Valikko Sulje

Onko 5G-verkko turvallinen?

Langattomien verkkojen, haasteiden ja mahdollisuuksien, seuraava sukupolvi. 5G, eli IMT-2020, on on yhtä kuin terveysteknologia, robotiikka, itseohjautuvat autot, älykkäät kodit, pilvipalvelut, virtuaalitodellisuus, 3D-videot, UHD-näytöt ja paljon, paljon muuta.

Yhdysvalloissa toimiva viranomaistaho, FCC, hyväksyi aikoinaan matkapuhelimet markkinoille ilman, että niiden terveysvaikutuksia olisi ennalta testattu. FCC on nyt samalla periaatteella näyttänyt vihreätä valoa myös 5G-teknologialle. Robotiikkahan on jo kasvattanut Yhdysvaltain kansantaloutta ja kehittynyt robotiikka nopeuttaisi talouskasvua entisestään. Money talks.

Vasta vuonna 2019 päätetään 5G-taajuuksista ja kansainvälinen standardi, IMT-2020, astuu voimaan vuonna 2020. Todennäköisesti tällöin alkaa myös 5G-verkkojen kaupallinen käyttö, vaikka teema on esillä jo nyt ja kaupallisia sovelluksia ennakoidaan toteutettaviksi aiemminkin.

Suomi on ehdottomasti kansainvälisen 5G-kehityksen kärjessä. Nokialle myönnettiin 21.10.2015 ensimmäinen 5G-järjestelmän testilupa verkon käyttöön Espoossa ja Oulussa. Nokia kertoi 5G-tutkimuksestaan, joka suoritettiin verrattain matalalla taajuusalueella (4,5 GHz). Tutkimuksen valossa ei olisikaan ihme, jos IMT-2020 standardiin hyväksyttäisiin jopa vieläkin nykyistä matalampia taajuuksia.

Väitetään, että 5G tarjoaa parhaan mahdollisuuden niin sanotulle esineiden internetille (Internet of Things). Monet kodin laitteet voidaan kytkeä internetiin, jolloin ne kommunikoisivat keskenään. Kakkulapio voi viestitellä teelusikan kanssa, imuri ja televisio puhuvat yhteistä kieltä.

”Kysymykset ja vastaukset” tulevat nopeasti, sillä vain 5G mahdollistaa lyhyellä viiveellä tarvittavia siirtonopeuksia ja päätelaitetiheyksiä. Nyt käytössä oleva 4G ja LTE -advanced -verkko on vasta kehitysvaiheessa, toimintansa alussa, joten erot LTE- ja 5G-teknologioiden välillä ovat merkittäviä.

Jopa 20 Gbit/s siirtonopeuksia onnistutaan saavuttamaan 5G-verkossa, kun LTE advanced pääsee vain yhteen. Viive on 5G-verkossa olematon (1 ms). 5G saavuttaa korkeita siirtonopeuksia ja päätelaitetiheyksiä käyttämällä hyvin laajaa taajuuskaistaa, joka on jopa yli yhden gigahertsin (GHz) luokkaa. Ihan vertailun vuoksi, LTE advanced -verkon taajuuskaista on huomattavasti kapeampi, enimmillään vain 0,1 gigahertsin (GHz). MIMO-teknologia on toinen tehokas keino, joka mahdollistaa mm saada korkeita siirtonopeuksia.

Oletetaan, että 5G-verkko toimii senttimetri- tai millimetriaalloilla, jolloin vastaavasti taajuuskaistat ovat 3-30 GHz, tai 30-300 GHz, koska sieltä löytyy helposti vapaita alueita. 5G:n taajuudet ovat korkealla, koska matalammilla taajuuksilla on vapaita taajuuskaistoja hyvin niukasti. Kun taajuudet ovat kymmenien gigahertsien luokkaa, ovat 5G-verkon solut vastaavasti hyvin pieniä ja solun säde voi olla jopa alta 100 metriä.

Monille ihmisille, erityisesti sähköherkille, teknologian turvallisuus on kuitenkin se pääasia. Jo Neuvostoliiton aikana millimetriaaltoja käytettiin laajalti terveydenhuollossa (Extremely High Frequency (EHF)- therapy). Kysymys oli hyvin kapeasta säteilykeilasta, joka kohdistui pieneen pisteeseen ihmisen kehossa vähän vastaavasti kuin akupunktiohoidossa.

Millimetriaaltoja hyödyntävässä hoidossa käytetyn säteilyn tehotiheys oli vain 1 µW/cm2 ja kesto muutaman minuutin. Hoidon vaikutus oli hyvin positiivinen! Nykyisin väestötasolla suurin sallittu tehotiheys on 1000 µW/cm2. Näin korkea säteilytaso ei ole vaaratonta. Voisimme rinnastaa tilannetta siihen, että yhden pillerin nauttimisella on lääkinnällisiä vaikutuksia, mutta miten on 100 pillerin kerta-annoksella?

Monet 5G-teknologian käyttöönottoa puoltavista tahoista ovat kommentoineet, että korkeilla taajuusalueilla toimiva 5G-säteily ei tunkeudu ihon kautta syvälle kehoon. Toisaalta, iho saa suurimman osan säteilyn energiasta, jolloin ihon terveysongelmat saattavat lisääntyä.

Säteily voi myös helposti tunkeutua korvien, nenän ja silmien kautta aivoihin ja keskushermostoon, ja saada aikaan erilaisia terveysongelmia. Säteily voi lisäksi aiheuttaa kaihia.

Meille kuluttajille kerrotaan, että 5G-päätelaite itsessään säteilee vain 10 mW. Odotamme mielenkiinnolla tulevaa standardia. Millaisia lukemia sieltä löytyy? Tosiasiassa jopa 10 mW voi olla joillekin liikaa, koska 5G-järjestelmä voi käyttää niin sanottuja älykkäitä antenneja. Ongelmia syntyy, jos antennien voimakas säteilykeila kohdistuu tahattomasti ihmiseen.

Emme suosittele 5G-laitteita asennettavaksi kotiin, koska 5G lisää ihmisten ympärivuorokautista altistumista. Jos joku haluaa mahdollisimman vähän säteilevän älykkään kodin, sellaisen voisi toteuttaa valokaapelin avulla. Toivottavasti vastaavia päätelaitteita ja tukiasemia valmistetaan tulevaisuudessa.

Ennustamme, että ihmisten internet on tulossa, vaikka tuskin vielä 5G-vaiheessa. Toisin sanoen ihmiseen (toivottavasti vapaaehtoisesti) asennetaan siru, joka tarjoaa mahdollisuuden päästä langattomasti internetiin jopa muutaman kilometrin etäisyydellä läheisestä tukiasemasta. Tällöin ihminen voi kommunikoida sekä laitteiden, että ihmisten kanssa (jopa ilman puhetta). Pitäisikö valtioneuvoston huomioida edellä kuvatut seikat IVA-oppaassaan (Ihmisiin kohdistuvien Vaikutusten Arviointi-opas)?

https://www.viestintavirasto.fi/attachments/esitykset/5G2015_Vivi_JI.pdf

http://company.nokia.com/en/news/press-releases/2016/06/28/nokia-demonstrates-worlds-first-5g-ready-network

http://www.msn.com/fi-fi/lifestyle/koti-ja-vapaa-aika/bill-gates-ennustaa-n%C3%A4m%C3%A4-3-teknologista-l%C3%A4pimurtoa-ovat-l%C3%A4hell%C3%A4/ar-BBvW5Te?ocid=spartandhp

Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointiin opas
http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/75241

Erja Tamminen, tietokirjailija ja Georgiy Ostroumov, Ph.D.

http://www.sahkoailmassa.fi/

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

4 Comments

  1. tietoa

    Kyllähän tuo sitten vaikuttaa kaikkien elämään – heikentäen ihmisten yleistä terveydentilaa – syöpiä se lisää aluksi vain vähän, mutta aiheuttaa solujen aineenvaihdunnan muutoksia, soluvaurioita ja solustressiä, mistä aiheutuu heikentynyttä unta ja ilmeisesti käytöshäiriöitä lapsille. Niiden onkin jo havaittu lisääntyneen hyvin rajusti – samalla aikuisille on keksitty uusi diagnoosi: “väsymysoireyhtymä”, kun syytä ei ole löydetty tai haluttu löytää. Monille hyönteisille lisääntynyt elekromagneettinen säteily voi olla kohtalokasta, sillä niiden suunnistuskyky perustuu sähkömagnetismiin – 60% hyönteiskato on jo havaittu ja sillä voi olla vaikutuksia ruoan tuotantoon.

  2. Ola Knaapila

    Moi Christer. Kiitos. Mä käytän Taplettia päivittäin ja pelkään jo silmieni puolesta. Bisnestä tehdään yhä ihmisten terveydestä välittämättä. Johonkin esim. Syöpään löytyy kalliit hoidot. Kohta porukka saa säteilyä, kuin siinä Kemoterapiassa. Ilmeisesti ei ole tutkittua tietoa, ei kun just ne on ostettu pois isolla rahalla. Toi 5G.

  3. repa

    Kaikki lankattomat verkot 2, 3, 4, 5g wlan siis wifi krillaa aivoja, älypuhelimessa monella on päällä bluetooth wlan netti , siinä sitten sar arvot on korkealla ja saa säteilyä roppakaupalla ja on taatusti epäterveellistä.
    Kaikki tutkimukset jossa on säteilyt on todettu vaarallisiksi on ostettu kovalla rahalla pois markkinoilta

  4. JOP 151

    Ihmisten internetti on sairaaloissa kokeilussa. Aivoihin on voitu nenän kautta injektoida siru. Miten otat pois tai tuhoat mikroaalloilla ? Entä jos implanttiin on ujutettu virus valmistusvaiheessa ja sen voi kaapata ohjelmoimalla ?
    http://www.personal.reading.ac.uk/~sis04mng/research/ artikkelissa pohditaan virusongelmaa.
    Entä jos sähköherkille tarjotaan passiivista implanttia, joka käynnistyy vain haitallisissa kentissä ja poistaa oireet lähettämällä jotain lääkettä elimistöön. Joku sitten hakkeroi implanttisi ja tyhjentää pääsi ja pankkitilin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *