Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Turpaduunarin terveysohje numero 215
Jakelupäivä maanantaina 21.1.2019

TÄRKEIN TERVEYSVAIKUTTAJA

Järjestin jo kolmannen kerran äänestyksen Suomen tärkeimmästä terveysvaikuttajasta. Vuoden 2018 kisan voitti lääkäri Antti Heikkilä. Mitkä olivat äänestäjien perustelut hänen valinnalleen?

 
………………………………………….
 
Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.
 
Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Monikemikaaliyliherkkyys – sen kehittyminen ja hoito

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Osallistuin median ainoana edustajana Funktionaalisen Lääketieteen Yhdistyksen (FLY) järjestämälle seminaarille monikemikaaliyliherkkyydestä lauantaina 10.11.2018. En pidä tätä yksinoloa terveystoimittajana mitenkään mukavana asiana. Luulisi aiheen kiinnostavan monia muitakin median edustajia. Juttelin myös tilaisuuden organisoinnista vastaavien kanssa ja lääkäri Erkki Antila piti ihmeellisenä, että niin vähän lääkäreitä oli ilmoittautunut. Lääkärithän joutuvat kantamaan tässä kemikaaliherkkyysongelmassa ison vastuun. On kyse todella monimutkaisesta ilmiöstä, jota ei vielä riittävästi tunneta.

Seminaarin anti oli loistava!

Olen paiskinut töitä muistiinpanojeni ja minulle erikseen jaetun materiaalin kanssa kuin pieni eläin ja vihdoin saan jotain informaatiota aikaiseksi seminaarin runsaasta annista. Ongelmana tässä ei ole laiskuuteni eikä mahdollisesti myöskään tyhmyyteni, vaan monikemikaaliyliherkkyys on vaikeasti hallittava ja ymmärrettävä terveysongelma. Seminaarin tiede-osuuden vienti kansankielelle on haastavaa puuhaa.

Luennoitsijoiksi oli valikoitunut valiojoukko, eli paikalle ilmestyivät lääkäri Erkki Antilan lisäksi mm. professori Ville Valtonen, professori Olli Polo, dosentti Tamara Tuuminen ja saksalainen lääketieteen tohtori Peter Ohnsorge. Hienot luennot sain kuulla, mutta äärettömän vaikea asiakokonaisuus pistää tällaisen tavallisen biologin pään ihan sekaisin. Homeet, kemikaalit ja sähköyliherkkyys on hyvin haastava ongelmakenttä.

Materiaalia työstäessäni syntyi aivoissani monia ajatuksia, joista rohkenen pistää yhden esille:

Monikemikaaliyliherkkyys on vaikeasti ymmärrettävä sairaus, johon on vaikea saada asianmukaista syihin ja seurauksiin pureutuvaa hoitoa Suomessa. Eräs syy siihen on, että monimutkaista sairautta yritetään ratkaista eri lääketieteen alojen asiantuntemusta optimoimalla, mutta samalla kun on optimoitu ja ruvettu kiistelemään tarjotuista hoidoista viranomaistasolla, kadotetaan sairauden koko kuva. Ja potilaat kärsivät siitä kun ei voida jäykässä Käypä hoito -suositusten konsensusilmapiirissä rohkeasti kokeilla seminaarissa esillä olleita innovatiivisia ratkaisuja.

Pitäkää peukkuja, että saan koko materiaalin pian purettua kansantajuiseen muotoon. Sillä monikemikaaliyliherkkyyden synnyn ymmärtäminen on tärkeää asianmukaisen hoidon saamiseksi. Aloitetaan HYKSin infektiosairauksien klinikan ylilääkärin (eläkkeellä) Ville Valtosen loistavalla luennolla:

Homesairauden ja monikemikaaliyliherkkyyden kehittyminen ja hoito

Professori Ville Valtonen, sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri, oli ensimmäinen virallinen luennoitsija lääkäri Erkki Antilan johdantopuheenvuoron jälkeen. Villellä on tavattoman selkeä tapa esittää asiansa ja omaa valtavan määrän tietoa asiasta. Hän on Suomen johtava erikoislääkäri infektiosairauksien saralla. Hän on eläkeiässä edelleen jatkanut työtään. Monena vuotena hän on saanut valtavasti ääniä ja ylistäviä suosituksia järjestämissäni kilpailuissa ”Suomen tärkein terveysvaikuttaja”.

Suositustekstejä Ville Valtosen puolesta:

”Väsymätön homepotilaiden puolestapuhuja. Taitava lääkäri ja ymmärtää ympäristösairauksiakin aidosti eikä mene massan mukana. Hän on ajanut erittäin vahvasti meidän ympäristöherkkien asiaa, myös sähköherkkien. Lääkäri isolla sydämellä. Hoiti pahat tulehdukset, antoi ohjeet ja lääkkeet. On ansiokkaasti tuonut esille home- sekä hajuste- ja kemikaaliyliherkkien toivottoman tilanteen nyky-Suomessa. Hän on myös laatinut diagnostiset kriteerit kyseisten sairauksien tunnistamiseksi. Ville Valtonen esiintyy mediassa asiallisesti ja faktoissa pysyen. Yksi ainoista lääkäreistä joka ei ole valehdellut minulle. Kertoi mitä sairauksia minulla oikeasti on, mikä niihin olisi oikea hoito ja mikä ainakaan ei ole. Suurella sydämellä toimiva ihminen. Konsensustakin uhmaten toimii potilaan parhaaksi ja uskaltaa laukoa totuuksia maassa, joka lakaisee totuuden maan rakoon. Toivon että hän saisi tehdä työtään ilman Valviran haittaavaa ja potilasturvallisuutta vaarantavaa vaikutusta. On sinnikkäästi auttanut sisäilmasairaita. Lähes ainoita lääkäreitä Suomessa, joka on asiallisesti perehtynyt MCS herkkyyteen, home- ja sisäilma oireisiin ja ylipäätänsä ajaa ympäristöherkkien asiaa. Ympäristösairauksien guru. Yksi ainoista joka on ollut asiallinen ja on pystynyt keskustelemaan minun tilanteesta tarkasti ja hoito sen mukaan, hoito auttoi minua suunnattomasti. Aina ystävällinen, aina auttavainen. Harvoin tulee vastaan enää lääkäriä joilla on sydän mukana ammattissa. Suomen suurimman ihmisoikeusrikoksen, eli auttamatta jääneiden n. miljoonan sisälmasairaan puolestapuhuja. Kunnioitan hänen itsenäisyyttään lääkärinä ja korkean viran haltijana ja oikeudenmukaisuuttaan KAIKKIA ihmisiä kohtaan. Sympatiaa lisää myös se, että hän on hoitanut vuosikymmenet vaikeaa sairautta potevaa läheistä ystäväämme ja olen kuullut hänestä paljon hyvää. Taistelee home-ja kemikaalisairaiden hyväksi. Ymmärtää myös kroonista väsymysoireyhtymää. Todellinen auttaja. On omia vaivojaan säästämättä tukenut syrjään heitettyjä ja hyljättyjä sisäilmasairaita. Lääkäri isolla sydämellä, lahjomaton, oikeaa tietoa tarjoava, rehellinen.”

Tässä muistiinpanoni professori Valtosen esitelmästä 10.11.2018.

Homesairaus on hyvin yleinen

Homesairaus on kansankielinen ilmaisu, joka hieman epätarkasti kertoo eräästä ympäristölääketieteen ongelma-alueesta. Sisäilmassa on paljon muutakin kuin hometta, joka kosteusvaurioiden yhteydessä aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Noin 800 000 suomalaista altistuu homeille ja kosteusvaurioille päivittäin. Useita kymmeniä tuhansia saa oireita päivittäin. On siis kyse valtavasta ongelmasta. Valtaosa oireista on lieviä ja ohimeneviä, mutta vakavia oireita saa useita tuhansia henkilöitä päivittäin.

On parempi puhua ympäristöyliherkkyyssairauksista tai ‐oireyhtymistä, joihin kuuluu monta eri tekijää. On home‐ ja kosteusvauriosairaus, monikemikaaliyliherkkyys, sähkömagneettinen yliherkkyys, tuulivoimaloiden ääniaallot voivat aiheuttaa terveysongelmia, radonsäteily ja muu säteily herkistää jne.

On selvinnyt, että home‐, monikemikaali‐ ja sähköyliherkkyys liittyvät toisiinsa. Valtaosalla potilaista saa ensin homesairauden, sitten noin puolelle homepotilaista kehittyy monikemikaalien yliherkkyys ja lopuksi pienelle osalle, noin neljäsosalle tulee vielä lisäksi sähköyliherkkyys.

Mikä tässä mättää? Miten on mahdollista, että asianmukaista hoitoa on huonosti tarjolla? Suuri ongelma on hyvien diagnostisten testien puuttuminen. Sen vuoksi eri sairauksille on erilaisia määritelmiä ja niiden diagnostiikka perustuu pääosin kliiniseen kokonaiskuvaan tyypillisine oireineen, joita sitten lääkäri tulkitsee ja lähettää potilaan jatkotutkimuksiin, milloin minnekin.

Kuopion tuoreessa naistutkimuksessa (Vuokko A et al. Int J Envir Res and Public health 2018) todettiin, että nämä aiheuttavat ympäristössämme ongelmia:

– Homeet 11 % (väestötasolla noin 600 000)
– Tupakansavu ja muut kemikaalit 24 % (väestötasolla noin 1,3 milj.)
– Sähkömagneettiset kentät 0.7 % (väestötasolla noin 39 000)

Ympäristöyliherkkyyksissä ei ole suurta eroa Ruotsin ja Suomen välillä (Karvala et al. Environ Res 2018). Jonkin verran enemmän Suomessa on toki rakennusten sisäilman kanssa ongelmia.

Miten epäily home‐ ja kosteusvauriosairaudesta yleensä herää?

Ympäristöyliherkkyys on siis hyvin yleistä Suomessa. Miten huomaa onko homeelle altistunut? Home‐ ja kosteusvauriosairausepäily herää yleensä siinä vaiheessa kun potilas kertoo lääkärille, että oireet ilmaantuvat kun hän oleskelee jossakin tietyssä rakennuksessa, missä on joskus ollut kosteusvaurioita (tai on parhaillaan). Potilas saattaa sanoa, että kotona tai työpaikalla on ollut kattovuoto. Saattaa olla näkyvää hometta havaittavissa tai sisäilmassa on ummehtunut homeen haju. Tässä ”sairas rakennus oireyhtymässä” oireet lievenevät potilaan poistuessa rakennuksesta ulkoilmaan ja voivat hävitä sairauden alkuvaiheessa kokonaan, mikäli ei altistu homeille uudestaan.

Home‐ ja kosteusvauriosairauden määrittäminen alkaa siis potilaan kertomuksesta. Mitään luotettavia laboratoriotestejä ei tällä hetkellä ole käytettävissä. Ei ole voitu asettaa terveysperusteisia raja‐arvoja sisäilman home‐ tai VOC (volatile organic compounds) –pitoisuuksille. Sisäilman mikrobiologisten tutkimustulosten tulkinta on ongelmallista. Homesairauden hoito on tällä hetkellä epätyydyttävää ja perustuu pääosin oireita lievittävään lääkitykseen ja homeiden sekä muiden ärsyttävien aineiden lisäaltistusten välttämiseen.

Homeet eivät ole mitenkään vaarattomia ihmiselle. Ne aiheuttavat monenlaisia sairauksia. Homeen allergisuutta lisäävä vaikutus on pidettävä mielessä, mutta suurimman ongelman aiheuttaa homeiden ja muiden kosteusvauriomikrobien erittämät myrkylliset aineet (toksiinit). Kun tähän kuvioon sitten yleensä liittyy muitakin epäpuhtauksia ilmassa niin saadaan aikaiseksi ikävä homeiden aiheuttama tulehdusreaktio elimistössä. Tyypillisiä oireita ovat ihossa tapahtuvat muutokset ja nenän tukkoisuus ja vuotaminen. Homeet voivat kiihdyttää kosteusvaurioiden aiheuttamia VOC‐päästöjä erilaisista rakennusaineista.

Monelle homesairaalle tulee monikemikaaliyliherkkyys

Homesairauteen läheisesti liittyy se asia, että tilanne pahenee ajan kuluessa, mikäli asialle ei tehdä mitään. Monikemikaaliyliherkkyys (MCS, ”tuoksuherkkyys””) tulee vähintään puolelle homesairaista pitkän ajan seurannassa, mutta voi joskus esiintyä itsenäisesti ilman homealtistushistoriaa. Kemikaaleille herkät potilaat saavat erilaisia oireita hyvin pienistä pitoisuuksista mm. hajuvesiä, hajusteita, pesuaineita, huuhteluaineita, kosmetiikkatuotteita, tupakan tai muita savuja, maaleja, lakkapintoja, liuottimia, painomustetuotteita, liikennesaasteita kuten esim. pakokaasut, auton tuulilasin pesuneste, hiuslakka, hiusväriaineet, erilaiset pölyt kuten esim. katupöly, joskus myös voimakkaat mausteet ja jotkut ruoka‐aineet, joita aikaisemmin on sietänyt.

Monikemikaaliyliherkkyys ei enää selvästi liity johonkin tiettyyn rakennukseen, vaan liittyy altistukseen ärsyttäville kemikaaleille ihan kaikkialla ja on siten vaikeampi välttää kuin homealtistus. Ville Valtosen kriteerien mukaisesti pitää kysyä potilaalta mitkä aineet ärsyttävät ja jos neljä tai useampi näistä alla olevista aineryhmistä selvästi ärsyttää, silloin voi olettaa, että potilaalla on MCS (ei löydy hyvää laboratoriotestiä):

1) hajuvedet

2) hajusteiset deodorantit, partavedet, kosmetiikkatuotteet yms.

3) hajusteiset pesuaineet ja huuhteluaineet

4) tupakansavu tai muu savu

5) tuoreet painomustetuotteet kuten tuore sanomalehti

6) hiljan maalatut tai lakatut pinnat

7) rakennusmateriaalit kuten muovimatot, niiden liimat, jne

8) liikennesaasteet ml. pakokaasut, tuulilasin pesuneste

9) huone‐, vaate‐ tai katupöly

10) hiuslakka, hiusväriaineet

11) formaldehydi, 2‐etyyli‐1‐heksanoni tai muu tunnettu kemikaali

12) ruoka‐aine tai mauste, minkä on aikaisemmin sietänyt, alkaa ärsyttää

Sähköyliherkkyys

Niin kuin tässä ei jo olisi riittävästi vaivoja potilaalla, saattaa homesairaus johtaa vielä herkistymiseen sähkölle. Erilaisia sähkömagneettisia kenttiä voidaan mitata ja niillä on erilaisia terveysriskejä. Valtosen mukaan käytännössä sähköherkkyyteen viittaavia oireita ovat muun muassa: Kännykkä kuumottaa korvan seutua ja kämmentä, päätetyöskentely aiheuttaa päänsärkyä ja näköhäiriöitä, vaikeassa sähköherkkyydessä on vaikea katsoa televisiota tai sytyttää jopa kattovalolamppua. Sähköyliherkkyys tulee seurannassa n. 20‐30 %:lle homesairaista ja se on huonoiten määritelty ympäristöyliherkkyyssairaus.

Homesairauden tyypillinen eteneminen

Nojaten valtavaan kokemukseensa homesairaista, Ville Valtonen pystyi kertomaan miten homesairaus tyypillisesti etenee. Yksilöllistä vaihtelua on kovin paljon. Eri ihmiset poikkeavat suuresti alttiudessa saada homeista oireita. Jotkut voivat oleskella jopa vuosikymmeniä homeisessa rakennuksessa saamatta oireita, toiset voivat saada selviä ja vaikeita oireita jo muutaman kuukauden altistuksen jälkeen. Homesairaus alkaa yleensä hengitysteiden ja silmien ärsytysoireilla kuten nuhalla, yskällä, hengitysteiden polttelulla, sekä silmien kirvelyllä ja punoituksella. Nämä oireet liittyvät ainakin alussa oleskeluun kosteusvaurioituneessa rakennuksessa ja oireet lievenevät henkilön poistuessa rakennuksesta ulkoilmaan (”sairas rakennus oireyhtymä”).

Seuraavassa vaiheessa ylähengitysteiden ja silmien ärsytysoireiden lisäksi potilaalle alkaa ilmaantua poikkeavan paljon infektioita kuten keuhkoputkentulehdusta ja poskiontelontulehdusta. Jopa keuhkokuumetta esiintyy ja joskus myös paljon herpesvirusten aiheuttamia infektioita. Potilaille saattaa tulla virtsatieinfektioita ja erilaisia ihoinfektioita. Osalle potilaista tulee erilaisia hermostollisia oireita kuten paikkaa vaihtavia ja ohimeneviä raajojen kiputiloja ja puutumisia, sekä ”aivosumua” eli ajoittaista päänsärkyä, huimausta, potilaan on vaikea keskittyä, muisti voi pätkiä jne. Poikkeavaa väsymystä ja uupumusta esiintyy paljon. Harvoin esiintyy EEG‐negatiivisia kouristuksia, joita on vaikea erottaa kliinisesti epileptisistä kohtauksista.

Osalle potilaista tulee jatkossa reumaattisia oireita kuten lihas‐ ja nivelkipuja, jotka muistuttavat fibromyalgiaa, mutta varsinaisia reumasairauksiakin voi puhjeta tai ainakin potilaan aikaisempi reumatauti voi pahentua voimakkaasti. Myös suolisto oireilee monella. On ripulia, pahoinvointia, ilmavaivoja, ylävatsakipua yms. Erilaiset iho‐oireet ovat tavallisia, mutta myös harvinaiset ihotaudit (ihovaskuliitit) ovat mahdollisia.

Osalle potilaista voi puhjeta astma tai aikaisempi astma pahenee voimakkaasti. Vaikka astmaa ei olisikaan niin astman kaltainen hengenahdistus ja hengitysteiden polttelu on homesairailla varsin yleistä. Harvoille tulee jokin vakava keuhkosairaus. Pienelle osalle tulee krooninen väsymysoireyhtymä.

Noin puolelle homepotilaista tulee aikaa myöten myös monikemikaaliyliherkkyys kuten yllä tuli mainittua. Monikemikaaliyliherkkyys on potilaalle usein pahempi kuin pelkkä homeallergia, koska ärsyttävien kemikaalialtistusten välttäminen käytännössä on usein vaikeampaa kuin homealtistuksen välttäminen.

Professori Valtonen kertoi siitä miten homepotilaalle usein kehittyy hyvin tarkka hajuaisti homeille ja ärsyttäville kemikaaleille. Hieman leikkisästi voidan käyttää homepotilaasta nimitystä ”homekoira”. Homesairas kehittää erittäin herkän kyvyn haistaa homeen haju vierustoverin vaatteista.

Hyvien laboratoriokokeiden puute on todettava suureksi ongelmaksi. Professori Valtosen mukaan homesairaus voidaan pitää hyvin todennäköisenä, jos nämä kaikki kriteerit täyttyvät:

1) homealtistushistoria (asunut tai ollut töissä kosteusvauriotalossa)

2) lisääntyvä määrä hengitystie‐ tai muita infektioita

3) sairas rakennusoireyhtymä‐tyyppinen sairaushistoria

4) monikemikaaliyliherkkyys

5) herkistynyt hajuaisti homeille ja monille ärsyttäville kemikaaleille

Luettavaa: Valtonen V: Frontiers in Immunology 2017

Altistuskokeet ovat joskus tarpeen diagnoosin varmistamiseksi, mutta altistuskokeisiin liittyy vakavia ongelmia ja niitä ei ole standardoitu.

Homesairauden hoito

Niin kuin yllä jo mainittiin, homesairaiden hoito on tällä hetkellä epätyydyttävää. Paras hoito on välttää lisäaltistuksia homeille ja ärsyttäville kemikaaleille. Siinä on hyvä apukeino oma hyvin herkkä hajuaisti. Valtonen suositteli kävelyä raittiissa ulkoilmassa päivittäin. Kroonista väsymysoireyhtymää sairastavat joutuvat liikuntaintoaan tarkkailemaan.

Ruokavaliolla on merkitystä (aivan ihanaa kun lääkäri sanoo, että ruokavaliolla on merkitystä sairauden hoidossa!). Tässä sairaudessakin tepsii parhaiten LCHF, eli vähähiilhydraattinen ruokavalio. Lupaavia homesairauden hoitoja tehdään ravintolisillä, joissa on N‐asetyylikysteiiniä ja seleeniä sekä muitakin ainesosia.

Erilaisia psykoterapioita on ehdotettu ja kokeiltu homesairauden hoidossa, mutta ei ole löytynyt vakuuttavaa tieteellistä näyttöä tehosta. Mielenkiintoa herättää DNRS hoito (Dynamic Neural Retraining System), joka on ollut esillä viime aikoina. Luotettavia RCT-tutkimuksia ei ole, mutta jotkut potilaat kertovat parantuneensa sillä homesairaudesta. Vaikea sanoa tehosta mitään varmaa.

Homesairauksiin liittyvät ongelmat

Homesairaiden on vaikea saada sairauslomia tai –sairauseläkettä, vaikka on työkyvytön. Homesairaus voi joskus johtaa taloudelliseen katastrofiin, sillä tähän saattaa liittyä työpaikan menetys, kosteusvaurioituneen kodin menetys, avioero ja sosiaalinen eristäytyminen.

Valtonen sanoi napakasti, että homesairaiden sosiaalista turvaa pitäisi nopeasti kehittää. Tarvitaan poliittisia päätöksiä myös vakuutuslääkäreiden mielivallan poistamiseksi.

Väliajalla haastattelin Villeä ja hän oli kanssani samaa mieltä, että potilaasta pitää tulla oman sairautensa paras asiantuntija. Lääkärin roolina olisi valmentaa, tukea ja kannustaa potilasta sekä taata hänelle kaikin tavoin paras mahdollinen hoito. Aika hyvä lähtökohta kaikenlaisille sairauksille, eikö vain? Kiitin Valtosta erittäin hyvästä luennosta.

Seminaariselostus jatkuu professori Olli Polon esitelmällä seuraavaksi. Siitä tulee erillinen kirjoitus.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

terveysohjeet sinullekin

1 thought on “Monikemikaaliyliherkkyys – sen kehittyminen ja hoito”

 1. Kiitos Christer, että olit paikalla! Olisin erittäin halukas osallistumaan tällaiseen tilaisuuteen, mikäli se vain olisi mahdollista kohdallani. Olisin erittäin kiinnostunut keskustelemaan Villen ja Ollin tai esim. Tuula Putuksen kanssa empiirisista tutkimuksistanii liittyen home- ja muita myrrkyjä sisältävien koulujen (ja kunnallisten vuokra-asuntojen) tilanteesta. Olen kerännyt havaintoja paikallisella tasolla olevista ”homekoulu” -tilanteista ja päivä päivältä olen vakuuttuneempi siitä, että lapset ja nuoret altistutetaan tarkoituksella näille myrkyille. Syyn tähän voi jokainen itsekseen miettiä, Minulla on vahva näkemyskin siitä, miksi näin on ja miksi ongelmaan ei tartuta.

  Se, että lääkäriosallistujia ei paikalla ollut, johtuu siitä, että ylemmältä taholta käsin pyritään osoittamaan, että home ja muut myrkyt eivät aiheuttaisi ihmisille tällaisia sairauksia tai oireita. Ja että nämä sairaiden oireet ovat psyykksiä, ei fysiologisia. Ja että siedättämällä nämä asiat hoituvat. Paskan marjat. Lääkärikoulutukseen nämä asiat on vahvasti tuotu tälla lailla esiin mm. ministeriön toimesta. Ja valmistuvat lääkärit on opetettu sisäistämään tämä propaganda. Tavoitteena on, että lääkäreille riittää potilaita, heitä tutkitaan, mutta ei löydy syytä sairauksiin, joten siirretään jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin (mm. psykiatria).Eli tämä ongelma ja sen ratkaisemattomuus on ylhäältä käsin johdettua. Ja se on ollut sitä jo pidempään.

  Tämä on osa medikalisaatiota (Lääketeollisuus) ja yhä uudemmat ja uudemmat lääkärisukupolvet ajautuvat näihin valheisiin ahneuttaan, lääketeollisuuden ym. korruptoimana. Ja tätä tuetaan ylhäälrä käsin, koska business on ainoa joka merkitsee jotain. Harva lääkäri enää uskaltaa lähteä toteuttamaan Hippokrateen valaa.

  Vanha rehellinen sukupolvi (Valtonen, Polo, Putus ym) on jäämässä sivuun ja nämä nykypäivän itsekkyyden ja ahneuden markkinoille tulevat
  lääkärit eivät asioihin paneudu eivätkä välitä sairaita hoitaa. Ja jos joku tosissaan haluaa sairaita auttaa, niin Valvira kieltää. Tämä on maamme tilanne ja olen suruissani todennut sen asian, että kaikki tieto, osaaminen sekä myös halu auttaa potilasta on katoamassa/tarkoituksella hukutetaan lääkärikunnalta. Siksi Antilan, Valtosen, Putuksen, Polon ym. tietämys tarkoituksella dismissataan ja käsissämme/edessämme on hyvin synkkä valheellinen tulevaisuus, kuten on jo ollut monia vuosia käynnissä maassamme. Tarkoituksella.

  Olen ryhtynyt taisteluun tätä valheellisuutta/petoksellisuutta vastaan paikallisella -mutta myös laajemmalla tasolla. Toivon, että kansamme heräisi ja huomaisi hirvittävän totuuden. Sillä lapsemme tulevat kohtaamaan hirvittävän tulevaisuuden näiden asioiden vuoksi (tilastot ja tutkimukset osoittavat esim. autoimmuunisairauksien, syöpien ym. yhä lisääntyvän kasvun väestössämme ja kun joka toinen päiväkoti/koulu/työpaikka on myrkyllinen, niin ei paljon tarvitse ihmetellä näiden asioiden yhteyttä.).

  Kiitos Christer sinulle, ja myös Erkille, Villelle, Ollille ym. että jaksatte taistella totuuden puolesta. Jaksakaa vielä vähän aikaa, myrsky on nousemassa ja totuus nousee vielä pinnalle. Ja silloin teitä todellakin tarvitaan.

  Kiitos.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.