Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Pohjanoteeraus: YLE salakuuntelee terapeutteja

Kirjoittaja: Jouni Jämsä

Miksi Yle teet aina näin?

MOT-ohjelma 16.12.19.

Miksi Yle alati lähtee tähän vaihtoehtoisten hoitojen tuomitsemiseen mukaan, ei ole tiedossa, mutta luulen syyn olevan Ylen sisällä vellovasta uskomuksesta, että vain lääketeollisuus olisi ”oikeaa” hoitoa.

MOT-ohjelmassa käytiin nyt bioresonanssiterapeuttien kimppuun. Terapeuteista tehtiin ohjelmassa huijareita ja nimiteltiin monin tavoin. Ohjelmassa lääkäriopiskelijaksi esittäytynyt, mutta terapeutille anonyymiasiakkaana esiintynyt äänitti yksityisen terapeutin puheita tarkoituksella salaa. Äänityksestä valikoitiin ”parhaat” palat ja esitettiin TV:n välityksellä koko kansalle.

Jos tämä on hyväksyttävää toimintaa, niin silloin kuka vaan voi nauhoittaa toimistolla mitä vaan, ja tehdä siitä julkista. Kukaan meistä ei varmasti välttyisi harmeilta, jos valikoidut puheemme näin tietämättämme äänitetään ja julkaistaan? Jokainen poliitikko joutuisi varmasti eroamaan, virkamiehet menettäisivät virkansa ja lääkärit oikeutensa ja toimittajat työnsä. Työtön toimittajakaan tuskin enää nimittäisi sitä tutkivaksi journalismiksi.

Salakuuntelua

Salakuuntelua koskevan pykälän mukaan (24 luku 5 §):
Joka oikeudettomasti teknisellä laitteella kuuntelee tai tallentaa
1) keskustelua, puhetta tai yksityiselämästä aiheutuvaa muuta ääntä, jota ei ole tarkoitettu hänen tietoonsa ja joka tapahtuu tai syntyy kotirauhan suojaamassa paikassa, taikka
2) muualla kuin kotirauhan suojaamassa paikassa salaa puhetta, jota ei ole tarkoitettu hänen eikä muunkaan ulkopuolisen tietoon, sellaisissa olosuhteissa, joissa puhujalla ei ole syytä olettaa ulkopuolisen kuulevan hänen puhettaan, on tuomittava salakuuntelusta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Laissa siis sanotaan, että myös muualla kuin kotirauhan puitteissa ei saa tallentaa, jos puhujalla ei ole syytä olettaa ulkopuolisen kuulevan puhettaan.

Tulee mieleen tapaus ”Risumies”, jossa kuvaaja sai tuomion (hovia myöten), kun nauhoitti salaa miehen raivon ja julkaisi sen netissä. Julkaisu leimasi miehen ja aiheutti miehelle ongelmia. Tai kun Ravintoloitsija rähjäsi. Joku nauhoitti salaa, toinen julkaisi ja se tuotti yksittäiselle yrittäjälle mieliharmin lisäksi haittaa elinkeinolle. Nauhoittaja ja julkaisija saivat tuomiot.

Oikeusasiamiehen ratkaisu 14.6.2005 (dnro 405/4/03), koski tiedotusvälineeltä edellytettyä kuvauslupaa. Salakatselusäännöstöä sovelletaan myös julkisrauhan piirissä oleviin huoneistoihin. Näitä julkisrauhan piirissä olevia tiloja ovat: virastot, liikehuoneistot, tuotantolaitokset, toimistot, kokoustilat ja vastaavat paikat. Lisäksi edellytetään, että kyseiset paikat ovat yleisöltä suljettuja ja kuvaaminen tapahtuu yksityisyyttä loukaten. Yleisöltä suljetulla paikalla tarkoitetaan paikkaa, johon yleisöllä ei ole pääsyä.” 

– Tällaisia yleisöltä suljettuja tiloja ovat: suljetut kokoukset ja oleskelut sairaalassa tai muussa hoitolaitoksessa. Arvioitaessa milloin salakatselu loukkaa henkilön yksityisyyttä, on kiinnitettävä huomiota kuvaajan ja kuvattavan väliseen suhteeseen, katselun ja kuvaamisen tarkoitukseen, kestoon, paikkaan, ajankohtaan, kuvattavaan tilanteeseen, kuvaamisen yllätyksellisyyteen, kuvattavan kieltäytymisen tai poistumisen mahdollisuuteen ja muihinkin seikkoihin, joilla saattaa olla merkitystä teon loukkaavuuden arvioimisessa.

Nimittelyä, keksittyjä teorioita, vaaralliseksi leimaamista – vastuullista journalismia?

Missä sitten kulkee oikeus nimitellä yrittäjää? Saako julkisesti yksittäisiä elinkeinonharjoittajia tai heidän työtänsä nimitellä ikävillä tavoilla ja keksityillä teorioilla, kuten: ”uskomushoito, terveyshuuhaa, rahastus” tai jotenkin mieltää se ”vaaralliseksi”? – esittämättä todellisia uhreja, tuomioita tai todisteita? Kyseiset nimittelyt vaikuttavat tällöin leimaavilta ja vahingoittamistarkoituksessa keksityiltä.

Suomen laissa tällainen myös kielletään sopimattomana menettelynä elinkeinotoiminnassa. Tähän saattaa syyllistyä toisen ammattikunnan, eli lääketieteen edustaja, joka puheillaan ja nimityksillään tarkoituksellisesti haluaa heikentää toisen ammattikunnan elinkeinoa:

Sopimaton menettelyn kielto elinkeinon toiminnassa sisältää mm. seuraavia yleisluonteisia kieltoja (1-2§:t): Elinkeinossa ei saa käyttää hyvän liiketavan vastaista tai muutoin toisen elinkeinonharjoittajan kannalta sopimatonta menettelyä (1.1§)

Elinkeinotoiminnassa ei saa käyttää myöskään totuuden vastaista tai harhaanjohtavaa ilmaisua, joka koskee omaa tai toisen elintoimintaa ja on omiaan vahingoittamaan toisen elinkeinotoimintaa (2.1§).

Elinkeinotoiminnassa ei saa käyttää asiaan kuulumattomia seikkoja sisältävää eikä esitystavaltaan tai muodoltaan sopimatonta ilmaisua, joka on omiaan vahingoittamaan toisen elinkeinotoimintaa (2.2§)

Huomattavasti suuremman ammattikunnan keksimät nimitykset pienelle ammattikunnalle kuten esimerkiksi ”uskomushoito, terveyshuuhaa, rahastus- ja vaarallisuusväitteet”, ovat kiistatta ja tarkoituksella omiaan heikentämään toisen koulukunnan elinkeinoa. Tämmöinen toiminta vahingoittaa luonnollisesti yksittäisen yrittäjän elinkeinoa, mutta myös hänen yksityiselämäänsä ja mainetta. Voi myös kysyä, onko tämä yhteiskunnallisesti tarpeellinen asetelma: lääketiede ja Yleisradio, vastaan yksittäiset ja harmittomat terapeutit?

MOT-ohjelmassa salakuunneltu tai nimittelyn kohteeksi joutuneet, eivät olleet myöskään poliitikkoja, julkisuuden henkilöitä tai uhkia yhteiskunnalle, joiden perusteella tarvitsisi salakuunnella tai käsitellä asiaa julkisuudessa ilman heidän lupaansa. Ainakin osa ohjelmassa julkisuuteen nimenä tai salakuunteluna joutuneista, oli ohjelman mukaan kieltäytynyt yhteistyöstä.

He eivät olleet syyllistyneet myöskään mihinkään rikokseen, vaan toimineet täysin laillisesti työssään, josta heidän asiakkaat eivät olleet valittaneet. Vastaavilla perusteillahan voisi hyökätä minkä tahansa yrittäjyyden kimppuun ja esittää herjaavia nimityksiä ja teorioita tosina.

Salakuunteluun ja nimittelyn yleistämiseksi joutuneiden terapeuttien kannattaisi ehkä tarkistaa asiantuntijan kanssa oikeusturvansa asiassa.

Jouni Jämsä

CAM-terapeutti – tekee vaimonsa kanssa terveysmittauksia, kehoa tukevia hoitoja sekä yksilöityjä ruokarajoitteita.

 

4 thoughts on “Pohjanoteeraus: YLE salakuuntelee terapeutteja”

 1. Ei kuulosta hyvältä, tämmöinen toiminta antaa aihetta rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin ja syyteharkintaan koko ohjelman tekijät, sillä vastuu sanan ja tiedon luvaton salakuuntelu sekä väärän tiedon levittäminen on rangaistava teko.

 2. Törkeätä toimintaa Yleltä . Erittäin puolueellinen ja journalismin etiikan vastainen ” mottaus” toimivaa hyvää hoitoa vastaan. Ylelle palautetta.

 3. Katsoin sekä mot että spotlight ohjelmat ja järkytyin. En kylläkään samasta syystä kuin kirjoittaja. En siis siitä, että muutama ihminen nauhoittaa hoitosessionsa.

  Mielleyhtymä joka tästä artikkelista tulee, on se, että taikavarpu -elinkeinonharjoittajan työtä ei voi arvioida. Esim. siitä, että löytää kaivon paikan alueella, jossa pohjavettä on joka neliöllä. Tai sitä, että pieleen meni, koska kuu/negatiivinen ihminen/sähkölinja liian lähellä tms jne.

  Valmistajat kiemurtelivat irti miitingeistä, youtube julkisuus (itse hallittu) näyttää riittävän niille. 20 hoitajasta vain pari uskaltautui kameran eteen, hyvää rohkeutta. Kaikki saivat kuitenkin tilaisuutensa selittää / markkinoida asiansa. Jos toimittaja tai koehenkilö olisi sellaiseksi esittäytynyt, ohjelma olisi ollut tällä asenteella 5 minuutin mittainen… Taitaa olla Usassakin tehokkain tapa saada asioista juridista selkoa ja tolkkua, tämä yhteistyöhaluisen rikollisen piilonauhurilla varustaminen.

  Fakta oli se, että mitään kroonista vikaa ei saatu selville sähkönjohtavuuden tai säteilytaajuuden mittaamisella. Miksi olisikaan?
  Otetaan yksi Knuutin kommentti sellaisenaan: raportin mittaustulokset eivät ole todennettavissa laboratoriokokeissa -raportoidut arvot valittu siten?

  Itse asiassa paras ongelma on löydetty peuka-loinen, joka havaitaan ja paranee samalla käsittelyllä, tai mukaan annetun pipettiveden voimalla. Annas olla, kun asia tutkitaan, niin peuka-loista ei löydy. Siksikö että se parani, vai siksi, että peukaloinen on satuhahmo, mielikuvituksen tuote (vrt. peukaloisen retket).

  Lääketieteellä on rajansa, kts. terveyskirjasto duodecimin juttujen taso. Lääkäreillä samoin, ovat olleet väärässä / mittausmahdottumuuden varjossa vuosisatojen saatossa ja ovat jatkossakin (kts diabetesliitto tai sydänliitto), joten hoitoa tukeva ”placebo” hoito sekä tukeva ruokavaliohoito ovat varmasti paikallaan. Kunhan ei aleta suositella kortisonin lopettamista tai kerrotaan ruoka-aine x syönnin olevan ok pelkän koneen näyttämän perusteella. Tämä x oli siis lähes vauvan kuolemaksi spotligth -ohjelmassa. Kuitenkin olen sitä mieltä, että lääkkeetön ratkaisu pitäisi yrittää löytää…

  Motilla oli joko bias lähtiessä tai se näkökulma sellaiseksi kehittyi ohjelmaa tehtäessä. En ihmettele… vempele vaikuttaa elektroniselta taikavarvulta ja raportoitavat asiat -ohjelmoijan mielikuvituksen tuotteelta. Makkaravuokakin voitiin laitteella arvioida…Vaikka tulosten osumistarkkuus oli huono, positiivisia vaikutuksia voi tulla muita kautta.

  Muutoin ohjelman viittaus skientologiaan -analogista on sähkömittaus käsiantureista ja maksullinen ”kehittyminen” – herättää huolta.
  Hämmentyneesti, JR

 4. Se mikä näistä ristiriidoista tekee loputtomia, on kun eri asioita halutaan rinnastaa toisiinsa. Lääketiede haluaa määrittää: miten sairauksia pitää nimetä ja miten hoitaa. JR esitti esimerkin: ”Otetaan yksi Knuutin kommentti sellaisenaan: raportin mittaustulokset eivät ole todennettavissa laboratoriokokeissa.” Ei varmasti siksikään ollut, koska Knuuti ei edes niitä tehnyt. Toiseksi, jokaisessa ammattikunnassa on omansa diagnostiikkansa, joka ei ole verrannollinen toisten kanssa.

  Jos menet vaikka kiinalaisen lääketieteen lääkärin luokse esim. närästyksen johdosta, niin hän ei diagnosoi sinulle vatsakatarria, happovaivoja ja määrää oireisiin happosalpaajia tai aseta leikkausjonoon. Hän mahdollisesti kertoo: ”Maksan tuli nouse sinulla vatsaan”. Sitten hän normalisoi tilaa akupunktiolla ja ruokavalio-ohjeilla ja sairaus jää usein tarpeettomana pois.

  Kiinalaisen esittämä diagnoosi kuitenkin jo romuttaa yhteistyön ja ymmärryksen länsimaisen lääketieteen edustajan kanssa, koska ei maksassa mitään tulta ole. Tai migreeni ei olisikaan peritty- tai verisuonista johtuva sairaustila – vaan olisi häiriötila sappi-järjestelmässä, jonka voisi hoitaa pois akupunktiolla. Erilaiset tulkinnat ja hoitomenetelmät sekoittavat näkemykset ja se antaa isommalle hyvän syyn alkaa luokittelemaan pienempiä.

  Ihminen toimii yllätykseksi, mutta tietystikin sähköllä – koostuen atomeista (lääketiede tutkii EKG, EEG, hermojen sähköimpulsseja, aivoaaltoja), joten asiassa ei kait epäselvyyttä? Mutta miksi tätä järjestelmää ei voisi terapeutit herkillä laitteillaan mitata, omata oman verbaliikansa ja yrittää korjata Hertsivesillä siinä erottuvia epäkohtia? Tähän järjestelmään ei voi patentoida lääkkeitä, mutta siihen perustuu usein juuri nk. vaihtoehtohoidot. Ja jos lopputulos on mallista riippumatta asiakkaat tyytyväisiä, niin mikä siinä on vikana? – ehkä juuri se.

  Myös verorahoilla toimivassa Ylessä eivät faktantarkistajat aina tutki asioita kovin tasapuolisesti. Jos asian toimivuutta ei ehkä ymmärretä, olisi oikea tapa selvittää asiassa ainakin lopputulosta. Tehdä alkuun vaikka ovensuukysely tai jokin muu selvitys hoidoissa kävijöistä – vaikka asenteelliset leimaavatkin kaiken hyvän tapahtuneen pelkästään ”uskomuksen” johdosta.

  Mutta jos kansalainen ei tule lääkärissä kuntoon, josta hoitonsa yleensä ohjatusti aloittaa ja osa ”uskoo” lopulta jotakin ”huuhaata” tai ”tyhjän myyjää” lääkäriä enemmän, että ihan paraneminenkin siksi tapahtuu, niin kait silloin lääkärin pitää kehittyä tai olla uskottavampi, eikä syyttää tilanteesta muita. Lääkäreillä on täysi oikeus olla niin hyviä, että kukaan ei halua tai tarvitse mennä muihin hoitoihin.

  Ja Yle voisi kysyä lääketieteeltä, miksi näin hyvinvointiaikana lääkkeiden kulutus ja sairasjonot vain alati nousevat ja kaikissa ikäluokissa? – voiko jokin muu intressi mennä terveen edelle? Tai ainakin yhteiskunnan miettiä, pitäisikö laajentaa ja tukea lisääntyville lääkekuureille ja kuluille vapaa valintaisia vaihtoehtoja? Ei ihmiset käy ilmaisiksikaan hoidoissa, jos ei niistä apua löydy.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.