Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Skeptikoita haetaan altistustutkimuksiin

Kirjoittaja: Erja Tamminen

Skeptikko on henkilö, joka epäilee aivan kaikkea. Skeptikko muodostaa epäilyn pohjalta vankkojakin mielipiteitä. Tueksi ei aina kaivata tieteellistä näyttöä, vaikka juuri näytön puutteesta skeptikko epäilee muita. Skeptikon epäilyllä ei toisin sanoen ole välttämättä mitään tekemistä tieteen kanssa, tutkivasta journalismista puhumattakaan.

Skeptikko altistaa itsensä vaaroille

Tutkivana journalistina kannankin syvää huolta skeptikoista, jotka ummehtuneisiin tieteellisiin paradigmoihin nojautuen, eivät osaa epäillä todellisia uhkia. Sellaisia, jotka voivat kohdata myös skeptikoita itseään. Esimerkkinä mainittakoon skeptikoiden huoleton suhtautuminen älyteknologiaan ja kännyköihin. Skeptikot vaativat usein provokaatiotutkimuksia kännyköiden haittojen osoittamiseksi. Nyt minä vaadin skeptikoille itselleen tehtäviä provokaatiotutkimuksia. Altistaako älylaitteen säteily myös skeptikon kallon päänsärylle tai siittiöt solumuutoksille?

Skeptikot ovat epäilleet vertaisarvioiduissa tiedelehdissä julkaistuja katsauksia, joissa on nähty matkapuhelinta paljon käyttävillä miehillä sperman laadun heikentymistä. Esitänkin, että skeptikoiden omat siittiöt tutkitaan välittömästi ennen ja jälkeen matkapuhelinsäteilylle altistamista. Koe voi tapahtua asettamalla älypuhelin skeptikon kalsareihin viikoksi tai pariksi. Älypuhelimessa on luonnollisesti oltava päällä mobiilidata, WLAN, blue tooth ja muut tavanomaisesti altistavat herkut. Kalsareita saa vaihtaa, kunhan älylaitteen asetukset säilyvät. Tieteellisen uskottavuuden lisäämiseksi avoimesti asioihin suhtautuville koehenkilöille suoritetaan myös vastaava koe. Skeptikoiden suosima Aalto-yliopisto tai Nokia eivät rahoita näitä tutkimuksia.

Huomaa myös tämä testi!

Skeptikot puhuvat usein huolettomasti ”kännykkä korvalla.” Esitänkin, että skeptikoiden aivoverenkierto tutkittaisiin ennen ja jälkeen altistumisen. Kännykkä kiinnitettäisiin skeptikon korvalle viikoksi edellä mainituin asetuksin. Sitten selvitettäisiin, näkyykö aivoverenkierrossa niin sanottua raharullanmuodostusta eli verisolujen paakkuuntumista, mitä on joissakin tutkimuksissa todettu.

Vastaavan testin pohjalta voitaisiin tutkia, ilmeneekö keskittymiskyvyssä tai käyttäytymisessä muutoksia, esimerkiksi epäilyn hälvenemistä terveysvaikutuksia kohtaan, ennen ja jälkeen altistumisen. Mikäli näin kävisi, saataisiin aivan uutta tietoa myös säteilyn vaikutuksesta asenteisiin.

Vielä yksi koeasetelma

Viimeinen koe olisi matkapuhelinantennin asentaminen skeptikon kotitalon rakenteisiin, tai vastapäätä makuuhuoneen ikkunaa. Skeptikot kun ovat, yllätys, yllätys; epäilleet eräitä tutkimuksia antennien tuottaman säteilyn aiheuttamista oireista: unihäiriöistä, sydämen rytmihäiriöistä, verenpaineen vaihteluista ja yleisestä huonovointisuudesta. Ehdotan, että skeptikoiden stressihormonitasoja ja aivojen välittäjäaineita mitattaisiin virtsasta ennen antennien asentamista ja säännöllisin välein antennien asentamisen jälkeen. Vastaavassa, saksalaistutkimuksessa nähtiin säteilylle altistuneilla koehenkilöillä jyrkkää laskua dopamiinitasoissa, mikä yhdistetään keskittymiskyvyn häiriöihin, univaikeuksiin, alakuloisuuteen ja masentuneisuuteen. Eivätkö nämä ole suomalaisten skeptikkojen kansantauteja?

Pitäisikö liittyä Skepsis ry:n jäseneksi?

Ellei skeptikko tässä vaiheessa hanki yrityksestäni viiden litran purkkia säteilysuojamaalia, säteilysuojaverhoja ja säteilymittaria, liityn Skepsis ry:n jäseneksi ja alan epäillä. Epäilen kuitenkin suuresti liittymistäni.

Lähdeviitteitä skeptikoille ja kaikille muillekin:

https://www.researchgate.net/scientific-contributions/2014064959_Horst_Eger

https://www.researchgate.net/publication/258313941_Radiation_from_wireless_technology_affects_the_blood_the_heart_and_the_autonomic_nervous_system1

http://www.reproduction-online.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=27601711

Liu et al. (2014) , La Vignera et al. (2012) ,  Adams et al. (2014)  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21799142,24700791,24927498

erja_tamminenErja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

http://www.sahkoailmassa.fi/

erja.tamminen@sahkoailmassa.fi
09-291 8696 tai tekstiviesti 044 0803 845

7 thoughts on “Skeptikoita haetaan altistustutkimuksiin”

 1. Minulle sopii kyllä myös, joskin kännykkä päähän teipattuna nukkuminen varmasti heikentää vireystilaa päivällä, riippuen kummalle korvalle se on teipattu.

  Saako palkinnoksi tuollaisen Erjan kauppaaman kahden tuhannen euron mittalaitteen?

 2. Olen myös valmis tähän testiin. Koeasetelmien vain tulee olla hyvät, esimerkiksi kännykkä. Päähän teipattuna voi olla vaikea nukkua. Lisäksi pistän tähän aikaani joten palkkio testiin osallistumisesta voisi olla mittari, kallein tottakai

 3. Skeptikot on alkujaan Amerikasta rantautunut Lahko, joka on hyvin uskonnollinen semmoinen. Jumaluskoisuuden tilalla on heillä kaupallinen suurteollisuus. Aivan kuin menestyneimmät yritykset tekisivät tuotteita vain tieteen nimeen tai ihmisten parhaaksi, eivätkä suinkaan saadakseen mahdollisimman paljon rahallista voittoa.

  Esimerkkinä vaikka lääketiede, johon skeptikot kovasti uskovat ja taistelevat sen kilpailijoita vastaan. Todellisuudessa, yksikään skeptikko ei pääse salaisiin laboratorioihin, tunne näitä yrityksiä, vaan omaavat korkeintaan pintapuolisesti valmisteesta kerrottuja tietoja – mutta silti usko lähes tuntemattomaan on vankkumaton.

  Skeptikoille myös kokemusasiantuntevuus on humpuukia tai kuten lääket. prof. Juhani Knuuti asian määrittää: ”Heikoin tutkimusnäyttö on asiantuntijan mielipiteet, ihmisen tai potilaan kokemukset”. Vaikka usein juuri potilaiden kokemukset ja asiantuntijan mielipiteet, lopulta aina syrjäyttää sen ”tieteellisesti tutkitun” tuotteen markkinoilta: turhana tai aivan liian haitallisena.

  Outo yhdistys on myös tämä: Vastalääke ry, jossa joukko nuoria on kiihotettu (teollisen) ”tieteen” nimissä tuomitsemaan: luontaista-, perimä- tai kokemusperäistä tietoa. Sairasta kun ei voisi tai saisi nykyisin auttaa, jos tuotetta ei ole rekisteröinyt lääketeollisuus. Nämä nuoret tuntuvat olevan asiassa aivan tosissaan – joten oppi on mennyt perille, mutta monen mielestä vääränlainen oppi, jopa sivistys kato.

  Yliopistoista kun pitäisi ehdottomasti poistaa kaikki tämmöinen lahkomainen tai muita tuomitseva toiminta ja pitäytyä aina siinä oppi-alassa, jos halutaan säilyttää arvostus oppilaitoksena. Eiväthän nuoret teologian opiskelijatkaan tee yhdistyksiä, jossa he tuomitsevat väärinä muita uskontoja. Tai muurariopiskelijat esittele valittuja lahoja lautaseiniä.

  Tutkiva journalismi taisi kadota niihin aikoihin, kun toimittajille alettiin toimittaa se ”oikea” tieto s-postilla ja kun mediakin halusi osansa teollisuuden rahoista.

 4. Mielelläni osallistun kokeeseen, jos koejärjestelyt asialliset.

  Jounin kuvaus melko kaukana ainakin minusta…

 5. Tuo skeptikon määritelmäsi ei vastaa lainkaan yleistä määritelmää skeptikolle. Skepsis ry edustaa tieteellistä skeptismiä.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.