Valikko Sulje

Skeptikoita haetaan altistustutkimuksiin

Kirjoittaja: Erja Tamminen

Skeptikko on henkilö, joka epäilee aivan kaikkea. Skeptikko muodostaa epäilyn pohjalta vankkojakin mielipiteitä. Tueksi ei aina kaivata tieteellistä näyttöä, vaikka juuri näytön puutteesta skeptikko epäilee muita. Skeptikon epäilyllä ei toisin sanoen ole välttämättä mitään tekemistä tieteen kanssa, tutkivasta journalismista puhumattakaan.

Skeptikko altistaa itsensä vaaroille

Tutkivana journalistina kannankin syvää huolta skeptikoista, jotka ummehtuneisiin tieteellisiin paradigmoihin nojautuen, eivät osaa epäillä todellisia uhkia. Sellaisia, jotka voivat kohdata myös skeptikoita itseään. Esimerkkinä mainittakoon skeptikoiden huoleton suhtautuminen älyteknologiaan ja kännyköihin. Skeptikot vaativat usein provokaatiotutkimuksia kännyköiden haittojen osoittamiseksi. Nyt minä vaadin skeptikoille itselleen tehtäviä provokaatiotutkimuksia. Altistaako älylaitteen säteily myös skeptikon kallon päänsärylle tai siittiöt solumuutoksille?

Skeptikot ovat epäilleet vertaisarvioiduissa tiedelehdissä julkaistuja katsauksia, joissa on nähty matkapuhelinta paljon käyttävillä miehillä sperman laadun heikentymistä. Esitänkin, että skeptikoiden omat siittiöt tutkitaan välittömästi ennen ja jälkeen matkapuhelinsäteilylle altistamista. Koe voi tapahtua asettamalla älypuhelin skeptikon kalsareihin viikoksi tai pariksi. Älypuhelimessa on luonnollisesti oltava päällä mobiilidata, WLAN, blue tooth ja muut tavanomaisesti altistavat herkut. Kalsareita saa vaihtaa, kunhan älylaitteen asetukset säilyvät. Tieteellisen uskottavuuden lisäämiseksi avoimesti asioihin suhtautuville koehenkilöille suoritetaan myös vastaava koe. Skeptikoiden suosima Aalto-yliopisto tai Nokia eivät rahoita näitä tutkimuksia.

Huomaa myös tämä testi!

Skeptikot puhuvat usein huolettomasti “kännykkä korvalla.” Esitänkin, että skeptikoiden aivoverenkierto tutkittaisiin ennen ja jälkeen altistumisen. Kännykkä kiinnitettäisiin skeptikon korvalle viikoksi edellä mainituin asetuksin. Sitten selvitettäisiin, näkyykö aivoverenkierrossa niin sanottua raharullanmuodostusta eli verisolujen paakkuuntumista, mitä on joissakin tutkimuksissa todettu.

Vastaavan testin pohjalta voitaisiin tutkia, ilmeneekö keskittymiskyvyssä tai käyttäytymisessä muutoksia, esimerkiksi epäilyn hälvenemistä terveysvaikutuksia kohtaan, ennen ja jälkeen altistumisen. Mikäli näin kävisi, saataisiin aivan uutta tietoa myös säteilyn vaikutuksesta asenteisiin.

Vielä yksi koeasetelma

Viimeinen koe olisi matkapuhelinantennin asentaminen skeptikon kotitalon rakenteisiin, tai vastapäätä makuuhuoneen ikkunaa. Skeptikot kun ovat, yllätys, yllätys; epäilleet eräitä tutkimuksia antennien tuottaman säteilyn aiheuttamista oireista: unihäiriöistä, sydämen rytmihäiriöistä, verenpaineen vaihteluista ja yleisestä huonovointisuudesta. Ehdotan, että skeptikoiden stressihormonitasoja ja aivojen välittäjäaineita mitattaisiin virtsasta ennen antennien asentamista ja säännöllisin välein antennien asentamisen jälkeen. Vastaavassa, saksalaistutkimuksessa nähtiin säteilylle altistuneilla koehenkilöillä jyrkkää laskua dopamiinitasoissa, mikä yhdistetään keskittymiskyvyn häiriöihin, univaikeuksiin, alakuloisuuteen ja masentuneisuuteen. Eivätkö nämä ole suomalaisten skeptikkojen kansantauteja?

Pitäisikö liittyä Skepsis ry:n jäseneksi?

Ellei skeptikko tässä vaiheessa hanki yrityksestäni viiden litran purkkia säteilysuojamaalia, säteilysuojaverhoja ja säteilymittaria, liityn Skepsis ry:n jäseneksi ja alan epäillä. Epäilen kuitenkin suuresti liittymistäni.

Lähdeviitteitä skeptikoille ja kaikille muillekin:

https://www.researchgate.net/scientific-contributions/2014064959_Horst_Eger

https://www.researchgate.net/publication/258313941_Radiation_from_wireless_technology_affects_the_blood_the_heart_and_the_autonomic_nervous_system1

http://www.reproduction-online.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=27601711

Liu et al. (2014) , La Vignera et al. (2012) ,  Adams et al. (2014)  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21799142,24700791,24927498

Erja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

http://www.sahkoailmassa.fi/

erja.tamminen@sahkoailmassa.fi
09-291 8696 tai tekstiviesti 044 0803 845

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

8 Comments

  1. Raili

    Niin kauan kun asia ei koske suoraan itseään, ihmiset ei usko varoituksia. Tämä on todella surullista. Kaikki eivät sairastu vakavasti, mutta tietyt oireet tulevat niin salakavalasti ettei niitä tunnisteta. Ihmitellään vaan kun olo on niin outo eikä lääkärikään löydä syytä oireisiin.

  2. Martti

    Tuo skeptikon määritelmäsi ei vastaa lainkaan yleistä määritelmää skeptikolle. Skepsis ry edustaa tieteellistä skeptismiä.

  3. Hyper

    Mielelläni osallistun kokeeseen, jos koejärjestelyt asialliset.

    Jounin kuvaus melko kaukana ainakin minusta…

  4. Jouni Jämsä

    Skeptikot on alkujaan Amerikasta rantautunut Lahko, joka on hyvin uskonnollinen semmoinen. Jumaluskoisuuden tilalla on heillä kaupallinen suurteollisuus. Aivan kuin menestyneimmät yritykset tekisivät tuotteita vain tieteen nimeen tai ihmisten parhaaksi, eivätkä suinkaan saadakseen mahdollisimman paljon rahallista voittoa.

    Esimerkkinä vaikka lääketiede, johon skeptikot kovasti uskovat ja taistelevat sen kilpailijoita vastaan. Todellisuudessa, yksikään skeptikko ei pääse salaisiin laboratorioihin, tunne näitä yrityksiä, vaan omaavat korkeintaan pintapuolisesti valmisteesta kerrottuja tietoja – mutta silti usko lähes tuntemattomaan on vankkumaton.

    Skeptikoille myös kokemusasiantuntevuus on humpuukia tai kuten lääket. prof. Juhani Knuuti asian määrittää: ”Heikoin tutkimusnäyttö on asiantuntijan mielipiteet, ihmisen tai potilaan kokemukset”. Vaikka usein juuri potilaiden kokemukset ja asiantuntijan mielipiteet, lopulta aina syrjäyttää sen ”tieteellisesti tutkitun” tuotteen markkinoilta: turhana tai aivan liian haitallisena.

    Outo yhdistys on myös tämä: Vastalääke ry, jossa joukko nuoria on kiihotettu (teollisen) ”tieteen” nimissä tuomitsemaan: luontaista-, perimä- tai kokemusperäistä tietoa. Sairasta kun ei voisi tai saisi nykyisin auttaa, jos tuotetta ei ole rekisteröinyt lääketeollisuus. Nämä nuoret tuntuvat olevan asiassa aivan tosissaan – joten oppi on mennyt perille, mutta monen mielestä vääränlainen oppi, jopa sivistys kato.

    Yliopistoista kun pitäisi ehdottomasti poistaa kaikki tämmöinen lahkomainen tai muita tuomitseva toiminta ja pitäytyä aina siinä oppi-alassa, jos halutaan säilyttää arvostus oppilaitoksena. Eiväthän nuoret teologian opiskelijatkaan tee yhdistyksiä, jossa he tuomitsevat väärinä muita uskontoja. Tai muurariopiskelijat esittele valittuja lahoja lautaseiniä.

    Tutkiva journalismi taisi kadota niihin aikoihin, kun toimittajille alettiin toimittaa se ”oikea” tieto s-postilla ja kun mediakin halusi osansa teollisuuden rahoista.

  5. Danttu

    Olen myös valmis tähän testiin. Koeasetelmien vain tulee olla hyvät, esimerkiksi kännykkä. Päähän teipattuna voi olla vaikea nukkua. Lisäksi pistän tähän aikaani joten palkkio testiin osallistumisesta voisi olla mittari, kallein tottakai

  6. Mikko Ville

    Minulle sopii kyllä myös, joskin kännykkä päähän teipattuna nukkuminen varmasti heikentää vireystilaa päivällä, riippuen kummalle korvalle se on teipattu.

    Saako palkinnoksi tuollaisen Erjan kauppaaman kahden tuhannen euron mittalaitteen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *