Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus lokakuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 250. ja tämän vuoden 39. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 250

Jakelupäivä torstaina 26.9.2019

KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

Kansanperinne on jäänyt vähän unohduksiin kun on eniten tarjolla sitä modernia lääketiedettä. Olen vähän kaivellut vanhoja ja uusia kirjoja, jossa kansanperinteen keinot ovat edelleen tärkeässä roolissa.

Vakavien sairauksien hoidossa on syytä noudattaa lääkärin suosittelemaa lääkitystä. Ravinto ja ravintolisät tukevat kehon jaksamista yleisesti.

Tässä ensimmäisessä osassa keskitytään Suomen luonnosta löytyviin ruokiin ja ravintolisiin.

Koivuntuhka

Antti Oinaan ja muiden asiantuntijoiden kehittämässä PESHLAssa on koivuntuhkajuoma ihan erityisessä asemassa. Ota yhteyttä minuun jos haluat vanhan perinteisen koivuntuhkareseptin (5 sukupolvea vanha suomalainen perinneresepti). Tärkeä syövän tukihoidossa ja myös muissa vakavissa sairauksissa.

Pakurikääpäuute

Erinomainen perinteinen suomalainen terveystuote. Pakuria kasvaa koivuissa varsin yleisesti joka puolella Suomea. Pakurin keräämiseen tarvitaan metsänomistajan lupa! Vahvistaa immuunijärjestelmää.

Havupuu-uute

Suomalainen perinteinen terveystuote, jonka kehittelytyössä yrittäjä Kari Herttua on ollut merkittävässä roolissa. On valmistanut havupuu juomaa vuodesta 1975 lähtien. Uutteen sisältämät flavonoidit ja fenolit suojelevat solukalvoja.

Pellavansiemenöljy

Erittäin hyvä terveyttä tukeva siemenöljy. Ota 1-2 rkl päivässä joko sellaisenaan tai sekoitettuna esim. pirtelöihin. Kylmäpuristettua suomalaista pellavansiemenöljyä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista, luontaiskaupoista ja apteekista.

Vehnänoras

Jauhettuna tai puristeena. Sisältää laajasti biofavonoideja, vitamiineja, hivenaineita ja entsyymejä. Käyttäjät kertovat, että lisää elinvoimaa.

Ohranoras

Jauheena kätevintä. Sisältää entsyymejä, antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita solujen tueksi.

Valmarin

Perinteinen suomalainen tuote kehon pH:n muuttamiseksi emäksisemmäksi, sillä monien sairauksien yhteydessä elimistö happamoituu.

Kysy lisää tarvittaessa!

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Monikemikaaliyliherkkyys – mitä tästä tuumimme?

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Funktionaalisen Lääketieteen Yhdistys (FLY) järjesti seminaarin monikemikaaliyliherkkyydestä lauantaina 10.11.2018. Edellisissä  kirjoituksissa olen raportoinut professori Ville Valtosen esille tuomista asioista ja yritin jotain tajuta professori Olli Polon luennosta sekä raportoin seminaarin ulkomaalaisvahvistuksen Peter Ohnsorgen mietteistä. Tässä kirjoituksessa paneudun dosentti Tamara Tuumisen luentoon.

Tuumittavaa monikemikaaliyliherkkyyksien diagnostiikasta

”Lääketieteellinen diagnoosi on lääketieteelliseen tietoon perustuva käsitys terveysongelman, sairauden tai tautitilan syistä ja pohjana lääketieteeseen pohjaavalle hoidolle.”

Näin meitä ohjeistaa Wikipedia. Taudinmääritys on tarpeen mm. oikean hoidon turvaamiseksi MCS-potilaalle ja mikäli vakuutuslääkärit saadaan ojennukseen tämä mahdollistaa myös sen, että potilas saa hänelle kuuluvat korvaukset ja pääsee mahdollisen sairauseläkkeen piiriin. Mistään vähäpätöisestä asiasta ei siis ole kyse. Kuitenkin tämä diagnoosin tekeminen on vielä aika lailla hankalaa.

Onneksi löytyy tarkka määritelmä MCS:stä (C. De Luca et al. Int J Environ Res Public Health, 2011; 8: 2770‐97). Se kuuluu vapaasti käännettynä tältä:

”MCS on hankittu (ei syntyperäinen) useita elimiä koskeva sairaustila, jossa toistuvasti esiintyy oireita kuten lihasheikkoutta, uupumusta ja muistikatkoksia. Potilailla on lievää tai merkittävää masennusta, heitä yleisesti ahdistaa, heillä on paniikkikohtauksia ja traumaperäistä tuskaa esiintyy. Lisäksi on hengitykseen liittyvää kärsimystä, kroonista keuhkoputkentulehdusta ja astmaa. Heillä on häiriötiloja nenässä, korvissa ja kurkun seudulla, esiintyy autoimmuunisairauksia, heidän suolistossa ja sukupuolielimissä on häiriötiloja sekä esiintyy paikkaansa vaihtavia kiputiloja nivelissä.”

Keskeistä MCS:n ilmenemisessä on hermoperäinen tulehdustila (inflammaatio), hermoston lisääntynyt herkistyminen, mitkondrioiden häiriötila, sairalloisesti kohonnut peroksinitiitin (peroxinitite ; ONOO‐) tuotanto ja ns. neurogeeninen vaihtokytkentä (neurogenic switching). Sairaudelle on tyypillistä, että jotkut herkistyvät valtaväestöstä poiketen erilaisille kemikaaleille ja sairaus puhkeaa monissa eri elimissä. Tämä kovasti terveyttä heikentävä sairaustila on usein alidiagnosoitu, laiminlyöty ja havaitaan huonosti. Hermoperäistä tulehdustilaa on erityisesti tutkinut William J Meggs (Ecopsychol 2017; 9: 83‐89) ja hermoston herkistymistä Heuserin pariskunta (Heuser G and Heuser S, Rev Envir Health 2017).

Mikä laukaisee MCS:n oireet?

Tutkimuksissa on selvinnyt, että MCS voi puhjeta monesta eri syystä. Tässä muutamia sairautta laukaisevia tekijöitä, eli ns. triggereitä:

  • altistuminen kosteudessa viihtyville mikrobeille (home, gram-positiiviset ja -negatiiviset bakteerit, VOC, mVOC). Tämä on yleistä Suomessa.
  • altistuminen raskametalleille kuten esim. elohopea, amalgaami
  • altistuminen tuholaismyrkyille (pesticides, herbicides) ja muille ympäristömyrkyille. Tätä esiintyy esim. Australiassa ja Italiassa

Fenomenologisesti (tieteellisiä havaintoja tehden) MCS:n puhkeaminen on erittäin monimutkaista. Katso kuva!

Kun MCS puhkeaa se johtaa suureen määrään erilaisia sairaustiloja. Katso kuva!

Kaksi diagnostista arvosteluperustetta

Nykyään on olemassa kaksi diagnostista kriteeriä: 1) Tohtori Michael Lacourin kriteerit ja 2) Professori Ville Valtosen kriteerit. Professori Valtosen kriteerit on käsitelty aiemmassa raportissani, joten keskitytään tässä miten Lacour tekee MCS:n diagnoosin.

Lacourin kriteerien mukaan MCS on sairalloinen olotila joka kestää vähintään 6 kuukautta ja aiheuttaa huomattavia häiriöitä elämän kulussa ja toiminnassa. Oireet tulevat esille toistuvasti aivoissa ja jossakin muussa elimessä kun potilas altistuu hajuille. Pieni määrä hajustetta riittää laukaisemaan oireet ja monet kemikaalit aiheuttavat herkistymisen. Oireet vähenevät tai häviävät kun potilas ei enää altistu herkisteille.

Kipujen keskellä

Aika paljon on tutkittu sitä miten kivun tunne aktivoituu. Näin on yritetty ymmärtää miksi MCS-sairaudessa kipu on niin keskeistä. On löydetty erityinen TRPV1-kapsaisiini reseptori vuonna 1997. Sitä esiintyy keuhkoputken tulehdustiloissa, nenän limakalvoilla ja keuhkorakkuloiden aistinsäikeissä. Nämä reseptorit aktivoituvat happamissa olosuhteissa, heikentyneessä verenkierrossa ja kovassa kuumeessa. On myös toisenlainen reseptori, eli TRPA 1, joka aktivoi perifeerisiä C-säikeitä. Näitä reseptoreita löytyy erityisesti kiputiloissa ja hermostollisissa tulehdustiloissa.

Hermostollisen tulehdustilan selvittely on edennyt ja nykyään tiedetään, että aistireseptorit limakalvoilla herkistyvät ja vapauttavat neurokiniinejä (Substance P). Tämä johtaa potilaalla siihen, että tunnetaan herkemmin kipua. Mekanismi on sama kuin allergisessa tulehdustilassa. Tämä havainto auttaa selittämään kiputilat ja määrittelemään paremmin MCS-sairauden.

Biomarkereita

Onko mitään merkkiaineita löydettävissä, jolla voitaisiin todistaa myös noille vakuutuslääkäreille, että MCS-potilaalla on todellisia oireita? Aika alkutekijöissä ollaan vielä, mutta Tamara luettelee mm. nämä biomarkerit: herkkä CRP (hs-CRP), histamiini, immunoglobuliini-E, erityisiä proteiineja (S100B, HSP70, HSP27) ja anti-0-myeliini vasta-aineita.

Neurogeeninen vaihtokytkentä (Neurogenic switching)

Neurogeeninen vaihtokytkentä tuottaa astman-tyyppisiä oireita (RADS ja RUDS). Kudosnäytteissä havaitaan runsaasti aisteihin vaikuttavia hermosäikeitä, ihomuutoksia, limaa tuottavien rauhasten suurentumista ja imusolujen lisääntyneestä toiminnasta kertovia asioita.

Koholla oleva histamiini aiheuttaa vahvoja reaktioita MCS-sairaudessa: Sydän oireilee, maha-suolikanavassa on häiriöitä, kiputiloja lihaksissa ja nivelissä, iho oireilee (punotusta, tulehduksia), hermoperäisiä häiriöitä (kognitiivisia häiriötiloja, muistikatkoksia, unen laadun heikentymistä, aivosumua, uupumusta, migreenin tapaista päänsärkyä).

Kokeita tarvitaan lisää

Sellaista veret seisauttavaa testipatteria ei siis ole tarjolla MCS-potilaille. Varsin lupaavalta vaikuttaa aivojen kuvantaminen PET-, SPECT- ja fMRI-tekniikoilla. Nähdään selkeitä muutoksia aivoalueissa (etulohko ja mantelitumake) MCS-potilaiden ja terveiden välillä. Aivoissa näkyvät muutokset säilyvät vaikka on kulunut vuosia siitä kun potilas altistui kemikaalille.

Tamaran loppupäätelmä oli:

MCS:n diagnostiikka tulisi perustua potilaskertomuksen tarkkaan läpikäyntiin, biokemiallisiin, toksikogeneettisiin tutkimuksiin, kudosnäytteiden analysointiin kun se nähdään tarkoituksenmukaiseksi, mahdollisesti aivojen kuvantaminen ja eri testien yhdistäminen, jotta saadaan selville sisäelinten tilanne, soveltuvin osin myös suolistobakteerien tarkistaminen.

Tavattoman mielenkiintoinen luento, josta sain talteen blogikirjoitukseeni vain murto-osan. Käykää Tamaran luennoilla!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

1 thought on “Monikemikaaliyliherkkyys – mitä tästä tuumimme?”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.