Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus lokakuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 250. ja tämän vuoden 39. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 250

Jakelupäivä torstaina 26.9.2019

KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

Kansanperinne on jäänyt vähän unohduksiin kun on eniten tarjolla sitä modernia lääketiedettä. Olen vähän kaivellut vanhoja ja uusia kirjoja, jossa kansanperinteen keinot ovat edelleen tärkeässä roolissa.

Vakavien sairauksien hoidossa on syytä noudattaa lääkärin suosittelemaa lääkitystä. Ravinto ja ravintolisät tukevat kehon jaksamista yleisesti.

Tässä ensimmäisessä osassa keskitytään Suomen luonnosta löytyviin ruokiin ja ravintolisiin.

Koivuntuhka

Antti Oinaan ja muiden asiantuntijoiden kehittämässä PESHLAssa on koivuntuhkajuoma ihan erityisessä asemassa. Ota yhteyttä minuun jos haluat vanhan perinteisen koivuntuhkareseptin (5 sukupolvea vanha suomalainen perinneresepti). Tärkeä syövän tukihoidossa ja myös muissa vakavissa sairauksissa.

Pakurikääpäuute

Erinomainen perinteinen suomalainen terveystuote. Pakuria kasvaa koivuissa varsin yleisesti joka puolella Suomea. Pakurin keräämiseen tarvitaan metsänomistajan lupa! Vahvistaa immuunijärjestelmää.

Havupuu-uute

Suomalainen perinteinen terveystuote, jonka kehittelytyössä yrittäjä Kari Herttua on ollut merkittävässä roolissa. On valmistanut havupuu juomaa vuodesta 1975 lähtien. Uutteen sisältämät flavonoidit ja fenolit suojelevat solukalvoja.

Pellavansiemenöljy

Erittäin hyvä terveyttä tukeva siemenöljy. Ota 1-2 rkl päivässä joko sellaisenaan tai sekoitettuna esim. pirtelöihin. Kylmäpuristettua suomalaista pellavansiemenöljyä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista, luontaiskaupoista ja apteekista.

Vehnänoras

Jauhettuna tai puristeena. Sisältää laajasti biofavonoideja, vitamiineja, hivenaineita ja entsyymejä. Käyttäjät kertovat, että lisää elinvoimaa.

Ohranoras

Jauheena kätevintä. Sisältää entsyymejä, antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita solujen tueksi.

Valmarin

Perinteinen suomalainen tuote kehon pH:n muuttamiseksi emäksisemmäksi, sillä monien sairauksien yhteydessä elimistö happamoituu.

Kysy lisää tarvittaessa!

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Monikemikaaliyliherkkyys – meneekö hermot?

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Funktionaalisen Lääketieteen Yhdistys (FLY) järjesti seminaarin monikemikaaliyliherkkyydestä lauantaina 10.11.2018. Eräässä toisessa kirjoituksessa raportoin professori Ville Valtosen esille tuomista asioista. Nyt on vuorossa professori Olli Polon luento.

Suomen toiseksi tärkein terveysvaikuttaja vuonna 2017

Ville Valtosen tapaan Olli Polo on myös saanut valtavasti ääniä ja ylistäviä suosituksia järjestämissäni kilpailuissa ”Suomen tärkein terveysvaikuttaja”.

Suositustekstejä Olli Polon puolesta:

”Yksi ainoista lääkäreistä joka ei ole valehdellut minulle. Kertoi mitä sairauksia minulla oikeasti on, mikä niihin olisi oikea hoito ja mikä ainakaan ei ole. Suurella sydämellä toimiva ihminen. Konsensustakin uhmaten toimii potilaan parhaaksi ja uskaltaa laukoa totuuksia maassa, joka lakaisee totuuden maan rakoon. Toivon että hän saisi tehdä työtään ilman Valviran haittaavaa ja potilasturvallisuutta vaarantavaa vaikutusta. Uhraa oman uransa potilaiden eteen ja tekee upeaa edelläkävijän työtä suomalaisena ME/CFS-lääkärinä ja -tutkijana. Ainoa suomalainen lääkäri, joka käy kansainvälisissä ME-konferensseissa ja hoitaa tätä erittäin sairasta ja hylättyä potilasjoukkoa, aina potilas edellä, potilasta kuunnellen ja kuullen. Hänen hoitojensa avulla olen saanut takasin toimintakykyä ja osan työkyvystäkin. Parhain CFS osaaminen, hoitoja mitkä auttavat potilaita oireiden levittämisessä ja osa palannut takaisin työelämään. Hän on omalla uraa uurtavalla työllään vienyt ja vie edelleen eteenpäin asoita jotta potilaat saavat tarvitsemansa hoidon ja avun. Nostan hattua myös hänen rohkeudelleen mennä eteenpäin vaikka kapuloita hänen rattaisiinsa on kovasti yritetty eri tahoilta laittaa. Hiljainen taistelija, joka tekee sydämellään töitä potilaiden eteen. Virkakoneiston ja julkisen terveydenhuollon pelinappulaksi joutunut. Hän on poikkeuksellisilla lääkärintaidoillaan ja ajatusmaailmallaan osaltaan helpottanut omaa elämääni CFS:n ja EDS:n sekä POTS:in kanssa. Hänen kaltaisiaan ajattelijoita tarvitaan enemmän jotta kaikki sairaat saavat heille parasta hoitoa, vaikka sitten käypähoitosuositusten ulkopuolelta. Hän on vaarantanut uransa toimiessaan lääkärin etiikkansa mukaisesti auttaakseen maamme CFS-potilaita, jotka Käypä hoito -suositusten puuttuessa jäävät liian usein vaille asianmukaista hoitoa. Polo seuraa aktiivisesti kansainvälisiä tutkimuksia ja ottaa uuden tiedon avoimesti vastaan. Tutkijana hän pyrkii myös itse kehittämään tietoa silloin, kun sitä ei ole saatavilla. tekee työtään suurella sydämellä pyrkien ratkaisemaan hankalimpienkin terveysmysteerien salat, autonomisen hermoston asiantuntija, teoriansa selittää perusteellisesti ja ymmärrettävästi moninaiset terveysongelmani, saa meidät yhteiskunnan kalleimmat potilaat pois verorahojen kuluttajista veroja maksaviksi. Erinomainen lääkäri, joka haluaa tutkia ja ymmärtää potilaan oireita ennakkoluulottomasti. On väärin, ettei hän saa hoitaa potilaitaan eikä toteuttaa tutkimushankkeitaan. Yksi harvoista lääkäreistä joka uskaltaa puolustaa potilasta, ja sillä varantaa oman uransa. Suomen paras CFS/ME/SEID asiantuntijalääkäri. Hengenpelastaja. Hoitaa ihmistä ottaen kokonaisuuden huomioon. Kuuntelee potilasta! Tekee rohkeasti edellä käyvää työtä välittämättä hankaluuksista. Laittaa etusijalle potilaan hyvinvoinnin. Uskaltaa uskoa näkemiinsä tuloksiin ja kokemuksiinsa tutkimustyötä tehdessään. Ottaa hyvin huomioon myös muiden tutkimustyön tulokset. Ensimmäinen lääkäri vuosiin, kenen luota en ole itseäni keräillen ja itkien lähtenyt pois, hänellä on tarjota meille CFS, sää sairastaville muutakin, kuin haukkuja ja masennuslääkkeitä ( joista suurimmalle osalle MEistä on vain haittaa, ei hyötyä) Polon vuoksi jaksan uskoa tulevaisuuteen ja siihen, että lapsellani vielä joskus olisi edes hieman terveempi äiti. Poikkeuksellinen lääkäri, tiedemies ja ihmeidentekijä. Vihdoin löytyi lääkäri, joka ymmärsi oireiden oikeat syyt! Hoitaa potilasta oikeasti eikä vaan levittele käsiä. Antaa CFS/SEID ihmisille mahdollisuuden elämään toisin kuin muut… erityisosaaja vailla vertaa. Olli on pelastanut satojen ihmisten elämän. Hän on lämmin, kuunteleva ja erittäin asiantunteva lääkäri, mikä on hyvin harvinaista. Hänenkaltainen lääkäri ansaitsee tulla huomioiduksi. Auttaa potilaita pyyteettömästi. Ainoa, joka pystyy auttamaan meitä CFS:ää sairastavia. Oikeusmurhan kokenut huippulääkäri. on lääkäreitä tavanneena, ehdoton ykkönen. Inhimillinen, ammattitaitoinen, potilaan paraneminen sydämen asia. Teki omalla kustannuksellaan paljon työtä. Odotan päivää, että hän palaa hoitamaan meitä, jotka olemme hänen ammattitaidolla nousseet sairauden syövereistä eloon. Aivan uskomattoman hienoa toimintaa yhdeltä lääkäriltä vaikka valvira ja lääkäri kolleegat yrittävät hänet vaientaa. Olli on ihminen suurella I:iillä, kenellä on sydän paikallaan (hiukan olen ruvennut epäilemään että sydän yleensä poistetaan lääketieteellisessä, samoin terve maalaisjärki). Hän on fiksuin ja älykkäin lääkäri kenet olen tavannut. Hän on jonkun oikean jäljillä eikä anna pelon lannistaa ja alistaa itseään vaan toteuttaa lääkärin työtään juuri niinkuin sitä kuuluukin tehdä. Kuuntelee potilaitaan tasavertaisina lajitovereina, ottaa heidän huolensa vakavasti ja suhtautuu oirekuviin ammatillisella uteliaisuudella sekä aktiivisesti panostaen. Hän hoitaa potilaitaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti ja uskaltaa ottaa hoitaakseen myös ne tapaukset, joihin kansalliset hoitosuositukset eivät osu. Tällöin hän käyttää laadukasta ammattiosaamistaan ja päivittää tarvittaessa omia tietojaan, kuten lääkärin etiikka velvoittaa. Hän on pelastanut henkeni määräämällä minulle LDN:ää. Hän on toiminnallaan tuonut julkisuuteen tietoa huonosti ymmärretystä kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja sen eri hoitomuodoista. Tärkeä, jopa elintärkeä terveysammattilainen CFS:ää sairastaville potilaille, joita useimmat muut tahot eivät suostu auttamaan oikein. Toimii urheasti ja uhrautuvaisesti potilaiden hyväksi. Korvaamaton lääkäri ja tutkija. On aidosti omistautunut työlleen ja potilailleen. Tehnyt monen potilaan elämästä elämisen arvoisen. tekee merkittävää työtä suurella sydämellä. Olli Polo on auttanut monia vakavasti sairaita ja epätoivoisessa tilanteessa olevia potilaita. Pyyteettömästi hoitanut ME/CFS-potilaita! Tyttäreni toimintakyky palautui hänen ansiostaan…nyt ilkeät, kateelliset ym. yrittävät tehdä siitä lopun vainoamalla Ollia! Toivottavasti oikeus voittaa, Olli saa tehdä tutkimuksensa ja hoitaa jatkossakin niitä, jotka julkinen jättää hoitamatta ja heitteille! Auttaa potilaitaan vaikkakin nykyisellään se on lähes mahdotonta Valviran mielivaltaisen vainon ja oikeusjärjestelmästä piittaamattomuuden vuoksi. Miksei kukaan valvo Valviraa? Haluan äitini saavan hoitoa ja Olli Polo on ainoa joka osaa hoitaa CFS-sairautta. Muiden lisäksi minä olen hänen hoitojensa avulla päässyt vuodepotilaasta itsenäisesti arjesta selviäväksi, vaikka terveestä olen vielä kaukana. Arvostan hänen rohkeuttaan tuoda esille asioita, joita hän on kliinisen kokemuksensa myötä oppinut ja huomannut, ja rohkeutta määrätä, kantelijakollegoistaan ja Valvirasta huolimatta, potilailleen hoitoja, joiden on havainnut monilla lievittävän CFS/ME:n oireita. Pelasti minun – kuten niin valtavan monen muunkin – CFS-sairaan elämän, mielenterveyden ja tulevaisuudennäkymät. Olli Polo tarttui ainoana kymmenistä tapaamistani lääkäreistä sietämättömän kivuliaaseen ja hankalaan sairaustilanteeseeni asiantuntevilla hoidoillaan, kohtaamiskyvyllään ja periksiantamattomuudellaan. Vuodekuntoisesta ”vain” 60% invalidiksi on huikea ihmeparannus elämänlaatuun ja läheisten taakkaan vaikka työkyky on vielä kaukana. Olli Polon hoitojen ja asenteen takia CFS:n kanssa selviäminen on mahdollista minullekin. Toivon edelleen mitä tahansa muuta tappavaakin diagnoosia mieluummin kuin CFS:ää, mutta olen selvinnyt hengissä ja jokseenkin järjissäni viimeiset hyvin vaihtelevan kunnon vuoristoratavuodet, joten todennäköisesti tästä eteenpäinkin. Ollin hoitoja, tutkimustensa valottamista ja tukea tärkeämpää oljenkortta en osaa suomalaisten CFS-potilaiden epätoivoiseen tilanteeseen pyytää. Paitsi sitä, että jonain päivänä Olleja olisi jokaisella paikkakunnalla jokaisen sairastuneen hoitajaksi! Välittävä, analyyttinen ja perustelee asiat niin että potilas ymmärtää. Äidin pelastanut lääkäri. On rohkeasti taistellut muiden puolesta epäitsekkäästi. Olli on pätevä ja potilaslähtöinen pyyteetön lääkäri. Hän on ollut erittäin arvostettu lääkäri ja luennoitsija joka on joutunut viranomaisten vainon kohteeksi, koska ”erehtyi” kiinnostumaan oudosta sairaudesta jolle ei ole vielä kansallista hoitosuositusta. Olli on tutkinut sairautta ja käyttänyt kansainvälisesti paljon käytettyjä hoitoja, mutta koska Suomen takapajuiset idioottiviranomaiset eivät olleet keksineet niitä ensin, alkoi vaino. Olli on auttanut monia ME potilaita takaisin arkeen. Hoitanut potilaitaan hienosti. Meidän CFS-potilaiden pelastaja ja erittäin hieno persoona, lääkäri joka todella kuuntelee, antaa itseään säästämättä aikaansa ja haluaa oikeasti auttaa. Rohkeasti kulkenut vastavirtaan ja kerännyt vankan kliinisen kokemuksen ME/CFS-potilaista.”

Aivan huikean hienot perustelut! Äänet riittivät viime vuonna hopeatilaan. Tuleeko tänä vuonna kultaa Ollille? Saa nähdä. Mahtava luento oli tarjolla 10.11.2018. Nyt Ollin luennon kimppuun!

Autonomisen hermoston häiriöt ympäristösairauksissa

Olli Polo on sekä lääketieteen että luonnontieteiden tohtori. Ehdin Ollia haastatella väliajalla. Hän kertoi karusta tilanteestaan missä hän kohtaa ongelmia kun hänen hoitonäkemyksiään ei ymmärretä Suomessa. Hän pitää siitä, että häntä haastetaan ja kritisoidaan, mutta kiusanteko viranomaisten ja kollegoiden toimesta voisi olla vähäisempää. Kritiikistä sitä kehittyy tutkijana ja lääkärinä, sanoi Olli. Hänen tutkimusalansa on huonosti tunnettu lääkäreiden ja muittenkin keskuudessa. Hän on kehittänyt tavan tunnistaa tietyntyyppiset väsymyksestä ja/tai huonosta unen laadusta kärsivät potilaat ja näiden havaintojen perusteella kehittänyt kyvyn auttaa näitä. Polo on tutkimuksissaan keskittynyt mm. autonomisen hermoston sairauksiin (esim. krooninen väsymysoireyhtymä ME/CSF), jossa erityisesti on todettu, että sympaattisen hermoston toiminta on puutteellista. Sairauden oireita voi esiintyä kaikissa niissä sisäelimessä, jota sympaattinen hermosto säätelee.

Polo aloitti luentonsa kertomalla, että kosteus‐ ja homevaurioista oireileva potilas ei paljoakaan hyödy Käypä hoito –suosituksista. WHO:n mukaan näyttö rakennusten kosteusvaurioiden yhteydestä objektiivisesti mitattaviin päätetapahtumiin, kuten allergisen herkistymiseen ja muutoksiin keuhkofunktiossa, on riittämätöntä. Syysuhdetta yhdenkään terveysvaikutuksen ja kosteus‐ ja homevauriorakennusten välillä ei ole voitu todeta, koska ei tiedetä, mistä tekijöistä ja millä mekanismilla terveysvaikutukset aiheutuvat.

Polon mukaan sairastuneiden oireille on mahdollista löytää lääketieteellinen selitysmalli, joten kyse ei ole lääketieteellisesti selittämättömistä oireista. Lääketieteellinen selitysmalli on hyödyllinen, jos sen avulla on mahdollista löytää vaikuttava hoito, mutta jos ”selittämättömät oireet” selitetään ”selittämättöminä oireina”, ilman että niitä edes pyritään lääketieteellisesti selittämään, luovutaan koululääketieteestä.

Ympäristösairauksien sairausklusteri

Kun terveytensä menettää kosteusvaurioiden ja homeen seurauksena, saimme kuulla, että voi puhjeta kokonainen rypäs erilaisia huonosti tunnettuja sairauksia:

 • (Tärkeimpänä) krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS)
 • Monikemikaaliyliherkkyysoireyhtymä (MCS)
 • Kosteus‐ ja homeyliherkkyysoireyhtymä (DMHS)
 • Ortostaattinen takykardiaoireyhtymä (POTS)
 • Ehlers‐Danlos ‐oireyhtymä (EDS)
 • Fibromyalgia
 • CRPS
 • PANS, PANDAS

Eräänlaisena kattokäsitteenä tässä sairausklusterissa on ME/CSF, jonka oireet ovat monenkirjavia: Silmien aukipitämisen vaikeus, katseen fokusointivaikeus, muutokset syljenerityksessä, matala verenpaine, astmaoireet, sydäntuntemukset, hienerityksen vähäisyys, refluksioireet, gastropareesi (mahalaukun hidas tyhjeneminen), hypoglykemia (alhainen verensokeri), ruoansulatusongelmat, kuivuus, vihreä virtsa ja ulosteet, ummetus, ripuli, yliaktiivinen rakko, orgasmivaikeudet.

Sympaattinen hermojärjestelmä häirintyy

Professori Polo on erityisesti perehtynyt sympaattiseen hermojärjestelmään ja sen häiriöihin. Häiriöt sympaattisessa hermojärjestelmässä vaikeuttivat unensaantia ja varsinkin uneen laskeutumista (vireystila jäi päälle) sekä aiheuttivat muutoksia mm. kipukynnyksen kokemisessa (fibromyalgia). Saimme tietoa siitä, että kipusairauksissa (esim. fibromyalgia) häiriö voi olla sympaattisen aktiviteetin heikentyneessä laskussa ja toisaalta on sitten olemassa nouseva sympaattinen aktiviteetti (tonus). Tämä hermojärjestelmä voi herkistyä eri syistä ja joutua epätasapainoon. Häiriötilaan voivat vaikuttaa kehon ääreisosien hermopäätteiden herkistyneisyys eli tunnemme herkemmin kipua. Kipuviestin välitysjärjestelmässä on sekä nouseva että laskeva rata ja siinä radassa saattaa olla häiriötä esim. välittäjäaineissa. Hyvin monimutkaista.

Mielenkiintoista oli Ehlers-Danlos -syndrooman (harvinainen sidekudossairaus) yhdistäminen ME/CFS:n yhteyteen. Ehlers-Danlos -syndroomassa on ME/CFS:n esivaihe, jolloin keho kaipaa sympaattisen hermoston aktivointia. Löysät verisuonet ylikuormittavat sympaattisen hermoston, joka yrittää supistaa niitä. Tämän seurauksena välittäjäaineet loppuvat hermopäätteistä. Keho menettää vuorokausirytminsä ja enää perifeerinen sympaattinen hermosto toimii kaoottisesti. (Tämä luentodialla näkyvä asia on selitetty paremmin Maija Haaviston hienoilla blogisivuilla)

Professori Polo uskoo matala-annoksisen naltreksoni (LDN) -hoidon vaikuttavan noradrenergiseen välittäjäainetoimintaan ja sitä kautta sympaattiseen hermostoon. Lisäksi Polo mainitsi suolan merkityksen ME/CSF:ssä, hyviä hoitotuloksia voi saada ihan vain suolavettä juomalla. On luonnllista, että näin helppoja hoitoratkaisuja kritisoidaan, mutta Polon toiminnassa on merkittävää se, että hoidon ei tarvitse olla kallista kunhan se vaikuttaa oikealla tavalla sairastuneella.

Liian vaikeaa tietoa perusbiologille

Käydessäni läpi muistiinpanojani ja minulle jaettua luentorunkoa, käy selväksi, että minun taitoni eivät riitä selittämään Olli Polon luentoa kaikilta osin ainakaan ihan vielä. Palaan tähän asiaan kun saan luettua lisää aiheesta.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

2 thoughts on “Monikemikaaliyliherkkyys – meneekö hermot?”

 1. On hyvä että lääketieteen edustajatkin alkavat ottamaan: home-, kemikaali-, ja sähköherkkiä jo tosissaan ja apuakin voisi sieltä löytyä. Mutta yksi asia mikä Suomessa laahaa jälkijunassa muuhun maailmaan nähden, on Homeopaattisten hoitojen käyttö, niin tulehduksissa, allergioissa/ herkkyyksissä, väsymysoireyhtymissä kuin sähköherkkyyksissä.

  Homeopatia on turvallista ja kehoa itseään aktivoivaa hoitoa. Homeopatian vaikutustavasta: sama parantaa samaa/ samanlainen, -kaltainen parantaa samanlaista, joissa laimennuksilla kehoa itseään aktivoidaan sairaustekijää vastaan. Homeopatiasta on saanut aikoinaan alkunsa niin rokotusoppi kuin siedätyshoitokin. Erilaisia vaihtoehtoja siis kannattaa suomalaistenkin etsiä – ja jos ei yksi toimi, saattaa apu löytyä toisesta.

 2. Tässä malliesimerkki sympaattisen hermoston romahduksen ja vajavaisen toiminnan vaikutuksista uneen:

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/herasin-yli-30-kertaa-yossa-ennen-olli-polon-hoitoja-unilaakarin-lupaa-rajoitettiin-potilaat-huolissaan-hoitojensa-jatkosta/6564928

  ”Julkisessa terveydenhuollossa noudatetaan Käypä hoito -suosituksia ja katsotaan, että Tiina Peltolan ongelmana on ylivirittynyt hermosto, jota yritetään rauhoittaa unen tulon helpottamiseksi.

  Olli Polo taas oli Peltolan mukaan lähestynyt asiaa eri tavalla.

  – Eli se vika onkin sympaattisen hermoston liian alhainen aktiviteetti. Se aiheuttaa kehossani hätätilan hapenpuutteen vuoksi, minkä takia hermostoni herättää minua jatkuvasti, etten kuolisi.

  Peltola kertoo, että Polon hoidoissa iltaisin ei oteta rauhoittavia lääkkeitä tai tehdä rentouttavia harjoituksia, vaan annetaan keholle ruiskeena miniannos laimeaa adrenaliinia, jotta hermoston vire ei painu liian alas, eikä hermoston tarvitse herättää Tiinaa koko ajan.

  Tällä hoidolla Tiina Peltola kertoo saaneensa nukuttua ehyitä kahdeksan tunnin yöunia.

  – Kaikki unilääkkeet, joita olen vuosien aikana syönyt, ovat tehneet minulle hallaa, kun ne ovat painaneet hermostoa entistä enemmän lepoon. Olli Polo hoitaa siis hermostoa stimuloivilla hoidoilla, jolloin en painu siihen liian syvään uneen. Näin elimistöön ei synny happipulaa ja uneni pysyy ehyenä, Peltola selventää.”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.