Valikko Sulje

Menestys vaatii raakaa työtä

Gummerus lähetti arvioitavaksi nuoren, nousevan polven filosofin Frank Martelan uusimman kirjan. “Valonöörit – sisäisen motivaation käsikirja” (Gummerus, 2015) avaa meille kaikessa realistisuudessaan elämässä menestymisen mallin. Martela ottaa etäisyyttä amerikkalaistyyppiseen ajatteluun, että “jokainen meistä on oman onnensa seppä”. Pikemminkin me olemme oman onnemme keskushyökkääjiä.

Kirjan ydinviestinä voitaneen pitää ajatusta pelkän onnen tavoittelun hylkäämisestä. Myöskään ulkoisesta suorittamisesta ei ole mihinkään, jos puuttuu intohimo ja innostus. Pitäisi keskittyä itsensä toteuttamiseen aidosti ja muistaa ne läheiset ihmissuhteet. Arvokas ja kaunis elämä on jo luonamme.

Mielestäni Martela ansaitsee jo nyt sijaa eräänä maamme johtavana filosofina. Nuoresta iästään huolimatta hän havainnoi elämää hyvin kypsällä tavalla. Erityisen hyvin hän pääsee edukseen lieventäessään amerikkalaisten bisnesgurujen yltiöpäistä sanomaa, että jokainen onnistuu elämässä, jos vain uskoo riittävästi menestykseen. Taatusti menestys on mahdollista jokaiselle meistä, mutta Martela lienee oikeassa kun hän erääksi menestyskriteeriksi osoittaa elämästä nauttimisen. Jos tekemisestään ei nauti, on erittäin epätodennäköistä, että siitä leivottaisiin seuraava maailmanluokan menestystarina.

Martela kysyy haluatko menestyä ja vastaa siihen sisäistä motivaatiotasi udellen. Tyhmää on puskea elämässä väärään suuntaan, vain koska se saattaisi olla houkuttelevaa. Menestys vaatii raakaa työtä. Menestyjä ei saa menestystään ilmaiseksi. Menestys vaatii keikkailua, työn puskemista, esilläoloa, poissaoloa läheisten ympäriltä, täysiä kalentereita. Se on se menestyksen hinta.

Kukapa meistä ei haluaisi olla kaikkien ihailema? Menestys saavutetaan vuosien kurinalaisella työllä, usein piilossa julkisuudelta. Kukaan ei kestä sellaista rääkkiä ja uhrautumista, jos ei tekemisistään itse pidä.

Jos ei pidä keihäänheitosta, ei jaksa päivittäistä treeniohjelmaa, joka vaaditaan olympialaisten karsintarajan ylittämiseen. Jos ei pidä musiikin tekemisen koko paketista, ei jaksa keikkailla satoja kertoja vuodessa. Jos ei pidä työstään, ei jaksa jatkuvasti kehittää osaamistaan ja pysyä kärryillä alan uusimmista kehityssuunnista. Jos ei pidä siitä mitä tekee, on aina askeleen jäljessä siitä kaverista, joka oikeasti nauttii samasta tekemisestä. Siksi on niin tärkeää löytää se jokin, jonka tekemisestä todella nauttii. Ja siksi sisäinen motivaatio on paitsi onnellisuuden, myös menestyksen salaisuus.

Frank Martela “Valonöörit – sisäisen motivaation käsikirja” (Gummerus, 2015)

Menestyksen saavuttaminen ei siis ole itsestään selvää, vaan vaatii meiltä usein rankkaa työtä. Itse olen kokenut merkittäväksi Martelankin mainitseman yhteenkuuluvuuden tunteen. Harva meistä onnistuu menestystään saavuttamaan yksin. Tarvitaan ympärille kannustajia, ihmisiä jotka välittävät sinusta ihan aidosti. Menestyjä tarvitsee ympärilleen ihmisiä, jotka näkevät ja hyväksyvät meidät sellaisina kuin olemme.

Menestyksen jarruna voivat olla ne ihmiset, jotka ovat kylmiä, etäisiä ja pinnallisia. Ne jotka ovat katkeria ja kateellisia sinulle. Ne jotka aktiivisesti hylkivät sinua ja ajatteluasi. Sellaista kokeneena, voin sanoa, että valitse ystäväsi tarkemmin. Valitse tukijoukkoihisi rinnallakulkijoita, ei selkäänpuukottajia.

Martela kiteyttää menestykseen tarvittavan sisäisen motivaation oivallisesti näin:

Ihminen on elementissään silloin kun innostus kohtaa osaamisen. Eli kun löydät asian, josta olet innostunut ja jossa myös pärjäät, voidaan puhua todellisesta itsensä toteuttamisesta. Sellaisessa askareessa alkuinnostus kasvaa intohimoksi ja tuloksiakin syntyy. Kyvykkyys tai vapaaehtoisuus eivät kumpikaan yksinään riitä intohimoon. Jos teen jotakin innostavaa, mutta hakkaan jatkuvasti päätäni seinään eikä mitään tuloksia synny, ennemmin tai myöhemmin kyllästyn. Jos taas teen jotakin, jossa olen erityisen hyvä, mutta joka ei innosta, ennemmin tai myöhemmin turhaudun. Vasta kun teen asiaa, jossa olen innostunut ja tunnen että homma etenee – osaan asiani tai opin jatkuvasti lisää – olen elementissäni.

Frank Martela “Valonöörit – sisäisen motivaation käsikirja” (Gummerus, 2015)

Kun innostus ja vahva intohimo kohtaavat, kaikki edellytykset ovat maailman valloitukselle. Allekirjoitan tämän asian ja olen iloinen kun Martela laajentaa tämän ajatuksen kutsumuksen suuntaan. Kun löytää innostuksen ja intohimon lisäksi vielä kutsumuksen, syntyy se oivallinen tapa millä kanavoidaan oma intohimo niin, että se hyödyttää myös muita. Mikä voisikaan olla energisoivampaa ja merkityksellisempää kuin palvella ihmiskuntaa tekemällä sitä, joka kaikkein eniten kiehtoo.

Minua kiehtoo esiintyminen suurissa yleisötilaisuuksissa, mutta innostus ja intohimo puhkeaa kukkaan ihan yhtä hyvin Suomen maaseudulla missä kohtaan ehkä kourallisen ihmisiä. Sielläkin on helppo syttyä ja saada energiaa.

Menestyjällä (Martela käyttää termiä valonööri) on elämä hallinnassa ja hänellä on elämänarvostus kohdillaan. Kovalla työllään ja elämänhallinnallaan hän saa asioita aikaiseksi. Itse valitsemiensa elämänarvojensa kautta hän toteuttaa itseään. Erityisesti sisäinen motivaatio on tärkeää, sillä sen tuloksena on tekemisestä jo itsessään saatu palkkio. Motivaatio ei tule ulkoa (korkea palkka, yhteisön hyväksyntä, pelko selviytymisestä) vaan on lähtöisin ihmisen henkilökohtaisista kohteista (innostus, kiinnostus, arvostus). Sisäinen motivaatio vahvistaa sekä ihmisen hyvinvointia että kykyä saada asioita aikaan.

On tärkeää, että menestyjä tuntee itsensä. Hänen pitää tietää mitkä ovat hänen innostuksen, kiinnostuksen ja arvostuksen kohteensa. Joskus menestys vaatii kompromisseja sosiaalisessa elämässä. Jokainen sosiaalinen ympäristö on potentiaalinen vankila, sanoo Martela. Ja neuvoo heittäytymään uusiin sosiaalisiin piireihin, jos menestys tökkii. Raadollista, mutta totta.

Kasvaakseen menestyjäksi on myös tunnettava itsensä ja rajoitteensa. Vaatii rohkeutta toteuttaa itseään täysillä.

Martela puhuu erityisestä flow -kanavasta, jossa kaikki tekeminen sujuu erityisen hyvin. On jatkuvasti pidettävä huoli siitä, että haasteita on riittävästi, mutta ei liikaa suhteessa osaamiseen. Henkilöstövalmentaja Mikko Kokkonen esitteli luennollaan viime viikonloppuna stressin hallintakeinot. Sellainen ihminen, joka on erittäin tylsän työn vankina ja jossa osaamistaan ei pääse näyttämään, on vaarassa tylsistyä (boreout). Toisena ääripäänä on tietenkin burnout (loppuunpalaminen, uupuminen), jossa voimavarat loppuvat sen takia, koska työ on liian rasittavaa pitkiä aikoja.

Martela pyytää tiedostamaan, että et ole pelkästään yksilö, vaan lähinnä suhdelo. Ihmisenä oleminen on niin syvällä tavalla kietoutunut toisiin ihmisiin, että on väärin puhua yksilöstä. Pitää lähtökohtaisesti hyväksyä kietoutuminen yhteen toisten ihmisten kanssa.

On etsiydyttävä yhteisöön, jossa sinua arvostetaan. Eri yhteisöt arvostavat erilaisia ihmisiä. Väärässä yhteisössä tukahdutat itsesi yrittäessäsi sopeutua rooliin, joka ei ole sinua varten. Oikeassa yhteisössä tunnet olevasi hyväksytty sellaisena kuin olet. Älä jää väärän yhteisön vangiksi vaan etsi aktiivisesti sinut hyväksyviä yhteisöjä.

Yksi parhaista tavoista vahvistaa omaa hyvinvointia on toisten auttaminen. Kannattaa miettiä miten tämän asian saisi rutiiniksi.

Martela käyttää sivukaupalla sisäisen motivaation etsimiseen. Päätyy lopulta siihen, että on tekijöitä, jotka estävät meitä saavuttamasta menestystä sisäisestä motivaatiosta. Näitä ongelmanaiheuttajia ovat mm. onnen tavoittelu, pelko selviämisestä, väärät unelmat ja hyväksynnän tarve.

Onni on itsessään hyvä asia, mutta huono asia päämääräksi elämässä. Onnen jatkuva tavoittelu tekee ihmisestä tutkitusti onnettomamman ja yksinäisemmän. Siksi onnellisuutta vahvasti korostava nykykulttuurimme on niin vahingollista. Onnellisuuden tavoittelusta kannattaa hellittää otetta ja sen sijaan keskittyä tekemään itselleen merkityksellisiä asioita. Onni saattaa tulla tällaisen tekemisen sivutuotteena!

Moni pelkää elämästä selviytymistä, kuolemaa, siinä määrin, että se estää täysillä elämistä. Olkaamme edes vähän enemmän kiitollisia elämästä, terveyden aarteesta ja unohtakaamme oman edun maksimointi.

Nykyään on muotia kannustaa ihmisiä tavoittelemaan kaikkia unelmiaan. Unelmat ovat toki tärkeitä, mutta ne ovat hyvän elämän palapelissä vain yksi pala. Palapeli (elämä) rakentuu palojen yhteenkuuluvasta kokonaisuudesta. Mitä kykyjä, resursseja ja avoimia mahdollisuuksia sinulla on? Miten paljon olet valmis uhraamaan unelmasi eteen?

Elämän merkitys syntyy siitä, että tekee itselleen merkityksellisiä asioita. Tekee itsensä merkitykselliseksi toisille ihmisille. Tehdään siis merkityksellisiä asioita.

Avaa silmäsi kauneudelle. Joku päivä kuolet. Tanssi nyt kun musiikki vielä soi. (Frank Martela)

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

0 Comments

  1. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja | Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *