Valikko Sulje

Liiku lapsi liiku!

Jaakko Finne on pyöräyttänyt markkinoille ilmeikkään ja houkuttelevan liikuntakirjan lapsille, vanhemmille ja päättäjille. Fitra sen kustansi ja hyvä niin. Osaavat tuon homman!

Jaakko Finne on toiminut urallaan erilaisissa lasten liikunta-, urheilu-, ohjaus- ja valmennustehtävissä seura- ja järjestötasolla, kuntasektorilla liikunta- ja nuorisotoimen johtavana viranhaltijana, julkisessa elinkeinoyhtiössä mm. matkailun ja liikuntayrittäjyyden kehittämistehtävissä sekä liikunta-alan yrittäjänä.

Vuosien mittaan kertyneen liikunta-alan kokemuksen myötä ja kahden oman pojan kautta kirjailijalle on muodostunut laaja-alainen ja selkeä kokonaiskuva lasten liikunnan haasteista sekä mahdollisuuksista.

Tämä on Jaakon esikoisteos.  Yllättävän kypsällä tavalla kirjailija tarkastelee lasten liikuntaa sekä perheiden että yhteiskunnan näkökulmasta nostaen esiin uusia ja herätteleviä ajatuksia aihepiiristä.

Kirjan toiminnallisen lasten liikunnan liikeosion on tuottanut lasten kehonpainoharjoittelun ohjaaja, street workout -aktiiviharrastaja ja liikunnanohjaajaksi opiskeleva Tuomas Katila.

Lapsen liikkuminen ei ole enää arkipäivää suuressa osassa suomalaisia
perheitä. Nykyään lasten liikkumattomuus on suuri uhka digitaalisen viihteen ja pelien maailmassa.

Kirjan tärkeänä tehtävänä on herättää lasten liikunnallista aktiivisuutta tukien myönteisiä valintoja kodin sekä sen lähialueiden liikuntaympäristö. Kaikki urheiluvalmentajat tiedostavat nimittäin ajan ilmiön: Lasten omaehtoinen liikunta on romahtanut ja on totuttu siihen, että lasten liikunnan pitää olla ohjattua.

Tämän asian Jaakko ratkaisee kirjassa pistämällä lapsen luontaisen mielikuvituksen laukkaamaan. Hän pyytää keksimään mitä moninaisimpia harjoitteita erityisesti leikin avulla. Hän ehdottaa harjoitteita lapsen erilaisten fyysisten ominaisuuksien monipuolistamiseksi ja vahvistamiseksi joko välineillä tai ilman.

Liikkuva lapsi on terveempi aikuinen, sanoo Jaakko ja jatkaa:

Innostus ja kiinnostus liikuntaa kohtaan rakentuu jo lapsena. Jos emme saa myönteisiä ja kiinnostavia liikunnan kokemuksia sopivan haasteellisessa liikuntaympäristössä, emme myöskään mitä todennäköisimmin aktivoidu liikkujiksi myöhemmälläkään iällä. Sen vuoksi on tärkeää, että lapselle muodostuisi jo varhaisessa vaiheessa monipuolinen ja avoimesti kokeileva liikunta-asenne. Jos liikunnan kokemukset lapsena ovat pelkästään negatiivisia, ei lujaa suhdetta liikunnan harrastamiseen todennäköisesti synny vanhemmallakaan iällä.

Kirja on hyvin käytännönläheinen opus. Se ohjaa lasta liikunnan pariin esimerkiksi pyytämällä vanhempia kalustamaan kodin liikunnalliseen suuntaan, lopettamalla jatkuvien kieltojen antamisen senkin uhalla että lapsi voi satuttaa itsensä, lasta pitää kuunnella ja niin tietää miten hän haluaa liikkua, lapsi ottaa sinusta mallia myös liikunnassa – oletko hyvä malli?

Omatoimisen liikunnan puutteen lisäksi valmentajat ja ohjaajat ovat huomanneet, että lapsen ja nuoren liikuntaa ilmentää myös liian aikainen erikoistuminen johonkin tiettyyn lajiin. Tämä johtaa usein yksipuolisuuteen ja luo pohjaa lapsen kyllästymiseen liikuntaan.

Lapsuusajan liikunnalla luodaan pohjaa myöhäisemmän elämän liikunnalle ja siksi lapsen tulisi liikkua tässä herkkyysvaiheessa riittävän monipuolisesti. Perusliikunta – erityisesti voimistelu, toimii hyvänä esimerkkinä lapsen liikunnallisia ominaisuuksia monipuolisesti kehittävästä liikuntalajista. Terveydellisestä näkökulmasta katsottuna on tietenkin tärkeää, että elimistöä kuormitettaisiin mahdollisimman monipuolisesti. Ainakin verenkiertoelinten, hermoston, lihasten ja luuston tulisi kehittyä
harjoittelun seurauksena. Näiden liikuntamuotojen ja osa-alueiden harjoittamisen
avulla luodaan hyvä pohja kaikelle myöhemmälle liikunnalle – myös lajiharjoitteluun.

Seinäjoki on mallina lasten liikunnan elintapojen muutoksessa. Jaakko kertoo miten vuonna 2010 Seinäjoella paneuduttiin ylipainoisten lasten ohgelmaan järjestelmällisellä työllä lasten liikalihavuuden. Siellä luotiin kekseliäitä ohjelmia, joiden avulla kiinnitettiin erityistä huomiota päiväkotien ja koulujen ruoan laatuun sekä riittävään liikuntatoimintaan. Tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Kirjassa esitellään lasten liikuntaa sanoin ja kuvin. Tehdään apinaa eteen ja sivuttain, liikutaan kuin karhu, kissa tai rapu. Jokainen lapsi rakastaa näitä liikkeitä! Lapsi voi seistä käsillään ja ehkä jopa päällään, hän voi joogata ja tehdä kärrynpyöriä. Ilman välineitä.

Välineistä lapsi voi valita esimerkiksi rekkitangon, renkaat, puolapuut, köydet jne. mutta mikä estää kiipeämistä puissa ja kallioilla?

Entä sitten se palautuminen? Lapset sietävät usein liikunnallista rasitusta jopa paremmin kuin aikuiset. Lapset palautuvat nopeasti ja he jaksavat jatkaa kovaakin suoritusta aina lisää ja lisää. Tämä johtunee suorituksen matalammasta tehosta ja nopeammasta palautumisesta suhteessa aikuiseen.

Lepo on liikkumisen ohella tärkeä asia myös lapselle. Keholle tulee antaa rauha palautua ja rauhoittua liikkumisesta. Hyvä uni ja rentoutuminen ovat liikkuvan lapsen jaksamisen kannalta olennaisia.

Turpaduunari suosittelee!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

0 Comments

  1. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja | Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *