Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus elokuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 243. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 243
Jakelupäivä torstaina 8.8.2019

ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

Moni murehtii eilistä, pohdiskelee huomista ja unohtaa elää hetkessä.

Ohje voisi kuulua vaikka näin:

”Keskity kaikin tavoin siihen mitä olet juuri nyt tekemässä. Jos on tarkoitus levätä niin lepää, vaikka lepäsit eilenkin tai aiot levätä huomennakin. Tarvitset lepoa juuri nyt! Jos on tarkoitus saada jokin työ tehtyä, älä harmittele ettet tehnyt sitä eilen tai siirrä sitä huomiseen. Tee se nyt!”

En halua kuulla mitään selityksiä joutenolon laiskutusvaikutuksista tai työnteon tylsyydestä. Tee mitä sinun pitää tehdä, mukisematta.

On turha pilata rauhalliset hetket murehtimalla ja stressaamalla. On turha pilata työnteko sillä, että miettii mitä kaikkea muuta voisi tehdä.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Interpersoonallinen psykoterapia á la Kopakkala

Psykologi Aku Kopakkala oli SSRI-vieroituksen vertaisryhmässä 10.2.2016 puhumassa ”lumeterapiasta”, joka toimii paremmin kuin osattiin arvata. Hakkaa lääkehoidon mennen tullen. Lue ja opi!

Interpersoonallinen psykoterapia (IPT) on Kopakkalan ykkösvalinta. Hieman epäromanttinen hoitomuoto, mutta mitä väliä sillä on, kunhan toimii!

Masentunut ei tiedä mitä hän suree, siksi hoito on niin vaikeaa. (Aku Kopakkala, 10.2.2016)

Saimme aluksi tietää, että IPT  on lyhytterapiaa, joka oikeastaan keksittiin masennustutkimuksissa ”lumeterapiaksi”, sellaiseksi hoidoksi, jonka ei pitänyt auttaa masennuspotilasta millään tavalla. Tähän lumeterapiaan verrattiin sitten niitä ”oikeita” masennushoitoja. Terapiamuodon kehittivät amerikkalaiset psykiatrian professorit Gerald Klerman ja Myrna Weissman.

Masennus on kyvyttömyyttä säilyttää energinen ja optimistinen olo. (Aku Kopakkala, 10.2.2016)

IPT on noin 12-16 viikoittaista käyntiä sisältävä vaiheistettu ja aikarajattu psykoterapiamuoto. Shrinkkeri pyrkii asiakkaansa kanssa keskittymään ennen kaikkea oikeisiin ihmissuhteisiin. Aloitusvaiheessa pyritään vastaamaan kysymykseen: ”Mitkä ovat asiakkaan masennuksen oireet ja mitä ne oireet merkitsevät hänelle?” Terapeutti kartoittaa asiakkaansa oireet ja antaa niistä selkeän palautteen. Sitten hän saattaa intoutua kysymään lisää: ”Mitä tapahtui kun aloit voimaan huonosti?” Terapeutti kuuntelee aktiivisesti asiakasta koko ajan, eikä esimerkiksi mieti minkä merkkiset kesärenkaat hän hankkii autoonsa. Asiakkaan kanssa sovitaan siitä mikä on se perusongelma, jota tässä lyhytterapiassa pyritään hoitamaan ja minkälainen tavoite asetetaan hoidolle.

Aloitusvaiheen jälkeen aloitetaan IPT:n keskivaihe, eli aloitetaan se varsinainen työskentely asiakkaan ongelma-alueiden parissa.  Ongelmat keskittyvät neljään eri osa-alueeseen: 1) Suru, 2) Interpersoonalliset rooliristiriidat, 3) Roolimuutokset ja 4) Interpersoonalliset puutteet. Otetaan käsittelyyn jokin näistä osa-alueista ja shrinkkeri auttaa asiakastaan käymään läpi ongelma-alueen asioita. Hän kysyy tyypillisesti: ”Miten asiat ovat sujuneet sitten viime tapaamisemme?” Jos asiakas luottaa terapeuttiinsa, eikä pidä häntä esimerkiksi täydellisenä tollona, tästä seuraa se, että vähitellen päästään lähemmäs tavoitetta, eli esimerkiksi masennusoireiden häivyttämiseen elämästä. Terapeutti tekee koko ajan tarkentavia kysymyksiä ja rohkaisee asiakasta kokeilemaan ehdottamiaan korjausratkaisuja.

Keskivaiheen fokuksen ollessa surun työstämisessä, täytyy pohtia onko suru esimerkiksi läheisen kuoleman johdosta, johtanut oman elämän mielekkyyden pohtimiseen ja onko suru varmasti käyty läpi. Hyvin monesti suruvaiheeseen juuttunut masennusasiakas on jollakin tasolla estänyt surun läpikäymisen. Suru voi myös olla monimutkaisten vyyhtien kautta kietoutunut traumaattiseksi verkoksi, josta masentunut ei löydä ulospääsyä. Hoidon tavoitteena on helpottaa suruprosessia muistelemalla poisnukkunutta ja terapeutti ohjaa taitonsa äärimmilleen virittäen asiakastaan kiinnostumaan elämästä ja merkittävistä ihmissuhteista. Tuskallista menetystä voi työstää esimerkiksi käyttämällä ”tyhjän tuolin” tekniikka. Asiakas ”näkee” tuolissa kuolleen, kertoo ehkä hänelle miltä hänestä tuntuu, miten kova ikävä hänellä on ja etsii tästä kokemusta loppuun asti eletystä surusta. Luonnollisesti terapeutti joutuu tässä lujille. Itku, kiukku, toivottomuus, lohdullisuus ja hyväksyntä ovat täysillä esillä tuossa tilanteessa.

Meiltä puuttuvat kuolemaan liittyvät rituaalit. Niitä itkijänaisia saisi olla. (Aku Kopakkala, 10.2.2016)

Interpersoonallisessa ristiriidassa asiakkaalla on jossakin tärkeässä ihmissuhteessa mennyt sukset ristiin. Shrinkkeri kysyy tilanteeseen liittyviä lisätietoja, eli onko tunteet kuinka kovin pinnalla, onko tilanne jatkunut jo pitkään ja onko huono kommunikointi syypää tähän. Kopakkala kertoi eräästä pariskunnasta, jossa mies oli muuttanut ullakolle. Vaimo sai hääriä omissa oloissaan, kommunikaatiota ei juurikaan esiintynyt. Voisi luulla, että tuollaisessa tilanteessa terapeutilla on aika vähäiset mahdolliset onnistua. Taitonsa äärimmilleen virittäen noinkin vaikea tilanne voidaan saada paremmaksi. Ihminen kehittyy koko ajan lähimmäistään paremmin kohtaamaan ja ristiriitojen käsittely johtaa hedelmälliseen lopputulokseen. Kyseeseen voi tulla radikaalejakin ratkaisumalleja: ”Mitä järkeä tuollaista ullakolla mököttävää miestä on sietää. Parempi ehkä auttaa vaimoa suhteen loppumisen suremisessa.”

Roolimuutoksella tarkoitetaan sellaista tilannetta IPT:ssä, että masennuksen alku on elämänmuutoksessa, josta asiakas ei ole selvinnyt. Kyse voi olla eroprosessista, lapsen saamiseen liittyvästä ongelmasta, työttömyydestä, eläköitymisestä ja kaveripiirin muutoksesta. Asiakkaalla on paha olla ja usein tapana idealisoida vanhaa roolia ja vähätellä sen kielteisiä puolia. Nyt on kaikki sekaisin ja elämä kohtuuttoman vaikeaa. Terapeutin on vietävä asiakasta kohti nykyisen roolin hyväksymistä elämässä.

Interpersoonalliset puutteet tulevat fokukseksi silloin kun asiakkaan masennus liittyy olennaisesti puuttuviin läheisiin ihmissuhteisiin. Asiakas on hirveän yksinäinen. Osalla arkuudesta kärsivillä ei ehkä ole ollut yhtään aikuisiän ystävää tai ystävyyssuhteet kariutuvat kerta toisensa jälkeen. Tilanne on usein ollut päällä pitkään ja siihen on jo alistuttu, ei tästä mitään tule, yksinäisyyteen minut on tuomittu, ei minun kanssani kukaan tule toimeen. Shrinkkeri ei tällaisessa tilanteessa saa jäädä tumput suorana seuraamaan tilannetta, vaan pinnisteltävä löytääkseen jonkin keskusteluyhteyden, josta sitten vaivihkaa siirrytään varsinaisen ongelman kimppuun. Asiakas saattaa ihmetellä miten helposti hän sitten osasi asiasta puhua kun kerran pääsi vauhtiin. Terapeutti voi antaa jopa treffivinkkejä ja rohkaisee asiakasta sosiaalisten tilanteiden pariin sekä kokeilemaan oppimaansa ihan käytännössä.

Etten vain eläisi elämääni, vaan myös loisin sitä. (Aku Kopakkala, 10.2.2016)

IPT on aikarajattu hoito. Lopetusvaiheessa shrinkkerin on tärkeää ottaa huomioon terapian loppuminen. Lopetukseen liittyy tunteita ja tärkeänä asiana asiakkaan selviytyminen tästä lähtien itsenäisesti elämässään. Hoidon vaikutusta monitoroidaan esim. tarkistuskäynneillä, mutta kaiken kaikkiaan shrinkkeri pyrkii mahdollisimman vähän sekaantumaan asiakkaan elämään hoidon loputtua. Terapeutti pyrkii koko hoidon aikana ottamaan ”asianajajan” tai ”valmentajan” roolin siinä tehtävässä mikä on yhdessä sovittu.

Masennuksen hoidossa IPT:llä on monia etuja. Shrinkkerin ei tarvitse käydä monia vuosia koulussa, yleensä riittää terapian oppimiseen parin päivän pikakoulutus. Lisäksi hoitoaika on lyhyt. IPT on niin käytännönläheistä, että terapeutti ja asiakas ymmärtävät tosi helposti, mitä ovat yhdessä lähdössä tekemään. Akuutin masennuksen hoitoon se toimii erinomaisesti, eikä se puutu liiallisesti henkilön persoonaan tai elämäntapaan. Lisäksi IPT on helposti liitettävissä muihin hoitoihin, jotka täydentävät sen vaikutusta.

On jo aika lopettaa lääkehoidon valtakausi masennuksen hoidossa! Toivotan Aku Kopakkalalle onnea ja menestystä nykyisessä työssään yksityisillä lääkäriasemilla. Mehiläinen -konsernin katala temppu (Kopakkala erotettiin toimestaan Mehiläisessä kun hän oli kritisoinut masennuslääkkeiden heikkoa tehoa ja korostanut niiden laajoja sivuvaikutuksia) on vain unohdettava ja pistettävä uutta pökköä pesään.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

 

1 thought on “Interpersoonallinen psykoterapia á la Kopakkala”

 1. Etten vain eläisi elämääni, vaan myös loisin sitä. (Aku Kopakkala, 10.2.2016)

  Minkälaisen elämän mahtaakaan ihminen luoda itselleen ollessaan peloissaan, stressantunut, masentunut, jne. eli negatiivisuudessa,
  miten mahtaa elimistön umpieritysjärjestelmä reagoida ja mitkä ovat seuraukset tilanteen pitkittyessä?

  Solutasolla uusiudumme jatkuvasti, mikä tekijä määrää uusiutumisen laadun?

  Mikä osuus omalla suhtautumisella itseensä on yleensä sairauksien syntymiseen, tätä puolta ei yleensä oteta huomioon juurikaan missään tutkimuksissa ja kokeissa.

  Omakohtainen kokemukseni on osoittanut huomattavan suuren osuuden autoimmuunisairauden oireisiin liittyvän juurikin siihen millä äänensävyllä puhut itsellesi,
  miten suhtaudut itseesi, ympäristöön ja elämään yleensä.

  En voi välttyä ajatukselta että kehoni ryhtyy toteuttamaan sitä mitä tarinaa itselleni kerron, pelko sairastuttaa ja rakkaus parantaa.

  Ihminen on kokonaisuus jota tulisi hoitaa kokonaisuutena ja yksilöllisesti ottaen huomioon niin psyykinen kuin fyysinen puoli, ravitsemusta ja liikuntaa unohtamatta.

  Yksi tutkimus mielen osuudesta, ehkä?

  https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110422090203.htm

  Tunnetraumojen vaikutuksesta yksi näkemys johon minun on helppo yhtyä kokemukseni kautta.

  http://suomenenergiahoitajat.fi/tunnetraumat-varastoituvat-kehoon-ohjaavat-sielta-tunteitamme-kaytostamme/

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.