Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus elokuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 243. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 243
Jakelupäivä torstaina 8.8.2019

ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

Moni murehtii eilistä, pohdiskelee huomista ja unohtaa elää hetkessä.

Ohje voisi kuulua vaikka näin:

”Keskity kaikin tavoin siihen mitä olet juuri nyt tekemässä. Jos on tarkoitus levätä niin lepää, vaikka lepäsit eilenkin tai aiot levätä huomennakin. Tarvitset lepoa juuri nyt! Jos on tarkoitus saada jokin työ tehtyä, älä harmittele ettet tehnyt sitä eilen tai siirrä sitä huomiseen. Tee se nyt!”

En halua kuulla mitään selityksiä joutenolon laiskutusvaikutuksista tai työnteon tylsyydestä. Tee mitä sinun pitää tehdä, mukisematta.

On turha pilata rauhalliset hetket murehtimalla ja stressaamalla. On turha pilata työnteko sillä, että miettii mitä kaikkea muuta voisi tehdä.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Menestys vaatii raakaa työtä

Gummerus lähetti arvioitavaksi nuoren, nousevan polven filosofin Frank Martelan uusimman kirjan. ”Valonöörit – sisäisen motivaation käsikirja” (Gummerus, 2015) avaa meille kaikessa realistisuudessaan elämässä menestymisen mallin. Martela ottaa etäisyyttä amerikkalaistyyppiseen ajatteluun, että ”jokainen meistä on oman onnensa seppä”. Pikemminkin me olemme oman onnemme keskushyökkääjiä.

Kirjan ydinviestinä voitaneen pitää ajatusta pelkän onnen tavoittelun hylkäämisestä. Myöskään ulkoisesta suorittamisesta ei ole mihinkään, jos puuttuu intohimo ja innostus. Pitäisi keskittyä itsensä toteuttamiseen aidosti ja muistaa ne läheiset ihmissuhteet. Arvokas ja kaunis elämä on jo luonamme.

Mielestäni Martela ansaitsee jo nyt sijaa eräänä maamme johtavana filosofina. Nuoresta iästään huolimatta hän havainnoi elämää hyvin kypsällä tavalla. Erityisen hyvin hän pääsee edukseen lieventäessään amerikkalaisten bisnesgurujen yltiöpäistä sanomaa, että jokainen onnistuu elämässä, jos vain uskoo riittävästi menestykseen. Taatusti menestys on mahdollista jokaiselle meistä, mutta Martela lienee oikeassa kun hän erääksi menestyskriteeriksi osoittaa elämästä nauttimisen. Jos tekemisestään ei nauti, on erittäin epätodennäköistä, että siitä leivottaisiin seuraava maailmanluokan menestystarina.

Martela kysyy haluatko menestyä ja vastaa siihen sisäistä motivaatiotasi udellen. Tyhmää on puskea elämässä väärään suuntaan, vain koska se saattaisi olla houkuttelevaa. Menestys vaatii raakaa työtä. Menestyjä ei saa menestystään ilmaiseksi. Menestys vaatii keikkailua, työn puskemista, esilläoloa, poissaoloa läheisten ympäriltä, täysiä kalentereita. Se on se menestyksen hinta.

Kukapa meistä ei haluaisi olla kaikkien ihailema? Menestys saavutetaan vuosien kurinalaisella työllä, usein piilossa julkisuudelta. Kukaan ei kestä sellaista rääkkiä ja uhrautumista, jos ei tekemisistään itse pidä.

Jos ei pidä keihäänheitosta, ei jaksa päivittäistä treeniohjelmaa, joka vaaditaan olympialaisten karsintarajan ylittämiseen. Jos ei pidä musiikin tekemisen koko paketista, ei jaksa keikkailla satoja kertoja vuodessa. Jos ei pidä työstään, ei jaksa jatkuvasti kehittää osaamistaan ja pysyä kärryillä alan uusimmista kehityssuunnista. Jos ei pidä siitä mitä tekee, on aina askeleen jäljessä siitä kaverista, joka oikeasti nauttii samasta tekemisestä. Siksi on niin tärkeää löytää se jokin, jonka tekemisestä todella nauttii. Ja siksi sisäinen motivaatio on paitsi onnellisuuden, myös menestyksen salaisuus.

Frank Martela ”Valonöörit – sisäisen motivaation käsikirja” (Gummerus, 2015)

Menestyksen saavuttaminen ei siis ole itsestään selvää, vaan vaatii meiltä usein rankkaa työtä. Itse olen kokenut merkittäväksi Martelankin mainitseman yhteenkuuluvuuden tunteen. Harva meistä onnistuu menestystään saavuttamaan yksin. Tarvitaan ympärille kannustajia, ihmisiä jotka välittävät sinusta ihan aidosti. Menestyjä tarvitsee ympärilleen ihmisiä, jotka näkevät ja hyväksyvät meidät sellaisina kuin olemme.

Menestyksen jarruna voivat olla ne ihmiset, jotka ovat kylmiä, etäisiä ja pinnallisia. Ne jotka ovat katkeria ja kateellisia sinulle. Ne jotka aktiivisesti hylkivät sinua ja ajatteluasi. Sellaista kokeneena, voin sanoa, että valitse ystäväsi tarkemmin. Valitse tukijoukkoihisi rinnallakulkijoita, ei selkäänpuukottajia.

Martela kiteyttää menestykseen tarvittavan sisäisen motivaation oivallisesti näin:

Ihminen on elementissään silloin kun innostus kohtaa osaamisen. Eli kun löydät asian, josta olet innostunut ja jossa myös pärjäät, voidaan puhua todellisesta itsensä toteuttamisesta. Sellaisessa askareessa alkuinnostus kasvaa intohimoksi ja tuloksiakin syntyy. Kyvykkyys tai vapaaehtoisuus eivät kumpikaan yksinään riitä intohimoon. Jos teen jotakin innostavaa, mutta hakkaan jatkuvasti päätäni seinään eikä mitään tuloksia synny, ennemmin tai myöhemmin kyllästyn. Jos taas teen jotakin, jossa olen erityisen hyvä, mutta joka ei innosta, ennemmin tai myöhemmin turhaudun. Vasta kun teen asiaa, jossa olen innostunut ja tunnen että homma etenee – osaan asiani tai opin jatkuvasti lisää – olen elementissäni.

Frank Martela ”Valonöörit – sisäisen motivaation käsikirja” (Gummerus, 2015)

Kun innostus ja vahva intohimo kohtaavat, kaikki edellytykset ovat maailman valloitukselle. Allekirjoitan tämän asian ja olen iloinen kun Martela laajentaa tämän ajatuksen kutsumuksen suuntaan. Kun löytää innostuksen ja intohimon lisäksi vielä kutsumuksen, syntyy se oivallinen tapa millä kanavoidaan oma intohimo niin, että se hyödyttää myös muita. Mikä voisikaan olla energisoivampaa ja merkityksellisempää kuin palvella ihmiskuntaa tekemällä sitä, joka kaikkein eniten kiehtoo.

Minua kiehtoo esiintyminen suurissa yleisötilaisuuksissa, mutta innostus ja intohimo puhkeaa kukkaan ihan yhtä hyvin Suomen maaseudulla missä kohtaan ehkä kourallisen ihmisiä. Sielläkin on helppo syttyä ja saada energiaa.

Menestyjällä (Martela käyttää termiä valonööri) on elämä hallinnassa ja hänellä on elämänarvostus kohdillaan. Kovalla työllään ja elämänhallinnallaan hän saa asioita aikaiseksi. Itse valitsemiensa elämänarvojensa kautta hän toteuttaa itseään. Erityisesti sisäinen motivaatio on tärkeää, sillä sen tuloksena on tekemisestä jo itsessään saatu palkkio. Motivaatio ei tule ulkoa (korkea palkka, yhteisön hyväksyntä, pelko selviytymisestä) vaan on lähtöisin ihmisen henkilökohtaisista kohteista (innostus, kiinnostus, arvostus). Sisäinen motivaatio vahvistaa sekä ihmisen hyvinvointia että kykyä saada asioita aikaan.

On tärkeää, että menestyjä tuntee itsensä. Hänen pitää tietää mitkä ovat hänen innostuksen, kiinnostuksen ja arvostuksen kohteensa. Joskus menestys vaatii kompromisseja sosiaalisessa elämässä. Jokainen sosiaalinen ympäristö on potentiaalinen vankila, sanoo Martela. Ja neuvoo heittäytymään uusiin sosiaalisiin piireihin, jos menestys tökkii. Raadollista, mutta totta.

Kasvaakseen menestyjäksi on myös tunnettava itsensä ja rajoitteensa. Vaatii rohkeutta toteuttaa itseään täysillä.

Martela puhuu erityisestä flow -kanavasta, jossa kaikki tekeminen sujuu erityisen hyvin. On jatkuvasti pidettävä huoli siitä, että haasteita on riittävästi, mutta ei liikaa suhteessa osaamiseen. Henkilöstövalmentaja Mikko Kokkonen esitteli luennollaan viime viikonloppuna stressin hallintakeinot. Sellainen ihminen, joka on erittäin tylsän työn vankina ja jossa osaamistaan ei pääse näyttämään, on vaarassa tylsistyä (boreout). Toisena ääripäänä on tietenkin burnout (loppuunpalaminen, uupuminen), jossa voimavarat loppuvat sen takia, koska työ on liian rasittavaa pitkiä aikoja.

Martela pyytää tiedostamaan, että et ole pelkästään yksilö, vaan lähinnä suhdelo. Ihmisenä oleminen on niin syvällä tavalla kietoutunut toisiin ihmisiin, että on väärin puhua yksilöstä. Pitää lähtökohtaisesti hyväksyä kietoutuminen yhteen toisten ihmisten kanssa.

On etsiydyttävä yhteisöön, jossa sinua arvostetaan. Eri yhteisöt arvostavat erilaisia ihmisiä. Väärässä yhteisössä tukahdutat itsesi yrittäessäsi sopeutua rooliin, joka ei ole sinua varten. Oikeassa yhteisössä tunnet olevasi hyväksytty sellaisena kuin olet. Älä jää väärän yhteisön vangiksi vaan etsi aktiivisesti sinut hyväksyviä yhteisöjä.

Yksi parhaista tavoista vahvistaa omaa hyvinvointia on toisten auttaminen. Kannattaa miettiä miten tämän asian saisi rutiiniksi.

Martela käyttää sivukaupalla sisäisen motivaation etsimiseen. Päätyy lopulta siihen, että on tekijöitä, jotka estävät meitä saavuttamasta menestystä sisäisestä motivaatiosta. Näitä ongelmanaiheuttajia ovat mm. onnen tavoittelu, pelko selviämisestä, väärät unelmat ja hyväksynnän tarve.

Onni on itsessään hyvä asia, mutta huono asia päämääräksi elämässä. Onnen jatkuva tavoittelu tekee ihmisestä tutkitusti onnettomamman ja yksinäisemmän. Siksi onnellisuutta vahvasti korostava nykykulttuurimme on niin vahingollista. Onnellisuuden tavoittelusta kannattaa hellittää otetta ja sen sijaan keskittyä tekemään itselleen merkityksellisiä asioita. Onni saattaa tulla tällaisen tekemisen sivutuotteena!

Moni pelkää elämästä selviytymistä, kuolemaa, siinä määrin, että se estää täysillä elämistä. Olkaamme edes vähän enemmän kiitollisia elämästä, terveyden aarteesta ja unohtakaamme oman edun maksimointi.

Nykyään on muotia kannustaa ihmisiä tavoittelemaan kaikkia unelmiaan. Unelmat ovat toki tärkeitä, mutta ne ovat hyvän elämän palapelissä vain yksi pala. Palapeli (elämä) rakentuu palojen yhteenkuuluvasta kokonaisuudesta. Mitä kykyjä, resursseja ja avoimia mahdollisuuksia sinulla on? Miten paljon olet valmis uhraamaan unelmasi eteen?

Elämän merkitys syntyy siitä, että tekee itselleen merkityksellisiä asioita. Tekee itsensä merkitykselliseksi toisille ihmisille. Tehdään siis merkityksellisiä asioita.

Avaa silmäsi kauneudelle. Joku päivä kuolet. Tanssi nyt kun musiikki vielä soi. (Frank Martela)

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Menestys vaatii raakaa työtä”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.