautumista ovat vuosikymmenten saatossa muodostuneet kylmähoidot. Tyypillinen tapa tehdä näitä harjoitusten jälkeen on kastautua lyhyeksi aikaa jääkylmään veteen. Mahdollisesti tätä jatketaan vuorottelemalla kylmän ja lämpimän veden välillä. Teoriassa tällä tavoitellaan lihaksistossa harjoittelussa syntyneen tulehdusreaktion minimointia. Kylmähoitojen tehokkuutta on kuitenkin viime aikoina kyseenalaistettu. Käytännössä kylmähoidot vähentävät verenkiertoa, jota tarvitaan lihasproteiinisynteesiin eli lihasten palautumiseen/vahvistumiseen…

Kylmähoitojen haitallisuutta kehityksen edistämisessä ei ole kuitenkaan kaikissa tutkimuksissa saatu todistettua. Pyöräilijöillä tehdyssä tutkimuksessa testattiin kylmähoitojen tehoa kuuden viikon harjoitusjaksolla. Tässä tutkimuksessa kylmähoidosta ei nähty haitallisia vaikutuksia suorituskykyyn.  Tämänkin osa-alueen tutkimustieto kasvaa vuosien saatossa, joten kannattaa seurata tilanteen kehittymistä. Itse en kuitenkaan pakottaisi enää ketään kylmäaltaaseen, vaan päinvastoin käskisin nopeasti pois sieltä turhaan jäätymästä.

KOMPRESSIO
Kompressiota käytetään palautumisen edistämisessä ”saappailla”, joihin luodaan ilmanpaineella paine jalkoihin. Painetta tyypillisesti pystytään muuttamaan halutulla tavalla, esim. aaltomaisesti kasvattamalla painetta alhaalta ylöspäin. Tunnetuimmat markkinoilla olevat merkit ovat Normatec, Air Relax ja Rapid Reboot. Näiden tuotteiden hinta on melko korkea, alkaen 1500 €. Pääideana tuotteissa on työstää paineen avulla lihaksia, jotta lihaksissa olevat kuona-aineet liikkuisivat pois lihaksista, mikä edistäisi palautumisprosessia. Kompression kohdalla palauttava vaikutus on myös ristiriitainen, kuten kylmähoidossa…

RAVINTO
Ravinto on olennainen osa palautumista, sillä rasituksen aiheuttamat vauriot vaativat ravintoa, jotta elimistö voisi rakentaa itsestään vahvemman. Olennaisimmat asiat ovat yksinkertaisia. Suorituksen jälkeen mahdollisimman nopeasti noin puolen tunnin sisällä olisi hyvä syödä proteiini/hiilihydraattipitoista ravintoa, joka sekä täyttää energiavajetta että tarjoaa lihaksille rakennuspalikoita. Tämä puolen tunnin sisällä oleva ravinto olisi hyvä pitää sisällään proteiinia noin 0.4–0.5g/kg (LBM, lean body mass). Eli 70 kg liikkujan olisi hyvä syödä n. 28–35g proteiinia ennen ja jälkeen harjoittelun. Muutaman tunnin sisällä olisi hyvä syödä isompi ateria, varsinkin jos harjoitus on pitkäkestoinen. Jotta varmistat tämän palautumisprosessin käynnistämisen, pidä mukana harjoituksissa proteiinipatukkaa tai juomaa. Patukoita voi pistää reilusti esimerkiksi uimareppuun, jotta varmistat, että mukana on aina ravintoa… Ravinto ja palautuminen sekä kehittyminen näyttää olevan hyvin todistettu. Jos siis jostakin haluat pitää kiinni, niin ruokailusta suorituksen jälkeen.

UNI
Unen merkitys osana palautusta on noussut merkittävään asemaan viime vuosina. Uni on varmin, helpoin ja edullisin tapa edistää palautumista. Mitä enemmän harjoittelet ja kuormitat kehoasi, sitä tärkeämpää on varmistaa riittävän hyvä yöuni. Moni väittää että 4–6 tuntia unta yössä riittää. Kuitenkin ainoastaan n. 3 % maailman väestöstä pystyy täysin toimimaan näin vähäisellä määrällä. Aikuisella unen määrä tulisi olla 7–9 tunnin luokkaa yössä, joka toki on huomattavasti vähemmän kuin juuri syntyneellä vauvalla, jonka unen tarve on 14–17 tuntia. Unen pituuden lisäksi olennaista on myös huomioida koska tulisi nukkua. Paras ajankohta nukkua on klo 22–7 välillä. Osin unen merkitystä palautumisessa ja sen asemaa osana kokonaisvaltaista kuvaa harjoittelusta ovat varmasti edistäneet erilaiset teknologiset työkalut, kuten rannelaitteissa käytettävät uniseurantatoiminnallisuudet, mobiilisovellukset sekä erilliset unisensorit, kuten Suomesta tulevat Beddit ja Emfit. Bedditin unen mittauslaitteisto on todennäköisesti suosituin uneen keskittyvä tuote. Bedditin tuote perustuu ballistocardiographiaan (BCG), joka mittaa mekaanisesti kehon liikkeitä, hengitystä ja sykettä. Beddit myytiin Aplelle keväällä 2017. Tavoite näillä kaikilla on hyvin samankaltainen, pyrkiä kvantifoimaan urheilijan unen määrää, laatua ja unen rakennetta. Optimaalisella unella pyritään saamaan mahdollisimman palauttava vaikutus. Unen vaikutusta suorituskykyyn on tutkittu vuosien saatossa eri lajeissa…”

Kirjan tärkein luku – virheiden välttely harjoittelussa

Erilaisten harjoittelumallien ja -analyysien jälkeen lukijaa viedään erittäin tärkeän asian äärelle: Tehdään nimittäin suuria virheitä harjoittelun puolella. Koko ajan. Oppisiko tässä luvussa jotain?

Janne sanoo, että moni harjoittelee liian kovaa. Suurin osa treeneistä on rauhallista harjoittelua ja vain noin viidesosa treeneistä tehdään kovalla teholla. Toinen tavallinen virhe on ”kilometrien kerääminen”. Jos harjoittelu perustuisi vain harjoittelun tuntimäärään olisi olympiakullan voittaminen äärimmäisen helppoa, harjoittelet vain enemmän kuin muut. Harjoittelun määrä ja kilometrit ovat toki perusasioita harjoittelussa, mutta oikea tehojakauma ja palautuminen ovat tärkeitä asioita.

Harjoittelu ilman tarkkaa seurantaa on toinen sudenkuoppa, johon moni putoaa. Reenaminen saa olla hauskaa, mutta mikäli tavoittelee menestystä jossain tietyssä kisassa tai omaa ennätystä vaikkapa maratonilla, on fiksua pyrkiä seuraamaan muutosta, parhaimmillaan kehitystä. Kehittyminen luo motivaatiota. Mikäli kehitystä ei synny, on syytä miettiä, mitä voisi harjoittelussa muuttaa. Vähennätkö määrää? Lisäätkö tehoja? Pidätkö lepopäiviä enemmän? Lisäätkö aamuharjoituksen, jotta voit saada tuplajuoksupäivän?

Osataan kyllä treenata, mutta suunnitelmallisuus puuttuu. Harjoittelun suunnitteluun voi käyttää joko paljon tai vähän aikaa. Mutta ilman yksityiskohtaista suunnitelmaakin pärjää. Suunnitelmallisuus voi rakentua avainharjoitteiden ympärille. Nämä ovat treenejä, joista et tingi mistään hinnasta. Avainharjoitteita voivat olla esimerkiksi ”ylipitkä” lenkki, kova intervalliharjoitus ja voimaharjoitus. Tavoite voi olla pitää viikkorytmi samana, ja mahdollisesti viilata pieniä yksityiskohtia tarvittaessa.

Mitä muita virheitä voi tehdä harjoittelussa? Joo, sellainen ”minulle kaikki heti ja nyt” -asenne on erityisen hankala asenne kestävyyslajeissa. Kestävyysliikunnassa on aina riski vammoille. Jos nostaa tehoja ja määriä liian nopeasti, käy yleensä kalpaten. Normaalin aloittelevan lenkkeilijän haasteena on olla treenaamatta liikaa ja varsinkaan liian kovaa alussa. Kehitys on taattu, mutta liian nopea kuormituksen kasvattaminen aiheuttaa vammoja. Vammojen aikana harjoittelu ei ole mahdollista ja kuntokaan ei näin pääsee kehittymään.

Tyypillistä innokkaan harjoittelijan treenissä on pyrkiä tekemään ennätyksiä lähes jokaisessa harjoituksessa. Lähtiessä juoksemaan vetoharjoitusta pyrit juoksemaan vedot kovempaa kuin koskaan aiemmin tai lähtiessä ajamaan kolmen tunnin peruskestävyyslenkkiä seuraat, saatko keskivauhdin kasvatettua paremmaksi kuin aiemmin. Jannen mukaan tämän tyyppinen toimintamalli tuottaa varmasti motivaatiota harjoitteluun, mutta on varma tapa tehdä harjoittelusta liian kuormittavaa tai samankaltaista puuroa. On muistettava harjoitusten tarkoitus ja on pidettävä teho riittävän matalalla. On varattava energiaa harjoituksiin, joissa teho pitää saada nostettua korkealle.

Ryhmäharjoittelu on salakavalaa! Janne opettaa mitä on PK-treeni? (satiirivaroitus!) No se tulee termistä pudota kaveri. Hyvin tyypillinen harjoittelutapa sunnuntain pitkillä pyörälenkeillä. Paukusta irti ja sitten katsotaan, onko Pera vielä takarenkaassa kiinni. Ryhmässä harjoittelu on oikein tehtynä äärettömän motivoivaa, opettavaista ja sitä kautta kehittävää. Samalla ryhmässä harjoittelun haastavuus syntyy helposti alkavasta kilpailusta. Mennään kovempaa kuin harjoitustavoite on.

Instagram, Facebook, WhatsApp jne. ovat vaaramomentteja tavoitteellisesti treenaavalle.  Sellainen, joka jakaa harjoittelukuviaan jatkuvasti näihin sosiaalisen median palveluihin, voi mennä ihan sekaisin ja tällainen voi estää keskittymisen itse tekemiseen. Fokusta kehiin! Joko harjoittelet tai sitten et.

Kehittymiseen ei ole oikopolkuja. Harjoittelumäärän on oltava riittävä, intensiteetin pitää olla kohdallaan jne. Happiteltassa nukkuminen ei ole olennaista, mikäli perusta ei ole kunnossa, Janne toteaa ihan viisaasti. Vanha sanonta kuuluu, että kutakin suoritusta pitää toistaa 10 000 tuntia ennen kuin suorituskyvyn rajat tulevat vastaan.

Harjoitussuunnitelmasta ei pidä poiketa hetken mielijohteesta. Sellaisessa tilanteessa, missä juoksulenkillä toinen ohittaa sinut, pitää panna jäitä hattuun. Varsinkin jos oli tarkoitus juosta pitkä, aerobinen lenkki, joka muuttuukin intervallitreeniksi. Tai päätätkin vetää pitkän treenin vaikka huomiseksi on sovittu kavereiden kanssa pitkä yhteisharjoitus. Tyypillisiä tilanteita, joista ei isossa kuvassa ole haittaa, mutta näitä tulisi välttää. Mikäli harjoitteluasi on suunniteltu järkevällä tavalla, ei tämän tyyppisiä muutoksia tulisi tehdä, sanoo Janne

Teknologian vangiksi ei pidä jäädä. Teknologia tarjoaa huomattavan määrän dataa. Voit mitata jokaista kammen polkaisua tai syvän unen minuuttimäärää. Perusharjoitteluun ei tarvita kovin moniulotteista dataa. Riippuen lajista, tavoitteesta ja harjoitusmallista tarvitset osaa tästä. Se riittää. Teknologia on edelleen renki, ei isäntä, Janne muistuttaa.

Monotoninen harjoittelu on hyvin tyypillinen ongelma kuntoilijalle. Voimaharjoittelu kuntosalilla tehdään aina samalla tavalla ja liikkeet samassa järjestyksessä. Viikon rakenne on täsmälleen sama. Kova harjoitus tehdään aina samalla tavalla. Tällainen ei ole järkevää. Tarvitaan vaihtelua ja uusia ärsykkeitä, muuten ei kehitystä tapahdu.

Valmentajan rooli on ohjata, opastaa ja valvoa urheilijan harjoittelua. Yllättävää kyllä, vaikka valmentajalla on tyypillisesti huomattavasti parempi kokemuspohja harjoittelun seurantaan kuin urheilijalla, eivät urheilijat aina noudata valmentajan opastusta.

”Mediassa ja keskustelupalstoilla usein kerrotaan, kuinka junioriurheilijoita harjoitetaan liiaksi jo nuorena. Näin voi toki olla, mutta juniorivalmentajien kanssa keskustelussa tulevat esille hyvin toisenlaiset kokemukset. Timo Kero, joka valmentaa Turun Urheiluliitossa nuoria kestävyysjuoksijoita, on pääasiassa havainnut täysin päinvastaista käyttäytymistä. Nuoria urheilijan alkuja on hillittävä, jotta nämä tekisivät vähemmän tai rauhallisemmin. Valmentajan valvovaa silmää pyritään jopa välttämään, jotta voitaisiin harjoitella enemmän tai kovempaa. Osa pysäyttää kellonsa reilusti ennen kotiovelle tuloa, jotta koko juoksulenkki ei tallentuisi, osa ”unohtaa” sykevyön kotiin, jotta voisi juosta vetoja kovemmalla teholla mitä on ohjattu. Jos asiasta kysytään itse juniorilta, vastaus on hyvin perusteltu ”hesalaiset treenaa kovempaa”. Näillekin junnuille voisi olla hyvä harjoitella Timon oppien mukaisesti, kunnes he juoksevat itse valmentajaa kovempaa. (Timon ajat toki olisivat tänäkin vuonna kauden kärkipäässä Suomessa – 800 m 1.50.28, 1500 m 3.43.28 ja 3000 m 8.11.48) Vastaavanlaiset kokemukset ovat tuttuja myös monelle aikuisten valmentajalle tai personal trainereille. Kun motivaatio on huipussaan, on hyvin vaikea hillitä itseään. Tällöin valmentajan rooli on usein hillitä ja ohjata. Ei puskea. Mutta urheilijana roolisi on helppo, teet sen mitä sanotaan ja annat maksimaalista palautetta, tämän perusteella valmentaja voi hoitaa tehtävänsä.”

Sosiaalisessa mediassa kaikki treenaa hulluna, havainnoi Janne satiirisesti. Sosiaalisen median hieno puoli on toki, että siinä saada motivaatiota muiden harjoittelusta. Valitettavasti jokaisen internet-aikakauden urheilijan perussynti tuntuu olevan oman julkisuuskuvan hallinta tavalla, missä harvoin kerrotaan huonoista harjoituksista, heikoista tuloksista tai ylimääräisistä lepopäivistä. Tyypillisesti myös tuloksia suurennellaan, yliarvioidaan ja pyöristellään.

”Jos jokainen netissä näkemäni julkaisu pitäisi paikkaansa, olen varma, että Suomi saisi olympiakultamitaleja melkoisen pinon. Ja monesti keski-ikäisten kuntoilijoiden toimesta.”

Seuraavan kerran kun luet siis massiivisista harjoituksista ja maailmanennätysluokan suorituksista, muista että kaikki mitä luet, ei välttämättä pidä paikkaansa!

Monenlaisia laitteita

Kirjan loppuosa tarjoaa teknisempää tietoa eri laitteista mitä on markkinoilla. Pukinkonttiin varmaan kulkeutuu moni laite. On sitten kyse liikunnan viihteellisemmästä puolesta tai makeimmasta llaitteen ulkonäöstä, niin kaikkea kuulkaas löytyy. Laitekirjo ja laitteiden kehitys oli minulle suuri yllätys.

Tärkeää asiaa löytyy akun kestosta, sensoreiden toiminnasta, GPS-paikannuksesta, optisen sykkeen mittaamisesta, stressin seurantaan kehitetyt tekniikat ja laitteet jne jne. Tässä kirjassa on ”kaikki”.

Lopuksi

Olipa huikea lukukoemus! Suosittelen lämpimästi. Vakuuttavuutta lisää se seikka, että Janne Kallio on työskennellyt Suunnolla lähes 10 vuotta. Hän elää ja hengittää urheilun digitalisaatiota ja on urallaan mm. perustanut Suunnolle Movescount-palvelun, kehittänyt SuuntoAppseja, globaalia  verkkokauppaa sekä ollut rakentamassa Suunnon Spartan-tuoteperhettä. Vapaa-ajallaan Kallio on aktiivinen ikäsarjatriathlonisti, joka oli vuonna 2016 luokassaan globaalin Ironman-rankingin sijalla 14.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Elämänkohtaloita

3 thoughts on “Tehokasta treeniä teknologian avulla”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.