Valikko Sulje

Muistihäiriöihin voi vaikuttaa itse?

Kirjoittaja: Sami Virtanen

“Huippututkija” kertoi hiljattain IS uutisessa, että ”Muistihäiriöihin voi vaikuttaa itse”.

Jäin kuitenkin näin maallikkona ihmettelemään tätä hieman erikoiselta kuulostavaa elämäntapamuutosohjetta:

Eniten tutkittu on paras?

“Jo pienet muutokset auttavat
Mistä aloittaa elämänmuutos? Kivipellon mukaan paras väline on välimerellinen ruokavalio, koska sitä on tutkittu eniten.

Terveellinen pohjoismainen ruoka muistuttaa välimerellistä ruokavaliota. Siitä löytyy kalaa – kuten hyvää lohta – mustikoita, vihanneksia, kauraa ja ruisleipää. Monityydyttämätön öljy, kuten oliivi- tai rapsiöljy, on parasta. Suolan ja sokerin liikakäyttöä on hyvä tarkkailla.”

Alzheimer lisääntyy edelleen

Tilastoista nähdään, että Alzheimer jatkaa vain yleistymistään. Pelottavinta tässä on, että Alzheimer on Suomessa kaikista yleisintä muuhun maailmaan verrattuna. Lähde: http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/alzheimers-dementia/by-country/

Samaan aikaan ihmisten ruokailutottumukset ovat muuttuneet – yllättävänkin paljon. Tilastoja katsomalla voimme nähdä seuraavan laista kehitystä yllä ehdotettujen ruokien, hedelmien, vihannesten, kalan, sokerin, sekä kasviöljyjen kulutuksesta. Kaikkien edellä mainittujen kohdalla nousua on selvästi tapahtunut. Katso esimerkiksi ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen esitys: https://www.slideshare.net/pronutritionist/suomalaisten-energiaravintoaineiden-ja-ruokien-kulutus

Erityisesti nämä kuvat kiinnostavat:

Vielä jos katsotaan voin kulutusta, niin se oli 1978 60% kaikista rasvoista, kun 90-luvun alussa sitä syötiin enää alle 20%. Faostatin mukaan rypsiöljy ilmestyi 1978 suomalaisten ruokapöytään.

Onko tilastoista hyötyä?

Välimeren ruokavaliota on siis tutkittu eniten. Mutta näin päin katsottuna jää ihan toisenlainen kuva. Kannattaako näistä tilastoista sitten päätellä yhtään mitään, mutta jos vaikka 50% kohdalla nähdään, että mennään kokonaan väärään suuntaan, niin miten sitten yht’äkkiä kaikki muuttuisi paremmaksi, jos ihmiset alkaisivat noudattaa ohjeita vielä paremmin?

Joku ehkä huomasi, että jätin esimerkiksi lihan kulutuksen kokonaan pois (vaikkei sitä ollut yllä olevassa ohjeessakaan). Onhan sekin ihan varmasti noussut, mutta jos asiaa katsoo hieman tarkemmin, niin huomaa, että 70-luvun jälkeen muutos on ollut aika maltillista. Tai voidaan sitä kysyä, mikä osuus on 2000-luvun siipikarjalihan hurjalla nousulla?

Lopuksi

Lopuksi vielä pari kirsikkaa Ylen julkaisemaan pelottelukampanjaan; “Kovan rasvan terveyshaitat ovat entistä selvemmät.” Tiedämme, että sepelvaltimotauti on Suomessa paljon yleisempää muihin teollisuusmaihin verrattuna. Joten tässä on pari kuvaa herättämään ajatuksia. Joku fiksumpi voi sitten kertoa mitä arvoa näillä on.

Sami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Vuodesta 2010 lähtien olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *