Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Liian hyvä muisti

Sattumalta löysin äsken internetin pohjattomista syövereistä kirjan, jonka aihe nuorena poikana herätti valtavaa kiinnostusta minussa. Kirja käsittelee muistiin painamista, synestesiaa ja aivotutkimusta.

Lurian_kirjaKirjan nimi on ”The mind of a mnemonist” (Basic Books, Inc., Library of Congress, 1968) ja kirja esiteltiin mahdollisesti Valitut Palat -lehdessä (en muista tarkkaan). Kirjan on kirjoittanut Aleksandr Lurija, venäläinen psykologi ja tiedemies. Lurijan kirja on ilmestynyt myös Mika Koiviston suomentamana (en ole lukenut) vuonna 1996 Gaudeamuksen kustantamana ja nimellä ”Suurmuistaja ja Mies jonka maailma pirstoutui”. Englanninkielinen versio löytyi sattumalta täältä (suosittelen!).

Kirjassa Lurija kuvailee kokeitaan, joita hän suoritti eräälle vastaanotolle tulleelle henkilölle, josta hän käytti kirjainta ”S”. Tämä henkilö on sittemmin identifioitu ja kantoi nimeä Solomon Shereshevskii.

Mikä minua kiinnosti tässä kirjassa? Joo, varhainen lapsuuden kokemukseni ensimmäisistä yrityksistäni opetella lukemaan itsekseni sai selityksensä tässä kirjassa. Opin nimittäin lukemaan itsekseni 4-vuotiaana. Minua auttoi tässä seikassa erityinen kykyni, joka myöhäisemmissä elämänvaiheissa osittain hävisi, eli kyky nähdä kirjaimet väreissä ja kuulla niiden ääni.

Älä pelästy! Tämä ei todennäköisesti ole mitään mielenvikaisuutta, vaan siihen on olemassa ihan luonnollinen selitys. Aistihavainnot sekoittuvat herkästi ja minun tapauksessani synestesiaa (aistien sekoittumista) esiintyi kirjainten näkemisenä eri väreissä. Kun näin A-kirjaimen se oli minulle aina musta väriltään. E-kirjaimen näin joko valkoisena tai vaaleankeltaisena, O oli selkeästi sininen ja muistaakseni U-kirjain vihreä. Myös konsonanteissa oli värejä. S-kirjain oli kirkkaan punainen ja M oli tumman ruskea.

Kirjainten kuuleminen äänenä on helpompi ymmärtää, sillä jokainen meistä käy tämän vaiheen läpi. S-kirjain suhisee, K kolisee ja T tikittää. U-kirjain ulisee ja P puree tai putputtaa.

Kirjainten näkeminen väreissä lienee harvinaisempaa ja nyt palaamme potilaaseen ”S” tuossa Lurijan kirjassa. Tämä oli mies, jolla oli rajaton muistikyky. Kaikissa meissä elää halu muistaa asioita. Meitä kiusaa suunnattomasti sellainen asia, että unohdamme jonkin PIN-koodin tai salasanan. On vaikea kuvitella, että tavallista parempi muistikyky olisi mikään ongelma. Mutta entä sitten jos muistaa ihan kaiken, eikä voi mitään unohtaa? Se voi olla jo hankalampi juttu. Tämä vaivasi Shereshevskiä.

Shereshevskii oli erään moskovalaislehden toimittaja. Eletään 1900 -luvun puoliväliä. Lehden päätoimittaja huomasi S:n muistavan ihan kaiken minkä hän näki tai kuuli. Hänelle tarjottiin mahdollisuus tavata kuuluisa venäläinen neurologi Aleksandr Lurija.

Jo ensimmäisten tapaamisten aikana neurologi Lurijalle selvisi, että tässä on kyse aivan poikkeuksellisesta ihmisyksilöstä. Hän tutki 30 vuoden kuluessa tätä potilasta ja kirjasi havainnot potilaasta erityisen tarkasti sekä oli vilkkaassa kirjeenvaihdossa S:ään.

Kirjassa saamme tutustua S:n muistia testaaviin hämmästyttäviin kokeisiin. Shereshevskille annettiin esimerkiksi tehtäväksi katsella kirjaimia ja numeroita. Riippumatta siitä oliko näitä kirjaimia/numeroita vähän tai paljon, aina S muisti täydellisesti niiden järjestyksen. Vähän aikaa moni meistä voi pitää kirjaimet muistissa, mutta S:n erityisiin kykyihin kuului se, että hän muisti kirjaimet vielä vaikka aikaa kului vuosiakin siinä välissä ja välissä oli ollut vaikka kuinka paljon muuta muistettavaa!

Lurija kertoo miten S. muisti erään yksittäisen testitilanteen 15 vuoden takaa:

During these test sessions S. would sit with his eyes closed, pause, then comment: ”Yes, yes . . . This was a series you gave me once when we were in your apartment . . . You were sitting at the table and I in the rocking chair . . . You were wearing a gray suit and you looked at me like this . . . Now, then, I can see you saying . . .” And with that he would reel off the series precisely as I had given it to him at the earlier session. If one takes into account that S. had by then become a wellknown mnemonist, who had to remember hundreds and thousands of series, the feat seems even more remarkable.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee ikuisen muistamisen mukanaan tuomat haitat S:n elämässä. Häntä vaivasi hyvin vahva synestesia, eli aistien sekoittuminen, ja tämä haittasi elämää. S elätti itsensä vähän aikaa sirkustaiteilijana. Esiintyessä hänelle tehtiin tavattoman vaikeita muistikokeita ja kun niitä esiintymisiä oli välillä kovin tiuhaan, häntä alkoi vaivata häntä varten tehtyjen kirjain ja numero -levyjen laatu. Virheitä tuli nimittäin siitä jos aiemmin käytössä ollut testilevy oli jälkeenpäin muutettu ja muutetut numerot ja kirjaimet oli painettu epäselvästi. Hän saattoi silloin muistaa alkuperäisen testiliuskan, eikä huomioida ollenkaan sille tehdyt muutokset. Häntä vaivasi myös se, että muut ihmiset hänen ympärillään unohtivat asioita tai muistivat asioita väärin.

S alkoi harkita olisiko jo parempi keskittyä unohtamaan asioita! Hän kehitti vähitellen itsesuggestion avulla sellaisen tekniikan, että hän tyhjensi aktiivisesti muististaan aiempia testiliuskoja (sirkusesityksissä) ja tallensi mentaaliselle liitutaululleen vain tuoreimmat kirjain/numero -yhdistelmät. Ennen jokaista sirkusesitystä hän katsoi viimeisen kerran vielä edelliset testiliuskat läpi ja sitten hän pyyhki niillä olleet kirjaimet/numerot pois!

Välillä S:n itsesuggestion voima oli niin vahva, että hän osasi valikoivasti tyhjentää muistijälkiä aivoistaan!

Itsesuggestion avulla S kykeni myös kontrolloimaan elintoimintojaan. Hänen pulssinsa oli tavallisesti noin 70 lyöntä minuutissa. Käyttämällä mielen voimaansa hän kykeni kohottamaan pulssinsa sataan tai alentamaan sen noin kymmenellä lyönnillä normaalista. Kun Lurija kysyi S:ltä miten hän kykeni tähän, vastaus oli seuraava:

There’s nothing unusual about it. I imagine myself trying to catch a train that just took off from the station. I need to catch at least the last carriage to make it. Is it unusual then for my blood pressure to rise? Then I imagine myself lying on a bed perfectly still, trying to fall asleep… I start to doze off … my breathing grows calm, my heart beat slows down …

S kuvitteli siis itsesuggestion avulla miten hän oli juoksemassa ehtiäkseen junaan, jos hänen piti kohottaa verenpainetta tai pulssiaan. Kun pulssia piti laskea, silloin hän kuvitteli olevansa hyvin rauhallisessa paikassa yrittäen nukahtaa.

Mutta ei tässä vielä kaikki! Itsesuggestion avulla hän kykeni nostamaan ja laskemaan kehonsa lämpötilaa. Eräässä kokeessa hän laski toisen käden lämpötilaa ja toisen käden lämpötilaa hän samalla nosti!

 

Lasse Nissilän pro gradu -tutkimuksesta luin lisää synestesiasta:

Lääketieteen historiassa synestesia on tunnettu ainakin kolmesataa vuotta. Erityisen kiinnostuksen kohteena synestesia oli vuosien 1860 ja 1930 välisenä aikana, mutta sen jälkeen se unohdettiin, koska psykologia ja neurologia olivat vielä kehittymättömiä tieteitä, ja käsitteet sekä käsitys hermokudoksen toiminnasta olivat vähäisiä. Suurin syy synestesian tutkimuksen hiljenemiseen oli kuitenkin behavioristisen tutkimusotteen voimistumisessa. Behaviorismi mekanistisine ihmiskäsityksineen asetti niin suuret rajoitukset synestesian kannalta keskeisten sisäisten prosessien käsittelemiselle, että niistä tuli suorastaan tabuja, eikä synestesiaa voitu enää tutkia tieteellisenä kohteena. Uudelleen synestesia nousi tieteellisen kiinnostuksen kohteeksi 1960- ja 1970-luvuilla, ja myös ihan viime vuosina synestesian tutkimuksesta on ilmestynyt julkaisuja.

Lisää Nissilän tutkimuksesta:

Kahden viimeisen vuosisadan aikana synestesiaan on suhtauduttu kahtalaisesti: On ajateltu, että synesteetikot ovat poikkeuksellisia, lahjakkaita yksilöitä, joilla on kyky nähdä – ja joskus tuntea, maistaa, haistaa ja kuulla – asioita, joita ei-synesteettiset eivät voi nähdä. Toisaalta synesteetikkoja on pidetty hysteerikkoina, jotka saavat mielivaltaisia hallusinaatioita väreistä, äänistä, hajuista ja mauista. Sama jännite näkyy, kun arvioidaan ”visionäärejä”, olivatpa nämä maalareita, runoilijoita tai spiritistejä, jotka väittävät näkevänsä jotain mitä muut eivät näe.

Minua kiinnostaisi kuulla, onko lukijoitteni joukossa tällaisia aistihavaintojen sekoittajia? Oletko sinä synestesiaan törmännyt? Mitä mieltä olet ilmiöstä?

Kysy! Kommentoi! Ihmettele!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

 

 

 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.