Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus lokakuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 250. ja tämän vuoden 39. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 250

Jakelupäivä torstaina 26.9.2019

KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

Kansanperinne on jäänyt vähän unohduksiin kun on eniten tarjolla sitä modernia lääketiedettä. Olen vähän kaivellut vanhoja ja uusia kirjoja, jossa kansanperinteen keinot ovat edelleen tärkeässä roolissa.

Vakavien sairauksien hoidossa on syytä noudattaa lääkärin suosittelemaa lääkitystä. Ravinto ja ravintolisät tukevat kehon jaksamista yleisesti.

Tässä ensimmäisessä osassa keskitytään Suomen luonnosta löytyviin ruokiin ja ravintolisiin.

Koivuntuhka

Antti Oinaan ja muiden asiantuntijoiden kehittämässä PESHLAssa on koivuntuhkajuoma ihan erityisessä asemassa. Ota yhteyttä minuun jos haluat vanhan perinteisen koivuntuhkareseptin (5 sukupolvea vanha suomalainen perinneresepti). Tärkeä syövän tukihoidossa ja myös muissa vakavissa sairauksissa.

Pakurikääpäuute

Erinomainen perinteinen suomalainen terveystuote. Pakuria kasvaa koivuissa varsin yleisesti joka puolella Suomea. Pakurin keräämiseen tarvitaan metsänomistajan lupa! Vahvistaa immuunijärjestelmää.

Havupuu-uute

Suomalainen perinteinen terveystuote, jonka kehittelytyössä yrittäjä Kari Herttua on ollut merkittävässä roolissa. On valmistanut havupuu juomaa vuodesta 1975 lähtien. Uutteen sisältämät flavonoidit ja fenolit suojelevat solukalvoja.

Pellavansiemenöljy

Erittäin hyvä terveyttä tukeva siemenöljy. Ota 1-2 rkl päivässä joko sellaisenaan tai sekoitettuna esim. pirtelöihin. Kylmäpuristettua suomalaista pellavansiemenöljyä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista, luontaiskaupoista ja apteekista.

Vehnänoras

Jauhettuna tai puristeena. Sisältää laajasti biofavonoideja, vitamiineja, hivenaineita ja entsyymejä. Käyttäjät kertovat, että lisää elinvoimaa.

Ohranoras

Jauheena kätevintä. Sisältää entsyymejä, antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita solujen tueksi.

Valmarin

Perinteinen suomalainen tuote kehon pH:n muuttamiseksi emäksisemmäksi, sillä monien sairauksien yhteydessä elimistö happamoituu.

Kysy lisää tarvittaessa!

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Homeet ja rokotteet – paha yhdistelmä

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Suomen ME/CFS yhdistys (SMEY) on ottanut kantaa hyvin ajankohtaiseen terveysongelmaan. Sain kuulla, ettei oikein kukaan viitsi tai uskalla tästä aiheesta kirjoittaa. Turpaduunari uskaltaa! Hän on pelkkä yksinkertainen biologi, joka harjoittaa ammattiaan niin hyvin kuin se on mahdollista. Lokaa tulee niskaan, mutta terveyden ammattilaisista poiketen Valvirat, AVI sun muut viranomaistahot eivät (vielä) ole ahdistelleet. Katsotaan mitä tästä seuraa…

Sain kuulla, että SMEY on panostanut mediatiedotteisiin ja uusin mediatiedote 13.8.2019 vaikuttaa todella melenkiintoiselta. Yhdistyksellä on suuri huoli siitä, että homeet ja rokotteet eivät mediaa kiinnosta ja tärkeä asiatieto ei tule suomalaisten tietoon.

Perheet vailla apua

On tiedossa, että homealtistus ja tietyt rokotteet voivat yhdessä laukaista vaikean sairauden. Tilanne on niin hankala, että sairastuneiden lasten vanhemmat ja potilastyötä tekevät lääkärit ovat itse tuottaneet tutkimuksen. Viranomaiset ja julkinen terveydenhuolto eivät ole reagoineet tilanteeseen.

Sairastuneiden lasten vanhemmat sekä sitoutumattomat tutkijat tekivät yhteistyössä vuoden 2018 aikana kyselytutkimuksen (Tamara Tuuminen, Tiina Jääskeläinen, Kirsi Vaali, Olli Polo. Dampness and mold hypersensitivity syndrome and vaccination as risk factors for chronic fatigue syndrome. Autoimmunity Reviews 18 (1): 107-108, 2019). Voit lukea tiedeartikkelin suomennoksen tästä. Tutkimuksen merkittävin havainto on, että tietyt geenit home- ja kosteusvauriosairauteen yhdistettynä voivat altistaa ME/CFS:n kehittymiselle. Riskiryhmään kuuluvilla sairaus voi puhjeta esimerkiksi rokotteen seurauksena. Tutkimuksessa pyrittiin saamaan tietoa näistä huonosti tunnetuista, invalidisoivista sairauksista ja niiden aiheuttajista:

  • ME/CFS (Myalginen enkefalomyeliitti / krooninen väsymysoireyhtymä; Myalgic Encephalomyelitis / Chronic Fatique Syndrome)
  • CRPS (Monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä; Complex Regional Pain Syndrome)
  • POTS (Posturaalinen ortostaattinen takykardiaoireyhtymä; Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome)
  • PANDAS (Pediatrinen autoimmunologinen neuropsykiatrinen sairaus yhdistettynä streptokokki-infektioihin; Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal Infections)
  • PANS (Pediatrinen akuutisti alkanut neuropsykiatrinen oireyhtymä; Pediatric Acute-onset Neuropsychiatric Syndrome)

Tärkeää tutkimustietoa

Tutkimukseen osallistuneilla lapsilla ja nuorilla oli yksi tai useampi yllä listatuista diagnooseista. Hypoteesina oli, että aikaisempi altistuminen kosteusvauriomikrobistolle voisi laukaista tai olla laukaisematta neurologisen sairauden.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat lisäksi home- ja kosteusvauriosairauden ja monikemikaaliyliherkkyyden (MCS, Multiple Chemical Sensitivity) välisen yhteyden. Tutkimustulos tukee ajatusta, että home- ja kosteusvauriosairauden ja MCS:n välillä on annosvasteinen suhde, sillä MCS:ää esiintyi runsaasti altistuneiden Ryhmässä 1 kaksi kertaa enemmän (33 %) kuin vähemmän altistuneiden Ryhmissä 2 ja 3 (16,5 %).

Tutkimukseen osallistui 81 vastaajaa, joista arviointitavasta riippuen 57–91 prosenttia oli altistunut huonolle sisäilmalle. Tämä ylittää kansallisen epidemiologisen arvion, jonka mukaan kodeista 6–10 prosentissa ja päiväkodeista ja kouluista 12–18 prosentissa tapahtuu altistumista kosteusvauriomikrobistolle.

Home- ja kosteusvauriosairautta ei ole tähän asti pidetty vasta-aiheena rokottamiselle, koska sairauden olemassaolosta yhä kiistellään. Homealtistuneen rokottamiseen liittyvää riskiä ei myöskään ole tätä ennen selvitetty tai tutkittu Suomessa. Homesairaus voi kuitenkin aiheuttaa riskin rokottamisen yhteydessä, jos ei osata huomioida sen aiheuttamaa autoimmuunireaktiota kehossa. Tutkimuksessa oli arvioitavana hyvin invalidisoivia oirekuvia, joiden taustalta löytyi runsaasti homealtistusta sekä Pandemrix- ja/tai Gardasil- tai Cervarix-rokotteet.

Viranomaiset välinpitämättömiä

On hämmästyttävää miten vähän tilanteen eteen on tehty. Vakavasti sairastuneiden lasten vanhempien lukuisista yhteydenotoista huolimatta viranomaiset eivät ole ryhtyneet konkreettisiin toimiin perheiden auttamiseksi. Tilanne on jatkunut samanlaisena jo vuodesta 2009, jolloin rokottaminen Pandemrixilla aloitettiin ja ensimmäiset vammautumiset tulivat ilmi. Kansallinen HPV- (ihmisen papilloomavirus, Human Papilloma Virus) rokoteohjelma aloitettiin vuoden 2013 lopulla. Vaikka uusia sairaustapauksia tulee edelleen, viranomaiset eivät selvitä vammautumisten syitä ja siten estä uusia vammautumisia. Sairastuneille lapsille ei ole tehty kattavia immunologisia tutkimuksia julkisessa terveydenhuollossa eikä heidän tilannettaan ole kartoitettu. He eivät ole saaneet oireiden mukaisia eivätkä kokeellisia hoitoja, joista jälkimmäisillä voidaan hoitaa muun muassa sairauksia, joihin ei ole vielä Käypä hoito -suosituksia.

Ikävä kyllä valtaosa perheistä on pudonnut kokonaan kaikkien yhteiskunnan tukimuotojen ulkopuolelle. Vaikeiden oirekuvien takia Kelan asiaankuuluvat rahalliset tuet, omaishoidontuki sekä erilaiset vammaispalvelut olisivat kuitenkin välttämätön apu arjessa selviytymiseen. Vaikeimmin vammautuneet lapset ovat vuodepotilaita ja tarvitsevat liikkumiseen pyörätuolia sekä avustajaa. Enemmistö heistä ei kykene enää käymään koulua normaalisti, mutta he eivät saa sairauden mukaisia opetusjärjestelyjä. Osan tilanne on niin vaikea, että he eivät kestä lainkaan aistiärsykkeitä tai kuormitusta, vaan joutuvat elämään pimeässä huoneessa ilman toisen ihmisen läsnäoloa.

Viranomaisilta vaaditaan toimia

Vanhemmat ovat luonnollisesti huolissaan kun mitään ei tapahdu. Tutkimuksen pohjalta he ovat laatineet julkilausuman, jossa he vaativat viranomaisilta toimia.

Vammautuneiden lasten ja heidän perheidensä tilanteeseen tulisi reagoida heti. Lapset tarvitsevat konkreettista apua ja hoitokokeiluja nopeasti. Perheille tulisi myöntää heille kuuluvat yhteiskunnan tuet ja palvelut. Lapsille, jotka eivät enää kykene normaaliin koulunkäyntiin, tulisi järjestää sairauden mukaiset opetusjärjestelyt.

Julkilausumassa myös toivotaan, että riskitekijöistä keskusteltaisiin yhteiskunnassa avoimesti. Sairastuneiden lasten vanhempien kokemus on, että tällä hetkellä keskustelu home- ja kosteusvauriosairauksista sekä Pandemrix- ja HPV-rokotteiden haittavaikutuksista yritetään suorastaan vaientaa. Jopa viranomaiset vähättelevät homeesta ja rokotteista sairastuneiden kokemuksia ja leimaavat heitä psyykkisesti sairaiksi. Keskustelun vaientaminen estää kaikkien vanhempien oikeutta saada home- ja kosteusvauriosairauksista sekä rokotteiden riskeistä riittävästi asiallista ja tutkittua tietoa, jonka pohjalta he voivat tehdä valintansa rokottamisesta. Riskien arviointi halutaan myös antaa vanhempien tehtäväksi. Tällä hetkellä vanhempien kantaa 11-12-vuotiaiden lasten HPV-rokotuksiin ei enää kysytä, eikä rokottamisesta ole pakko edes ilmoittaa.

Tutkimustulos nähdään hälytysmerkkinä, jonka johdosta pitäisi harkita, että edeltävä homealtistus tunnustettaisiin vasta-aiheeksi Pandemrix-, Cervarix- ja Gardasil-rokotteille. Huolellisilla oirekartoituksilla ennen rokottamista pystyttäisiin estämään homeesta sairastuneiden lasten lisävammautumiset ja toisaalta terveiden lasten turvallisempi rokottaminen. Asianmukaisesti arvioidut riskitekijät voisivat parantaa näiden rokotteiden turvallisuusprofiilia vaarantamatta laumasuojaa.

Koska tutkimus on ensimmäinen laatuaan, aihetta toivotaan tutkittavan lisää. Tehdyn tutkimuksen heikkoutena tunnustetaan riittävän suurien verrokkiryhmien puute ja itse arvioitujen diagnoosien mukaan otto. Suurella osalla tutkituista lapsista sairaudet on virallisesti diagnosoitu, mutta osaa lapsista ei ole osattu selkeistä oirekuvista huolimatta diagnosoida julkisessa terveydenhuollossa.

Rokotehaittojen ilmoittaminen tulisi muuttaa pakolliseksi kaikkien rokotteiden osalta ja hoitohenkilöstö kouluttaa tunnistamaan rokotehaitat. Erityisen tarkkaa rokotehaittaseurantaa vaatisivat riskiryhmään kuuluvat, jotta aiheesta saataisiin lisää tietoa. Tällä hetkellä terveydenhuollon edustajilta ei edellytetä HPV-rokotteen rokotehaittojen ilmoittamista, koska rokotteen osalta haittasignaali on havaittu jo vuonna 2017. Suomen viranomaisilla ei siis ole tietoa siitä, mitä mahdollisia rokotehaittoja HPV-rokotteesta on parin viime vuoden aikana aiheutunut. Julkisessa terveydenhuollossa rokotehaittoja ei pääsääntöisesti myöskään tunnisteta.

Lisätietoja antaa Tiina Jääskeläinen (tiina.s.jaaskelainen@gmail.com).

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

1 thought on “Homeet ja rokotteet – paha yhdistelmä”

  1. Kiitos tästä jutusta! Rokotteiden ympärillä tuntuisi hoveroivan väkisin ylläpidetty sumuverho. Mahtavaa että muutamat uskaltavat raottaa sitä, silläkin riskillä että seuraavaksi raottajan varteenotettavuus yritetään mudata. Pidä rohkeus päällä!

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.