Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Suosi suomalaista, hanki hollantilaista

Kryptinen otsikko ei tällä kertaa viittaa Alankomaiden lumipeitteen kitkaominaisuuksiin, vaan suomalaisen ruokateollisuuden silmänkääntötemput ovat turpaduunarin tarkan suurennuslasin alla. Erityiskohtelussa kaikkien tuntemat Snellman, Fazer ja HK – tuleekohan se muuten sanoista Hell’s Kitchen ali Helvetin Keittiö?

Aloittakaamme Karl ”Kalle” Snellmanin rahankiiltoisista silmistä teevee-mainoksessa jossa hän kehuu GM-vapaan tuotannon olevan vaikeaa ja kallista, mutta Snellman Oy uhrautuu Suomen kansan puolesta. Nyt turpadunari muistuttaa että tämä ei tietenkään tarkoita että lastesi kouluruokalassa tai itse henkilöstöravintolassa syömäsi Snellmanin kananpojanviipale olisi sen paremmin kotimaista tai edes kanaa. EAN-koodi 6418047 078847 tulee pakasteena Brasiliasta ja on 33-päiväisenä tapettua broileria, todennäköisesti Cobb-yhtiön lajiketta. Kuitenkin yhtiön mainoskasvona toimivan kokin Atte Kuuskosken paidassa lukee Snellman. Miten tämä on oikein mahdollista?

Vanha harmaapartainen taloustieteen avustajani Birdie selostaa hieman katkeran yritysetikan saloja. Kyseessä on kuulemma psykologian ilmiö nimeltä ”sädekehä-efekti” eli ”halo effect”, termi jonka psykologi nimeltä Edward Thorndike otti käyttöön noin sata vuotta sitten.

Sädekehä-efektin ansiosta yhteen rekisteröityyn tuotenimeen kohdistetut positiiviset mielikuvat yhdistyvät kansan mielissä myös ryvettyneen tytäryhtiön alkuperäistä muistuttaviin brändinimiin. Tässä tapauksessa brändit ”Snellman” ja ”Snellman Pro” yhdistyvät asiakkaiden sinivalkoisissa mielikuvissa samaan utopiaan pohjalaista villapaitaa pitävästä rehdistä seinäjokelaisesta tai pietarsaarelaisesta tilallisesta joka osallistuu ”Maajussille morsian” teevee-ohjelmaan ja kasvattaa pihallaan luomu-kanoja.

Todellisuus on hieman toista, sillä Snellman Pro -niminen yritys sijaitsee Keravan Saviolla – siis melkein Vantaan Korsossa – osoitteessa Sementtitehtaankatu. Maalaisromantiikka on tästä jo aika kaukana.

Turpaduunarin mielestä broilerin kuljettelu toiselta puolelta maapalloa on jo tarpeeksi outoa, mutta eivät ne outoudet tähän lopu. EAN-koodi 6418047 414089 näyttää olevan valmiiksi kypsennettyä naudan jauhelihaa Hollannista. Suurtalouskokkien ruoanlaittotaitoihin ei näköjään oikein luoteta – eikä ole aina kyllä syytäkään.

Maantieteen kirjoa Sementtitehtaankadulla ylläpidetään tuomalla ruokaa nälkäisille suomalaisille Hollannin lisäksi myös Alankomaista. Turpaduunari on näköjään käynyt eri koulua kuin keravalaiset, koska olen aina luullut että Hollanti ja Alankomaat on sama paikka. Ukrainaan viittaava kievinkana – EAN-koodi 6418047 411177 – tulee kuitenkin Alankomaista ja naudan jauheliha Hollannista. Outoa on tämä kauppamaantiede.

Suurimmat pakastebroilerin lähteet ovat kuitenkin Brasilia ja Thaimaa. Tämä on sitä kansainvälisyyttä, että suomalaisissa pakolaisten vastaanottokeskuksissa istuvat ahkerat somalit Kirkkonummella saavat mustien kasvojensa eteen heti kättelyssä isot valkoiset rinnat – siis Cobb tai Ross broilerien isoiksi jalostetut rinnat pilkotussa muodossa – suoraan Thaimaan auringosta pakastimen kautta.

Samalla leviää antibioottiresistenssi ja omituiset bakteerit. Salmonellan ohi ilmoitukseen johtaneiden ongelmien aiheuttajana on jo kirinyt kampylobakteeri. Clostridium ja muut kilpailijat ovat kyllä myös menossa mukana.

Turpaduunarin muistin mukaan tetrasykliinit ovat anabolisia antibiootteja, ja lääketieteen historian harmaapartainen analoginen käyttöliittymä Birdie täydentää nippelitiedot. Kuten niin usein, Birdien mukaan tetrasykliinien eli neljästä aromaattisesta renkaasta koostuvien antibioottinen kasvua edistävän vaikutuksen havaitseminen oli täysi vahinko.

Alan yleisiä vastuullisia ympäristösäädöksiä noudattanut Yhdysvalloissa New Yorkin ja New Jerseyn rajalla sijainnut lääkeyritys Lederle Laboratories oli 1940-luvulla dumpannut kaikki laboratoriojätteensä läheiseen Hudson-jokeen. Yllättävää kyllä ympäristön asukkien reaktio oli kannustava, sillä joen lohisaaliit paranivat vuosi vuodelta. Lederle Laboratories epäili että yrityksen valmistama B12-vitamiini oli lihaskasvun takana, ja asian varmistamiseksi kemistit alkoivat tutkimaan joessa kasvavia lohia.

Hämmästys olikin suuri kun Lederlen valmistama klooritetrasykliini nimisen antibiootin havaittiin olevan anabolisen efektin takana. Niinpä antibiootteja onkin käytetty 1950-luvulta alkaen tuotantoeläinten lihaskasvua parantamaan, mutta asiaa on tietenkin nimitetty ennalta ehkäiseväksi tautien torjunnaksi. Suomessa vuonna 2015 tetrasykliinejä käytti myös 285.263 ihmispotilasta, mahdollisesti jopa joku bodari oli joukossa.

bakteerit

Mutta nyt popot pois jalasta ja lisää bakteeriasiaa. PoPo on tulossa kauppoihin helmikuun alussa ja asialla on HK eli Helvetin Keittiö. PoPo on uusi keksintö joka yhdistää ruokamyrkytysvaaran eläintuotteista ja kasvistuotteista samaan ruokapakettiin. PoPo tulee sanoista porkkana+porsas ja siinä Yersinia-bakteerivaara yhdistyy huimaan määrään jauhelihassa olevia pöpöjä. Kannattaakin huomioida että kun pöpö kirjoitetaan internet-tyyliin ilman yläpisteitä saadaan popo.

Tunnen ihmisiä jotka pitävät porkkanasta intohimoisesti mutta eivät koskaan elämässään suostu koskemaan porkkanaraasteeseen. Bakteriologian kannalta porkkanan raastaminen tekeekin saman mitä lihan jauhaminen jauhelihaksi. Pinta-ala moninkertaistuu ja kosteus lisääntyy. Monen mielessä on vielä vuoden 2006 kouluruokamyrkytysepidemia kun 400 oppilasta Tuusulassa ja Keravalla sai Yersinia-myrkytyksen. Porkkanat ja muut idut ovat jyllänneet senkin jälkeen ihmisten mahalaukuissa ja sairaaloiden vastaanotoilla, mutta eivät onneksi samassa mittakaavassa kuin vuonna 2006.

Vaikka Snellman Pro IceCool tuo maahan outoja antibioottilihoja ulkomailta, täytyy myöntää että tavallisille golfaaville, rikkaille eläkeläisille kaupoista löytyvä Snellmanin jauheliha on kotimaista ja siinä mielessä nerokasta, että sitä ei ole pakastettu missään vaiheessa. Pakastamaton jauheliha mahdollisimman tuoreena käytettynä on toki oiva aines ruoanlaitossa kunhan sitä läträä riittävästi kerman ja voin kanssa oikein ranskalaiseen tyyliin.

jauheliha

Toki täytyy muistaa, että Suomen kasvavan nuorison ei anneta nauttia terveellisestä rasvaisesta ravinnosta, sillä uudet kouluruokailun ravitsemussuositukset julkaistaan opetushallituksen toimesta 24.1.2017. Sana joukkotuhonta tulee kieltämättä mieleen tässä tiedetulosten halventamisessa, mutta terveellistä ruokaa Suomessa saavat lähinnä ne jotka laittavat kaikki ateriansa itse eivätkä joudu kärsimään henkilöstöravintoloiden virallisterveellisestä lihavuutta ja muita ongelmia aiheuttavasta rasvattomasta teollisuusmössöstä.

Ja nyt kun voista tuli mieleen voileipä niin puhutaanpa tässä muutama sananen leivästäkin, ja varsinkin Fazer-leivästä. Fazer leipomot suututti taannoisina vuosina suuren määrän ihmisiä lopettamalla klassisen Kestileivän valmistuksen. Nyt vuonna 2017 Fazer aikoo suututtaa nekin jotka eivät kyseisestä leivästä edes pitäneet.

Markkinoille nimittäin lanseerataan Kestileivän paluu. Tempaus on nimeltään Kestileivän 50-vuotis juhlavuosi, ja itsenäisen Suomen perinteitä kunnioittaen leipä tuodaan Latviasta. Birdien mukaan Fazer on iso toimija Latvian leipämarkkinoilla, mutta silti asiasta jää jauhoinen ja paha maku suuhun. Kuinka paljon Suomessa yritykset oikein kehtaavat asiakasta huijata?

kestileipä

Annatko sinä ruokateollisuuden huijata itseäsi vai vaaditko parempia alkuperätietoja ja lajiketietoja?

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.