Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Punaisen maidon saamiseksi lapselle tarvitaan lääkärin määräys

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Professori Kari Salminen on monen muun terveystietoisen tavoin ihmeissään kun saa kuulla professori Pekka Puskalta, että lapsi tarvitsee lääkärin määräyksen voidakseen nauttia punaista maitoa päiväkodissa.

Lääkärintodistusta pyydetään Pekka Puskalta, että lapselle saa tarjota täysmaitoa päiväkodissa

Tänään eräs terveystietoinen isä oli nuorempien lastensa äidiltä kuullut seuraavaa:

Äiti on vienyt nuorimmalle pojalleni XXXXXXXX täysmaitoa (punainen maito) päiväkotiin, koska siellä on ollut tarjolla ainoastaan rasvatonta maitoa.

Tyttäreni XXXXXXXXX:n päiväkodissa on ollut tarjolla kevytmaitoa, jonka olemme hyväksyneet. Tyttö kuitenkin näki, että poika saa punaista maitoa ja vaati sitä itselleen. No, äiti sitten taipui tytön tahtoon ja vei hänenkin päiväkotiinsa täysmaitoa.

Tapahtuman näki päiväkodin johtaja XXXXXXX. Hän on johtajana myös poikani päiväkodissa. Hän hätääntyi punaisen maidon käyttämisestä ja vaatii nyt lääkärintodistusta, että saamme viedä lapsillemme sellaista maitoa, jonka katsomme heidän hyvinvointiaan tukevan.

Omaan erittäin vahvan perimän tyypin 2-diabetekseen ja sama on todennäköisesti lapsillamme. Vanhin lapseni lihotettiin päiväkodin ja lääkäriäidin erittäin hiilihydraattipainotteisella ruoalla, johon
alituinen rasvan välttely helposti johtaa. 

Pystyäkseni nyt estämään saman vahingon nuorempien lasteni kohdalla (ok, kotona ei saada laihaa p:aa, eli lihomistod. näk. pienempi) pyydän sinulta Pekka Puska, lääkäri kun olet, todistusta kahdelle nuoremmalle lapselleni, jotta he voivat vastaisuudessakin käyttää täysmaitoa päiväkodissa. Kiitos etukäteen.

Täysrasvaisten maitotuotteiden hyödyistä tyypin 2-diabeteksen ja lihavuuden ehkäisyyn löytyy myös tieteellistä näyttöä. Ehkä Kari Salminen ja Christer Sundqvist voivat toimittaa sellaista.

Pekka Puska ei kirjoittanut lääkärintodistusta

Pekka Puska ei kirjoittanut todistusta, mutta ilmoitti asiaan liittyen tämän seikan:

Hei.
Kaikki tämäntapaiset lasten terveystodistusasiat pitää hoitaa lapsen henkilökohtaisen lääkärin kanssa.
Yst. terv.
Pekka

Professori Kari Salmisen reaktio

Tähän viestiin Kari Salminen reagoi seuraavasti:

Hei

En enää tiedä itkeäkö vai nauraa, jos punaisen maidon saamiseksi lapselle tarvitaan lääkärin määräys! Ja vielä oikein lapsen henkilökohtaisen, kalliiksi tulevan oman lääkärin allekirjoittama. Miten tällaiseen hölmöilyyn on oikein voitu tulla? Eikö lääkäreillä todellakaan olisi paljon tähdellisempää tehtävää? Tarvitaanko kohta jo kaupassakin lääkärintodistus, jos kurkottaa maitohyllyssä kätensä kohti punaista maitoa tai muita maitorasvaa sisältäviä tuotteita?

Maitorasvan haitallisuutta terveydelle, esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille tai diabetekselle ei ole koskaan osoitettu, vaikka niin ravitsemustutkijamme jatkuvasti toistelevat. Sen sijaan on monissa tutkimuksissa osoitettu, että maitorasva ehkäiseen sydänsairauksia. Jälleen on julkaistu uunituore, laaja tutkimus Hollannista, joka osoittaa kiistattomasti ja tilastollisesti merkitsevästi, että rasvaiset maitotuotteet ja niiden sisältämä hyvä, monipuolinen rasvahappokoostumus ehkäisee iskeemisiä sydänsairauksia. Rasvaiset maitovalmisteet ehkäisevät myös tyypin 2 diabetestä, rasvattomat eivät. Mikäli ravitsemuspolitiikkomme eivät näitä tutkimuksia tunne, lähetän viitteet mielelläni.

Vähintäin yhtä traagista on, että päiväkodeissa syötetään Valtion ravitsemusneuvottelukunnan siunauksella vaihtoehdottomasti margariineja ja ”kasvirasva”levitteitä, jotka koostuvat kasviöljyistä, lahinnä palmuöljystä, monista lisäaineista ja synteettisistä, katalyyttisesti vaihtoesteröinnillä kovetetuista uusrasvoista, joita väestö ei koskaan aikaisemmin ole ravinnostaan saanut. Sen sijaan luontainen kotimainen voi tai siitä ja kotimaisesta, luontaisesta rypsiöljystä valmistetut oivariini-tyyppiset voi-kasviölyseokset ovat kiellettyjä. Millä perusteella? Asiaa rumentaa se, ettei näistä margariinien ja ”kasvirasva”levitteiden synteettisistä uusrasvoista edes kerrota ko. tuotteitten päällysmerkinnöissä. Ne salataan kuluttajilta täysin tietoisesti.

Mitä tämä nykyinen ravitsemuspolitiikka oikein merkitsee kansakuntamme pienimmille, jotka ovat kiihkeässä fyysisessä ja henkisessä kehitysvaiheessa? Vastuu ravitsemuspäättäjillä on suuri.

Ystävällisin terveisin

Kari (Salminen)

Tohtori Juha Hulmin reaktio

Lihastohtori Juha Hulmi on tätä mieltä:

Moi,

mä nyt liikunta- ja lihasfysiologina ja urheiluravitsemustutkijana en oikein kuulu tähän ammattilaisten joukkoon. Mutta oma kantani on, että puhutaan melko marginaalisista asioista. Kokonaisuus ratkaisee ja kysymyksiin onko täysrasvaista, kevyttä tai rasvatonta ja voi vs. kasvirasvalevitteet, pitäisi valinta tehdä MYÖS maun / käytännöllisyyden kautta jos kokonaisuus on ravinnossa ja muissa elämäntavoissa kunnossa.

Mutta mitä tulee tutkimusnäyttöön ainakin kardiometabolisella puolella, mä tykkään Dariush Mozaffarianin arvovaltaisen Circulation-lehden katsauksen (ei nyt varsinaisesti oteta maitorasvaan kantaa, mutta voin ja maidon melko lailla neutraalius kardiometabolisessa terveydessä tulee esille):
https://www.facebook.com/pronutritionist/photos/a.121394387908929.10319.108970485817986/957152277666465/?type=3&theater

Minä itse käytän rasvatonta maitoa ja kevytmaitoa kun juon päivittäin maitoa (mä en tykkää tosi rasvaisen maidon mausta) ja paistamiseen ja muutenkin ruoanlaitossa vastaavasti aika paljon voita. Leipää syön aika vähän, mutta kun syön siihen päälle maun vuoksi (subjektiivinen mielipide) voita tai helpommin levittyvää oivariinin kaltaista levitettä jos leipä, riisipiirakka tms. hajoaa helposti.

Mukavaa kevättä kaikille!

__________________________________
Juha Hulmi, Academy of Finland Research Fellow, PhD, Docent

Kommentoi!

Turpaduunari pyytää tälle erikoiselle tapaukselle kommentteja juuri sinulta, joka lukee tätä blogiani. Mitä mieltä olet siitä, että lapsi voi saada päiväkodissa täysrasvaista maitoa ainoastaan lääkärin määräyksestä?

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

22 thoughts on “Punaisen maidon saamiseksi lapselle tarvitaan lääkärin määräys”

 1. Tuohan on täyttä pelleilyä, mutta vuosikymmenet ovat todistaneet, että lääkärit pysyvät jalustallaan (kansan silmissä/kin) vaikka he osoittavat tietämättömyytensä ravintoasioissa. Sitä he myös tutkimusten mukaan ovat
  Moneen kertaan käsitelty (pilattu) ja prosessoitu teollinen maito ole lasten, eikä varsinkaan aikuisten juoma. Maito ei ansaitse ”elintarvike” -nimeä, ”kuolintarvike” mieluummin. (Hitaasti sairastuttava ja tappava) Keho joutuu tuottamaan 153 vasta-ainetta suojaksi lehmän maidon aiheuttamille ongelmille. Viimeksi totuus maidosta on kirjoitettu lehden palstoille kohta 32 vuotta sitten (HS 28.10.1984). Kun Helsingin yo:n eläinfysiologian dosentti Seppo Turunen sai siihen Hesarilta mahdollisuuden. joka lukee tuon puolen sivun ”Maito suomalaisten ravitsemuksen tuntematon tekijä”-artikkelin, ei sen jälkeen hevillä maitoa käytä. Valitettavasti dos. Turrunen siirtyä Korkeasaaren johtajaksi (eläinten onneksi ja ihmisen tappioksi?) Ilkka Koiviston jälkeen. Voikin sanoa, että maito on yhä yhtä tuntematon tekijä kuin 32 vuotta sitten. Kiitos ison rahan ja Valion tehotiedotuksen ja sitä hyvin säestävän THL:n orkesterin.

 2. Ihan järjetöntä! Mielestäni päiväkodeissa,kuten myös kouluissa pitäisi olla myös punainen täysmaito vaihtoehtona. Lapseni suorastaan vaativat kaupasta luomumaitoa ja vielä punaista, jossa on rasvaklöntit ja kaikki. Se on kuulemma kaikista parhaimman makuista. Itsekin sitä varmaan joisin jollei laktoosi-intorelanssi estäisi. Tämä vaiva puhkesi itselleni ylä-asteikäisenä. Siihen aikaan ei mitään lakt.tuotteita ollut tarjolla.
  Join aikamonta vuotta laktoositonta maitojuomaa, mutta nyt vuoden siitä erossa olleena voin sanoa voivani paljon paremmin.
  Toivon sydämmestäni että tämä rasvattomien ja kevyttuotteiden aikakausi olisi lopuillaan ja keskityttäisiin antamaan lapsillemme mahd.vähän käsiteltyä ruokaa kaikinpuolin.
  Seinäjoella toimiva päiväkoti Wihreä Willa on tässäkin esimerkki täälä pohjanmaan suunnalla. Tälläisiä lisää!

 3. En löydä sanoja, tuntuu että elettäisiin jossain Pohjois-Koreassa. Itse kielsin päiväkotia antamasta 5-vuotiaalle lapselleni olleenkaan maitoa tytön jatkuvan limaisuuden takia ja myös sen takia että tarjolla oli vain rasvaista (tai kevytmaitoa, en tiedä kumpaa). Kotona käytössä voi ja satunnaisesti muut täysrasvaiset maitotuotteet (mm. turkkilainen jukurtti). Ensin minulta vaadittiin lääkärin todistusta mutta lopulta suostuivat lopettamaan maidon juottamisen ilman sitä todistusta. Vanhemmat lapset juovat koulussa vettä.

 4. EUn maitotuki sääntelee (ainkin on säännellyt) maidon laatua myös koulussa. Rasvattomaan tukea saa, muihin ei. Onhan se teollisuusjäte saatava johonkin myytyä. Koulussa myös voin saaminen on mahdotonta. Ja maitomainokset on edelleen seinillä. Käsittääkseni koulussa ei saa mainostaa, mutta Valiotahan tämä ei koske.

 5. Hulmin kommenttiin liittyen:

  ”Kokonaisuus ratkaisee ja kysymyksiin onko täysrasvaista, kevyttä tai rasvatonta ja voi vs. kasvirasvalevitteet, pitäisi valinta tehdä MYÖS maun / käytännöllisyyden kautta jos kokonaisuus on ravinnossa ja muissa elämäntavoissa kunnossa.”

  Olen samaa mieltä. Kokonaisuus ratkaisee. No, mitä se kokonaisuus päiväkodin tapauksessa on:

  Veteen keitettyä puuroa, leipää laihalla margariinilla, banaania, perunaa, makaroonia, riisiä, laihaa pannukakkua/pullaa, kiisseliä….

  Kaikki päiväkodissa tarjottava ruoka on vähärasvaista ja runsas tärkkelys sekä nopea hiilihydraatti korostuvat. Myös hyvät protskulähteet, jotka ovat vähän kalliimpia, loistavat poissaolollaan. Tämän vuoksi haluaisin antaa 1v pojalleni luomutäysmaitoa rasvattoman sijaan

  Vanhin poikani lihotettiin juuri täten. Päivällä tuo kuvaamani päiväkodin kokonaisuus ja illalla mehua, makaronia, elovena kaurakeksiä. Sitten kun ylipainoa tuli, painettiin vielä enemmän tähän runsaan hiilihydraatin suuntaan. Onneksi tilanne on nykyisin korjaantunut parempien protskulähteiden ja vapaamman rasvan käytön suhteen. Herran kiitos!

  Edellä kuvatussa on myös koko lihavuusepidemian todellinen syy. Syy ei ole lapsissa vaan ”vähän rasvaa” -ohjeissa.

  Sami Uusitalo
  Dipl. ins. Espoo

  1. Meidän kunnan päiväkodin lapset eivät syö ”laihaa” ruokaa. Ruoka tulee keskuskeittiöltä jossa MINÄ ja muut kokit sen valmistamme. Ruokiin käytämme oikeaa kermaa, emme ruokakermaa/kasvisrasvasekoitteita. Päiväkodit saavat vain ja ainoastaan ingmariinia leivänpäälle. Maidossa on vaihtoehtoja, ei kuitennkaan punaista. (rasvaton, ykkösmaito ja kevyt maito). maitopuuroakin keittelimme täysmaitoon. Tästä keittiöstä lähtee ruokaa n.1000 annosta päivässä. Ruoka on eritäin herkullista ja keittiölle on vasta myönnetty sydänmerkki 🙂

   Olen työskennellyt keittiössä jossa käytetään näitä rasvattomia litkuja(”maitotuotteet”), ja ainakin ruuan maku kärsii tästä kovasti.

 6. Kannattaa lukea myös kirjanimeltä Parantavat Rasvat, tää Puskan periksi antamaton politiikka on syvältä!
  Ja tämän kaiken aiheuttaa THL tukemalla isojen elintarvike yritysten myymää sontaa. Rasvaton maito ei ole maitoa nähnytkään ja rypsi öljy on ihmisille sopimatonta moskaa koska elimistö ei pysty hyväksikäyttämään esim. sen omegaa.

  http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1404275102793?jako=f77e77561e62b527032e424833c00d2c&ref=og-url

  http://www.studio55.fi/terveys/article/laakari-autoimmuunisairauksien-kasvu-osin-suomalaisen-teollisuuden-tukemisen-ja-aivopesun-seurausta/124602#.VrBzew_z9IN.facebook

 7. Kirjeenvaihto asian ympärillä on jatkunut. Kari Salminen kysyi kuka viime kädessä päättää millaista maitoa tai ravintorasvaa päiväkodeissa käytetään.

  Jutussa ajankohtaisesta päiväkodista vastattiin näin:

  ”Hei.
  Espoon kunnalliset päiväkodit ja Espoo Cateringilla ovat tehneet sopimuksen ja noudatamme heidän ohjeet. Meillä on erityisruokavalio myös jotka vanhemmat voivat hakea lomakkeella, ja keittiöt hankkivat (Catering) tuotteet . Suurkeittiöt valmistavat ruuan ja toimittaa päiväkodeille jakeluun. Eli Espoo Catering oy, vastaa ruuanlaadusta, juomasta ja rasvasta.

  Ystävällisin terveisin
  Maj-Britt Holm
  Daghemsföreståndare”

 8. Onhan tämä surkuhupaisa juttu.

  Kenellä on viime kädessä oikeus päättää millaista maitoa lapselle annetaan vai annetaanko maitoa ollenkaan? Eikö se ole yksilönvapauden rajoittamista, että tällaiseen yhteiskunnan taholta puututaan?

  Espoon kunnalliset päiväkodit ja Espoo Catering voivat tehdä keskenään sopimuksia, mutta millä mandaatilla ne päättävät vanhempien puolesta maidon käytöstä?

  Sami Uusitalo
  Dipl. ins. Espoo

 9. Oiskohan nyt kuitenkin ollut kyse todistuksesta erityisruokavaliosta, jonka kirjoittaa tk:n omalääkäri? Ei siis mikään kallis henkilökohtainen yksityislääkäri.

  Päiväkotien osalta ehkä myös hygieniaaäännöistä – voidaanko tarjota lapsen omia eväitä ilman todistusta erityisruokavaliosta?

  Rasvaisen maidon puolesta olen koonnut tutkimuksia blogiini Korppikotka tekstiin ”Sosiaalista elämää ja täysmaitoa”. Jos jotain kiinnostaa lukea. Omat lapseni ovat kotona hoidossa niin pitkään kuin mahdollista ja luomu täysmaito käytössä.

  1. Hienoa! Minun lapseni ei myöskään koskaan ollut päiväkodissa vaan kotona. Ei myöskään missään eskarissa vaan kotona on saanut kaiken mahdollisen oikeanlaisen opetuksen. Ei oppinut kiroilemaan niinkuin monet esikoulussa. Ja kotona sai juuri sitä ravintoa mitä halusi. Mielestäni lapsen kehityksen kannalta kaikkein paras ympäristö on oma koti. Lapsi saa olla lapsi mahdollisimman pitkään eikä sitä yritetä manipuloida kaikenlaisiin ihmeellisyyksiin joita nykypäivänä tyrkytetään joka suunnalta. Kaikenlaisia väitteitä esitetään myöskin sen puolesta että lapsi ei muka opi sosiaalisuutta tai muita taitoja jos on vaan kotona. Tämä ja mitkään muutkaan väittämät eivät pidä paikkaansa. Muutenkin ylhäältä tulevat ohjeet on liian usein ristiriitaisia jo itsessään. Meidänkin lapsi on menestynyt koulussa aivan loistavasti. Toivottavasti vanhemmat pystyisivät kasvattamaan lapsiaan sen mukaan mikä heistä tuntuu oikealta.

 10. Todistaa jälleen viranomaisen olevan ongelma. Viranomaisdiktatuurissa hallintoalamaisten verovaroilla ylläpitämä virkamiehistö (tässä Puska/THL) saavat tyrannisoida mielivaltaisesti.

  Kuinka pitkään joku jaksaa väittää julkisesta sektorista olevan iloa? Eikö olisi aika palauttaa yksilönvapautta korostava kansalaisyhteiskunta?

 11. Miksei päiväkodeissa voisi olla tarjolla sekä rasvatonta että rasvaista maitoa? Lapset juovat sitä mihin ovat tottuneet kotona. Eiköhän jo nyt ole tullut tarpeeksi selville se, että rasvat eivät ole myrkkyä, päinvastoin! Muistan, kun floora tuli kauppoihin ja meillekin sitä ostettiin. Mummi maalta tuli kylään ja ruokapöydässä sanoi painokkaasti floorasta vanhemmilleni; syökää ite mitä lystäätte, mutta lasten on saatava VOITA! Tämä siis joskus kuuskytluvun lopulla.

 12. Ei saa meidänkään eskarissa kuin rasvattomia. Palautetta annan aina kun mahdollista, mutta ei ole vielä muuttunut. Näin ollen meidän lapset juo eskarissa ja jatkossa koulussa vettä, kunnes on tarjota EDES kevyt maitoa, aina parempi jos täysmaitoa. Kotona luomutäysmaitoa juovat, joten en jaksa hirveää riitaa nostaa laitoksen kanssa…:)

  On näistä jo niin pitkään puhuttu, että pakko kai tämän asian on joskus muuttua!

 13. Oma lapseni sai naapurista ihan oikeeta lehmän maitoo ja ja tykkäsi siitä. Aloin ostamaan sitä tai punaista maitoa. Mielestäni kasvavat lapset tarvitsevat energiaa . Kukaan lapsistani ei ole lihava. Nyt olen huomannut,että kun kaikki rasva pyritään poistamaan lasten elämästä,heille on tullut jos miten paljon ylivilkkaus diagnooseja.Sitä paitsi rasvattomat tuotteet ovat usein pahan makuisia.

 14. Mahtaako olla kustannuskysymys? Tuet on jo mainittu. Jos suurin osa lapsista juo rasvatonta tai vähärasvaista maitoa, ei parille kannata erikseen rasvaista hankkia. Sellaisessa tilanteessa käy helposti niin, että osa maidosta vanhenee ja menee hukkaan. Jos päiväkodissa annettu rasvaton maito muka pilaa lapsen terveyden, niin silloin on vanhemmilla peiliin katsomisen paikka. Ei yksittäinen tuollainen ruoka-aineet mitään pilaa. Voittajan te antaa kotona maitorasvaa niin paljon kuin haluatte.

  Luomutuotteiden vaatiminen päiväkotiin jo täysin ylilyötyä. Luomu ei ole perinteisesti tuotettuja verrattuna mitenkään ravitsevampaa tai parempaa. Verorahoja ei pidä tuhlata siihen. Kotona jokainen saa tuhlata rahansa ihan miten haluaa, mutta verorahojen käytön on perustuttava tutkittuun tietoon eikä luuloon ja google-yliopiston käyneiden vanhempien uskomuksiin.

 15. Olen antanut lapsilleni 3kk.ikäisestä lehmänmaitoa,he ovat terveitä normaaleja lapsia.Juovat vieläkin täysmaitoa aterialla.Iät 48-53 vuotta (5)

 16. Hei, muistutan, että lapsi saa päiväkodissa tai koulussa vain 1/3 päivän energiasta. Eli kotona syötävällä ruoalla on paljon suurempi vaikutus. Mutta hyvähän se on syyttää tenavien ylivilkkaudesta ja lihavuudesta yhteiskuntaa kuin katsoa peiliin.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.