Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Interpersoonallinen psykoterapia á la Kopakkala

Psykologi Aku Kopakkala oli SSRI-vieroituksen vertaisryhmässä 10.2.2016 puhumassa ”lumeterapiasta”, joka toimii paremmin kuin osattiin arvata. Hakkaa lääkehoidon mennen tullen. Lue ja opi!

Interpersoonallinen psykoterapia (IPT) on Kopakkalan ykkösvalinta. Hieman epäromanttinen hoitomuoto, mutta mitä väliä sillä on, kunhan toimii!

Masentunut ei tiedä mitä hän suree, siksi hoito on niin vaikeaa. (Aku Kopakkala, 10.2.2016)

Saimme aluksi tietää, että IPT  on lyhytterapiaa, joka oikeastaan keksittiin masennustutkimuksissa ”lumeterapiaksi”, sellaiseksi hoidoksi, jonka ei pitänyt auttaa masennuspotilasta millään tavalla. Tähän lumeterapiaan verrattiin sitten niitä ”oikeita” masennushoitoja. Terapiamuodon kehittivät amerikkalaiset psykiatrian professorit Gerald Klerman ja Myrna Weissman.

Masennus on kyvyttömyyttä säilyttää energinen ja optimistinen olo. (Aku Kopakkala, 10.2.2016)

IPT on noin 12-16 viikoittaista käyntiä sisältävä vaiheistettu ja aikarajattu psykoterapiamuoto. Shrinkkeri pyrkii asiakkaansa kanssa keskittymään ennen kaikkea oikeisiin ihmissuhteisiin. Aloitusvaiheessa pyritään vastaamaan kysymykseen: ”Mitkä ovat asiakkaan masennuksen oireet ja mitä ne oireet merkitsevät hänelle?” Terapeutti kartoittaa asiakkaansa oireet ja antaa niistä selkeän palautteen. Sitten hän saattaa intoutua kysymään lisää: ”Mitä tapahtui kun aloit voimaan huonosti?” Terapeutti kuuntelee aktiivisesti asiakasta koko ajan, eikä esimerkiksi mieti minkä merkkiset kesärenkaat hän hankkii autoonsa. Asiakkaan kanssa sovitaan siitä mikä on se perusongelma, jota tässä lyhytterapiassa pyritään hoitamaan ja minkälainen tavoite asetetaan hoidolle.

Aloitusvaiheen jälkeen aloitetaan IPT:n keskivaihe, eli aloitetaan se varsinainen työskentely asiakkaan ongelma-alueiden parissa.  Ongelmat keskittyvät neljään eri osa-alueeseen: 1) Suru, 2) Interpersoonalliset rooliristiriidat, 3) Roolimuutokset ja 4) Interpersoonalliset puutteet. Otetaan käsittelyyn jokin näistä osa-alueista ja shrinkkeri auttaa asiakastaan käymään läpi ongelma-alueen asioita. Hän kysyy tyypillisesti: ”Miten asiat ovat sujuneet sitten viime tapaamisemme?” Jos asiakas luottaa terapeuttiinsa, eikä pidä häntä esimerkiksi täydellisenä tollona, tästä seuraa se, että vähitellen päästään lähemmäs tavoitetta, eli esimerkiksi masennusoireiden häivyttämiseen elämästä. Terapeutti tekee koko ajan tarkentavia kysymyksiä ja rohkaisee asiakasta kokeilemaan ehdottamiaan korjausratkaisuja.

Keskivaiheen fokuksen ollessa surun työstämisessä, täytyy pohtia onko suru esimerkiksi läheisen kuoleman johdosta, johtanut oman elämän mielekkyyden pohtimiseen ja onko suru varmasti käyty läpi. Hyvin monesti suruvaiheeseen juuttunut masennusasiakas on jollakin tasolla estänyt surun läpikäymisen. Suru voi myös olla monimutkaisten vyyhtien kautta kietoutunut traumaattiseksi verkoksi, josta masentunut ei löydä ulospääsyä. Hoidon tavoitteena on helpottaa suruprosessia muistelemalla poisnukkunutta ja terapeutti ohjaa taitonsa äärimmilleen virittäen asiakastaan kiinnostumaan elämästä ja merkittävistä ihmissuhteista. Tuskallista menetystä voi työstää esimerkiksi käyttämällä ”tyhjän tuolin” tekniikka. Asiakas ”näkee” tuolissa kuolleen, kertoo ehkä hänelle miltä hänestä tuntuu, miten kova ikävä hänellä on ja etsii tästä kokemusta loppuun asti eletystä surusta. Luonnollisesti terapeutti joutuu tässä lujille. Itku, kiukku, toivottomuus, lohdullisuus ja hyväksyntä ovat täysillä esillä tuossa tilanteessa.

Meiltä puuttuvat kuolemaan liittyvät rituaalit. Niitä itkijänaisia saisi olla. (Aku Kopakkala, 10.2.2016)

Interpersoonallisessa ristiriidassa asiakkaalla on jossakin tärkeässä ihmissuhteessa mennyt sukset ristiin. Shrinkkeri kysyy tilanteeseen liittyviä lisätietoja, eli onko tunteet kuinka kovin pinnalla, onko tilanne jatkunut jo pitkään ja onko huono kommunikointi syypää tähän. Kopakkala kertoi eräästä pariskunnasta, jossa mies oli muuttanut ullakolle. Vaimo sai hääriä omissa oloissaan, kommunikaatiota ei juurikaan esiintynyt. Voisi luulla, että tuollaisessa tilanteessa terapeutilla on aika vähäiset mahdolliset onnistua. Taitonsa äärimmilleen virittäen noinkin vaikea tilanne voidaan saada paremmaksi. Ihminen kehittyy koko ajan lähimmäistään paremmin kohtaamaan ja ristiriitojen käsittely johtaa hedelmälliseen lopputulokseen. Kyseeseen voi tulla radikaalejakin ratkaisumalleja: ”Mitä järkeä tuollaista ullakolla mököttävää miestä on sietää. Parempi ehkä auttaa vaimoa suhteen loppumisen suremisessa.”

Roolimuutoksella tarkoitetaan sellaista tilannetta IPT:ssä, että masennuksen alku on elämänmuutoksessa, josta asiakas ei ole selvinnyt. Kyse voi olla eroprosessista, lapsen saamiseen liittyvästä ongelmasta, työttömyydestä, eläköitymisestä ja kaveripiirin muutoksesta. Asiakkaalla on paha olla ja usein tapana idealisoida vanhaa roolia ja vähätellä sen kielteisiä puolia. Nyt on kaikki sekaisin ja elämä kohtuuttoman vaikeaa. Terapeutin on vietävä asiakasta kohti nykyisen roolin hyväksymistä elämässä.

Interpersoonalliset puutteet tulevat fokukseksi silloin kun asiakkaan masennus liittyy olennaisesti puuttuviin läheisiin ihmissuhteisiin. Asiakas on hirveän yksinäinen. Osalla arkuudesta kärsivillä ei ehkä ole ollut yhtään aikuisiän ystävää tai ystävyyssuhteet kariutuvat kerta toisensa jälkeen. Tilanne on usein ollut päällä pitkään ja siihen on jo alistuttu, ei tästä mitään tule, yksinäisyyteen minut on tuomittu, ei minun kanssani kukaan tule toimeen. Shrinkkeri ei tällaisessa tilanteessa saa jäädä tumput suorana seuraamaan tilannetta, vaan pinnisteltävä löytääkseen jonkin keskusteluyhteyden, josta sitten vaivihkaa siirrytään varsinaisen ongelman kimppuun. Asiakas saattaa ihmetellä miten helposti hän sitten osasi asiasta puhua kun kerran pääsi vauhtiin. Terapeutti voi antaa jopa treffivinkkejä ja rohkaisee asiakasta sosiaalisten tilanteiden pariin sekä kokeilemaan oppimaansa ihan käytännössä.

Etten vain eläisi elämääni, vaan myös loisin sitä. (Aku Kopakkala, 10.2.2016)

IPT on aikarajattu hoito. Lopetusvaiheessa shrinkkerin on tärkeää ottaa huomioon terapian loppuminen. Lopetukseen liittyy tunteita ja tärkeänä asiana asiakkaan selviytyminen tästä lähtien itsenäisesti elämässään. Hoidon vaikutusta monitoroidaan esim. tarkistuskäynneillä, mutta kaiken kaikkiaan shrinkkeri pyrkii mahdollisimman vähän sekaantumaan asiakkaan elämään hoidon loputtua. Terapeutti pyrkii koko hoidon aikana ottamaan ”asianajajan” tai ”valmentajan” roolin siinä tehtävässä mikä on yhdessä sovittu.

Masennuksen hoidossa IPT:llä on monia etuja. Shrinkkerin ei tarvitse käydä monia vuosia koulussa, yleensä riittää terapian oppimiseen parin päivän pikakoulutus. Lisäksi hoitoaika on lyhyt. IPT on niin käytännönläheistä, että terapeutti ja asiakas ymmärtävät tosi helposti, mitä ovat yhdessä lähdössä tekemään. Akuutin masennuksen hoitoon se toimii erinomaisesti, eikä se puutu liiallisesti henkilön persoonaan tai elämäntapaan. Lisäksi IPT on helposti liitettävissä muihin hoitoihin, jotka täydentävät sen vaikutusta.

On jo aika lopettaa lääkehoidon valtakausi masennuksen hoidossa! Toivotan Aku Kopakkalalle onnea ja menestystä nykyisessä työssään yksityisillä lääkäriasemilla. Mehiläinen -konsernin katala temppu (Kopakkala erotettiin toimestaan Mehiläisessä kun hän oli kritisoinut masennuslääkkeiden heikkoa tehoa ja korostanut niiden laajoja sivuvaikutuksia) on vain unohdettava ja pistettävä uutta pökköä pesään.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

 

1 thought on “Interpersoonallinen psykoterapia á la Kopakkala”

 1. Etten vain eläisi elämääni, vaan myös loisin sitä. (Aku Kopakkala, 10.2.2016)

  Minkälaisen elämän mahtaakaan ihminen luoda itselleen ollessaan peloissaan, stressantunut, masentunut, jne. eli negatiivisuudessa,
  miten mahtaa elimistön umpieritysjärjestelmä reagoida ja mitkä ovat seuraukset tilanteen pitkittyessä?

  Solutasolla uusiudumme jatkuvasti, mikä tekijä määrää uusiutumisen laadun?

  Mikä osuus omalla suhtautumisella itseensä on yleensä sairauksien syntymiseen, tätä puolta ei yleensä oteta huomioon juurikaan missään tutkimuksissa ja kokeissa.

  Omakohtainen kokemukseni on osoittanut huomattavan suuren osuuden autoimmuunisairauden oireisiin liittyvän juurikin siihen millä äänensävyllä puhut itsellesi,
  miten suhtaudut itseesi, ympäristöön ja elämään yleensä.

  En voi välttyä ajatukselta että kehoni ryhtyy toteuttamaan sitä mitä tarinaa itselleni kerron, pelko sairastuttaa ja rakkaus parantaa.

  Ihminen on kokonaisuus jota tulisi hoitaa kokonaisuutena ja yksilöllisesti ottaen huomioon niin psyykinen kuin fyysinen puoli, ravitsemusta ja liikuntaa unohtamatta.

  Yksi tutkimus mielen osuudesta, ehkä?

  https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110422090203.htm

  Tunnetraumojen vaikutuksesta yksi näkemys johon minun on helppo yhtyä kokemukseni kautta.

  http://suomenenergiahoitajat.fi/tunnetraumat-varastoituvat-kehoon-ohjaavat-sielta-tunteitamme-kaytostamme/

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.