Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Joululahjasi suomalaiselle elintarviketeollisuudelle

Kirjoittaja: Christer Sundvist

Olen viime aikoina saanut kutsun vierailla suomalaisissa elintarvikkeita valmistavissa yrityksissä. Kyseessä lienee tulos siitä sinnikkäästä vuosikymmeniä kestäneestä työstä mitä olen ystävineni tehnyt rasvaisten elintarvikkeiden terveysarvojen ymmärryksen lisäämiseksi. Ammattilaiset ja yritysten johtokunta haluaa kuulla mitä mieltä olen rasvaisesta ruoasta.

Rasvaiset ruoat jäävät hyllyyn

Tapaamisissa on korostunut yllättävän yleinen kuvio. Elintarvikeyritykset tekevät rasvaisempia elintarvikkeita vähärasvaisten/rasvattomien tuotteiden vastapainoksi. Näitä kokeiluja tehdään ostohaluistaan ilmoittaneiden asiakkaiden yhteydenottojen jälkeen. Elintarvikealan yritykset toteuttavat asiakkaiden pyyntöjä. Hienoa – eikö vain?

Mikä on tulos?

Näitä rasvaisempia tuotteita saattaa jonkin aikaa olla lähikaupan hyllyillä, jotkut isommat ketjumarketitkin ottavat niitä koemielessä hyllyillensä. Ja sinne ne jäävät, minkä jälkeen ne eräpäivän lähestyessä myydään puoleen hintaan pois ja lopulta poistetaan kauppiaan toimesta kokonaan. Ei mene kaupaksi tai menekki on perin vaatimatonta.

Ääriesimerkkinä on eräs punainen palmuöljyvalmiste, joka terveellisyydestään ja vastuullisesta tuotantotavastaan sekä edullisuudestaan huolimatta jäi myymättä. Tuotetta tarjonnut yritys teki vimmatusti työtä, jotta se saataisiin kaupan hyllyille, tuotetta kehuttiin ja haukuttiin (palmuöljyä pitää haukkua, se on maan tapa!). Punaisen palmuöljyn terveysarvot jäivät suomalaisilta kokematta. Harmillista.

Aika kummallista – vai onko?

Itse asiassa, tämä on aika odotettu tulos. Vuosikymmeniä jatkunut valtiollinen rasvapropaganda on uponnut kansaan niin vahvasti, ettei nopeaa muutosta ole näkyvillä. Suomen kuulias kansa on kuullut ”iät ja ajat” miten rasva lihottaa ja pistää sydämen lujille. Kuuliaisesti noudatetaan valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeistusta, sillä kuvitellaan, että siellä jotain tiedetään ruoan terveellisyydestä. Kattia kanssa, siellä tehdään terveyspolitiikka, ei ohjata terveyden tielle suomalaisia.

Viimeisin hullu tieto

Äskeisellä vierailullani yrityksessä X, sain kuulla, että nyt elintarvikkeiden tuottajien täytyy täällä Suomessa varautua siihen, että seuraavissa ravitsemussuosituksissa korostetaan ruoan ilmastovaikutuksia. Tuliko yllätyksenä? Tuskin.

Jaaha, mitä tuolla ilmastoasialla on tekemistä ruoan terveysarvojen kanssa? Ei tietenkään juuri mitään, mutta niinhän se vaan on, että jos eräs F-kirjaimella alkava henkilö haluaa meidän jatkossa puputtavan porkkanoita ja haluaa pelastaa maapallon lopettamalla lihansyönnin, niin se toive kulkeutuu ravitsemussuosituksiin. On sillä asialla sitten mitään tekemistä ravitsemustieteen kanssa, vai ei, se on nyt agendalla.

Ja elintarviketeollisuus tottelee virallisia ravitsemussuosituksia. Ei sen takia, että se olisi järkevää, vaan sen takia, että se on pakko. Jos ei tule ulos tuotantolinjalta valtion ruoan viheliäitä tarkastajia tyydyttäviä tuotteita, niin nousee melkoinen sisäisen viestinnän synnyttämä älämöly. Ei sellaista mikään elintarvikealan toimija halua itselleen. Ja elintarviketeollisuus tottelee senkin takia, että suomalaiset ruokaa kaupasta hakevat kuluttajat haluavat toteuttaa valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia ja se tietää sitä, että ostetaan tulevaisuudessa esimerkiksi entistä vähemmän lihaa ja rasvattomien tuotteiden voittokulku jatkuu.

Anna joululahja!

Medborgare, Suomen kansalaiset, kehotan teitä antamaan vielä yhden joululahjan. Antakaa se joululahja suomalaiselle elintarviketeollisuudelle. Ostakaa joulunpyhinä lähikaupasta kaikkein rasvaisimpia ruokia ja etsikää isojen ruokamarkettien hyllyiltä suomalaista, laadukasta lihaa. Ostakaa hyllyt tyhjiksi!

Vaikka uskoisitkin valtion propagandaan rasvaisten ruokien vaarallisuudesta, niin ei ne ”terveysvaarat” kehity joulunpyhien aikana. Se on niin lyhyt aika ja voithan sinä hyvän ruoan makuun päästyäsi jatkaa myös tammikuussa. Ei sitä kukaan kiellä ja ne elintarvikealan yritykset, joissa olen vieraillut, olisivat kovin mielissään (ainakin kahvikupposten siemailujen välissä), jos saataisiin jokin muutos aikaan.

Anna joululahja, joka saattaa muuttaa elintarvikkeiden valmistusta!

Elintarvikeala tottelee toki valtion ohjeistusta, mutta kuluttajien luomat paineet otetaan mieluusti vastaan. Sen olen saanut kuulla. Ja se ilahduttaa minua. Jos hyllyillä ei pitkään viihdy täysrasvainen elintarvike, silloin sitä tehdään lisää. Jos tuotteet jäävät ostamatta, silloin sitä tuotetta ei tehdä. Ei tämä sen vaikeampaa ole.

Valistusmateriaalia

”Valtion valistusmateriaalia” on toki jaossa elintarvikealan yrityksille. Valistus on yksipuolista ja neuvotteluissani kävi ilmi, että rasvaisempien ruokien terveysarvot tulevat johtoryhmälle yllätyksenä. Suorastaan pyydettiin minua tuottamaan omaa valistusmateriaalia heille. Olen tehnyt työtä käskettyä. Ilmaiseksi.

Tässä esimerkinomaisesti osa valistusmateriaalista, jonka toimitin erään erittäin suuren elintarvikealan yrityksen johtokunnalle. Ehkä jaan lisää materiaalia blogissani jossain vaiheessa ja ilmoitan mihin tapaamiseni yritysten kanssa ovat johtaneet. Mutta muista siis antaa se joululahja suomalaiselle elintarviketuotannolle.

Maitorasvat ovat terveellisiä, osa 1 (diabetes)

Johdanto

Ilmaistiiin toiveena vierailuni jälkeen, että toimittaisin luettavaksenne maitorasvojen terveysvaikutuksia tukevia tiedekatsauksia ja analyysejä. Koska tämä on ollut mielenkiintoni aiheena vuosikymmenien ajan ja usein näistä asioista luennoin, otin tehtävän mieluusti vastaan. Nähkää tämä ensimmäinen raportti osana jatkoviestintää maitorasvoista.

Terveelliset maitorasvat tutkimusten valossa

Lienee korrektia mainita, että harvemmin virallisessa terveyskeskustelussa maitorasvoista pyritään löytämään terveyttä edistävää sanottavaa. Pikemminkin meillä on tapana tuomita maitorasvat ihmiselle sopimattomaksi ravintoaineeksi. Kuitenkaan mikään ei voisi olla kauempana totuudesta. Tässä tuon esille merkittäviä tutkimustuloksia maitorasvojen terveellisyydestä ja erityisesti suhteessa diabetesriskiin.

EPIC tutkimus

Brittiläis-ranskalainen EPIC-tutkimus on maailman laajimpia ravitsemustutkimuksia. Noin 15 vuoden ajan on seurattu kymmenessä maassa yli puolen miljoonan ihmisen ravitsemustottumuksia ja ravitsemuksen yhteyttä kroonisiin sairauksiin kuten esimerkiksi diabetes ja syöpä. EPIC-tutkimuksen tiimoilta on vuosien varrella julkaistu lukuisia tutkimusraportteja ja tieteellisiä kirjoituksia arvostetuissa julkaisusarjoissa. Ymmärtääkseni tutkimus jatkuu edelleen. Linkki: http://epic.iarc.fr/index.php

Maidon ja sen sisältämien rasvahappojen vaikutusta terveyteen on seurattu tarkasti. Erityisen kiintoisaa tässä yhteydessä on arvostetussa lääkärilehdessä The Lancet vuonna 2014 julkaistu laaja selvitys:

Differences in the prospective association between individual plasma phospholipid saturated fatty acids and incident type 2 diabetes: the EPIC-InterAct case-cohort study. Suora linkki:
https://www.thelancet.com/pdfs/journals/landia/PIIS2213858714701469.pdf

Yllämainitun julkaisun pääviesti on, että maitorasvojen sisältämät tyydyttyneet rasvahapot eivät ole terveydelle vaarallisia. Päinvastoin, maitotuotteiden tyydyttynyt rasva saattaa suojata diabetekselta (tyypin 2 diabetes). Tutkimuksessa diabetesriskiä lisäsivät punainen liha, ruoan uppopaistaminen, alkoholi ja hiilihydraattien runsas saanti, mutta maitotuotteet näyttivät vähentävän riskiä! Edesmennyt professori Kari Salminen piti tutkimustuloksia hyvin merkittävinä ja ne romuttivat Suomessa ”virallisena totuutena” pidetyn käsityksen maitorasvoista.

Terveelliset maitorasvat ja tyypin 2 diabetes

Luonnollisesti EPIC-tutkimuksen tulokset on Suomessa vaiettu kuoliaaksi. Se on epäviisasta tiedepolitikointia. Terveyshavainnot maitorasvojen ja diabeteksen (erityisesti tyypin 2 diabetes) yhteyksistä eivät tietenkään rajoitu tähän. Tässä muutamia muita tutkimuksia:

Linkki: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28768835
”Associations of Dairy Intake with Incident Prediabetes or Diabetes in Middle-Aged Adults Vary by Both Dairy Type and Glycemic Status”. Amerikkalaistutkimuksessa, joka julkaistiin avostetussa ravitsemusjulkaisussa Journal of Nutrition vuonna 2017, seurattiin 925 koehenkilön ravitsemusta ja sairastuvuutta tyypin 2 diabetekseen. Täysrasvainen maito ja juusto vähensivät tyypin 2 diabeteksen esiintyvyyttä. Vastaavat rasvattomat ja vähärasvaiset maitotuotteet olivat haitallisia.

Linkki: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21173413
”Trans-palmitoleic acid, metabolic risk factors, and new-onset diabetes in U.S. adults: a cohort study”. Tässä Harvardin lääketieteellisen tutkimuslaitoksen tutkimuksessa vuodelta 2010 löytyy tukea rasvaisen maidon suojavaikutuksille diabetesta vastaan.

Linkki: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26268692
”Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies” Tässä usein siteeratussa tutkimuskoosteessa vuodelta 2015 British Medical Journalissa tehdään selväksi, että maitorasvojen tyydyttyneitä rasvahappoja on turha syyttää diabetesriskin lisääntymisestä.

Linkki: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6179183/
”Fatty acid biomarkers of dairy fat consumption and incidence of type 2 diabetes: A pooled analysis of prospective cohort studies” Imamuran kansainvälinen tutkimusryhmä (mukana suomalaistutkijoita, mm. Maria Lankinen) julkaisi vuonna 2018 laajan meta-analyysin, jossa tarkasteltiin maidon rasvahappojen biomarkkereita ja näiden yhteyttä diabetesriskiin. Havaittiin jopa 20 vuotta kestäneissä seurantatutkimuksissa, että maitotuotteiden ”biomarkkeri-rasvahappojen” lisääntyminen verenkierrossa ja kudoksissa oli yhteydessä alhaisempaan tyypin 2 diabeteksen riskiin. Taas saatiin siis todisteita maitorasvojen suojavaikutuksesta diabetesta vastaan. Nämä biomarkkeri (”merkkiaine”) -tutkimukset ovat erityisen kiinnostavia, koska ne mittaavat todellista maitorasvan saantia ravinnosta. Ruokapäiväkirjoihin perustuvissa tutkimuksissa ihmiset voivat raportoida maitorasvojen saannin väärin (yleensä alakanttiin). Tämäkin tutkimus on vaiettu kuoliaaksi yhden totuuden Suomessa!

Loppupäätelmä

On väärin tuomita maitorasvat pelkästään epäterveellisiksi. Tutkimusnäyttö antaisi pikemminkin kuvan siitä, että maitorasvoilla olisi terveyttä edistävää vaikutusta erityisesti tässä tarkastelun kohteeksi otetussa diabetesriskissä ja sen hallitsemiseksi. Tarvitaan lisätutkimuksia ja meidän on syytä jatkaa ennakkoluulotonta ravitsemuskeskustelua maitorasvoista. Käynnissä on useita tutkimuksia, joista saadaan lisävalaistusta terveysaiheeseen ovatko maitorasvat terveellisiä. Löytyy esimerkiksi 79 kliinistä tutkimusta maitorasvoista ClinicalTrials -tietokannassa (äskettäin käynnistyneet tai päätösvaiheessa), linkki: https://clinicaltrials.gov/ct2/results?cond=fat&term=milk+fat&cntry=&state=&city=&dist=

Hyvää Joulua kaikille!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

4 thoughts on “Joululahjasi suomalaiselle elintarviketeollisuudelle”

 1. Kiitos. Mielenkiintoinen artikkeli. Tuosta rasvaisten ruokien jäämisestä hyllyyn en ole kovin ihmeissäni. Annettu oppi on mennyt niin syvään, että vain joskus kauan ennen sotia syntyneet saattavat olla siltä säästyneet. Tai oikeastaan ovat kyenneet vastustamaan tuota USA:sta tullutta ”fat free” -manipulaatiota.

  Kanadassa tähän on herätty vähän vahvemmin ja jo yli 4000 lääkäriä ja terveydenhuollon ammattilaista pyrkivät saamaan Kanadan ravintosuositukset pohjautumaan todelliseen tutkittuun tietoon eikä elintarviketeollisuuden ohjaukseen.
  https://drive.google.com/file/d/0B8jdVsC8-uKER0JnUjlIY2dyUEU/edit

  Sellainen olisi hyvä tuoda vielä vahvemmin esiin, että kyse on erityisesti luonnollisista eläinrasvoista sekä vain määrätyn tyyppisistä kasvirasvoista, kun manteli, pähkinät, avokado, oliivi jne.

  Tähän liittyen muuten yksi havainto, jonka oikeellisuudesta mielelläni kuulisin näkemyksiä.

  Ihmisen biologinen kehityshistoria on puussa eikä aroilla ja savanneilla. Nämä viimeksi mainitut tulivat mukaan vasta metsästysvaiheessa. Siksi tuntuu luonnolliselta, että puukasvien rasvat ja öljyt ovat energian saannin kannalta terveellisiä mutta avoimien alueiden kukka- ja ruohokasvien siemenöljyt eivät. Eli esim. juuri oliivi, pähkinät, manterlit, avokado, kookos ja palmu tuottavat ihmisen kannalta terveellisiä öljyjä. Nisäkkäistä märehtijät ovat kehittyneet toisenlaisessa ympäristössä ja niinpä niillä onkin pötsissä bakteerikanta, joka muuttaa omega-6 rasvahapot CLA:ksi (Conjugated Linoleic Acid), joka sitten käyttäytyykin nisäkkään elimistössä enemmän kuin omega-3 rasvahapot eikä kuten omega-6 sellaisenaan.
  Jotkin siemenöljyt eivät ole ihan mahdottomia omega-6/omega-3 -suhteen kannalta kuten esim, hamppu, pellava ja camelina, jolloin niiden mukana olo ravinnossa pienessä määrin esim. solujen rakennusaineina on OK mutta ei niin runsaasti käytettynä, että ne toimisivat myös energian lähteenä.

  1. Pekka,

   nuo siemenöljyt vaikuttavat aina vaan vaarallisemmilta, mitä enemmän niistä oppii. Kasviperäinen omega-3 saattaa olla jopa haitallisempi kuin omega-6, koska siinä on yksi kaksoissidos enemmän, mikä tarkoittaa vielä omega-6:ttakin herkempää hapettumista. Hapetustuotteita ovat erilaisten aldehydien (mm. 4-HNE, 4-HHE) lisäksi myös HODE:t (esim. 9-HODE ja 13-HODE), jotka on yhdistetty astman syntyyn, LDL:n hapettumiseen ja sitä kautta sydänsairauksiin ja verisuonten supistumiseen (=verenpaine). Eläinperäisellä omega-3:lla sen sijaan on terveyttä edistäviä vaikutuksia.

   https://en.wikipedia.org/wiki/4-Hydroxynonenal

   https://fi.wikipedia.org/wiki/4-hydroksinonenaali

   https://en.wikipedia.org/wiki/9-Hydroxyoctadecadienoic_acid

   Tyydyttyneissä rasvoissa ei ole kaksoissidoksia eivätkä ne sen vuoksi hapetu niin herkästi. Lisäksi ne suojaavat maksaa erityisesti alkoholin aiheuttamilta vaurioilta, kun taas eräskin tutkimus totesi, että monityydyttymättömät rasvat olivat välttämättömiä maksavaurion aikaansaamiseksi rottakokeessa.

   Että semmosta meille syötetään.

 2. Kiitos Ari,
  Yes. Siemenöljyjen omega-3 -ongelmat tulevat aina välillä esiin mutta hyvin usein on silloin ollut tutkimusasetelma tai ravintokuvaukset niin monella tapaa vinksallaan, että varmojen johtopäätösten tekoon en ole vielä uskaltautunut. Vaan olet hyvinkin oikeassa ainakin siinä tapauksessa että nämä siemenöljyt ovat merkittävässä roolissa koko energiatarpeesta ja vaikka omega-6/omega-3 -suhde olisi ihan OK. On mitä ilmeisintä, että silloin näiden eri rasvahappojen hapettumisreaktioita elimistö ei yksinkertaisesti enää hanskaa vaikka kuinka oli käytössä erilaisia antioksidantteja.

 3. Punainen liha mainittiin yhdessä listassa ensimmäisenä D2:n tekijänä. Oletan tämän olevan täyttä roskaa. Punaisen lihan poistaminen orjaluokan dieetistä on ollut todellisten valkanpitäjien agendalla jo hyvin kauan.

  Ylipäätään pidän kyselytutkimuksiin perustuvaa dataa heikkona roskana, rippumatta otoksen koosta.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.